My Authors
Read all threads
Satın alma gücü paritesiyle ilgili bilgiseller yaptım. Ülke içinde farklı sınıflar, gruplar bunu nasıl farklı farklı hissediyor bununla ilgili birkaç ekleme yapıp bu konuyu kapatacağım :) #dolar yükselince en çok hangimizin canı yanar?
Demiştik ki Hollandalı’da nominal $ cinsinden ortalama gelir, Tr'nin 6 katı ama orada fiyatlar da yüksek olduğu için hayat standardı Tr’de TL kazanıp TL harcayan bireylerin ‘yalnızca’ 2-3 katı. İkincisi satın alma gücü paritesine (SAGP) göre düzeltilmiş karşılaştırma oluyor.
Türkiye’de dövizle maaş alıyorsanız, ya da parasını dövizle kazanan bir ihracatçı, inşaatçı vb iseniz Tr’de zaten işiniz rahat. TL’nin değeri düştükçe sizin nominal geliriniz dünyaya göre gerilemiyor, Tr’de ise satın alma gücünüz artıyor.
Aynı şey Avrupa’da döviz kazanıp bunu Tr’de yazlık vb yatırım için kullanan gurbetçiler için geçerli. Tüm bunlar şanslı azınlıklar. Biz parasını TL ile kazanan çoğunluğa bakalım.
Diyelim ki büyük şehirli, beyaz yakalısınız. Maaşınız TL, ama yabancı telefon, bilgisayar, otomobil kullanıyorsunuz. Bazen yabancı bir kurumdan kariyerinizle ilgili bir eğitim programı almak istersiniz. Yine iş için ya da tatil için olsun yurtdışına gitme alışkanlığınız var.
O zaman TL maaşınız $ cinsinden değer kaybettikçe hayat standardınız keskin biçimde düşecek, rakamlarda SAGP düzeltmesi yapmak sizi teselli etmeyecektir.
Yok eğer küçük bir kentte ya da kırsalda yaşayan, hayatı boyunca yurtdışına pek çıkmamış bir insansanız, sizin gerçekliğiniz SAGP’ye daha uygun. Çünkü TL kazanıp TL harcıyorsunuz ve harcama yaptığınız kalemlerdeki ithal girdi oranı muhtemelen daha az.
Son dönemlerde gerek sosyal medyada gerek TV kanallarında bu konuyla ilgili ileri sürülen tezlerin farklı gruplar arasında farklı derecede kabul görmesi BİRAZ DA bu sınıfsal farklılıklarla ilgili.
Zira istatistiki olarak, son gruptaki insanların AKP’ye oy verme eğilimi daha yüksek, anket verileri tutarlı olarak bunu gösteriyor. Yani herkes kendi gerçekliğine göre biraz haklı, problem olansa toplumsal esenliğin kendi çıkarından, gerçekliğinden ibaret olduğunu zannetmek.
Dediğim gibi, sınıfsal konum bu algı farklarını ancak biraz açıklar. Gerisi sanırım particilik ve eğitim seviyesinde düğümlenir. Bazı medyanın bu alanda ileri sürdüğü tezler düpedüz yanlış, bunu da eğitimli insanlar daha kolay görüyor.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Alper H. YAĞCI

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!