Goed verhaal dat inzichtelijk in beeld brengt wat Rijk en provincies eigenlijk allang weten. Woningbouw en de snelheidsverlaging zijn op stikstofgebied klein bier. Een grote veehouder weghalen pal naast de natuur kan meer effect hebben. (1/8)
Dit komt mede omdat stikstof vanuit een stal pal aan de rand van een natuurgebied in vier opzichten harder optelt dan stikstof vanuit een schoorsteen op een industrieterrein: (2/8)
Want:
1. De veehouderij zorgt al voor een relatief groot deel van de stikstofuitstoot. Het aandeel in de depositie (wat er neerkomt dus) is nog wat groter dan het aandeel in de uitstoot. (3/8)
2. Locatie maakt heel veel uit: een klein maar relevant deel van de uitstoot slaat (heel) dichtbij neer. Als dat 'toevallig' op beschermde natuur is, krijg je daar dus een enorme piek aan depositie. En er is natuurlijk meer landbouw dan industrie naast natuur. (4/8)
3. Het gedeelte dat dichtbij neerslaat, is bij stikstof (NH3) uit een stal groter dan bij stikstof (NOx) uit industrie. NOx is vluchtiger, verspreidt zich verder en leidt dus tot minder piekbelasters. (5/8)
4. Als stikstof uit een schoorsteen komt, wordt het volgens de berekeningen veel verder weggeblazen dan zonder. Veehouderijen hebben meestal geen schoorsteen. Boeren schamperen daarom regelmatig dat het probleem 'op te lossen' is als ze allemaal een schoorsteen nemen. (6/8)
De essentiële discussie op stikstofgebied is dus misschien wel: ga je piekbelasters desnoods gedwongen uitkopen als ze zelf niet willen, of weegt zwaarder dat ze ooit rechtmatig zijn gaan ondernemen aan de rand van de natuur? (7/8)
De uitkomst van die afweging is misschien wel het meest essentiële verschil tussen het oude en nieuwe provinciebestuur in #Brabant. Zie ook wat Rik Grashoff vlak voor zijn aftreden zei in de laatste alinea van dit verhaal. (8/8)
De online statenvergadering in #Brabant is nu begonnen. Ik zal hieronder in beginsel vooral inhoudelijk verslag doen over stikstof en stallen. Maar als er dingen gebeuren rondom FvD hoort u het natuurlijk ook (zie draadje voor uitleg).
Op dit moment wordt geïnventariseerd wie er allemaal aanwezig zijn. Dat is online vrij tijdrovend. Er zijn vooralsnog geen bijzonderheden: alle FvD-statenleden lijken gewoon present.
We gaan het nu hebben over het aanpassen van de datum waarop veehouders aan strengere milieu-eisen moeten voldoen naar 2024. Vijftien maanden later dan de eerder geplande deadline van okt. 2022. Dit was de primaire reden voor de politieke crisis van vorig jaar.
Terwijl FvD in het hele land op zijn grondvesten trilt en er in allerlei provincies statenleden opstappen (of juist niet), blijft het in #Brabant stil. Provinciale straten vergaderen vandaag en @FVDNoordBrabant vergadert doodleuk mee alsof er niets aan de hand is. Draadje. (1/15)
Dat Forum zich zo stil mogelijk houdt, is niet gek. Ze hebben een zwaarbevochten deelname aan de coalitie te verliezen. Die positie is eigenlijk alleen (mogelijk) te handhaven als ze nu zo veel mogelijk iedereen (en elkaar) te vriend houden. (2/15)
Er zijn bij Forum nu min of meer drie lijnen: de lijn van de opgestapte prominenten, de lijn-Baudet en de lijn van het bestuur en de Europese fractie. We lopen de verschillende scenario's even langs. (3/15)
Omdat @ErikRonnes het had over het #stikstofmonster en de @VVDBrabant het stikstofbeleid dichterbij de mensen wil brengen, schijf ik een prijsvraag uit. Wie ontwerpt - vrij naar het #brexitmonster - de mooiste stikstofmuppet? Gladys the Cow is uitgesloten van deelname. RT = lief
De winnaar ontvangt eeuwige twitterroem. En wie weet heeft het provinciebestuur nog ergens een promotiepotje om een doorslaand succes te maken van het #stikstofmonster.
Vanuit een statenfractie die waarschijnlijk anoniem wil blijven - anders hadden ze hem zelf wel getwitterd - krijg ik deze inzending binnen. #stikstofmonster
Livedraadje over Brabantse stikstofaanpak, die nu aan provinciale staten wordt toegelicht. Doordat de stream niet werken, val ik nu middenin een verhaal. Dat is jammer en lastig, maar ik zal hieronder live verslag proberen te doen. #Brabant
Brabant volgt Rijksbeleid om de 'stikstofdeken' te verminderen, legt beleidsmedewerker uit. Maar doet daar ook een aantal aanvullingen op. Het RIVM gaat aan de slag om te berekenen wat al het Rijks- en provinciebeleid landelijk betekent. Want maatregelen werken ook op elkaar in.
Nu worden maatregelen per sector (landbouw, vervoer, consumenten, industrie) toegelicht. Daarbij hoor ik op het eerste oor weinig baanbrekende nieuwe dingen, maar vooral staand beleid.
Mooi verhaal dit van @anoukkragtwijk. De reacties erop vind ik minstens zo interessant om te lezen, want daar zie je volgens mij een cultuurclash in het klein ontstaan. (1/10)
Ik zie in de linkerhelft van mijn timeline veel mensen juichen dat deze jongen het wél begrijpt en dat de toekomst aan deze progressieve jonge generatie is. Veel agrarische twitteraars ergeren zich juist aan het gebrek aan respect van Mark voor zijn vader Peter. (2/10)
Ik weet niet of dat laatste helemaal terecht is. Mark is in elk geval uitgesproken. Hij zou het allemaal heel anders doen. Ik denk dat Mark vrij veel in een wat meer links, stedelijk milieu komt. Waar veel meer een onze-generatie-moet-het-anders-doen-moraal heerst. (3/10)
De langverwachte stikstofwet van minister Schouten sneeuwde gisteren nogal onder in de golf aan coronanieuws. Daarom een (nogal lang) draadje: waar staan we nu eigenlijk met #stikstof? Spoiler: de overheid lijkt zich muur- en muurvast te draaien. (1/36)
Eerst maar even over de wetswijziging zelf. Da's taai, formeel en juridisch. Het meest tastbare is dat nu formeel vast staat dat de overheid er vóór 2030 voor moet zorgen dat op 50% van de stikstofgevoelig natuur (in hectares) niet meer te veel stikstof neerslaat. (2/36)
Die doelstelling is al omstreden. Het zwaarwegende advies van de commissie-Remkes formuleerde een veel scherpere doelstelling voor 2030: de stikstofuitstoot moet - zowel vanuit landbouw als andere sectoren - met 50% omlaag. De lijn van het kabinet komt neer op 26%. (3/36)