1- Herkese Merhaba,
Bugün sizlere, Teknik Analizde Fibonacci Kullanımını ve Fibonacci’yi kullanarak işlemlerimizde kazanç sağlama oranını nasıl arttırabileceğinizi örneklerle anlatıcam.
Bunun yanında, Fibonacci ile hedef fiyat ve dönüş belirleme yöntemlerinden bahsedeceğim.
3- Fibonacci düzeltme seviyeleri aracı, bence teknik analizde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır. Ama asıl sorun şu: Nasıl Kullanıcaz?
Bir yükseliş veya düşüş trendine Fibonacci çektiğinizde, aslında bütün Fibo seviyelerinde fiyat tepkisini görmek mümkün.
4- Ancak bize fiyat tepkisi değil, dönüş lazım. Yani fiyat bir fibonacci seviyesinde düzeltme yaparak yoluna devam ettiğinde, o fibonacci seviyesinde nasıl alım yapıp da trende katılabiliriz? Bu floodun 1. Kısmında bunu anlatıcam.
6- 0,236 seviyesi de baktığımızda fiyata tepki veriyor ama çoğu zaman tepki olarak kalıyor. Bir nevi yay fazla aşağıya gerilmediği için daha uzağa fırlayamıyor. Tepkiye işlem açmak bana mantıklı gelmediği için de 0,236 seviyesini kullanmıyorum.
7- Zaten teknik analizi mümkün olduğunca basit olarak kullandığım için ekranımda kalabalık yapacak fazladan bir çizgiyi bile bırakmamaya özen gösteriyorum. Kullanmayacağım çizgi neden dursun değil mi?
8- Şimdi gelelim Fibonacci düzeltme seviyelerini, diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte nasıl kullandığıma.
Ben fibonacci düzeltme seviyelerinde, başka destekler de arıyorum. Bu bir trend çizgisi olur, yatay destek çizgisi olur, bir kanal olur, bir hareketli ortalama olur vs.
9- Yani bu seviyedeki desteği diğer araçlarla da sağlamlaştırmam gerek ki, dönüş için olasılığı arttırayım. Ne kadar çok araçla desteklersem o kadar iyi. Yoksa bu seviyeye fiyat değip yükselse de, tepki yükselişi olarak kalması olası.
10- Ne demek istediğimi örnek bir grafik üzerinden açıklayayım.
Aşağıdaki #Kchol günlük grafiğinde son yükselişe bir fibonacci çektim. Yani dip fiyat başlangıç (1 seviyesi), tepe fiyat bitiş (0 seviyesi) şeklinde. Fiyat Fibo 0,764 seviyesine tepki vermiş gibi duruyor.
11- Şimdi burdan tepkiyi görünce başka destekler var mı diye araştırmaya koyulalım. Ben aşağıdaki gibi bir trend çizgisi çizdim. Aşağı eğimli. Aynı zamanda RSI’a da bakarsanız bir pozitif uyumsuzluk var.
12- Bir de aşağıdaki gibi bir çapraz trend çizgisi çektim. Bu çizgi de fibo 0,764 seviyesinde destek oluşturmuş. Ayrıca bir de 200 Haftalık ort. grafiğe sarı renkte ekledim. (1000 günlük ortalama olarak aldım, değerlerde az da olsa farklılık var)
13- Gördüğünüz gibi destek sayılarını arttırdım, böylelikle hissenin de dönüş olasılığı da artmış oldu. Risk sevenler burdan, daha sağlamcılar ertesi gün teyit mumunu bekleyerek giriş yapsa bakalım hisse nasıl bir dönüş yapmış?
14- Yani mantık şu, fibo desteğine gelen destekler ne kadar çok artarsa hissenin dönüş olasılığı da o kadar artar. Şimdi başka hisselerden, fibo seviyelerinde nasıl destekler veya geri dönüş formasyonları oluşabilir onlara bakalım.
15- Diğer örnek #Tcell hissesinden. Yine bir yükselişe Fİbonacci çektiğimizde düzeltme seviyesi olan 0.764 den dönüş. Fibo 0.764 seviyesinde bir trend bandı ve paralel kanal dibi var.
16- Bir diğer örnek #Netas hissesinden. Burda da yine Fibo 0,764 seviyesinde 50 Günlük Hareketli ortalama ve yükseliş öngören teyitli Doji Mum Formasyonunun ardından hisse yükselişine devam etmiş.
17- Hep yükseliş mi göstereceğiz? Bir de düşüş için kullanımını gösterelim. Aşağıdaki grafik #thyao grafiği. Bu sefer grafik 2 saatlik. Fibo 0.618 seviyesinde bir kanal tepesi. Buraya temastan sonra hisse düşüşe devam etmiş.
18- Şimdi gelelim Floodun ikinci kısmına.
Bu kısımda Fibonacci kullanarak hedef fiyat belirlemeyi, yani bir nevi dönüş noktalarını nasıl tespit edebileceğimizi göstereceğim.
19- Bazen düşüşlerden sonra başlayan trendler öyle güçlü oluyor ki, düzeltme seviyeleri Fibonacci 1 ile 0 arasındaki değerleri aşabiliyor.
Bu durumda biz de yine Fibonacci düzeltme seviyeleri aracını kullanarak fiyatın muhtemel dönüş noktalarını nasıl tespit edebiliriz bakalım.
20- Bahsettiğim hedefler, bir düşüşe veya yükselişe fibonacci çizdiğimizde, eğer düzeltme fibonacci 1 seviyesini aşarsa o zaman gündeme gelir unutmayın.
Bu seviyeler şunlar:
1,272
1.414
1.618
21- Aşağıya yine #Kchol grafiğini günlük periyotta koydum. Grafikte düşüşe bir fibonacci düzeltme çizdim. Gördüğünüz gibi düzeltme durmamış ve Fibo 1 seviyesini aşarak 1.414 seviyesine kadar fiyat gitmiş.
22- Bu 1.414 seviyesinde aynı zamanda çizdiğim bir kanal tepesi var. Yani hedef fiyat gerçekleşmiş. Eğer hisse elimizde olsaydı bu seviyeden dönüş gördükten sonra çıkartmak gerekirmiş. (Not:Grafik log)
23. Bir diğer örnek yine #Netas hissesinden. Sert düşüşe bir fibo çektiğimizde de, hedef fiyat bu sefer 1.618 e geliyor. Aynı seviyede yükselen direnç çizgisi de var.
24- Diğer örnek #Sasa hissesinden. Bir önceki tweette yer alan Netas ile benzer nitelikte. O yüzden sadece grafik bırakıyorum.
25- Peki hedefleri bu yolla belirledik. Tam tersine, büyük bir düşüşte hisse nerden geri dönebilir, yani düşüşün bitebileceği yeri nasıl buluruz onu anlatalım.
Aslında bu da hedef belirleme yöntemi ile aynı.
26- Hedef belirlemede düşüşe Fibonacci çekerken burda tam tersi düşüş öncesindeki yükselişe fibonacci çekiyoruz.
Grafik üzerinden aktaralım.
27- Yine bir #Kchol grafiği. Bu büyük düşüş nerelerde son bulabilirmiş, bu son bulduğu yerde ne tür destekler varmış grafikten bakalım.
Son yükselişin 1.618 seviyesindeki destekleri grafikte gösterdim. En alttaki çizgi geçmişten gelen trend çizgisinin alt bandı.
28- Bir diğer örnek #Tcell hissesinden. 1,272 seviyesinden dönüş, ve bu seviyede bir trend desteği.
29- Yine bir #Tcell grafiği. Bu sefer son yükselişin 1.618 i ve yükselen trend çizgisinin alt bandı ve çapraz trend destek olarak fiyatı yukarı itmişler. (Çizgileri çizim yerlerini göstermek amaçlı geniş açıdan olan grafiği de ekledim)
30- #Tcell den devam edelim. Pandemi düşüşüne Fibonacci çektiğimizde yine hedef fiyat 1.618 den dönmüş. Grafikte açıklamalar mevcut.
31- Son grafik #Garan grafiği. Burda da yine son yükselişe bir fibo çektiğimizde 1,27 seviyesi tepki vermiş ama biraz cılız kalmış. Ancak 1.414 seviyesindeki destekler fiyatı baya bir yukarı itmiş.
32- Evet arkadaşlar, bugünkü Fibonacci eğitimimizin de sonuna geldik. Flood’un başında da dediğim gibi, Fibonacciyi tek başına kullanmaktansa onları diğer teknik analiz araçlarıyla desteklemek kazanç olasılığınızı arttırır.
33- Bu anlattığım Fibonacci kullanarak hedef fiyat belirleme yöntemleri; “Nerede satabilirim?” “Bu düşüş nerede durabilir?” “Düşüş hangi seviyelerde son bulabilir? gibi kafanızdaki sorulara da bir nevi ışık tutabilir.
34- Son olarak, fibonacci’de trendin yönünü belirleme, trend kırıldığında fibonacciyi ters çevirme vb konulara girmedim. @efecanvatansevr kardeşimin aşağıdaki Fibonacci floodunda bu konulara fazlasıyla değinilmiş.
35- Konunun daha iyi anlaşılması için bu floodu da mutlaka okumanızı öneririm. Bunları öğrendiğinizde eminim Fibonacci’yi bundan sonra daha etkili bir şekilde analizlerinizde kullanabileceksiniz.
Herkese sevgiler, saygılar…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Arkadaşlar herkes selamlar,
Bugün size güncel endeks grafiği üzerinden bir stoploss örneği anlatıcam. Bu örnekle birlikte #stoploss konusunun kafanızda daha da netleşeceğini düşünüyorum.
3- Yalan yok, burdan tepkiyi görünce acaba dönüş gerçekleşecek mi diyerek endeks hisselerine bir göz gezdirmeye başladım. Endeksi taşıyabilecek büyük hisselerin grafiklerinde yükselişi sağlayabilecek destekler var mı diye araştırmaya koyuldum.