1) שרשור מדע - נייצ׳ר הוא כתב העת המדעי המצוטט ביותר בעולם ובעל ה-״אִימְפַּקְט פַקְטוֹר״ (מדד להערכת מידת חשיבות) הגבוה ביותר בתחומו; פחות מ-8% מהמאמרים המוגשים לו מתקבלים לפרסום.
2) לפני מספר ימים התנוסס על שער המגזין מאמר בשם ״מחזירים אחורה את הזמן - תכנות מחדש של תאי רשתית יכול להפוך אובדן ראייה כתוצאה מהזדקנות״, כמה שנראית כמו פריצת דרך בתחום.
3) לפני שאתייחס למאמר עצמו, שתי הסתייגויות: ראשית, ההצלחה המתוארת היא בעכברים והמרחק לניסויים/הצלחה בבני אדם עוד רב. שנית, יש צורך בניסויים נוספים ע״מ לשחזר את התוצאות ולאשש את נכונות המסקנות, אז אני משתמש במונח ״פריצת דרך״ בזהירות המירבית.
4) המאמר פותח בהתייחסות עקיפה ל״תאורית האינפורמציה של ההזדקנות״ של פרופ׳ דיוויד סינקלר האוסטרלי מאוניברסיטת הרווארד. זהו אינו צירוף מקרים, שכן ד״ר יואנצ׳נג לו, החוקר הראשי החתום על המאמר, הוא בוגר המעבדה של סינקלר וכיום בתקן של פוסט-דוקטורנט באותו מכון המחקר שסינקלר עומד בראשו.
5) תאוריית האינפורמציה של ההזדקנות היא למעשה הגירסה הביולוגית למאמר טכנולוגי משנות ה-40 של המתמטיקאי האמריקאי קלוד שאנון אשר הבוחן אספקטים של אובדן ושחזור של אינפורמציה בתקשורת אלקטרונית (נדבר מרכזי בפרוטוקולי האינטרנט וטלפוניה סלולרית של היום).
6) תאוריית האינפורמציה של ההזדקנות גורסת שהמקור המדויק לכל האינפורמציה של האורגניזם הוא הקוד הגנטי (קרי, ה- DNA, שהוא, בהקבלה, הנתון הדיגיטלי שנשמר היטב) בעוד פקטורים אפיגנטיים - אלו המשפיעים על האופן בו ה-DNA בא לידי ביטוי - הם ״אנלוגיים״ באופיים (קרי, איכותם מתדרדרת עם הזמן -->
7) וזהו הבסיס או הגורם להזדקנות ומות התאים - וכפועל יוצא, מות האורגניזם). חישבו על קובץ MP3 (= דיגיטלי) שמתנגן נהדר גם אחרי 50 שנה, בעוד איכות השמע בקסטת רדיו (=אנלוגית) תדרדר לחלוטין בשל פגעי הזמן.
8) ארחיב באמצעות דוגמה: שיבוט של בעלי חיים היא כבר פרקטיקה תדירה במחקר בשני העשורים האחרונים וכיום ישנם מכוני מחקר פרטיים (בעיקר באסיה) שיסכימו לשבט את חיית המחמד שלכם תמורת כמה עשרות אלפי דולרים. נאמר ויש לכם כלב שאתם קשורים אליו מאוד והוא כבר זקן ובא בימים.
9) דגימה תאית תילקח מהכלב, ולאחר סדרה של מהלכים במעבדה, ביצית שמכילה את התוכן הגנטי של כלבכם תושתל ברחמה של כלבה שתשמש כפונדקאית. כאשר הכלבה תמליט, הגור שיוולד יהיה העתק גנטי זהה של כלבכם (כלומר, לאותו כלב לא יהיו אבא זכר ואמא נקבה - רק הורה אחד שתרם את כל התוכן הגנטי שלו לצאצא).
10) קצת סטיתי מהנושא, אך הבסיס הנ״ל חשוב להבנת פריצת הדרך שזכתה לכתבת השער של נייצ׳ר, שכן זה מתקשר למספר שאלות: במידה וניתן לקחת מידע גנטי מתא זקן מאוד וליצור ממנו תינוק צעיר ורענן שהוא העתק מדויק של התורם הזקן, מדוע לא ניתן ״לומר״ לאורגניזם הבוגר פשוט ״להצעיר״ את עצמו במקום?
11) האם גם לנתונים האנלוגיים (אותם פקטורים אפיגנטיים) שמתדרדרים ונפגמים עם השנים קיים גיבוי שנשמר באיכות שניתן לשחזר? והאם ניתן לעשות ״ריסט״ לאפיגנום (אותו קובץ ״אנאלוגי״), דבר שעשוי להצעיר את האורגניזם (מתוך הנחת המוצא שהגיל הביולוגי שלנו מבוסס על היקף ההתדרדרות של האפיגנום)?
12) החלק הראשון הוא נושא חם בתחום המחקר הביולוגי וחקר הזיקנה בפרט. בשנת 2012 זכה פרופ׳ שינייה ימאנאקה היפני בפרס נובל לרפואה על זיהוי 4 גנים המקודדים לגורמי שיעתוק (הנקראים ״גורמי ימאנאקה״) אשר יכולים לגרום לתא בוגר לעבור ״תכנות מחדש״ ולחזור למצב של תא גזע (IPSC) טרם התמיינות.
13) במחקרים שנעשו בבעלי חיים הצליחו חוקרים להאט תופעות הזדקנות ולתקן נזקי מחלות תלויות גיל, בין היתר, באמצעות שימוש בתאי גזע אלה. הבעיה - והריי בכל סיפור טוב תמיד יש קץ׳ - שימוש בגורמי ימאנאקי הובילו לעיתים תכופות -->
14) להיווצרות בעיות כגון טרטומיות ודיספלזיה (בלשון פשוטה: גידולים וחריגות פתולוגיות ברקמות הגוף) - דבר שהוביל ברוב המקרים למות חיית המחקר.
במחקר זה, אגב, החוקרים השתמשו רק בשלושה מתוך ארבעת גורמי ימאנאקה, מסיבות שלא אכנס אליהן כאן.
15) ובחזרה למאמר, ד״ר לו וצוות החוקרים ניסה לבחון האם ניתן לתקן נזק לרשתית העין בשלושה מודלים שונים של פגיעה: 1. נזק פיזי מכוון (באמצעות מעיכה של העצב האופטי אשר מחבר בין העין למוח).
16) 2. נזק שנובע ממחלת הגלאוקומה (מחלת עיניים שגורמת למותם של תאי גנגליון ברשתית, שמהם יוצאים האקסונים היוצרים את העצב האופטי). 3. נזק שהוא תוצאה טבעית של הזדקנות.
17) אגב, הסיבה לבחירת נזק לעין כמודל מחקרי היא שהרשתית היא למעשה רקמה מוחית (לכיתת המתקדמים: היא נובעת ומתפתחת מהדיאנצפלון האמבריונלי), דבר שיאפשר להשליך על תהליכים ומחלות נוירולוגיות שונות.
18) נתחיל במודל הפגיעה (מעיכה של העצב האופטי): אחסוך מכם.ן את מהלך הניסוי ואקפוץ לתוצאה. החוקרים הצליחו להציג רגנרציה (״תחיה מחדש״) של תאי האקסון, שמירה על תפקוד של תאי הגנגליון ברשתית (פגיעה באקסון בדר״כ מובילה למות גוף התא ממנו יוצא האקסון) ומניעה של היווצרות גידולים.
19) כלומר, גם לאחר פגיעה באקסונים (שוב, מדובר כאן על חלקים מתאים נוירונליים שאינם מתחדשים אחרי פגיעה. פגיעה פירושה אובדן תפקודי, ברוב המקרים, ובמקרה זה עיוורון) החוקרים הצליחו לגרום לאקסונים לחזור ולתפקד, מבלי להוביל להיווצרותם של תופעות לוואי לא רצויות כמו הגידולים שתוארו לעיל.
20) במודל הגלאוקומה החוקרים גרמו לעליה מלאכותית בלחץ התוך-עיני של העכברים, דבר שהוביל להיווצרות מחלת הגלאקומה (שבדר״כ, אך לא תמיד, הופעתה קשורה ללחץ תוך-עיני גבוה). בלחץ תוך עיני גבוה, נגרמת פגיעה באקסונים ובתאי הגנגליון, דבר המוביל לעיוורון.
21) לאחר 4 שבועות מתחילת הניסוי, לאחר שנמדדה ירידה בצפיפות האקסונלית ובמספר תאי הגנגליון, החוקרים הזריקו לעכברים את שלושת גורמי ימאנאקה, דבר שהוביל גם כאן לשיפור בצפיפות אקסונלית ותפקוד פונקציונלי (קרי, יכולת ראיה).
22) במודל הזיקנה התוצאות לא היו חד משמעיות, למרות שנצפה שיפור בחדות הראייה ופעילות חשמלית ברשתית. בעכברים מבוגרים מאוד לא נצפה שיפור, אך ייתכן שהדבר נבע כתוצאה מעכירות בקרנית או העדשה (דבר שמונע מהאור להתמרכז על הרשתית).
23) אוניברסיטת הרווארד לא ביזבזה זמן יקר ומכרה זיכיון לשימוש בפטנטים של הטכנולוגיה הנ״ל לחברת ביוטק בבוסטון ע״מ לבחון היתכנות של שימוש עתידי בבני אדם. אבל, כפי שציינתי בפתיחת דבריי, המרחק עוד רב בינתיים.
*סוף שרשור*
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
נתקלתי אתמול בסרטון שמציג את מסעם של דגי הסלמון מהים הפתוח אל הנהרות בהם נולדו, ע״מ להעמיד צאצאים. למרות שהמסע מרתק כשלעצמו, הסרטון הזכיר לי עד כמה מדהימה הביולוגיה של דגים אלה, המאפשרת להם לעבור מסביבת מים מתוקים למים מלוחים ובחזרה.
2) המסע של דגי הסלמון מתחיל בנהרות מים מתוקים בהם הדגיגונים בוקעים ומתבגרים. בתום תהליך ההתבגרות, הם יוצאים אל הים הפתוח בו יבלו את מרבית חייהם (4-5 שנים בממוצע). בעת בגרות מינית, הם עוברים שינויים פיזיים ופוצחים במסע של מעל 1,000 ק״מ (ולגובה של מעל 2,000 מ׳) בחזרה למקום בו בקעו.
3) מעט מאוד משוכני המים מסוגלים לחיות בסביבת מים מלוחים ומתוקים. עבור הרוב המוחץ, מעבר מסביבה אחת לאחרת פירושו מוות בטוח. אחת הסיבות לכך דומה לסיבה שאדם שינסה להרוות צמאונו עם מי ים מלוחים ימות מהתייבשות. אז כיצד מצליח דג הסלמון להתמודד עם האתגר הלא מבוטל הזה?
והפעם בפינתנו ״בקשות הקהל״, @drorzakai ביקש הסבר על עיוורון צבעים.
1. אחד הנושאים המרתקים בתחום הפסיכופיזיקה (הענף שעוסק ביחס שבין הגירויים להם נחשף האדם ובין התחושות הסובייקטיביות המתעוררות אצלו כתוצאה מהחשיפה לגירויים אלו) הוא זה של ראיית צבע.
2. הסיבה שהנושא מרתק אותי היא שאחת מהבנות הבסיס בתחום זה מאוד מטלטלת למי שנחשף לנושא בפעם הראשונה: צבע לא באמת קיים. אין דבר כזה. אין בעולם הפיזיקלי תכונות כמו אדום, כחול, או ירוק.
-->
3. זה מזכיר מעט את השאלה הפילוסופית שמיוחסת לג׳ורג׳ ברקלי ״אם עץ נופל ביער ואף אחד לא שומע, האם הוא השמיע צליל?״ בפרפרזה: אם אין אף אחד שיתבונן, נניח, בעגבנייה בשלה, האם היא עדין אדומה?
**שרשור מאכלים הולנדים**
(מכיוון שאעשה כל דבר כרגע מאשר לעשות את הדברים החשובים באמת).
1. לחם עם גבינה (boterham met kaas) - מה כבר לא נאמר על ארוחת הצהריים ההולנדית הסטריאוטיפית. כן, זה קלישאתי; כן, באמסטרדם כבר התקדמו קולינרית. אבל אין דבר טוב ופשוט מזה.
2. ״צ׳יפס מלחמה״ (תרגום מילולי ולא מוצלח שלי ל- Patatje oorlog) - עשויים מרצועות מטוגנות בשמן של תפוחי אדמה (עבה יותר מהצ׳יפס שמכינים בישראל) עם מיונז, רוטב סאטה בוטנים, בצל קצוץ וקטשופ. המראה המבולגן של כל הרטבים והתוספות הוא המקור לשם ״מלחמה״.
3. מליח (Haring) - עם עדיפות לדגי מליח של תקופת האביב ותחילת יולי (״Hollandse Nieuwe״), מוגש נא בדר״כ עם בצל קצוץ טרי ונמכר מדוכנים.
1) מכיוון שהרבה אנשים בפיד שלי הזדעזעו מהשחתת פסלים באירופה וארה״ב של כמה מלכים ופוליטיקאים עשירים שקנו את דרכם להיסטוריה בעיקר באמצעות כסף, נכלולית, או מלחמות מיותרות, להלן שרשור על אנשים הרבה יותר חשובים ומשמעותיים למין האנושי שאף אחד לא טורח לזכור או להקים לכבודם אנדרטאות.
2) מוריס הילמן - מיקרוביולוג אמריקאי שפיתח ארבעים חיסונים - יותר מכל מדען אחר בהיסטוריה. למעשה, 8 מתוך 14 החיסונים המומלצים כיום בעולם הומצאו על ידו (כולל חצבת, חזרת, הפטיטיס A + B, אבעבועות רוח, דלקת קרום המוח, דלקת ריאות ועוד). ככל הניראה עשרות מליוני אנשים חיו וחיים בזכותו.
3) סטניסלב פטרוב - האיש שבזכותו לא החלה ב-26.9.83 שואה גרעינית שהיתה יכולה למחוק חלק נכבד מהמין האנושי. פטרוב, קצין בצבא הסובייטי, התעלם מהתרעה מפני מתקפת טילים מארה״ב, תוך חריגה מההוראות, מכיוון שסבר שמדובר בהתרעת שווא. החלטתו מנעה תגובת שרשרת של מתקפות גרעיניות מצד שתי המעצמות.
1. אני רוצה לשתף אתכם במשהו אישי. בשבועות האחרונים נחשפתי להמון ציוצים שממעיטים בעוצמת האפליה נגד שחורים בארה״ב ו/או שמאשימים את השחורים במצבם הנוכחי (״אם הם רק לא היו מתנגדים למעצר הם לא היו נורים״, ״רובם מעורבים בפשיעה ולכן אחוזי המעצר הגבוהים״, וכו׳).
2. אתמול קיבלתי הודעה בקבוצת הוואטסאפ של החבר׳ה מהלימודים בארה״ב שממש שברה לי את הלב ורציתי לחלוק אותה איתכם. ההודעה היא ממייקל (שיניתי את השם ע״מ לשמור על פרטיותו). מייקל הוא שחור. הוא מגיע ממשפחה אמידה.
3. הוא משכיל (תואר ראשון ושני מאוניברסיטאות מובילות בארה״ב). מלבד אנגלית הוא דובר עוד 3 שפות. הוא כיום בכיר באחת מחברות האנרגיה הגדולות בארה״ב. הוא גר באיזור וושינגטון די סי במה שנקרא “Gated Community” (אזורי מגורים יוקרתיים שהכניסה אליהם מבוקרת).
1. לאחרונה פורסם מקרה רפואי יוצא דופן במגזין לגסטרואנרולוגיה (לינק בסוף השרשור) על אדם בארה״ב שסובל מבעיה של פטריית שמרים במעי אשר - ואני מציע שתחזיקו חזק - ממירה את הפחמימות שהוא אוכל לאלכוהול (כן, כן, עם כל מה שמשתמע מכך).
2. הבעיה התגלתה כשהאדם נעצר ע״י המשטרה בחשד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול ובדיקות הדם שלו הראו רמות אלכוהול גבוהות במידה ניכרת מהמותר. הוא תאר סבל של שנים עם סימפטומים של שכרות, אובדן זיכרון, וכו׳. למותר לצין שהרופאים שבדקו אותו תחילה לא האמינו לו שהוא לא אלכוהוליסט.
3. החוקרים נתנו לבעיה את השם המוצלח ביותר שראיתי עד כה בספרות הרפואית: תסמונת המבשלה העצמונית (auto-brewery syndrome).
הפטריה שאחראית לבעיה היא Saccharomyces (מיוונית: פטריית הסוכר) ,שנמצאת משחר ההיסטוריה בשימוש להפקת לחמים ומשקאות אלכוהוליים.