Profile picture
, 54 tweets, 6 min read Read on Twitter
Thread malam ini,

Peperangan India-Pakistan.
Antara punca perbalahan antara negara India dan Pakistan adalah kerana sebuah tempat yang diberi nama Kashmir.
Konflik Kashmir bermula dari tahun 1947. Pembahagian benua India di sepanjang garisan agama menyebabkan pembentukan India dan Pakistan.
Walau bagaimanapun, terdapat masalah didalam negeri dikendalikan oleh penguasa antara dua negara yang baru merdeka.
Secara teorinya, negara-negara bangsawan ini mempunyai pilihan untuk menentukan negara mana yang akan bergabung, atau tetap bebas.
Rakyat telah berjuang untuk kebebasan dari pemerintahan British.

Dengan pejuangan mereka yang membuahkan hasil, mereka tidak sanggup untuk membiarkan para keturunan raja mengisi ruang kosong.
Walaupun ramai putera ingin menjadi "bebas" (yang bermaksud monarki keturunan dan tidak ada harapan untuk demokrasi) mereka harus tunduk kepada protes rakyat mereka yang menunjukkan keganasan di kebanyakkan wilayah.
Kerana lokasinya yang terletak antara India dan Pakistan, Kashmir boleh memilih untuk menyertai sama ada India atau Pakistan.
Maharaja Hari Singh iaitu penguasa Kashmir pada ketika itu adalah Hindu manakala kebanyakan rakyatnya adalah Muslim.

Akibat daripada tidak dapat memutuskan mana negara Kashmir harus bergabung, Hari Singh memilih untuk kekal neutral.
Tetapi harapannya untuk tetap bebas telah musnah pada Oktober 1947, ketika Pakistan dihantar ke kaum Muslim yang mengetuk pintu gerbang ibukota Srinagar.
Hari Singh merayu kepada kerajaan India untuk bantuan ketenteraan dan melarikan diri ke India. Beliau menandatangani Instrument of Accession, menyerahkan Kashmir ke India pada 26 Oktober.
Pasukan India dan Pakistan melancarkan perang pertama mereka ke atas Kashmir pada tahun 1947-48. India merujuk perkara tersebut ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada 1 Januari.
Dalam resolusi bertarikh 13 Ogos 1948, PBB meminta Pakistan untuk menghapuskan tenteranya dan selepas itu India juga mengeluarkan sebahagian besar pasukannya.
Setelah ini berlaku, undian "bebas dan adil" akan diadakan untuk membolehkan rakyat Kashmir menentukan masa depan mereka.
Setelah mengambil isu itu kepada PBB, India yakin dapat memenangi undian tersebut memandangkan pemimpin Kashmir yang paling berpengaruh iaitu Sheikh Abdullah, berada di pihaknya. Kerajaan darurat telah dibentuk pada 30 Oktober 1948 dengan Sheikh Abdullah sebagai Perdana Menteri.
Pakistan mengabaikan mandat PBB dan terus berjuang, berpegang kepada bahagian Kashmir di bawah kawalannya.

Pada 1 Januari 1949, gencatan senjata telah dipersetujui, dengan 65 peratus wilayah di bawah kawalan India dan selebihnya dibawah kawalan Pakistan.
Gencatan senjata itu bertujuan untuk menjadi menghentikan perbalahan buat sementara waktu. Tetapi, Barisan Kawalan (Line of Control/LOC) tetap menjadi batas antara kedua negara.
Pada tahun 1957, Kashmir secara rasmi dimasukkan ke dalam Kesatuan India.

Ia telah diberikan status istimewa di bawah Artikel 370 Perlembagaan India, yang memastikan bahawa kaum India bukan Kashmir tidak boleh membeli harta di sana.
Pertempuran meletus sekali lagi pada tahun 1965, tetapi gencatan senjata ditubuhkan pada bulan September.

Perdana Menteri India iaitu Lal Bhadur Shastri, dan Presiden Pakistan bernama M Ayub Khan menandatangani perjanjian Tashkent pada 1 Januari 1966.
Mereka memutuskan untuk mengakhiri pertikaian itu, tetapi kematian Shastri dan kebangkitan Gen Yahya Khan di Pakistan mengakibatkan kebuntuan.
Pada tahun 1971 berlakunya perang ketiga, mengakibatkan pembentukan negara merdeka Bangladesh (dahulunya dikenali sebagai Pakistan Timur).

Perang telah meletus di Pakistan Timur pada bulan Mac 1971, dan tidak lama kemudian India diceroboh oleh satu juta pelarian.
India mengisytiharkan perang pada 3 Disember 1971 selepas pesawat Angkatan Udara Pakistan menceroboh lapangan udara India di kawasan Barat.
Dua minggu kemudian, tentera India berarak ke Dhaka dan Pakistan menyerah kalah.
Di sektor Barat kaum India berjaya menghalangi bandar pelabuhan Karachi dan 50 km ke wilayah Pakistan ketika gencatan senjata dicapai.
Pada tahun 1972, Perdana Menteri India iaitu Indira Gandhi dan Zulfikar Ali Bhutto menandatangani Perjanjian Simla yang mengulangi janji-janji yang dibuat di Tashkent dahulu.
Kedua-dua pihak sekali lagi bersetuju menyelesaikan isu itu dengan aman, kerana isu-isu dalam negeri dikuasai.

Kedua-dua India dan Pakistan mempunyai masalah domestik yang penting yang menyebabkan Kashmir menjadi pihak perantaraan.
Pada tahun 1975 Indira Gandhi mengisytiharkan keadaan kecemasan negara, tetapi beliau kalah dalam pilihan raya umum 1978.
Zulfikar Ali Bhutto digulingkan dan digantung pada tahun 1977.

Pakistan kembali kepada kuasa diktator ketenteraan di bawah Gen Zia ul Haq.
Imbangan pengaruh telah diputar secara tegas dalam usaha memihak Pakistan pada akhir 1980-an dengan simpati rakyat tidak lagi bersama kesatuan India seperti pada tahun 1947-48 dan 1965.
Percubaan Indira Gandhi untuk memasang boneka kerajaan di ibukota negara dan ingin memanipulasi proses demokrasi di badan perundangan negeri telah mencetuskan kemarahan rakyat Kashmir.
Status quo sebahagian besarnya dikekalkan sehingga tahun 1989 ketika gerila pro-kemerdekaan dan pro-Pakistan memasuki lembah Kashmir India.
Mereka menubuhkan pemerintahan keganasan dan menghalau hampir semua orang Hindu dari lembah sebelum tentera India berpindah untuk membasmi mereka.

Dalam masa yang sama, tentera kedua pihak kerap berperang di sempadan.
Pada tahun 1948, India membawa isu Kashmir kepada PBB dan semuanya untuk tujuan mengundi.
Pada 1990an, India bersembunyi di belakang perjanjian Simla dan menggagalkan sebarang usaha di pengantaraan PBB atau pihak ketiga.
Selama beberapa dekad undian yang dianjurkan oleh Jawaharlal Nehru menjadi satu bualan yang di New Delhi.

Penyebaran khabar angin ini telah menyebabkan banyak orang percaya bahawa Delhi telah mensia-siakan kepercayaan dan kesetiaan rakyat Kashmir.
India dan Pakistan menguji peranti nuklear pada Mei 1998 dan kemudian pada April 1999 melancarkan peluru berpandu dalam usaha untuk menyempurnakan sistem penyampaian senjata nuklear mereka.
Pakistan menguji peluru berpandu Ghauri II empat hari selepas India menguji peluru berpandu mereka.
Walaupun Pakistan mendakwa bahawa peluru berpandu tersebut adalah usaha mereka sendiri, tetapi pada Julai 1999 agen kastam India merampas komponen yang dihantar dari Korea Utara bagi program peluru berpandu Pakistan.
Perdana Menteri India yang bernama Atal Behari Vajpayee yang berlepas ke Lahore dengan bas pada 20 Februari 1999 dan merasmikan perkhidmatan bas empat kali seminggu Delhi-Lahore-Delhi.
Pada ketika itu, dunia merasakan bahawa usaha tulen dalam hubungan antara dua negara akan mengurangkan ketegangan di sepanjang Barisan Kawalan di Kashmir.
Tetapi segala harapan diplomasi hilang serta merta apabila penembakan silang Barisan Kawalan di Kargil bermula pada pertengahan tahun 1990-an.
Jumlah kematian termasuk tentera dan orang awam adalah lebih daripada 30,000 orang.
Pada minggu pertama Ogos 1998 tentera India dan Pakistan berperang lagi dan keadaan lebih teruk daripada peperangan 1948 dan 1965 seperti yang diceritakan oleh penduduk tempatan.
Dianggarkan 50,000 butir peluru digunakan dan ramai askar serta orang awam terbunuh.
Apabila India memulakan rondaan di Kargil pada musim panas, mereka mendapati banyak jawatan utama yang dikosongkan pada musim sejuk diambil oleh penceroboh.
Satu rondaan dilakukan pada minggu pertama Mei 1999. India menyedari betapa besarnya kawasan tersebut - kira-kira 10 km jauhnya dan menjangkau hampir 100 km dari Barisan Kawalan.
India menegaskan bahawa pencerobohan itu dilatih dan diberikan senjata oleh Pakistan serta berpangkalan di "Azad Kashmir" dengan pengetahuan penuh mengenai kerajaan Pakistan.

Puak penceroboh itu ditemani oleh tentera Pakistan.
Pakistan menegaskan bahawa mereka yang terlibat adalah pejuang kebebasan dari Kashmir dan hanya memberikan sokongan moral.

India memberi arahan supaya jet pejuangnya tidak masuk ke wilayah Pakistan; tetapi mereka yang ditembak jatuh.
Konflik itu berakhir hanya selepas Bill Clinton sebagai Presiden AS dan Nawaz Sharif iaitu Perdana Menteri Pakistan bertemu di Washington pada 4 Julai 1999.
Sementara itu, tentera India telah menawan wilayah penting pada tarikh 4 Julai. Walaupun usaha untuk memeterai perjanjian, Amerika Syarikat menyatakan bahawa ia tidak mengganggu apa yang dikatakan India sebagai isu dua hala.
Pakistan menarik balik tenteranya pada bulan Julai. Walau bagaimanapun, pertempuran berterusan dan pada Ogos India menembak jatuh pesawat Pakistan lalu membunuh 16 orang.
Jumlah rasmi tentera India yang hilang di Kargil adalah sekitar 500 orang dengan hampir dua kali ganda bilangan penceroboh terbunuh.
Walau bagaimanapun, India tidak mengisytiharkan perang melawan Pakistan. Sebaliknya, Vajpayee dengan sengaja mengumumkan "situasi seperti perang".
Namun demikian, semua laporan tentera dan pegawai India yang terlibat adalah satu peperangan di mana India kehilangan tenteranya.
Oleh itu pada tahun 1999, India menjadi mangsa dalam wilayahnya. Walaupun banyak tekanan daripada tentera dan orang ramai, kerajaan memutuskan untuk tidak menyeberangi Barisan Kawalan.
Pakistan juga mengalami kritikan untuk menghadkan perang kepada tembakan meriam seluruh Barisan Kawalan dan menembak jatuh pesawat India.
Ketakutan terhadap perang berskala penuh, ditambah pula dengan ekonomi yang tidak menentu dan pengetahuan tentang apa yang boleh dilakukan oleh sekatan antarabangsa kepada mereka, mungkin berlaku di kedua-dua negara.
Itu sahaja untuk thread kali ini.

Terima kasih sebab membaca.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Josh
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!