1. Heeft @hugodejonge in strijd gehandeld met de Wet op het RIVM? Dat is de grote vraag n.a.v. het nieuws dat de RIVM-richtlijn over mondkapjes in de zorg was ingegeven ook door schaarste (= een beleidskwestie) en dus niet alleen was gebaseerd op de wetenschap @LodewijkA@Jopinie
2. Het RIVM is een Rijksdienst, maar moet wel onafhankelijk kunnen opereren en daarom bepaalt art. 5 van de Wet op het RIVM dat de Minister aan het RIVM geen aanwijzingen mag geven m.b.t. de methoden volgens welke de onderzoeken worden uitgevoerd en de resultaten. @LodewijkA
3. Het RIVM heeft dus "professionele autonomie". Rutte's eerste reactie was: "Wij hebben het RIVM niet onder druk gezet". Dat zou namelijk in strijd zijn met de Wet op het RIVM, en dat weet Rutte.
Maar zelfs een aanwijzing geven mag niet. Is dat dan wel gebeurd? @Jopinie
4. Art. 7 lid 1 van de Wet op het RIVM bepaalt verder dat er een commissie van toezicht is "die tot taak heeft het wetenschappelijk niveau van het RIVM en de onafhankelijkheid van het onderzoek te bewaken".
Die commissie kan direct aan de slag, zou ik zeggen.
5a. Voor de liefhebbers het juridisch commentaar: "Eerder werd reeds aangegeven dat het RIVM bij de uitoefening van zijn taak een zekere zelfstandigheid heeft. In artikel 5 is de daarbij passende bevoegdheid van de directeur-generaal gecreëerd door te bepalen...
5b. dat de minister, in afwijking van de uit het grondwettelijke stelsel voortvloeiende algemene bevoegdheid om aanwijzingen van welke aard dan ook te geven, geen aanwijzingen mag geven omtrent de onderzoeksmethoden en de rapportage van de resultaten van het onderzoek".
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Draadje over de uitzondering op de veiligeafstandsnorm (1,5m) voor middelbare scholieren n.a.v. de uitzending van #nieuwsuur gisteravond.
Conclusie: de minister van VWS heeft op 19 november de Tweede Kamer onvolledig en daardoor onjuist geïnformeerd over de risico's in het VO
2. Voor (middelbare) scholieren geldt onderling op school die 1,5 m regel niet. Dat staat in artikel 2.1 van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, wat een uitwerking is van de “Coronawet” die sinds 1 december van kracht is:
3. Maar dankzij #Nieuwsuur m.i.h.b. @milenaholdert weten we dat het voor OMT-lid Illy al “in augustus, september steeds duidelijker [werd] dat dit een vergissing was. Tieners spelen ook een belangrijke rol bij de verspreiding van het virus." Dit zegt ook Voss in die uitzending:
1. Waarom doet het kabinet nog niets terwijl de ziekenhuizen vol liggen en de besmettingen oplopen? Het antwoord is te vinden in vDissel's technische briefings aan de TK. Dit is een link naar alle relevante citaten: containmentnu.nl/van-dissel-gro…. Hieronder enkele 'highlights':
2. Kortom: we "investeren" in immuniteitsopbouw onder de bevolking en dat is nodig om: (1) de kwetsbaren te beschermen ("cordon sanitaire"), (2) het virus te remmen om de maatregelen straks weer "wat af te tunen", en (3) de werking van het vaccin (het "vergezicht") te versterken
3. En dat verklaart weer onze strategie, i.e. kwetsbaren beschermen en zorg niet overbelasten. Die biedt dan de ruimte om te spelen met de infectiedruk en zo immuniteit op te bouwen in de periode totdat de zorg weer overbelast is (nu dus). Indammen is dan slechts een "maatregel".
1. Dit is zorgelijk. Patricia Bruijning onderzoekt Corona op middelbare scholen. In reactie op @ginnymooy verwijst zij naar een Zweeds onderzoek waaruit zou blijken dat schoolkinderen niet de motor zijn van de epidemie. Maar: het Folkhälsomyndigheten zelf zegt over dit onderzoek:
2. “The title is a bit misleading. It is not a direct comparison of the situation in Finland to the situation in Sweden. This is just a report and not a peer-reviewed scientific study. This was just a quick situation report and nothing more.” Folkhälsomyndigheten=RIVM in Zweden
3. Dit n.a.v. onderstaande kritiek, genoemd in het door @mlipsitch gedeelde artikel time.com/5899432/sweden…, waarin staat: "This is not the only case where Swedish officials have misrepresented data in an effort to make the situation seem more under control than it really is."
Draadje over openstelling scholen en testen van scholieren zonder klachten:
1. Het VO kan na de zomer weer grotendeels het normale programma draaien (zonder 1,5m) aldus @hugodejonge mede o.b.v. het OMT-advies van 23 juni waarin staat dat:
2. “dit het risico op overdracht van het virus vergroot en dat dit kan leiden tot verspreiding van het virus” maar “dat dit een aanvaardbaar risico is wanneer het wordt afgewogen tegen de evident negatieve effecten van schoolsluiting of de beperkte openstelling van het onderwijs”
3. Minister en OMT benadrukken dus het belang van melding besmettingen door school en toepassen van triage. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid bij de school, verzorgers en kind gelegd en dat is gevaarlijk: besmette kinderen voelen zich vaak prima, willen chillen, sporten etc.
Draadje. 1. Nu breekt mijn klomp. Premier Rutte zei gisteren in de TK in reactie op @LodewijkA: "Ik weet niets van een toespraak over groepsimmuniteit, die heb ik niet gehoord." Dan is hij kennelijk zijn "Herd immunity in our time" toespraak op TV van 16 maart vergeten ...
2. Zie rijksoverheid.nl/documenten/toe…
In die TV-toespraak zegt hij letterlijk: "dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen. Dat moet ik uitleggen."
3. En "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Met groepsimmuniteit bouw je (...) een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe. Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen (...)"