1/ Het was mijn eerste volwassen baan en hij was een van mijn eerste cliënten. Hoewel we qua leeftijd niet eens zoveel verschilden, leek hij wel een heel leven ouder dan ik.
2/ Nadat hij door meerdere psychoses zijn baan, jong gezin en huis was kwijtgeraakt, had hij jarenlang als dakloze gezworven door vrijwel alle grote steden van de Randstad, en woonde hij nu middels gemeentelijke hulp in een klein huisje dat hij bescheiden had ingericht.
3/ De overgang naar de geborgenheid en veiligheid van een huis was niet makkelijk voor hem.Tijdens ons eerste gesprek vertelde hij hoeveel stress de spullen hem hadden opgeleverd. “Ik blijf maar schoonmaken en opruimen,
4/ en mijn hemel die wasmachine, je wilt niet weten hoeveel slapeloze nachten die me bezorgt. Ik blijf maar piekeren over wat ik moet doen als dat ding kapot gaat. Soms weet ik niet of ik die spullen bezit, of zij mij.”
6/ Soms belde hij vlak voor een afspraak op: “Mevrouw Ugur, ik heb me al paar weken mij niet gewassen, volgens mij stink ik heel erg, dat u het weet."
“Geeft probleem, kom maar gewoon” zei ik dan, we zetten de ramen en de deuren van de spreekkamer wel open.
5/ Tijdens een afspraak over de betalingen van zijn vaste lasten, deelde hij tussen neus en lippen door dat hij de verwarming nooit aanzette, ook niet op de allerkoudste dagen. “Ik wil niet gewend raken aan de warmte. Voor als ik ooit weer op straat kom te zitten, weet je”.
7/ Hij miste de straat heel erg vertelde hij. De kortstondige terloopse gesprekken, de glimlachende mensen op het station weg naar hun werk, de gratis kopjes koffie die hij kreeg van de supermarkt,
8/ de verdwaalde toeristen die hij de weg wees en dan een stukje met hen meeliep om ze wat meer te vertellen over de monumentale gebouwen waar ze langsliepen. Kleine weetjes die hij nu bij gebrek aan beter met mij deelde.
9/ In de hoop op wat menselijk contact zat hij vaak bij de bushalte, waar ik hem dan op weg naar huis tegenkwam. Hij vertelde dan over de mensen die hij voorbij had zien komen die dag met observaties die zo scherp en grappig waren, dat ik soms vergat in te stappen,
10/ terwijl een bus wegreed met mensen die ongetwijfeld niet begrepen waarom die gesluierde vrouw en die “zwerver” op dat bankje als beste maatjes lachend in gesprek waren.
11/ Een keer was ik de stad ingegaan voor nog wat laatste inkopen voor mijn zomervakantie. Ergens naast mij hoorde ik een bekende stem herhalend alle voorbijgangers vragen om kleingeld.
12/ Zodra onze blikken elkaar kruisten draaide hij zich direct om en liep weg, met een schaamte in zijn blik waar mijn hart zo van brak dat ik vergat wat ik überhaupt nog wilde kopen en met lege handen en een zwaar gevoel naar huis keerde.
13/ Vanwege een nieuwe functie moest ik hem overdragen aan de zorg van een andere collega en we zijn elkaar daarna nog maar weinig tegengekomen, hoewel ik nog regelmatig aan hem dacht,
14/ als ik de verwarming aan zette bijvoorbeeld, of als we langs een monumentaal gebouw liepen met mijn zoontje en ik tegen hem zei: “Weet je trouwens wie hier gewoond heeft?”
15/ Een kind dat maar niet wilde opschieten en op het laatste moment zich moest omkleden omdat ie melk had gemorst, brood dat ik was vergeten uit de vriezer te halen, fietssleutels die ik niet kon vinden.
16/ Met zo’n begin van de dag had ik wellicht kunnen weten dat de rest van de dag er niet veel beter op zou worden.
“Oh hoi, herinner je je meneer X nog, die ik ooit van jou had overgenomen?” zei de collega die ik aan het einde van de dag sprak.
17/ “Hij is overleden hoorde ik laatst, maar ik geloof dat het een paar dagen heeft geduurd voordat de buren het doorhadden.”
18/ (Dit is een ouder draadje, maar vanwege de oproep van @JazieAnthony leek het me nuttig het weer te delen, in de hoop op wat meer aandacht en begrip voor daklozen en hun sociaal isolement.)
Geen*
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Ik heb wel eens eerder verteld over de armoede van mijn ouders in hun jonge jaren en de wijk waarin zij tot op de dag van vandaag nog wonen, en hoe ik een tijd lang een haat-liefde verhouding had met die wijk.
2/ “Wat ben je mager geworden Emine, Güllü je moet je dochter beter voeden”
“Ga je nou alweer naar buiten Emine?”
“Kom je nu pas naar buiten Emine, was je nog zolang aan het slapen?”
"Wanneer ga je nou trouwen, want weet je mijn zusje heeft een zoon..."
3/ Of hoe ze mij als kind per se elke keer wilden zoenen als ik van buiten kwam en naar binnen wilde lopen, mij platdrukken tussen hun borsten, de natte zoenen die ik stiekem van mijn wangen veegde zodra ik binnen was.
1/ Stel je eens voor dat een moslimman tegen een moslima zonder sluier, of überhaupt gewoon een vrouw zou zeggen: “Waarom draag je geen hoofddoek?
2/ "Door je zo te kleden draag je een verderfelijkheid uit en draag je bij aan de overseksualisering van vrouwen en promiscuïteit in de samenleving. Bedek je lichaam. Zet een foto met hoofddoek in je profiel aub, pas dan kan ik je serieus nemen.”
3/ Ik krijg dus heel veel reacties en berichten met deze strekking, maar dan van niet-moslims.
2/ Het type vrouw dat de schoonmaakster was langs wie je na je plasje gedaan te hebben kon weglopen zonder goedemorgen te hoeven zeggen of haar überhaupt echt te hoeven zien, is nu opeens juriste, adviseur van je burgemeester, universitair docente of kandidaat kamerlid.
3/ Ze is de journaliste die de stukken schrijft voor de krant die je leest, ze staat voor de klas en onderwijst jouw kleinkinderen.
1/ Je was geboren in een tijd dat er maar eens in de maand een bus kwam naar het dorp. Jouw broer, die vóór jou was geboren, was als baby overleden, maar dit was nooit gemeld in het bevolkingsregister, omdat de reis naar de stad teveel gedoe was.
2/ Zo werd jouw geboorte ook niet officieel geregistreerd en ben jij je leven begonnen met het overnemen van een naam en een geboortedatum die eigenlijk niet aan jou toe behoorden.
3/ Ik heb je nooit kunnen vragen hoe je van binnen bent omgegaan met dit gegeven, waar iemand uit mijn generatie waarschijnlijk een identiteitscrisis en een berg aan therapiekosten aan zou hebben overgehouden.
Voor wie mee wil doen alvast de lijst:
- filodeeg voor baklava, Baklavalik Yufka, verkrijgbaar in de toko’s, merk maakt niet uit.
- melk
- zonnebloemolie
- mineraalwater met koolzuur
- boter
- ei (optioneel)
- sesamzaadjes (optioneel)
Voor de vulling mag je helemaal je eigen fantasie gebruiken, maar tips:
- fetakaas van de toko, met peterselie of lente-ui
of spinazie,
of gewoon alleen kaas
- gekruid gehakt (met of zonder ui)
- spinazie met ui
- gekruide aardappelvulling
- gekruid kipgehakt
- gekookte linzen