Υπάρχουν δύο πράγματα που οφείλει να κάνει ένα κράτος δικαίου για να καταστείλει την λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης που καταχράται τα προνόμια του πολιτικού κόμματος. Εμείς κάναμε μόνο το δεύτερο.
Πριν φτάσει η Δημοκρατία στην κατασταλτική λύση της ποινικής καταδίκης της ηγετικής ομάδας, όφειλε να είχε κανόνες που θα απαγόρευαν σε αυτή την συμμορία να περιβληθεί τον μανδύα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Υπάρχει δηλαδή κι ένα αρχικό στάδιο, αυτό της απαγόρευσης του κόμματος και της μη ανακήρυξης του εκλογικού συνδυασμού.
Είναι γνωστή η νομική φιλολογία ότι δήθεν το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπει την απαγόρευση πολιτικού κόμματος και ότι η ιδέα συζητήθηκε στην συντακτική βουλή του 1975 και απορρίφθηκε.
Αυτό που απορρίφθηκε ήταν μια διάταξη που προβλέπει την απαγόρευση, όπως στον Θεμελιώδη Νόμο της Γερμανίας, στο γερμανικό Σύνταγμα.
Το Ελληνικό Σύνταγμα δεν περιέχει λοιπόν διάταξη απαγόρευσης, ορίζει όμως στο άρθρο 29: "Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους εξυπηρετεί
την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος."
Το πώς θα διασφαλιστεί ότι τα κόμματα θα εξυπηρετούν με την οργάνωση και την δράση τους την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι μια σειρά προϋποθέσεων που οφείλει να ορίσει ο κοινός νομοθέτης.
Η "άποψη" ότι επειδή οι βουλευτές του 1975 απέρριψαν την γερμανική διάταξη "κλείδωσαν" για πάντα το νόημα και την εφαρμογή του άρθρου 29 είναι ξεπερασμένη, όπως οι originalists του Σκαλία
που λένε ότι ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και οι σύντροφοί του όταν έγραφαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν είχε κατά νου τους γκέι γάμους.
Φυσικά και δεν τους είχε, αλλά το Σύνταγμα αφορά το μέλλον κι όχι το παρελθόν. Οι βουλευτές του 1975 δεν ήθελαν να βάλουν στο Σύνταγμα γερμανικές απαγορεύσεις κομμάτων γιατί η μέριμνά τους εκείνη την εποχή ήταν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
Αυτή ήταν η ιστορική αιτία για την οποία το Σύνταγμά μας δεν έχει την γερμανική διάταξη.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελείωσε εκεί η εφαρμογή του άρθρου 29, ούτε βέβαια ότι το άρθρο αυτό είναι ένα ευχολόγιο και ότι δεν σημαίνει τίποτε.
Από το 1975, λοιπόν, τί έχει μεσολαβήσει; Μα η πλουσιότατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχει κρίνει επί τόσες δεκαετίες υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος έγκυρα να θεσπίσει τις συντεταγμένες απαγόρευσης πολιτικού κόμματος.
Πλουσιότατο σώμα δικαστικών αποφάσεων που ορίζουν τί επιτρέπει και τί απαγορεύει το ατομικό και συλλογικό δικαίωμα συμμετοχής σε σε καθολικές εκλογές για την ανάδειξη νομοθετικού σώματος, το οποίο ως άρθρο 3, προβλέπεται στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ε.Σ.Δ.Α.
Άλλωστε, ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα, το μόνο δικαιοδοτικό όργανο που μπορεί να κρίνει αν μια ελληνική νομοθετική απαγόρευση πολιτικού κόμματος είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι το Ε.Δ.Δ.Α.,
το οποίο στην τελική δεν θα κρίνει με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, αλλά με το άρθρο 3 του ΠΠΠ και με βάση την νομολογία του επ' αυτού.
Η εκλογική νομοθεσία περιλαμβάνει μερικές αδρές διατάξεις για απαγορεύσεις ανακήρυξης εκλογικών συνδυασμών. Δεν είναι όμως πλήρης ώστε να προβλέψουν μια σοβαρή διαδικασία απαγόρευσης πολιτικού κόμματος.
Περιορίζονται σε τυπικότητες και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις που μπορεί να αποφύγει και ο τελευταίος επιτήδειος.
Εξακολουθεί λοιπόν να υπάρχει το κενό δικαίου ως προς το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία. Εάν είχε κάνει αυτό το πρώτο πράγμα, ίσως να μην χρειαζόταν καν να υποχρεωθεί να φτάσει στο δεύτερο.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Το ποσό των 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ζητά ανώνυμη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, για αρνητική κριτική που ανάρτησε χρήστης των υπηρεσιών της σε διαδικτυακή πλατφόρμα σύναψης κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων.
Ο πολίτης κατέγραψε αρνητικές εμπειρίες του από το κατάλυμα και αξιολόγησε αρνητικά τις υπηρεσίες του, καλώντας τους άλλους ενδιαφερόμενους να μην το επιλέξουν.
Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής επισήμανε ότι μολονότι είχε προεξοφλήσει το σύνολο του ποσού για διαμονή 9 ημερών μαζί με τρία άτομα, το κατάλυμα ζήτησε εκ των υστέρων και εγγύηση 250 ευρώ, την οποία επέστρεψε με υπονοούμενα ότι στο κατάλυμα διανυκτέρευσε και τέταρτο άτομο.
H διαδικασία της απαγγελίας της δικαστικής απόφασης αύριο θα είναι μια πολύωρη διαδικασία που αναμένεται να μην περατωθεί εντός μίας ημέρας.
Το δικαστήριο δεν θα εκφωνήσει απλά ένα "αθώος" ή "ένοχος", αλλά θα πρέπει σε όλες τις
παραλλαγές των περιπτώσεων να κρίνει και μια σειρά από ζητήματα.
Στην περίπτωση της ενοχής π.χ., ακόμη κι αν είναι για μερικές από τις πράξεις, η εισαγγελική έδρα θα προτείνει ποινές, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα αγορεύσουν επί των προτάσεων και το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει επί τόπου.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν εμπλέξει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στο θεμα της δημιουργίας του νέου data center στην Ελλάδα.
Από την είδηση που αναπαράγει ποιοι ήταν οι θεσμικά εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις, προκύπτει αβίαστα ότι η προστασία δεδομένων δεν αποτέλεσε καν αντικείμενο συζήτησης ή προβληματισμού.
Η αμερικανική εταιρία που ενδιαφέρεται να επενδύσει ποντάρει πάντα σε χώρες με χαμηλό επίπεδο ελεγκτικής ικανότητας, καθώς είναι γνωστό ότι με τις προκαθορισμένες συμβάσεις για clouding που συνάπτει δεν ανταποκρινεται στα αυξημένα πρότυπα διαφάνειας του GDPR.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε σήμερα μία μητέρα και την μαθήτρια κόρη της ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοίκησης με τις Δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Συμβούλιο ελέγχει κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας εφάρμοσε την απόφαση 1749/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Η απόφαση ΟλΣτΕ της 20.9.2019 ορίζει ότι: "η Πολιτεία οφείλει να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος, συναφούς κατά την αντίληψή της περιεχομένου (π.χ. μαθήματος ηθικής), εφόσον βεβαίως συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών, κατά την αντίληψη πάντοτε της Πολιτείας."
Δεν με πειράζει καθόλου που έγινε και λίγο ντίσκο ο Παρθενώνας. Το περίμενα πολλά χρόνια να τον δω να περνάει και από αυτή τη φάση, όπως έχει περάσει τα πάνδεινα τόσους αιώνες.
Την πρωτοχρονιά του millennium δεν τα καταφέραμε. Τώρα με αυτό το βιντεάκι που θυμίζει λίγο Ολυμπιακούς 2004 και τελετή έναρξης που την φώτισε η ίδια σχεδιάστρια, μου αρέσει πολύ.
Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «όμως».
Μιλάμε για ένα οικουμενικό μνημείο. Αυτά δεν γίνονται με αναθέσεις
Η Υπουργός Παιδείας πάλι αυτοσχεδιάζει νομικά. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες που τις ξέρει και ο τελευταίος δικηγόρος κι ας μην είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.
Το να αποφασίζει όμως να απαγορεύει σε μαθητές που μετέχουν σε καταλήψεις να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν αποτελεί έννομο τρόπο αντιμετώπισης. Δεν μπορεί η κύρωση για μια παράνομη πράξη να είναι μια άλλη παράνομη πράξη.
Πώς θα τους εμποδίσει να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν όχι δημιουργώντας ένα ακόμη αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μετεχόντων στην κατάληψη;