My Authors
Read all threads
Què hi fa un tros de corall vermell penjat al coll del nen Jesús? Per què es pinta a Crist amb aquest amulet? Quin significat té? I sobretot: quin és el seu poder que fins i tot el fill de Déu necessita la seva protecció?

Aquí comença l’#MA140 d’avui. Benvinguts a l'art de mirar
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 La pregunta em va sorgir (de nou) al museu de la @CatedralGirona, després de mirar el Tapís de la Creació, quan una escultura em va cridar poderosament l’atenció. Aquesta:
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 Es tracta d’un conjunt d’escultures provinents del sepulcre del bisbe Bernat de Pau, realitzades en alabastre entorn el 1455-65. El sepulcre encara es pot veure a la @CatedralGirona, en una capella lateral, però algunes peces s’exposen individualment al museu.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 En veure el collaret que porta el nen Jesús em vaig aturar. El dubte era evident: és corall això que porta penjat el fill de Maria? I si ho és, per què el porta?

El veuríem de color vermell el collaret si l’escultura estigués pintada?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 La creença en el poder protector del corall vermell davant les malalties infantils és constant al llarg de la història. Eren molts els nens que morien al poc temps de néixer i els pares, amb l’esperança d’evitar-ho, els posaven braçalets i collars (protectors) de corall.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 Els nens portaven l’amulet (a la vida real) i així mateix apareixien en les seves representacions (pintades). Veiem que ho porta la filla petita (encara en edat de risc) de ‘La família de Jan Brueghel el Vell’, pintada per Rubens al 1615, o aquest retrat anònim de 1620.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 El propi Rubens va fer un dibuix extraordinari del seu fill Nicolàs on veiem, penjat al coll, el corall protector.

Quin pare/mare no posaria corall al seu fill si cregués que amb això podria salvar-lo de la mort?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava #MA140 Vaig començar a buscar corall a les pintures a partir de l’estudi que vaig fer del ‘Retrat de Giovanna Tornabuoni (1489 - 1490)’ que hi ha al @museothyssen. En aquesta obra de Domenico Ghirlandaio, darrera la figura femenina hi ha penjat un collaret (o rosari) de corall.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 El corall també protegia a la mare durant el part i aquest podria ser un dels motius de la seva presència en aquesta pintura: Giovanna podria estar embarassada (ho sembla per la panxa) i el corall evocaria aquest estat de gràcia (i espera).
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 Giovanna va morir durant el part del seu segon fill i el corall, que no va poder evitar-ho, va quedar penjat per sempre més a l’armari. A les radiografies sembla que inicialment Ghirlandaio l’havia dibuixat penjat del coll. ¿Quan va decidir canviar-lo de lloc?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 Ara bé, el que sempre m’ha interessat és com (i per què), en un determinat moment, es decideix “aplicar” al nen Jesús la mateixa “protecció” (contra el dimoni, la malaltia i el mal d’ull) que als nens comuns de l’època: un simple (però màgic) collaret de corall.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 La imatge de Crist (el fill de Déu) “protegit” contra les malalties humanes (mortals) mitjançant un amulet de corall(un tros de branca marina) m’ha interessat des de la primera vegada que la veig veure. La trobo fascinant; per bella, exòtica i, evidentment, contradictòria.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 Existeixen nombrosos exemples de pintures i escultures on Crist porta una branca de corall lligada amb un cordill al coll (com el penjoll d’un surfista) o elaborats collarets de corall o braçalets.

A vegades ho porta tot: com més corall, més protecció.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 És el fill de Déu, el Verb encarnat, assegut al tro de la seva mare, la Reina del Cel, protegit contra les malalties infantils (i el dimoni) amb un collaret de dos voltes de corall, un penjoll de branca i dos braçalets.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 Ho reconec: quan entro en un museu i veig una marededéu, el primer que faig es acostar-me per mirar si el nen porta (o no) corall penjat.

Espero que a partir d’ara feu el mateix ;)
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen #MA140 Al @MuseuNac_Cat, per exemple, hi ha tres retaules on el nen Jesús porta un tros de corall penjat. Aquí en veiem dos:

*La 'Mare de Déu' de Jaume Huguet (1450) i la 'Mare de Déu dels Consellers' de Lluís Dalmau (1443-1445)
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat #MA140 A la ‘Mare de Déu de la Porciúncula’ de 1450, que també es pot veure al @MuseuNac_Cat, el corall queda (una mica) amagat, però aquesta és la gràcia de mirar les obres d’art en detall :)
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat #MA140 Però tornem a la pregunta: com arriba el corall (una creença d’origen medieval pagana) al coll del fill del Déu cristià?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 El raonament devia ser així: si nosaltres ara protegim als nostres infants amb coral, segurament Maria i Josep van fer el mateix amb el seu fill Jesús i van col·locar-li un amulet (contra les malalties, el dimoni i el mal d’ull), com faria qualsevol mare.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 Si ara apliquéssim aquest raonament i un pintor contemporani decidís (cosa improbable) realitzar una pintura de Crist, a prop del nen hauria de col·locar (segur) una ampolleta d’Apiretal.

Un líquid màgic que (oh, sorpresa!) té el mateix color vermell que el corall O_O
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 La creença (la fe) en el poder protector del corall ha arribat (pràcticament) fins als nostres dies i en trobem exemples en regions i cultures diverses, com en aquesta nena mexicana de 1838.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 A vegades em pregunto com d’innocents havien de ser els nostres avantpassats per creure en el poder màgic d’unes esferes de corall...

...però llavors penso en les boletes homeopàtiques que prenem nosaltres (jo el primer) i deixo de preguntar.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 Necessitem creure (en alguna cosa*) per (sobre)viure?

*els déus, Déu, Crist, la marededéu, el corall, el progrés (el procés), l’homeopatia, el capitalisme, la (nova) tecnologia...
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery #MA140 El món clàssic atribuïa el color vermell del corall a la sang de la Medusa que va caure al mar. El món cristià adaptarà (com en tants altres casos) el mite pagà i transformarà el vermell del corall en la sang de Crist.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado #MA140 D’on prové el vermell de l’Apiretal: és sang de Medusa, de Crist o corall triturat?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado #MA140 La contradicció de protegir Crist amb un corall vermell la veiem en aquesta pintura de Goya on la duquesa de Alba (d’esquenes) espanta una criada molt devota amb un trosset de corall i aquesta li respon (com si es defensés d’un vampir) amb un crucifix.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado #MA140 El dubte (davant algunes pintures) és si el corall protegeix el nen Jesús de les malalties (com deia abans) o el corall representa la sang de Crist que ens protegeix a nosaltres?

*Andrea Mantegna, Madonna della Vittoria (1495 )
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado #MA140 Necessitava el fill de Déu la protecció d’un tros de corall vermell per sobreviure?

*Piero della Francesca (el meu estimat Piero)
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado #MA140 Aprofito una vista al @MuseuArtGirona per preguntar-li a la @carmeclu si al museu hi ha algun nen Jesús amb corall i ràpidament em diu que sí, en una escultura d’alabastre policromada: la Mare de Déu de Pontós (Alt Empordà) del s.XV
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu #MA140 Per una deformació neoclàssica, quan pensem en una escultura, la majoria de nosaltres la imaginem del color del material amb què està realitzada (marbre, alabastre, fang...), però antigament les figures esculpides estaven (quasi) totes pintades.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu #MA140 Li pregunto al director del Tresor de @CatedralGirona si el Crist del sepulcre de Bernat de Pau estava pintat; em diu que “no”, però coincideix que (probablement) el collar d’alabastre (gris) representi coral(vermell).

En @xsierra4, en el seu blog, també ho creu.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 #MA140 Pedra esculpida i després pintada (animada). Pintura que amb els segles ha desaparegut. Colors que tenien un sentit concret dins l’obra i ara ja no hi son, o colors que potser mai van ser aplicats.

Pedres antigues (obres d’art del passat) que encara avui ens parlen.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 #MA140 Surto de Girona en direcció a Ripoll, allà hi ha l’escultura (policromada) més important de Catalunya: la portalada de Santa Maria. Benvinguts a la Bíblia de pedra:
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres #MA140 Ens trobem davant una de les obres més extraordinàries del romànic català (i europeu). Una obra d’art del s.XII esculpida en pedra (una Bíblia en imatges) amb una alçada de 7,14 m i una amplada de 11,45 m. La Portalada de Ripoll: el pòrtic de la cristiandat.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres #MA140 En confluència de dos rius, on el Ter i el Freser es troben, en aquest lloc assenyalat per la natura, es va fundar l’any 879 el monestir benedictí de Santa Maria promogut per Guifré el Pelós. A mitjans del s.XII, sota el “regnat” d’Abad Oliva, es va construir la portalada.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres #MA140 Jacint Verdaguer la va anomenar “l’arc de triomf del cristianisme” (segurament no es pot descriure millor). Al poema “Canigó”, parlant de la Portalada de Ripoll, diu:
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres #MA140 Tot i que ara amb fotografies intentarem recrear allò que l’obra ens diu i allò que ens provoca, l’única manera d’acostar-se al sentit d’una obra d’art és situant-s’hi davant, per viure amb propi cos la seva “presència”.

Hi haureu d’anar per saber-ho!
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres #MA140 La portalada esta construïda amb 450 peces de pedra sedimentària creant un gran arc on s’han esculpit més de 80 escenes bíbliques amb personatges de l’Antic i el Nou Testament, i també algun contemporani del s.XII.

*Dibuix del CRBMC de @patrimonigencat
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 El missatge general es aquest: a dalt el CEL, a baix l’INFERN; entre mig, nosaltres, carregats amb les nostres dubtes i pors, cercant la salvació amb la (inestimable) guia del Bisbe-Comte-Papa que ens dirà per on hem d’anar.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 En els brancals de la porta, com a pilars de tota aquesta construcció (tant la física de la portalada, com també la mental que sustenta la creença): la figura de San Pere amb la clau del cel (part esquerra) i San Pau (part dreta). En els arcs, la seva vida i miracles.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 François Villon, un poeta francès medieval, va escriure uns versos (pensant en la seva mare) que permeten situar-nos en la mirada d’una dona del passat davant la portalada d’una església:
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 L’art religiós encarregat pel poder sempre (sempre) (sempre) ha aprofitat la por del creient en el càstig a l’altra vida (l’Infern) per aconseguir (en aquesta vida) tot tipus d’avantatges i privilegis. Aquí i allà, abans i ara, amb el Déu cristià o el Ra egipci.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Déu(1) entrega les taules de la Llei a Moisès(2). Darrera seu, com si ells també rebessin instruccions divines, hi ha els poders temporals de l’època: un cavaller (3), un bisbe(4) i un comte(5). Si no ets cap d’ells, els hauràs d’obeir per designi diví.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Ara diem “un cavaller”, “un bisbe” o “un comte”, però a la seva època (segur) tenien nom i cognom: Ramon Berenguer III o IV, Bernat de Tallaferro, Abat Oliva o d’altres. La llum ultraviolada ens mostra que “el bisbe”(4) estava pintat amb un color que el feia destacar.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 La seqüencia de transmissió (en 5 personatges) del poder diví al poder terrenal es troba a l’alçada dels ulls (per garantir que tothom la vegi) i situada just sobre la lluita (eterna) del bé i el mal: l’ordre (establert) depèn de l’obediència al bisbe i al comte.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Els animals que lluiten a banda i banda de la portalada (difícils d’identificar iconogràficament però extremadament expressius en el missatge: hi ha un Bé que vens un Mal) són un prodigi de bellesa. Sobresurten de la paret com si fossin animals del nostre món.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Comparant la Portalada amb algunes de les pàgines de la Bíblia de Ripoll (Vaticà) o la Bíblia de Rodes (París), que van ser il·luminades al scriptorium del monestir, ens podem fer una idea de com devia ser la Portalada pintada: una Bíblia de Pedra (de colors)
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Quan dormia estirat al llit tapat amb la seva manta (tal com el veiem a la part inferior), Salomó va veure en somnis la figura de Déu que li confirmava la seva saviesa.

Nosaltres ens hem d’imaginar (somiar) com devia ser aquest relleu pintat.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Amb la seva vareta màgica, Moisès fa brollar aigua d’una roca perquè el poble (Israel) begui. Al costat, guiats per un columna de foc i un àngel, el poble (escollit) recull manà i guatlles que cauen del cel. Les mateixes escenes a la Bíblia de Ripoll que hi ha al Vaticà.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 A la ‘Batalla de Refidim’, Moisès prega per la victòria del poble jueu amb els braços alçats sostinguts per Aaron i Hur (Ex 17, 8-13). Si aconseguia mantenir els braços alçats tota l’estona, la victòria estava assegurada.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Moralina: resistir el patiment a la Terra (mantenir braços alçats) com a prova de fe i un poble elegit (per Déu) legitimat a imposar la Veritat als altres, fins i tot, amb la mort. En totes les cultures/religions: els bons i “els altres”. Braços al cel i morts a la Terra.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 De pedra a pedra, del s.XII (Ripoll) al s.XVII (Bernini), la mateixa escena esculpida: un àngel agafa pels cabells el profeta Habacuc i el porta a Babilònia perquè doni menjar a Daniel, tancat a la fossa dels lleons (Dn 14, 30-42).
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 La iconografia és la mateixa: l’àngel agafa pels cabells Habacuc (que porta el cistell ple de menjar) i el transporta màgicament fins a la fossa de Daniel on els lleons, enlloc de mossegar-lo i menjar-se’l, el llepen com si fossin gatets.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Sabem que Bernini, per crear les seves escultures, primer feia models (esbossos) en fang o guix abans d’esculpir el marbre. Com ho van fer els artistes del segle XII per projectar la Portalada abans d’esculpir-la? Tenien ells també una “maqueta” de fang?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 A Jonàs el tiren per la borda d’un vaixell al mar i es engolit per un gran peix. Ho veiem a un relleu de la Portalada i també a la Bíblia de Rodes(il·luminada a Ripoll). Tres dies després, va sortir del peix (de la foscor) i va veure la llum; ho veiem a la Bíblia i Sixtina
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Les escenes anteriors es troben a les franges centrals de la Portalada, la part “històrica” que conté els fets ocorreguts a la Terra. A la part superior, al Cel, una filera de sants i apòstols alcen la mirada cap al Déu: la promesa que sosté tota aquesta arquitectura.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 La figura de Déu (Pantocràtor) situat a la part superior de la Portalada, a l’eix central sobra la porta, conserva part de la policromia que il·luminava aquesta Bíblia de pedra i la convertia (sens dubte) en una de les obres més extraordinàries de l’art romànic europeu.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 L’última restauració ha tret les capes de brutícia acumulada i els repintats posteriors, recuperant l’esplendor de la pedra, però el color original (que ja no hi era) no s’ha pogut recuperar.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Mirar la Portalada de Santa Maria de Ripoll avui és com mirar la Capella Sixtina en blanc i negre. Segueix essent impressionat, però hem de ser conscients del que s’ha perdut: gairebé tot.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Els quatre àngels que semblen voler abraçar Crist ens permeten imaginar la gran sensibilitat i delicadesa (original) d’aquesta obra. Ara mirem un arc de pedra però la portalada (abans) era una pintura en tres dimensions absolutament impressionant.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Les fotografies del procés de restauració d’una obra d’art sempre m’agraden, per la feina extraordinària que fan i sobretot perquè ens donen l’escala de l’obra i ens permeten imaginar el moment de crear-la: veig l’artista que “pinta” els ulls de Déu i li dona vida.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Entorn Crist apareixen les 4 figures del tetramorf: l'home alat (Mateu), el lleó (Marc), el bou (Lluc) i l'àguila (Joan). Són les representacions dels 4 evangelis.

Les trobem també a l’Absis de Sant Climent de Taüll (1123) o al Baldaquí de Tost(1120) del @MuseuNac_Cat.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 El Bou i el Lleó, tots dos alats, amb el cap girat per mirar a Crist. Els detalls que ja no hi son, la pintura que ja no es veu. El rostre de l’Home alat, o el que queda d’ell.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Les obres d’art a vegades ens porten imatges d’un temps passat que ja no és el nostre; d’altres (en canvi) il·luminen el present amb una llum nova. La Portalada de Ripoll ens ajuda a entendre el nostre present o és el nostre temps qui ens ha d’ajudar a comprendre-la?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Ara que tenim al cap les imatges de ciutats xineses (i properes) tancades amb els seus habitants confinats, potser mirem amb altres ulls #LaPesta a Jerusalem on l'àngel salva la ciutat i els seus habitants. Si encara creguéssim: què no donaríem per aturar el #CoronaVirus?
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 Si algú (amb certa autoritat) assegurés que amb un collaret de corall quedem protegits davant l’amenaça del #Covid_19, en poques setmanes s’acabaria amb el poc corall que encara queda al nostre mar.

Noticia d’aquest mes: cadenaser.com/emisora/2020/0…
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat #MA140 De tornada a Girona, m’aturo a Sant Joan de les Abadesses i entro al claustre del monestir per respirar. Entre el Paradís Perdut i el Paradís Somiat, si mai arriba, intento (sempre que puc) gaudir d’aquests paradisos terrenals (els claustres) que els humans hem creat.
@patrimonigencat @MuseuArtGirona @CatedralGirona @costabrava @museothyssen @MuseuNac_Cat @NationalGallery @museodelprado @carmeclu @xsierra4 @monestir_ripoll @Aj_Ripoll @catexperience @lletres @sapienscat Moltes gràcies a tots per participar i compartir l’#MA140 d’avui!

*La major part de les imatges de la Portalada de Santa Maria de Ripoll són de ©CRBMC Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya (@patrimoni) que molt amablement em van obrir el seu arxiu per triar i remenar
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Miquel del Pozo Puig

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!