1/19) Har du någonsin undrat varför nästan alla techbolag just nu har lanserat (eller är på väg att lansera) egna FinTech produkter? I den här tråden går jag igenom varför techbolagen bygger in FinTech produkter i sitt ekosystem och vad dom har att vinna på det.
2) För det första: finansiella institutioner måste följa väldigt många regleringar. Detta tar inte bara mycket tid utan kostar även mycket pengar. De kan behöva lägga upp till 75% av sin IT budget på att hålla sin infrastruktur up-to-date med regleringar.
3) Dessutom är det inte ovanligt att dom behöver lägga 10-15% (eller mer) av sin arbetskraft på compliance (t.ex. lägger Citigroup 15% med stor vikt på AML). Detta är givetvis otroligt stora kostnader som äter upp möjligheter för innovation och ökar kostnader mot kund.
4) För det andra så är kundupplevelsen allmänt dålig inom finans: Endast 28% av USAs Millennials/Gen Z litar på att deras bank ska agera rättvist, 50% lever “paycheck to paycheck” vilket innebär litet (och dyrt) urval av tjänster och många av tjänsterna är otroligt dåligt byggda.
5) Hittills har det varit svårt att innovera inom finans eftersom det krävs väldigt mycket resurser för att få vara med och spela pga strikta regleringar. Detta ändras nu snabbt i och med intåget av API ekonomin och uppdelning av den otroligt komplicerade “banking stacken”.
6) Inget bolag behöver längre stå för allt i “banking stacken” som finansiella institut tidigare gjort, utan enskilda bolag kan fokuser på en specifik tjänst som sedan säljs till andra aktörer vilket kraftigt reducerar kostnaden för utveckling/innovation och förbättrar produkten.
7) Plaid har t.ex. byggt ett API som kopplar upp mot tusentals finansiella institutioner. När en tjänst som Squares ‘Cash App’ vill koppla upp mot ett bankkonto för att få bankinfo, ta ut pengar etc så används Plaid vilket är smidigare och billigare än att utveckla tjänsten själv
8) Likt hur bolag slipper köpa egna servrar via AWS eller utveckla en egen e-handelsplattform från scratch med Shopify, så tillåter dessa fintech/API bolag en grundläggande infrastruktur som gör det lättare för andra bolag att erbjuda egna finansiella tjänster.
9) Vilka står först på tur att addera finansiella tjänster i sitt ekosystem när det blir en allt större möjlighet? SaaS, Marknadsplatser och Social Media: Bolag som redan har en etablerad kundbas samt mycket data vilket gör att dom vet exakt vilka produkter deras kunder behöver.
10) Bolag som Shopify har redan börjat kapitalisera på denna möjlighet! Idag kommer en majoritet av deras omsättning (och en stor del av tillväxten) från finansiella tjänster! Och jag tror att det fortfarande finns en del “low hanging fruit” för många företag inom FinTech.
11) Ta Uber som exempel: Dom tar betalt åt sina förare och håller pengarna tills de ska betalas ut, många av deras förare ser t.ex. Uber som en sorts bank. Varför då inte gå hela vägen och fungera fullt ut som en bank för sina förare (vilket delvis händer med Uber Money)?
12) Men varför skulle dom vilja göra detta? Fler intäktsområden! Till exempel använder SaaS bolag främst en prenumerationsmodell för att generera intäkter och växer intäkterna genom att växa användarbasen eller genom att sälja addons till sin kärnprodukt.
13) Lägger man till finansiella tjänster i produktutbudet (betalningar, lån, försäkringar, payroll) får man ytterligare en vektor för monetärisering som gör det möjligt att fånga upp kundens spend på både mjukvara OCH finansiella tjänster, en betydande del av ett bolags utgifter.
14) Detta innebär alltså att intäkter per användare (ARPU) ökar men också att nya vertikaler öppnas upp där t.ex. TAM tidigare varit för liten eller CAC varit för hög! Hur då?
15) FinTech ändrar go-to-market kanalen för bolag genom att öka intäkter per kund och öka stickiness på produkten (genom att kunder börjar utnyttja fler produkter i ekosystemet som ökar friktionen att byta system) vilket gör att CAC sänks (eller hålls konstant) och LTV höjs!
16) Detta gör att man kan gå efter kunder där det tidigare varit för dyrt. Att LTV ökar gör att bolag kan erbjuda sin kärnprodukt (t.ex. SaaS) billigare för att växa en kundbas på en annars otillgänglig marknad, för att sedan addera en fintech produkt för monetärisering
17) Allt som allt så kan ett FinTech utbud på en redan etablerad aktör inom SaaS/Marknadsplats/Social Media erbjuda högre intäkter per kund, högre LTV, lägre CAC, samt nya kundmarknader. Det är helt enkelt en absurt bra ROI för en ny produkt.
18)Finansiella tjänster fungerar bra som sekundär produkt eftersom dom erbjuder värde men ofta differentierar sig relativt lite ur kundsynvinkel, iaf jmft med SaaS/Marknadsplatser/Social media som är en mer differentierad tjänst med större möjlighet att locka in/hålla kvar kunder
19) Jag tror inte att nästa storbank eller finansiella institut kommer starta som det utan kommer utvecklas att bli det över tid genom att bl.a. utnyttja sin stora användarbas från sitt tidigare kärnområde. Vad tror du? Är detta rimligt eller ren fantasi?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fabian Franzén

Fabian Franzén Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Franzen_Fabian

16 Aug
1/15) I den här tråden går jag igenom Epic Games stämningsansökan mot Apple/Google, varför den handlar om mycket mer än höga avgifter på in-app köp och Fortnites borttagning från app store, och hur den kan förändra framtidens landskap för mobilspel och appar. Image
2) I Epic Games stämningsansökan mot Apple öppnar Epic upp med att fastställa hur Apple har vuxit sig till att bli ett rekordstort monopol som kontrollerar marknaden, blockerar konkurrens och kväver innovation (Googles ser liknande ut). George Orwell refereras flitigt. Image
3) Epic understryker hur Apple använder konkurrensbegränsande praxis för att monopolisera marknaden via deras app store. Vidare trycker Epic på att Apple tar en hutlös avgift på 30% för in-app betalningar, vilket är 10 gånger högre än andra (icke tillåtna) betalningstjänster. ImageImage
Read 15 tweets
9 Aug
1/18) Hur lyckas internetbolag hålla kvar sina användare på plattformen? Varför lämnar inte användare så fort en ny konkurrent dyker upp? I den här tråden går jag in på hur internetbolagens produkter är byggda för att hålla kvar sina användare.
2)Att växa en plattforms användarbas är sällan lika viktigt som att växa mängden users som använder vissa utvalda kärnfunktionerna på en plattform. Detta eftersom kärnfunktionerna är de funktioner som har högst korrelation med retention dvs att hålla kvar användare på plattformen
3) På Facebook är det att skicka vänförfrågningar, på Pinterest är det att “pinna” saker, på Snapchat är det att skicka snaps, och på YouTube är det att prenumerera på kanaler.
Read 18 tweets
2 Aug
1/38) Varför printar bolag som Facebook, Netflix, Apple, Amazon m.m. sån sinnessjuk omsättningstillväxt år på år? I denna tråd tar jag upp de stora konkurrensfördelarna internetbolagen har och varför dessa fördelar växer exponentiellt desto större bolagen blir.
2) Tech/strategianalytikern @benthompson har ett fantastiskt ramverk för att förstå internetbolag: Aggregation theory. Aggregation theory förklarar hur bolag använder internet för att förändra värdekedjor, öka sitt inflytande och maximera intäkter.
3) Värdekedjan i en marknadsplats drivs av tre parter: leverantör (supplier), distributör, och konsument/användare. För att nå stor lönsamhet så vill du antingen ha ett monopol inom en av kategorierna eller integrera två eller fler parter för att få en stark konkurrensfördel.
Read 38 tweets
22 Jul
1/24) I denna tråd: Varför framtidens spel kommer växa snabbare och större än någonsin, göra större avtryck i populär kultur, ha starkare nätverkseffekter och bli framtidens social hubbar.
2) Spel rör sig allt mer mot att bli “social media” eller “sociala hubbar” och det är många som loggar in i spel för att umgås och inte bara spela. Detta är inget nytt - i mina WoW dagar (15 år sen) så loggade man ofta in bara för att umgås - men det blir allt vanligare.
3) Ett tydligt tecken på detta är trenden mot att integrera icke-spel content in-game, som lockar spelare online för andra anledningar än att spela. Många har säkert hört talas om att Travis Scott hade en konsert i spelet Fortnite tidigare i år som var succe.
Read 24 tweets
17 Jul
1/26) En kort/snabb tråd om Spotify: varför jag tror dom gynnas otroligt av dagens decentralisering av entertainment via social media och hur deras satsning på podcasts kan leda till att dom slutligen äger hela marknaden för audiocontent. Image
2) Först och främst handlar Spotify (just nu) om musik. Den vanligaste kritiken mot Spotify (som jag själv har tyckt) är dom går på knäna för skivbolagen och att skivbolagen, via sina royalties, har stor makt över Spotify som bolag. Jag skulle nog hävda att det är tvärtom. Image
3) I den klassiska skivbolagsmodellen får artister en relativt liten del av kakan från sin egna musik. Anledningen till varför artister gått med på detta var för att det var enda sättet för att nå ut till en stor publik via t.ex. Radio och TV. Image
Read 26 tweets
3 Jul
1/35) De flesta har nog hört talas om TikTok. Med över 1.5 miljarder MAU och närmare 1 miljard DAU så är TikTok en av de största social media plattformarna i väst. Jag tror att deras snabba expansion och populäritet kommer ge amerikanska plattformar “a run for their money”. 👇 Image
2) TikTok går ut på att skapa korta videos på 15 sekunder som minimerar commitment per video, minimerar dötid och maximerar action. Det är videos som är optimerade för mobilt användande.

3) Storheten är TikToks “For You” sida där du automatiskt blir matad med vad du vill se snarare än rekommendationer. Detta plus ett friktionsfritt UI: fullskärmsvideos spelas upp automatiskt i en ändlös loop tills du swipear vidare till nästa video fullkomligt suger in användaren Image
Read 35 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!