"Mensen bij wie een heel kleine hoeveelheid virus wordt teruggevonden, krijgen niet meer de uitslag ‘positief’, waar ze die tot drie weken geleden nog wel zouden hebben gehad."
"Bij een kwart van de positieve uitslagen (400 van de 60.000 testen) waren meer dan 35 cycli nodig. Het UMC spreekt dan van een ‘zwak-positieve’ uitkomst."
Dat is die 0,67% fout-positieven waar Bonten het eerder over had.
"Wanneer is het virus nog levensvatbaar? Tot dusver is het onderzoekers niet gelukt levend virus te kweken uit slijm waarin het virus pas na 29 keer kopiëren te zien was." >>
"In The New York Times pleitten een Amerikaanse epidemioloog en een viroloog in augustus voor een afkappunt bij 30 tot 35 keer cycli. Komt het virus pas daarna naar boven, dan is iemand niet besmettelijk, denken zij. " >>
"Mensen met zo’n zwak-positieve uitslag (> Ct 35) besmetten minder vaak anderen. Het UMC bekeek het bron- en contactonderzoek van 72 mensen met zo’n uitslag. Dat leverde vrijwel geen nieuwe besmettingen op." >>
"Dat betekent niet dat het UMC nu al die zwak-positieve uitslagen niet langer als positief beschouwt. Daarvoor is nog te veel onbekend, vindt Bonten. Wel krijgen de allerzwakste van de zwak-positieve uitkomsten sinds kort niet langer het label ‘positief’,"
"maar de uitslag ‘grenswaarde’. Hoe groot die groep precies is, kan Bonten niet zeggen. De GGD roept mensen bij wie er geen duidelijk positieve of negatieve uitslag is vervolgens op voor een nieuwe test."
Dus specifiek in Utrecht niet meer automatisch "take one for the team".
Blijft de hamvraag:
Hoe zit het in de andere labs???
Waarom niet landelijk voor een eenduidige werkwijze kiezen?
"Bij de proefpersoon in kwestie is myelitis transversa geconstateerd. Dat is een zeldzame ontsteking van het ruggenmerg die bij complicaties kan resulteren in een volledige verlamming."
"De ontsteking is het gevolg van een virusinfectie, maar kan in zeer uitzonderlijke gevallen ook een bijwerking van een vaccin zijn. Zo zijn gevallen bekend van patiënten die de ontsteking kregen nadat ze een Hepatitis A-vaccin kregen toegediend."
"AstraZeneca wil niet bevestigen dat het om myelitis transversa gaat. Ook is vooralsnog niet duidelijk of er überhaupt een verband bestaat met het coronavaccin."