Profile picture
Demokratiterroristen @enargfinne
, 15 tweets, 3 min read Read on Twitter
Rantelirant...
För 100 år sedan tog ”Det stora kriget”, som vi idag kallar 1:a världskriget, slut. För 95 år sedan var Ölkällarkuppens misslyckande ett faktum så Hitler et al fick skaka galler. Och för 80 år sedan skakade Novemberpogromen Tyskland och världen.
Slutet på ett krig känns ju positivt men det var det knappast. Versaillesfredens krigsskadestånd krossade Tysklands, efter kriget, obefintliga ekonomi och öppnade upp landets bräckliga politik för revolutionära element på både höger- och vänsterkanten.
Till skillnad från vad som ofta hävdas var det dock inte Versaillesfreden som banade väg för nazisterna. När de tog kom till makten hade ekonomin repat sig bara för att krascha en gång till i den stora depressionen 1929. Wallstreet skapade den perfekta storm som nazismen behövde.
Däremot var det sargade Tyskland av 1918 en smältdegel av extrema politiska åsikter som gav upphov till såna extrema partier som NSDAP. Den misslyckade statskuppen 1923 visade dock tydligt att tiden ännu inte var mogen för nazisterna. Det krävdes mer långsiktighet och tålamod.
Under sin tid i fängelset skrev Hitler propagandaeposet Mein kampf. En tungläst och långrandig tegelsten som inte intresserade många ens bland nazisterna just då. Men börskraschen -29 gjorde dystopionanismen aktuell igen och mer därtill. Nu kunde NSDAP bli en kraft att räkna med!
Och så den 9/11 1938, på årsdagen av Versaillesfreden och den misslyckade ölkällarkuppen fick då nazisterna slutligen blomma ut i sin fulla prakt och visa världen vad de gick för med Novemberpogromen, även känd som Kristallnatten. Att världen bara såg på utan att agera verkar...
...i retrospekt vansinnigt. Man skulle ha satt hårt mot hårt, öppnat gränserna för judiska flyktingar från Tyskland och förintelsen skulle kanske aldrig ha ägt rum. Kanske hade 1:a världskriget fått fortsätta kallas ”Det stora kriget” än idag? Would’ve, should’ve, could’ve...
Nu blev det inte så. Länder runtom i Europa stängde sina gränser för tyska flyktingar, Sverige inkluderat, och sände i praktiken miljontals människor tillbaka till döden. Då som nu var xenofobin och egoismen som politisk strömning starkare än solidariteten och medmänskligheten.
Det är en historisk skamfläck som aldrig kan tvättas bort. Aldrig. Och länge kändes det som att mänskligheten ändå lärde sig något av den ohämmade ondska som uppdagades i slutet av 2:a världskriget. Asylrätten skulle se till att man aldrig mer gjorde samma misstag.
Men idag ser vi återigen högerextrema populister, fascister och nazister som demokratiskt röstas fram av rädda människor som återigen vill hindra människor som flyr från dåliga levnadsförhållanden och säker död. Xenofobin och egoismen firar än en gång politiska triumfer.
Därför är det viktigt att en dag som denna titta tillbaka på historien och se hur till synes separata händelser sammanlänkades i en händelsekedja som över en period av blott 20 år la grunden till ett av de värsta brott mot mänskligheten som världen har skådat.
Om man inte lär sig av historien är man dömd att upprepa den sägs det. Och nog verkar det ligga något i det om man ser på hur världen ser ut idag. Men den här gången kan vi låta bli att släppa extremisterna så långt.
Vi ska inte behöva en ny kristallnatt för att vakna och agera.
Man kan tänka sig att jag vädjar till @nya_moderaterna och @kdriks att ta huvudet ur arslet och sluta leka med elden. Men det är bara halva sanningen. Jag vädjar till alla med puls att göra vad ni kan för att aldrig låta något sådant hända igen.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Sitt inte tyst i fikabordet när kollegan drar rasistiska skämt, säg ifrån! Gå emellan när någon gör rasistiska utfall mot en främling. Kör på nazister med er kundvagn på väg in till ICA. Kapitulera inte för vad som håller på att hända!
Låt den här tiden nedtecknas i historieböckerna som tiden när fascisterna försökte sig på en comeback men fick backa ut i den politiska periferin igen för att majoriteten av folket inte accepterade sån skit en gång till. Nog nu! #NoPasaran
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Demokratiterroristen
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member and get exclusive features!

Premium member ($30.00/year)

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!