1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.
4- Ama bu hisselere baktığımda birkaçında sağlam gördüğüm desteklerin daha aşağıda olduğunu, bazılarında sağlam destek diyebileceğim yerlerin kırıldığını gördüm. Endeks vadelisine de long veya short girmediğimden beklemeye geçtim.
5- Yukarıdaki endeks grafiğinde aslında destek diyebileceğimiz 4 farklı unsur var. Kanal dibi, yatay destek, bir çapraz trend ve son yükselişin fibo 0,618 i.
Ancak benim olumsuz diyebileceğim birkaç husus da vardı. Tek tek açıklayayım.
6- Olumsuz diyebileceğim ilk husus, endeks grafiğinden giderek açıklarsam, fiyatın bu destek seviyesine neredeyse freni boşalmış kamyon gibi hızlıca gelmesi. Desteğe böyle hızlıca inen fiyatlar hoşuma gitmez, benim için riski arttırır.
7- En azından destek seviyesine yaklaşmadan fiyatta bir yavaşlama ararım, yani alıcıların gelmeye başladığını, satışların karşılanmaya başladığını görmek isterim. Ama bu grafikte çok cılız tepkiler haricinde fiyat hızla aşağı inmiş.
8- Olumsuz diyebileceğim ikinci bir husus da endeksin dirence doğru hızla gelerek o bölgede herhangi bir konsolidasyon yapmadan zorlanmadan geçmesi ve üzerinde günlük kapanış yapması. Grafiği aşağıda.
9- Herkesin bakış açısına göre aslında bu direncin geçilip üzerinde kapanışlar yapması olumlu görülür ama büyük oyuncular bunu mal boşaltmak için çok iyi bir fırsat olarak değerlendirebilirler. Çünkü direnç geçilip, kapanış yapıldığında alıcı çekilir. Boğa tuzağı olabilir yani.
10- Aynı durum SP500 grafiğinde de var. Aşağıdaki grafikte de dirence doğru hızla gelinmiş ve direnç geçilip üzerinde günlük kapanış yapılmış ancak sonrasında düşüş gelmiş.
11- Şimdi bu olumsuz durumların var olmadığını ve bu endeks grafiğinin de hisse grafiği olduğunu varsayalım. Alım düşünüyoruz ve aşağıdaki grafikte destekte uzun bacaklı doji bıraktıktan sonra dojiye teyit geldi. (Grafikteki diğer çizgileri temizledim)
12- Şimdi alımlarımızı 2’ye veya 3 e böldüğümüzü varsayalım ve ilk alımı dojiye teyit mumu geldikten sonra yaptık diyelim. 2 ye böldüysek 2. alımı hisse yükselmeye başlayınca, 3’e böldüysek 2. Alım eğer alt trend desteğine değip tekrar tepki alırsa trend desteğine yakın yerde,
13- 3. Alım da fiyat yükselmeye başladıktan sonra şeklinde. Yani bu şekilde bir strateji kurabiliriz. Tabi bu kişiden kişiye değişir, ben kendim olsam ne yapardım diye anlatıyorum, mantıklı bulan kullanabilir veya kendinize göre farklı strateji kurabilirsiniz.
14- Peki ilk alımı yaptık ve beklemeye başladık. Grafik aşağıdaki gibi oldu. Yani yükseldi ancak tekrar kırmızı bir mumla fiyat düştü. Şimdi eğer alımı 2’ye böldüysek bekliyoruz, 3’e böldüysek fiyat eğer tekrar trend dibine değip de tepki alırsa 2. Alımı yapıcaz.
15- Peki 3. Alımı nerede yapıcaz? Yukarıdaki grafikte kırmızı mumum tepesini fiyat geçer de kapanışlar yapmaya başlarsa o zaman yapıcaz. Yani artık fiyat istediğimiz gibi gitmeye başladı diyerek ekleme yapıcaz.
16- Bakalım grafiğin devamında ne olmuş? Son Fiyat grafiği aşağıda.
17- İşte burda eğer alımı 2’ye böldüysek 2. Alımı yapmadan fiyat desteği aşağıya kırdı. 3’e böldüysek trend dibinden tepki almadan direk desteğin altında kapanış yaptı. Dikkat ettiyseniz direk trend desteğine gelince alım yapmadık, tepki bekledik.
18- Şimdi bu grafiğe göre giriş Setup’ınız bozuldu. Destek dediğiniz çizgiler çalışmadı ve fiyat tüm destekleri aşağıya kırarak kapanış yaptı. Normal şartlarda son kırmızı mumu gördüğünüzde kapanışta hiçbir tereddüte yer vermeden stop olmanız gerekiyor.
19- Eğer bu destek çizgilerine göre alım yaptıysanız tutmadı, düşündüğünüz gerçekleşmedi, fiyat yükselmedi. Kaybı kabullenip pozisyonu kapatmanız gerekir. Yani bu destekteki yükselişler tepki yükselişleri olarak kaldı. Bundan sonra ne olur?
20- Sonrasıyla ilgilenmeyin. Belki burdan tekrar bir ayı tuzağı yaparak yükselmeye başlayacak veya düşmeye devam edecek bilemeyiz. En önemlisi şu, karar vermenizi sağlayan teknik gerekçeler çalışmadı, bitti. Zararı kabullenin.
21- Ben aşağıdaki grafikte zararı bilgi çubuğuyla gösterdim. %1.78 zarar oranımız var. Kazanç/risk oranı için kabul edilebilir bir oran.
Yani mesela 30.000 TL ile tüm alımı tek seferde yapsak 534-TL zarar, yarım alım 15.000-TL ile alım yapıp stop olsak 267 TL zararımız olacaktı.
22- Bir analizin daha sonuna geldik. Sanırım #stoploss konusu kafanızda biraz daha oturmuştur. Ben kendi stoploss kurallarımı anlattım. Benim için stoploss için en önemli unsur, giriş setupının bozulması.
23- Siz de bir hisseye girmeden önce stoploss kurallarınızı belirleyin. Yani olurda fiyat beklediğim gibi gitmezse nerede ve hangi şartta stop olurum diye kesin kural koyun ve uyun.İşleme girdikten sonra değil.
O zaman stoploss yapmak için tereddüt etmezsiniz.
Sevgiler saygılar.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.