Ekonomist, Gazeteci | Economist, Journalist | RT & Takip onay değildir | RT & Follow not endorsment | Daha önce | Previously | @AJTurk | @WSJ | @DowJones |
4 subscribers
Jun 28, 2024 • 16 tweets • 14 min read
1-Son dönemde 3.Dünya Savaşı ihtimali ciddi olarak konuşuluyor
İyi ama nükleer ☢️ bir 3.Dünya Savaşı çıkarsa
Nasıl hayatta kalabiliriz?
Bunu hiç bir yetkili anlatmıyor.
Gelin birlikte bakalım.
Nükleer bir savaştan sağ kurtulabilir miyiz? Bilgi selimiz başlıyor 👇
2-Elbette bu konuda bir uzmanlığım yok. Yaptığım paylaşım sadece kendi araştırmalarımın sonuçlarını içeriyor.
Tek amacım ise size kendi araştırmalarınızı yapabileceğiniz bir başlangıç noktası sunmak.
Nükleer silahların kullanıldığı bir dünya savaşında iki aşama olacak:
A-Nükleer Patlamalar
B-Nükleer Kış
Nükleer bir patlama, hele de bir şehir merkezinde meydana gelirse
Büyük bir depremden kat kat daha ağır bir felaket ortamı oluşturur
Patlama tüm elektrik ve iletişim sistemlerini, motorlu araçları vb kullanılmaz hale getirir. Böyle bir patlama alanına yakınsanız yanmış insan ve hayvanlar görecek, yardım çığlıkları duyacaksınız. Yakın ya da uzak tanıdıklarınız kaybedeceksiniz. Binalar kağıt gibi yıkılacak, büyük yangınlar çıkacak, psikolojiniz alt üst olacak.
Ancak bütün bunlara rağmen zor olan ‘Nükleer Patlamalar’ aşaması değil. Hayatta kalma mücadelenizde asıl dayanılmaz güçlüklerle ‘Nükleer Kış’ sürecinde karşılaşacaksınız.
Yine de moral bozmayarak önce olası 3.Dünya Savaşı’nın ilk günlerine yani nükleer patlamalara odaklanalım.
Nükleer bir patlamanın etkileri bombanın gücü, çevre koşulları, rüzgarın yönü vb parametrelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
NukeMap isimli web sayfası bu etkileri ayrıntılı şekilde simüle ediyor. Dünyanın her hangi bir yerinde mevcut nükleer silahlardan herhangi birinin patlaması halinde nasıl etkiler oluşturacağını tahmin ediyor.
Örneğin 10,4 megaton gücünde bir nükleer bomba İstanbul merkezinde patlarsa 3,6 milyon insan hayatını kaybederken yine 3 milyondan fazla kişi ciddi şekilde yaralanıyor. Site hangi mesafelerde binaların tamamen yıkılacağını, hangi ilçelerde ne kadar nükleer serpinti olacağını vb gösteriyor.
Kendi bölgenizi test etmek istiyorsanız, havada patlama seçeneğini işaretleyin. Daha büyük zarar verdiği için askeri stratejistler bu yöntemi tercih ediyor.
Ancak ABD tarafı konuyu yalanladı. Hatta iddiayı ortaya atanları ‘komplo teorisyenliği’ ile suçladılar.
“#Petrodolar” gerçekten öldü mü?
Haber doğru ise #dolar ın tahtı sarsılır mı?
Gelin ‘Petrodolar Sistemi’ nedir, nasıl ortaya çıkmıştır bir bakalım 👇
2-Amerika özellikle son 50 yılda sürekli maddi üretim gücünü kaybettiği için dış ticaret açıkları veriyor.
Eskiden dolar altın karşılığı üretilirdi. Bu nedenle ABD’ye ihracat yapanlar elde ettikleri dolarların karşılığı olan altınları talep etti. Böylece 2.Dünya Savaşı’nda 40 bin ton altın biriktiren ABD’nin altın varlığı, 1970’lerin başında 8 bin tonlara kadar düştü.
Jan 2, 2024 • 29 tweets • 7 min read
2024’e Bir Flood ile girelim mi?
🙋🏻♂️😊🎊👇
Ya ETF Kabul Edilmezse?
1-Yeni yıla güzel başladık. Bitcoin kendisini 45 bin doların üzerine attı. Elbette bu yükselişlerin temel sebebi ABD’nin spot Bitcoin borsa yatırım fonu ya da kısaca ETF’lerine onay vereceği beklentisi.
2-Fakat bir yatırımcı, daima en kötü senaryolara karşı bile hazır olmalıdır. Ya bütün beklentilere rağmen SEC spot Bitcoin ETF’lerine onay vermezse ne olur? Buna tamamen imkansız gözü ile bakamayız.
Nov 9, 2021 • 24 tweets • 6 min read
1-Arkadaşlar yeni #BTC ve #ETH tarihi yüksek rekorlar hayırlı olsun. 😊👍
Yaz aylarında #kriptoparalar da, finans piyasalarının kurtları bile yolunu şaşırırken, sağlam durabilen herkesi tebrik ediyorum 🎉👏🏻
Artık kritik bir noktadayız. Anlatayım 👇
2-Bu yükseliş sezonu Mayıs 2020 #bitcoin ödül yarılanması (halving) ile başladı. O tarihte #BTC 8750 $’dı. 18 Ayda #Btc yaklaşık 7,8 kat arttı. Mart ayı 2020 Krizi dibinden aldığımızda ise #btc 11x yaptı. Şimdi muhtemelen son ve en hareketli dönemeçteyiz.