Eindhoven overweegt dus extern te salderen (een boer uit te kopen) om de biomassacentrale in Meerhoven aan een vergunning te helpen. Andere opties zijn er ook niet echt voor de gemeente: aanvechten lijkt me niet heel kansrijk vooralsnog.
Dit klinkt trouwens heel logisch maar is toch vrij bewerkelijk. Kempenland-West ligt best een eindje weg. De biomassacentrale ligt in het uiterste westhoekje van Eindhoven, dus dichterbij de Kempen dan de rest van Eindhoven (1/2)
Een biomassacentrale stoot aardig wat uit en toch is de depositie minder dan 1 gram per ha per jaar. Als je dat binnen Eindhoven wil compenseren, moet je dus een nog grotere uitstoter weghalen. (2/2)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik werd een aantal keer getagd onder een vraag van @overlistener, die graag meer van de stikstofcrisis wil begrijpen. Ik bedacht me dat ik eigenlijk nooit een basisdraadje heb gemaakt. Dus bij dezen: stikstofcrisis voor dummies. Hoe komt het en waar staan we nu? (1/45)
Het stikstofprobleem is niet nieuw: het is er al tientallen jaren. Nederland is een vruchtbare delta die zeer geschikt is voor landbouw. Mede daardoor is het een dichtbevolkt land geworden. Met behoorlijk wat industrie, havens met containerschepen en erg veel wegen. (2)
Al die functies leiden tot het ontstaan van stikstofverbindingen. Dieren (ook mensen) produceren ammoniak (NH3) vooral als poep en plas bij elkaar komen en een chemische reactie aangaan. Verbrandingsmotoren stoten stikstofoxiden (NOx) uit. (3)
De online statenvergadering in #Brabant is nu begonnen. Ik zal hieronder in beginsel vooral inhoudelijk verslag doen over stikstof en stallen. Maar als er dingen gebeuren rondom FvD hoort u het natuurlijk ook (zie draadje voor uitleg).
Op dit moment wordt geïnventariseerd wie er allemaal aanwezig zijn. Dat is online vrij tijdrovend. Er zijn vooralsnog geen bijzonderheden: alle FvD-statenleden lijken gewoon present.
We gaan het nu hebben over het aanpassen van de datum waarop veehouders aan strengere milieu-eisen moeten voldoen naar 2024. Vijftien maanden later dan de eerder geplande deadline van okt. 2022. Dit was de primaire reden voor de politieke crisis van vorig jaar.
Terwijl FvD in het hele land op zijn grondvesten trilt en er in allerlei provincies statenleden opstappen (of juist niet), blijft het in #Brabant stil. Provinciale straten vergaderen vandaag en @FvDNoordBrabant vergadert doodleuk mee alsof er niets aan de hand is. Draadje. (1/15)
Dat Forum zich zo stil mogelijk houdt, is niet gek. Ze hebben een zwaarbevochten deelname aan de coalitie te verliezen. Die positie is eigenlijk alleen (mogelijk) te handhaven als ze nu zo veel mogelijk iedereen (en elkaar) te vriend houden. (2/15)
Er zijn bij Forum nu min of meer drie lijnen: de lijn van de opgestapte prominenten, de lijn-Baudet en de lijn van het bestuur en de Europese fractie. We lopen de verschillende scenario's even langs. (3/15)
Omdat @ErikRonnes het had over het #stikstofmonster en de @VVDBrabant het stikstofbeleid dichterbij de mensen wil brengen, schijf ik een prijsvraag uit. Wie ontwerpt - vrij naar het #brexitmonster - de mooiste stikstofmuppet? Gladys the Cow is uitgesloten van deelname. RT = lief
De winnaar ontvangt eeuwige twitterroem. En wie weet heeft het provinciebestuur nog ergens een promotiepotje om een doorslaand succes te maken van het #stikstofmonster.
Vanuit een statenfractie die waarschijnlijk anoniem wil blijven - anders hadden ze hem zelf wel getwitterd - krijg ik deze inzending binnen. #stikstofmonster
Livedraadje over Brabantse stikstofaanpak, die nu aan provinciale staten wordt toegelicht. Doordat de stream niet werken, val ik nu middenin een verhaal. Dat is jammer en lastig, maar ik zal hieronder live verslag proberen te doen. #Brabant
Brabant volgt Rijksbeleid om de 'stikstofdeken' te verminderen, legt beleidsmedewerker uit. Maar doet daar ook een aantal aanvullingen op. Het RIVM gaat aan de slag om te berekenen wat al het Rijks- en provinciebeleid landelijk betekent. Want maatregelen werken ook op elkaar in.
Nu worden maatregelen per sector (landbouw, vervoer, consumenten, industrie) toegelicht. Daarbij hoor ik op het eerste oor weinig baanbrekende nieuwe dingen, maar vooral staand beleid.
Goed verhaal dat inzichtelijk in beeld brengt wat Rijk en provincies eigenlijk allang weten. Woningbouw en de snelheidsverlaging zijn op stikstofgebied klein bier. Een grote veehouder weghalen pal naast de natuur kan meer effect hebben. (1/8)
Dit komt mede omdat stikstof vanuit een stal pal aan de rand van een natuurgebied in vier opzichten harder optelt dan stikstof vanuit een schoorsteen op een industrieterrein: (2/8)
Want:
1. De veehouderij zorgt al voor een relatief groot deel van de stikstofuitstoot. Het aandeel in de depositie (wat er neerkomt dus) is nog wat groter dan het aandeel in de uitstoot. (3/8)