My Authors
Read all threads
Θρέντ:
To Ελσίνκι και oι επιπτώσεις του:
Έτος 1996 Ιανουάριος:Η Ελλάδα θρηνεί τους 3 νεκρούς στην λεγόμενη Κρίση των Ιμίων.Τα Ίμια βάσει αρχείων του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών ανήκουν στην Ελλάδα όπως τα Δωδεκάνησα δόθηκαν το 1947 από την Ιταλία στην Ελλάδα.Εκείνο το βράδυ η
Κυβέρνηση Σημίτη για να αποφύγει τον πόλεμο δεσμεύτηκε στους Αμερικάνους ότι δεν θα ασκούσε στο μέλλον το δικαίωμα της για επέκταση από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 και ότι υπό προυποθέσεις θα προχωρούσε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Εν συντομία αναφέρω ότι η
Τουρκία έχει Casus Belli (αιτία πολέμου) την αύξηση της ΑΟΖ από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.Ο όρος είχε πρωτοεμφανιστεί το 1995 με την πιθανή εφαρμογή της Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας όπου με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης η Τουρκία εξέδωσε το casus belli.
Τα 6 ναυτικά μίλια που
ισχύουν σήμερα ισχύουν από το 1936.Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μίλια έχει ασκηθεί και από την Τουρκία που δεν το αποδέχεται(!!!)καθώς από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στον Εύξεινο Πόντο κ Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια.
εκ παραδρομής λάθος όχι αύξηση ΑΟΖ αλλά χωρικά ύδατα καθώς η ΑΟΖ υπερβαίνει τα χωρικά ύδατα.
Στα 6 Ναυτικά Μίλια η Ελλάδα έχει υπό κυριαρχία της το 35% του Αιγαίου ,η Τουρκία το 8,8% ενώ το 56,2% είναι διεθνή ύδατα.
Στα 12 Ναυτικά Μίλια η Ελλάδα θα έχει υπό κυριαρχία της το 63,9% του Αιγαίου ,η Τουρκία το 10% ενώ το 26% θα το είχαν τα διεθνή ύδατα.
1997:Μετά τα Ίμια στην
Μαδρίτη η Ελλάδα υπέγραψε μια Συμφωνία η οποία αναγνωρίζει «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποδέχεται κάτι παρόμοιο καθώς έως τότε το μόνο εκκρεμές θέμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
1999 Ελσίνκι:Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Yπογράφεται κείμενο σύμφωνα στο οποίο γίνεται λόγος για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας!Για 2η φορά η Ελλάδα αποδέχεται τις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Παράλληλα αποφασίστηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Παράγραφος 9:Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα διευκολύνει την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση,
η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς η ανωτέρω να αποτελέσει προϋπόθεση. Εν προκειμένω,το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία».Σχετικά στοιχεία αφορούσε τις αποφάσεις των ντόπιων επί του σχεδίου Ανάν.
Παράλληλα η Τουρκία πήρε τον τίτλο
της «υποψήφιας χώρας - μέλους» με την ταυτόχρονη δέσμευση για την παραπομπή όλων των εκκρεμών ελληνοτουρκικών διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης.
1999-2004:(Πηγή Βιβλίο για μια Δημιουργική Ελλάδα Κ.Σημίτη)Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας έχουν προχωρήσει πολύ τόσο που
που η επαναοριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης και η εγκατάλειψη των 12 ναυτικών μιλίων
(μέθοδος επιλεκτικών διαφοροποιήσεων δηλαδή σε προκαθορισμένα σημεία δεν θα ίσχυαν τα 12 ναυτικά μίλια) θεωρείται δεδομένη ακόμα και πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα(ΑΟΖ).
Οι εκτιμήσεις της κυβερνήσεως στο Δικαστήριο της Χάγης (συσχετισμούς δυνάμεων εντός του,νομολογία και νομική βάση ισχυρισμών) δείχνει ότι πιθανόν θα κερδίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των Ιμίων όμως θεωρείται δεδομένο ότι θα χάναμε στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των
νήσων λόγων της Συνθήκης της Λωζάννης που το απαγορεύει(βεβαίως η ίδια Συνθήκη απαγορεύει στην Τουρκία να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στα παράλια της Μ.Ασίας σε απόσταση κάτω των 20 χιλιομέτρων ενώ έχει αναπτύξει την 4η Στρατιά Αιγαίου και πολλαπλές βάσεις).Ουσιαστικά ότι είχε
συμφωνηθεί σιωπηλώς de facto εκείνη την βραδιά των Ιμίων θα μας επιβαλλόταν de jure και με την βούλα στην Χάγη του δικαστηρίου του ΟΗΕ.
2004:Aνάληψη κυβερνήσεως Καραμανλή.
Π.Μολυβιάτης:Πρέπει να γίνει απεμπλοκή από το Ελσίνκι που θα οδηγήσει σε αποχώρηση των δυνάμεων μας από το
Αιγαίο αφήνοντας τα νησιά μας απροστάτευτα εντελώς σε μία νέα Τουρκική Επίθεση και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει με Νέα γραπτή Συνθήκη.
Κ.Καραμανλής:Θα βάλουμε Βέτο στην Είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ;
Π.Μολυβιάτης:Όχι θα το χρησιμοποιήσουμε στην Σύνοδο Κορυφής άστο σε μένα.
Σύνοδος Κορυφής 2004:
Έιχε προηγηθεί το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν από την Κύπρο που όμως είχε μπεί στην ΕΕ.Ο Π.Μολυβιάτης στην Σύνοδο μετατρέπει τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά.Σε μία παράγραφο η Τουρκία δεν θα συμπληρώσει μόνο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την είσοδο της αλλά και
άλλες 2 προυποθέσεις:
1.Σχέση Καλής Γειτονίας(Αφορούσε την Ελλάδα)
2.Υπογραφή Πρωτοκόλλου Σύνδεσης με την Κύπρο(1η φορά περιγράφεται και δεν έχει ξαναγίνει ως τώρα ρητή δέσμευση 3ης χώρας(Τουρκία) απέναντι σε ένα κράτος μέλος(Κύπρος)).
Σε σύγκριση με το Ελσίνικι ο όρος
για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μετατράπηκε σε <εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς>> ώστε οι <<γκρίζες ζώνες>> της Αγκυρας για το Αιγαίο να απαλειφθούν.Τα συναφή θέματα...απλά σβήστηκαν από το χαρτί!Επι λέξει:
Yπάρχει σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέση
καλής γειτονίας και για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς σε συμφωνία με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης την διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένης εφόσον απαιτείται της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Λέξη κλειδί:εφόσον απαιτείται
Σε απλά ελληνικά έκανε την Υποχρεωτική Προσφυγή στην Χάγη προαιρετική και την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες.Το status quo στο Αιγαίο παρέμεινε ίδιο από τότε.Αυτή ήταν η Ιστορία του Ελσίνκι σε ότι αφορούσε το Αιγαίο.Το Κυπριακό και η είσοδος της Τουρκία στην ΕΕ αποτελούν άλλα
θέματα και δεν θα αναλυθούν σε αυτό το Θρέντ.
Τέλος Θρέντ!
Πηγές:
Τηλεγραφήματα Αμερικανικής Πρεσβείας 1995-2005
Κομισιόν
Βιβλιογραφίες Κ.Σημίτη,Κ.Καραμανλή και η Νέα Τουρκία του Ερντογάν
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τουρκικό ΥΠ.Εξωτερικών
Ελληνικό ΥΠ.Εξωτερικών
Ιταλικό ΥΠ.Εξωτερικών
*διόρθωση
υπέγραψε μία Συμφωνία είναι υπέγραψε Διακήρυξη καθότι αφορούσε το ΝΑΤΟ.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Kωστας Δημας

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!