Varil başına ve ABD doları bazında, #Brent türü #petrol için geçen üç yılın ve 2023 yılının ilk çeyreğinin getirileri.
8) Gerçekleşmeler böyleydi. Bir de bunun ileriye yönelik kısmı var tabi.
Yıl sonunda hazırladığım #BeklentiAnketi çalışmasına katılanlar için bu grafiklerin daha bir anlamlı olduğunu düşünüyorum. Katılmadıysanız da yazıyı okumak için:
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."