Ένα νήμα με τη συγκλονιστική μαρτυρία της Χρ. Κυδώνα, εντατικολόγου στην κλινική #Covid Ιπποκρατείου εδώ κ 15 μέρες. Μίλησε την Παρ. σε διαδικτυακή εκδήλωση της δημ. παράταξης «Πόλη Ανάποδα» που έγινε σε συνδιοργάνωση με την καμπάνια «Covid-19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη».
Είμαι παθολόγος εντατικολόγος. Τώρα σας μιλάω σαν παθολόγος Covid γιατί δεν εργάζομαι στην εντατική. Η εμπειρία μου στο Covid είναι από το 1ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου μετακινήθηκα στο ΑΧΕΠΑ στο κέντρο αναφοράς κ έτσι είδα τα πρώτα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν.
Κλήθηκα πριν από 15 μέρες να στελεχώσω την κλινική #Covid Ιπποκρατείου, η οποια δημιουργήθηκε 1/9 με 35 κλίνες. Την 1/11 έγιναν ξαφνικά 70 σε μια γενική εφημερία κ με μετακίνησαν στην κλινική Covid ώστε μαζί με τη λοιμωξιολόγο Αθ. Πυρπασοπούλου να στελεχώσουμε επέκταση κλινικής.
Από τις 2-3/11, και τώρα έχουμε 20/ που σας μιλάω, φτάσαμε από 70 περιστατικά εκείνης της εφημερίας στα 240. Πολλά από αυτά μετά από εντολή της διοίκησης τα διακομίσαμε στον Άγιο Παύλο, στον Άγιο Δημήτριο, 424,
έτσι ώστε να ξαναδειασουν οι κλίνες κ να εισαγάγουμε ασθενείς στην επόμενη γενική εφημ., δηλ. με φοβερή ανακύκλωση περιστατικών, ώσπου πληρώσαμε ήδη όλα τα κρεβάτια μπλε κτιρίου κ φτάσαμε να επεκτεινόμαστε στο παλιό νεοκλασσικό Ιπποκρατείου κ σήμερα θα καταλάβουμε κ το Α' κτίριο
Η πρόβλεψη για μέχρι αύριο είναι να ξεπεράσουμε τα 300 κρεβάτια. Τώρα νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως τα νούμερα δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια.
Όταν η κλινική ξεκίνησε το Νοέ. είχε σχεδιαστει να καλύψει το πολύ 50 αρρώστους κ το προσωπικό της καλείται να καλύψει τα 300 σήμερα.
Δε θέλω να μιλήσω για την κούραση, εξάντληση, την κυλιόμενη αρρώστια στο προσωπικό, όπως κ τα κύματα του φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο, αυτά τα θεωρώ αυτονόητα.Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στις τρομερές συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης κ νοσηλείας των ασθενών μας στο Ιπποκράτειο:
Οι πτέρυγες είναι κατά μέσο όρο των 50 ατόμων. Το μπλε κτίριο διαθέτει 5 πτέρυγες σε 3 ορόφους κ το περισσότερο που μπορούμε να στελεχώσουμε είναι με 1 ειδικό παθολόγο κ με 1 ειδικευόμενο για κάθε 50 περιστατικά. Οι εισαγωγές αφορούν πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά.
Ενω Σεπτ κ Οκτ εισάγαμε αρκετούς για παρακολούθηση, τον Νοέ αυτό το σταματήσαμε. Βάζουμε πλέον πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά γιατι αν δεν το κάναμε τα κρεβάτια θα φτάνανε μέχρι την παραλία. Πλέον κάνουμε πιο επιθετικά εξιτήρια,
δηλαδή δεν περιμένουμε την πλήρη αποδρομή της νόσου αλλά με το που νιώσουμε ασφαλείς ότι μπορεί να πάει σπίτι με οξύγονο τον βγάζουμε. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε στοιχειωδώς κάποιες ελεύθερες κλίνες γιατί κάθε 4 μέρες το Ιπποκράτειο πρέπει να ξανανοίξει τις πύλες του.
Ένας ειδικός κ ένας ειδικευόμενος στην πτέρυγα των 50 δουλεύουν 26 ώρες ντυμένοι με στολή χωρίς ανάπαυση σε περιστατικά που τουλάχιστον το 30% ειναι βαρυτατα κ που πλέον μέσα στις πτέρυγες εφαρμόζουμε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό,
με ειδικά απαπνευστηράκια που είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε για να κρατάμε τους αρρώστους μη διασωληνωμένους όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποφυγουμε τις εισαγωγές στη ΜΕΘ καθως δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα.
Πλέον στις πτερυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά κ με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί για να μας ενισχύσουν. Εχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις σε προσωπικό που γνωρίζει παθολογία. Εχουμε καλέσει οφθαλμ., ΩΡΛ, χειρουργούς, γυναικολ. κ.ά που ειναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε σε 1 μέρα. Τους χρησιμοποιούμε ως βοηθητικά χέρια.
Όλο αυτό κάνει τις συνθήκες νοσηλείας φοβερά επισφαλείς για τους αρρώστους. Γνωρίζω τι κριτική είχαμε κάνει μέχρι να φτάσουμε εδώ, και τι θα πούμε όταν περάσει αυτό. Δυστυχώς, όμως, τώρα είμαστε μέσα στη μεγάλη φωτιά κ πρέπε να προτείνουμε λύσεις που να σώσουν τον κόσμο άμεσα.
Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης για να βγάζουμε τα εξιτήρια που ακομη ειναι θετικά γιατι αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθουν δε θα υπήρχαν κρεβατια. Αυτοί που βγάζουμε ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη.
Γιατί κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάτσει άλλες 10 μέρες μόνος στο σπίτι κ άρα θα κολλήσει την οικογένειά που μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους σε ευπαθείς ομάδες.
Στη Θεσσαλονίκη το lockdown, δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει, δε μπορεί να περιορίσει τη διασπορά γιατί ακόμα κ τα εξιτήρια από μόνα τους που επιστρέφουν στις εστίες τους δημιουργούν αυτό τον φαύλο κύκλο.
Ζητήσαμε ξενοδ. μονάδες για να μείνουν 1 εβδ, να τους παρέχεται τροφή, γραμματειακή υποστήριξη καθαριότητα κ να τους δίνονται τα φάρμακα που χρειάζονται, κάτι που είναι εφικτό να γίνει απο τις αρχές της πόλης. Δεν έγινε.
Ζητήσαμε την επίταξη κάποιου χώρου για να δημιουργηθεί μια μονάδα όπου θα πηγαίνουν ηλικιωμένοι που πήραν εξιτήριο αλλά χρειάζονται φροντίδα. Ούτε αυτό έγινε. 3ον, ζητήσαμε εμπλοκή στρατού, θεωρούμε ότι το υγειονομικό του θα μπορούσε να ενισχύσει το ΕΚΑΒ.. Ούτε αυτό έγινε
Και τέλος, την τελευταία εβδομάδα που τα πράγματα βοούν, ζητήσαμε την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτρίων της Θεσσαλονίκης και βέβαια ήδη από προχθές ζητάμε επίμονα την επίταξη των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών γιατι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ελεύθερο.
Ρυθμός διασωληνώσεων στο Ιπποκράτειο είναι 3 με 5 την μέρα και δεν υπάρχει κρεβάτι πουθενά στη Β. Ελλαδα, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει αναπνευστήρες παρακλίνιους πέρα από κάθε όριο ασφαλείας.
Είμαστε σε σημείο που πια με την υπερένταση που έχουμε δεν νιώθουμε κούραση. Οι γιατροί του Ιπποκρατείου ίσως κ αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις. Καμία λύση δεν υπαρχει μέχρι αύριο το πρωί.
..θα περιγράψω την κατάσταση που βιώνει το νοσηλ. προσωπικό. Τώρα που μιλάμε είναι απογ. βάρδια ακόμα, κ εργάζονται 3 νοσηλεύτριες σε βάρδια με μ.ο 45-50 ασθενείς που πρέπει να κάνουν νοσηλεία, να καθαρίσουν όποιον λερώνεται, να ξαναβάλουν φλέβα σε όποιον την βγάζει,
να ξαναβάλουν το οξυγόνο σε όποιον είναι διεγερτικός κ τα πετάει, πράγμα που συμβαίνει, μπορώ να σας πω και στο 20% των περιπτώσεων. Επιπλέον, πρέπει να πάρουν το φαΐ, να το μοιράσουν στους αρρώστους, να τους ταΐσουν και να τους δώσουν και νερό, να συνεισφέρουν κ στην ανάνηψη....
ή τη διασωλήνωση ενός κρίσιμου ασθενούς. Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από το ότι τρέχει η νοσηλεύτρια ακατάπαυστα, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άρα κάποια δε γίνονται καθόλου.
Οι περισσότεροι άρρωστοι δεν τρώνε γιατί πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουνε τη δυνατότητα να φάνε μόνοι τους.
Κ ηλικιωμένοι να μην είναι, υπάρχουνε άνθρωποι των 60 χρόνων που είναι τόσο καταβεβλημένοι από την νόσο, έχουν δύσπνοια, δεν μπορούν να σηκωθούν στο κρεβάτι, δεν μπορούν να πάρουν κ να ανοίξουν το τάπερ κ να σιτιστούν, δεν έχουν καν τη δύναμη να πάρουν το μπουκάλι από το κομοδίνο
Δε θέλω να γίνω δραματική με την έννοια του show, αλλά επιμένω σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί δε φωτίζονται από κανέναν. Δε μιλάμε μόνο για την εξάντληση του προσωπικού, αυτό εγώ το παραβλέπω προς το παρόν, μιλάω για το ότι οι ασθενείς δεν έχουνε τα στοιχειώδη μέσα στη βάρδια.
Αυτό το φοβερά μεγάλο έγκλημα, μαζί με μικρά αόρατα εγκλήματα που εμπεριέχει, νομίζω ότι έχει τους ενόχους του κ είμαστε αρκετοί αυτοί που το έχουμε καταγγείλει. Η θέση η δικιά μου νομίζω είναι στο πώς εμείς από μέσα κ το κίνημα απ' έξω θα πρέπει να εστιάσει τώρα σε άμεσες λύσεις
Δηλαδή να εκπέμψει τέτοιο SOS ώστε κ προτάσεις μας να είναι πολύ σαφείς, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι αύριο το πρωί ανοίγουν οι ΜΕΘ όλων των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, όπως ανοίγουνε κ πτέρυγες των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, με επίταξη
Γιατί αύριο το πρωί τελειώνει η γενική μας εφημερία που θα φτάσει τους 300 ασθενείς και η επόμενη εφημερία είναι την Τρίτη».
Με συγχωρείτε που χρειάστηκε διπλή.πριδπσθεια να ανεβάσω όλα τα τουι του νήματος. Για κάποιο λόγο τον Τουίτερ μουλαάρωσε κ αρνιόταν να προσθέσει τουι.
Προχώρησα σε μικρες διορθώσεις κ συντομεύσεις ελπίζοντας να μη άλλαξε η ουσία του λόγου της γιατρού

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ανατολικος

Ανατολικος Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @PanteliPinelopi

18 Nov
Νηματάκι για #σχολεια

Μετά από 13 ημέρες #τηλεκπαιδευση και 3 παιδιά στη Β/βάθμια εκπ/σή έχω να πω τα εξής:

Το 1/3 των ωρών χάνεται λόγω διαφόρων προβλημάτων, δεν μπορούν να συνδεθούν οι καθηγητές, οι μαθητές.
#Κεραμεως #κεραμεως_παραιτησου #σχολεια #lockdown2gr
Αν ανοίξουν μικρόφωνα όλοι μαζί "πέφτουν διαφημίσεις".
Οι μαθητές βαριούνται πολύ εύκολα κ η πλειοψηφία, ειδικά στα λύκεια, έχει εγκαταλείψει. Συνδέονται, όταν μπορούν, για να μην πάρουν απουσία, αλλά δεν παρακολουθούν. #Κεραμεως #κεραμεως_παραιτησου #σχολεια #κυβερνηση_τσιρκο
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το μάθημα κ με τα μέσα που γίνεται, δεν επιτρέπει τπτ άλλο παρά επαναλήψεις με αποτέλεσμα να μενει πίσω η ύλη #τηλεκπαιδευση #σχολεια #κυβερνηση_τσιρκο
Read 11 tweets
17 Nov
Παρά την προσπάθεια της #κυβερνηση_χουντα να μετατρέψει την επέτειο σε αστυνομοκρατούμενο σκηνικό έντασης καταπατώντας συνταγματικές ελευθερίες, Ο #ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφανία στους Δήμους της Δυτ. Αττικής.

#Αιγάλεω #ΣΥΡΙΖΑ #Πολυτεχνειο Image
Τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τίμησε τους αγώνες κ ανέδειξε πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν και είναι μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας.

#Άγιοι_Ανάργυροι_Καματερό #απαγορευση_συναθροισεων #ΣΥΡΙΖΑ #Πολυτεχνειο Image
Η #κυβερνηση_χουντα εκτέθηκε διπλά. Απέναντι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας αλλά και απέναντι στον ακροδεξιό οχετό που έχει μαζέψει στο κόμμα της.

#Ίλιον #ΝΔ_Χουντα #πολυτεχνειο2020 Image
Read 7 tweets
28 Oct
Πάμε νημα.
Την Κυριακή ο #Μητσοτακης σε μια ομιλία 65 λεπτών στη Βουλή για το πτωχευτικό είπε όχι 1 ούτε 2 αλλά 33 εξώφθαλμα ψέματα. Ως κοινος απατεώνας.

#κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_συμμορια #κυβερνηση_Μητσοτακη #κυβερνηση_κορονοιος #ΝΔ_ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
1. Ο #Μητσοτάκης είπε ότι για 15 ημέρες (27/8 - 10/9) που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο.

Τσακαλώτος, Παπας Φλαμπουρατης, Γεροβασιίλη κ άλλοι, είχαν κάνει.
2.    Ο #Μητσοτάκης είπε ότι πολλοί φορείς ηταν θετικοι για υο ν/σ

Αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, η αντίθεση των φορέων ήταν συνολική.

Αρνητικοί:
Δικ. Συλλ. Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΕΣΕΕ, Επαγγ. Επιμελ. Αθ., Εθνική Ομοσπονδία Εν. Προστασίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών.
Read 26 tweets
28 Jun
Ακολουθεί νήμα για το "Βρωμικο '89", για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νέοι.

1988, σκανδάλο Κοσκωτά, τραπεζίτης, που ήλθε από το πουθενά για να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον τραπεζικό (Τράπεζα Κρήτης), εκδοτικό χώρο κ ποδοσφαιρο (πρ. Ολυμπιακού)
Εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατ. δραχμών (19.10.1988) κ όλοι περίμεναν την έκδοσή του στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε διαφύγει και συλληφθεί.
Η κριτική κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βαρύτατη από τον Τύπο που έκανε λόγο ακόμη κ για δωροδοκία του ΠΘ Παπανδρέου από Κοσκωτά αναφέροντας ότι τα χρηματα μοιραζονταν σε κούτες Πάμπερς.
Read 24 tweets
23 Jun
Θρεντ περί διαλόγων Μιώνη - Παππά.
Επειδή δεν θα τα ακούσετε από τα #ΜΜΕ_ξεφτιλες διαβάστε τα εδώ

Η ενέργεια της πλειοψηφίας της Προανακριτικής της Βουλής να δεχτεί τη Δευτέρα το υλικό μιας παράνομα υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ #Μιωνης - Παππά είναι πρωτοφανής.
#Παρακρατος
Όλοι θυμόμαστε την άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής για την παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας με τον πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο. #Μιωνης #Παρακρατος
Όλοι θυμόμαστε τις απειλές κ κατάρες που άκουσε ο κ. Πολάκης όταν υπαινίχθηκε ότι έχει ηχογραφημένες συνομιλίες με κ. Στουρνάρα.
Τώρα γιατί δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία? #Μιωνης #Παρακρατος
Read 12 tweets
23 Jun
Θρεντ, ποιός είναι ο Μιώνης.

Επειδή δεν θα τα ακούσετε από τα #ΜΜΕ_ξεφτιλες διαβάστε τα εδώ

Ο κ. Σαμπι Μιώνης, ελληνοεβραίος ιδιοκτήτης εταιρείας που έφτασε στο πικ της το 2000 να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. $
#Παρακρατος #Μιωνης
Έχει παραδεχθει ότι 550 εκ $ από λίστα Λαγκάρντ προέρχονταν από μεριδιούχους δικής του διαχείρησης.
Ο #Μιωνης αναφέρεται σε υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ (το Ισραήλ δεν εκδίδει υπηκόους του) το όνομά του βρίσκεται σε δικογραφία του IRS με αρ. 219327706 (29/6/2006). #Παρακρατος
Ο #Μιωνης εχει παραδεχθεί ότι η Μαρία Παντελή (της λίστας Λαγκάρντ) ήταν υπάλληλός του κ ότι ο Παπασταύρου ήταν διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου των 550 εκ. $ (το όνομα του Παπασταύρου υπάρχει στη λίστα). #Παρακρατος
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!