Wie zich nu druk maakt over een lockdown en een mogelijk niet helemaal grondwettelijke coronawet, zou alvast kunnen nadenken wat er met de democratie gaat gebeuren wanneer de klimaatramp ons treft in de komende decennia.
Gezien de fragiele toestand vd democratie en het matige succes van democratische landen om corona eronder te krijgen, kun je op je vingers uitrekenen dat de autocratische krachten die nu vooral op rechts zitten zich ook op links meer gaan laten horen als het water stijgt.
Want als het aantal doden door klimaatproblemen stijgt, zal het geduld met klimaatontkenners en andere Baudettesque wappies snel afnemen. Dat is op zich niet erg, maar het zal waarschijnlijk leiden tot een minder vrije samenleving sciencealert.com/official-death…
Het rare is natuurlijk dat er nu alleen al bijna 9 miljoen mensen per jaar sterven aan luchtvervuiling alleen, de rest nog niet meegerekend. Maar er is geen schijn vd urgentie die rondom corona te zien is. We reageren pas als de ziekenhuizen vollopen. nu.nl/klimaat/603643…
Nu ja, als alle voortekenen niet bedriegen, zitten we nu in een heel onschuldige en kleinschalige oefening van wat we vanaf een jaar of 10 (als opwarming onomkeerbaar wordt) in groeiende mate gaan meemaken: een politiek die steeds meer technocratisch gedreven crisispolitiek wordt
Ofwel: bij de komende verkiezingen gaat het niet alleen om herstel vd economie. Het gaat op langere termijn om het behoud vd democratie. En daarvoor moeten we stemmen op partijen die NU en DIRECT en GELOOFWAARDIG inzetten op het halen vd Parijsdoelstellingen.
Stemmen op een partij die serieus en geloofwaardig werk maakt van het tegengaan van klimaatverandering betekent dat je ook stemt op een partij die op termijn het beste voorheeft met de democratie, de volksgezondheid en de economie. Klimaat is momenteel de lens op al het andere.
Partijen die het klimaat even parkeren omdat we uit een economische crisis moeten komen, lijken op een huiseigenaar die zich zorgen maakt over het afbladderende behang, terwijl er een tornado aankomt.
En ik snap het heel goed dat je hieraan weinig boodschap hebt als je nu zonder werk zit of als je bedrijf aan het sterven is. Maar als het met de klimaatopwarming zo doorgaat, is dit het voorland van je kinderen en kleinkinderen. Alleen nog heel wat erger.
En mocht je je drukker maken over migratie e.d., bedenk dan eens waar al die mensen straks naartoe moeten die hun land niet meer kunnen bewerken of die hun delta of eiland hebben zien onderlopen. En bedenk dat Europa overal dichterbij ligt dan Amerika of Australië.
Het is werkelijk alle hens aan dek. Dit schijnt nog altijd heel moeizaam door te dringen. nrc.nl/nieuws/2020/10…
Ik ga hier geen partijen noemen. Maar lees programma's en check de track records van partijen. Voorkom dat partijen die dit serieus nemen weer een moeizaam gevecht moeten voeren met veel grotere coalitiepartners. Maak groen sterk. Het gaat om veel meer dan 'het milieu'.
Voor mezelf sprekend: ik kan een politieke partij op dit moment niet serieus nemen als dit geen prioriteit heeft. We hebben nog ca. 10 jaar: dat is 2,5 kabinetsperiode. nrc.nl/nieuws/2020/10…
Bij dit alles laat ik nog even buiten beschouwing dat - in dit internationale perspectief - Nederland het op tal van vlakken buitengewoon beroerd doet. Stikstofdossier, fijnstof, biodiversiteit, verzuring, vermesting - allemaal diep in het rood. Enfin, de boodschap is duidelijk.
Ikzelf zal iig alleen stemmen op een partij die prioriteit geeft aan tegengaan van klimaatverandering en de afbraak vd biodiversiteit. Dat doe ik voor de democratie, voor solidariteit met de armen wereldwijd, voor m'n nageslacht, voor dit huis dat wij met z'n allen mogen bewonen
Dit is een historisch tijdsgewricht. De toekomst van de westerse democratie wordt in de komende jaren beslist. En de vitaliteit van dit systeem zal op geen ander dossier worden getest dan op het dossier van de leefbaarheid vd planeet. Dat klinkt dramatisch, en dat is het ook.
En ik zou zo graag zien dat burgers die zich druk maken over links/rechts, identiteit, en wat niet al, of burgers die hun leven lang hetzelfde gestemd hebben nu hun stem uitbrengen voorbij al deze debatten en scheidslijnen. Focus: anders valt er straks niets meer te stemmen.
Tot slot: allen een fijne dag gewenst. Vergeeft u mij deze hartenkreet.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Stefan Paas

Stefan Paas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @StefanPaas

14 Oct
Hoe naïef en ongeïnformeerd het ook is, ergens heeft het ook wel iets moois als mensen geen verschil kunnen zien tussen naar de kroeg of het stadion gaan en naar de kerk/synagoge/moskee gaan. Dat laat nl zien dat we al heel lang in grote vrijheid leven in Nederland. >
Steek een paar grenzen over, en je ziet op hoeveel plekken dit nog anders is. In deze wereld zitten tallozen in strafkampen en/of worden gemarteld en gedood, omdat ze in de verkeerde god geloven of juist niet in een god willen geloven. >
Maar het aantal mensen dat in een strafkamp zit, omdat ze per se willen voetballen of uit eten, dat is betrekkelijk gering - om het zo eens te zeggen. Integendeel, dezelfde dictators die gewetensvrijheid onderdrukken maken graag goede sier met sport en consumptie.
Read 8 tweets
13 Oct
Dezelfde vraag kan gesteld worden voor ‘vergaderingen, betogingen ... openbare manifestaties’. Of waarom het zo moeilijk is mondkapjes te verplichten. Het antwoord heet steeds ‘grondrechten’. Lastig, die rechtsstaat. Vooral bij anderen.
BN’ers schijnen in deze coronatijd niet uit te blinken met constructieve bijdragen. Inburgeringscursus?
Maar mochten mensen toch obsessief problemen hebben met het feit dat er meer mensen naar de kerk mogen waar zij zelf nooit komen, dan is de oplossing simpel: het staat een ieder vrij om religieus te worden. Of een betoging te houden of de politiek in te gaan, etc.
Read 7 tweets
10 Oct
It may be a bit late, now that our youngest has turned eighteen, but still I’m very curious about this book. Image
‘The church seems to seek the youthful bc what we’ve lost is not so much numbers and dollars; worse, we’ve lost what in our time is more valuable than gold: authenticity’. Image
First chapter argues that a culture of authenticity became pervasive in the 1960s, and since authenticity =youthfulness, churches became obsessed with youthfulness. 1st commandment: Don’t. Be. Boring.
Read 18 tweets
30 Sep
Het @refdag is zo’n beetje de enige krant van Nederland waar fans van Trump uitgebreid aan het woord komen. Nu ene Laurens van der Tang. rd.nl/opinie/keuze-v…
Vd Tang noemt wat (imho) reële verdiensten: steviger optreden tegen China en hameren op nakomen NAVO-afspraken. Benoemen van rechters kun je er evt ook onder scharen: dat doet immers elke president. Je kunt het Trump iig moeilijk verwijten dat-ie dat doet. Maar dan... >
Zoals vaker gezegd: abortus (‘genocide’) is in feite het allesbeslissende punt waarmee Trump evangelicals paait. Dat betekent dat de rest van zijn gedrag constant vergoelijkt moet worden. Een paar bochten >
Read 10 tweets
29 Sep
'Het glas is niet halfleeg. De bovenste helft is gevuld met openheid, mogelijkheid, het sacrale'.

(ik zou Geenen weleens een recensie willen zien doen van een boek van Caputo. Doch dat terzijde).
Geenen reageert (neem ik aan) op dit artikel. Wel een beetje gemeen naar Klomp, want die schreef een interessante studie trouw.nl/religie-filoso…
Meer in het algemeen: volgens mij is het niet zo dat religie 'verdwijnt' óf 'verandert'. Dat is toch vooral een woordenspel. Het kan prima allebei tegelijk gebeuren. Het kan verdwijnen doordat het verandert, of andersom.En uiteraard hangt het ook af van hoe je religie definieert.
Read 7 tweets
28 Sep
This is really a very interesting and challenging book on the faith (and the loss thereof) of millennials. Required reading for pastors and youth leaders.
For example, I was struck by the strong relationship between faith struggles and mental health problems among millennials. This might be a largely overlooked issue in churches
‘What causes faith to flourish during emerging adulthood?’, asks Perrin. Answers: 1/ Experience of the existence & benevolence of God, 2/ An understanding of Christianity as cognitively coherent, 3/ A supportive, encouraging faith community, and 4/ A sense of vocation or vision.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!