1/3 In het voorjaar stelde voormalig staats-epidemioloog, Johan Giesecke, om het virus te laten rondgaan in Zweden. De doden zouden in de andere landen wel in het najaar komen.
1/9 De eerste serieuze evaluatie van de populatietesten/screening/bevolkingsonderzoek in Slowakije is binnen (nog niet peer-reviewed). cmmid.github.io/topics/covid19…
Het succes was boven verwachting: een draadje.
2/9 De populatietesten hadden tot doel om het aantal besmettingen eenmalig fors terug te brengen en diende daarmee als alternatief voor een lockdown.
(De screening was dus geen alternatief voor langdurige maatregelen.)
3/9 Lukte het? Ja, in twee weken tijd daalde de prevalentie met 82%.
Maar testen was niet de enige maatregel (kom ik later op terug).
1/ VS studie (CDC) over overdracht binnen huishoudens.
In deze studie worden huishoudens gevolgd tijdens de besmettingen. Dat is een betere onderzoeksopzet dan de gebruikelijke opzet (bron- en contactonderzoek).
2/ De secondary attack rate (de kans dat een voor infectie bevattelijk persoon geïnfecteerd raakt na contact met besmettelijk persoon) bleek rond de 50% te liggen.
(Er blijft wat ruimte voor discussie, waardoor het % wat hoger of lager kan zijn).
3/ De kans dat de index-patient anderen besmette hing niet samen met leeftijd. (Laatste kolom is secondary attack rate, gevolgd door betrouwbaarheidsinterval.)
Kinderen onder de 12 bleken andere huishoudleden in gelijke mate te besmetten als oudere huishoudleden.
1/10 Waarom is de weerstand tegen extra maatregelen groot in sommige groepen en in andere groepen niet? (Ook wanneer zij een gelijk risicoprofiel hebben.)
Een economisch draadje met een deel van verklaring.
2/10 Eerst terug naar de 1e-golf en 'lockdown'. Onze lockdown was naar internationale maatstaven geen lockdown, maar een verzoek aan de burgers.
Dat lukte wonderwel, en ik stak mijn complimenten naar regering en burgers niet onder stoelen of banken:
3/10 Waarom werkten de NL-ers massaal vrijwillig mee, terwijl andere Europeanen moesten worden gedwongen?
Precies weten we het niet, maar vermoedelijk hebben de steunpakken NOW, Tozo, TOGS, TVL BMKB-C en GO een grote rol gespeeld. nl.wikipedia.org/wiki/Steunmaat…
1/9 Kunnen de hoge risicogroepen zich aan besmetting onttrekken?
Draadje met centraal daarin de heatmap van besmettingen naar leeftijd.
2/9 We hebben dit najaar veel besmettingen gezien en - vergeleken met het voorjaar - weinig ziekenhuisopnames of sterfte. Dat leidt tot redeneringen als deze van politicoloog @RF_HFC waarin betoogd wordt om het virus rond te laten gaan. esb.nu/blog/20060903/…
3/9 Het lage aantal opnames lijkt sterk samen te hangen met het relatief lage risico's van jongeren op een ziekenhuisopname.
Links het aantal vastgestelde besmettingen tot 22 juni (dat onder jongeren meer onderschat wordt), rechts het aantal ziekenhuisopnames.