#VAKKO
1/21 Kırılma anı sonrası uçuşa geçen şirketler: Vakko örneği
Bu zincirde, şirketlerin kırılma anlarına değineceğim ve birkaç şirket özelinde bu değişimlerden bahsedeceğim. Küçük yatırımcı kırılma anlarından nasıl faydalanır?
2/21 Herkese mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum. Uzun vadeli yatırımda, her yıl net karı büyüyen, özsermaye karlılığı yüksek, büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapıyoruz.
3/21 Bu yatırımda da, şirketlerin gelecekteki potansiyeline güvendiğimiz için, hisseleri uzun yıllar elimizde tutuyoruz.
4/21 Bazen şirket ilk yıllarından itibaren hep başarılı bir çizgi izler. Hisse fiyatı; net kar artışı ve büyüme ile benzer biçimde artış gösterir yıldan yıla. Bazense şirket momentumunu kaybeder, sıradanlaşır ve hisse fiyatı da hareketsiz kalır ve yatırımcının sabrını zorlar.
5/21 Belli durumlarda ise, yatırımcısını mutlu etmeyen şirketlerin başına güzel şeyler gelir. Bu kırılma anları, şirkete yeni bir enerji verir ve şirket adeta yeni bir kimliğe bürünür.
6/21 İşte bu yazıda bu paradigma değişimlerini ve kırılma anlarını konuşacağız.
Kırılma anlarına şu ana hususlar neden olabilir:
7/21 Şirketin bir holding bünyesinde üvey evlat muamelesi görürken, yeni ve enerjik bir hissedara satılması
8/21 Şirketin ArGe yetkinliklerinin yeniden canlanması
9/21 Şirketin yeni yöneticisinin çok parlak bir profil olması ve şirketi dönüştürmeye talip olması
10/21 Şirketin ana hissedarlık yapısının değişmesi
11/21 Aşağıda birkaç örneği inceleyelim:
12/21 VAKKO: Jaklin Güner’in Vakko CEO’su olarak atanması bu kırılma anlarından birisidir. Jaklin Hanım, perakende alanındaki en başarılı yöneticilerden birisi olarak bilinmektedir.
13/21 2014 yılında bu göreve gelmesi sonrasında, şirketin karlılığında bariz iyileşmeler olmuştur, bu da doğal olarak hisse fiyatını desteklemektedir. Bu bakımdan, şirkete Jaklin Hanım’ın gelmesi bir kırılma anıdır.
14/21 SASA: SASA bildiğiniz gibi, Sabancı Holding bünyesinde yer alıyordu. Sonrasında Erdemoğlu Holding, 2015 yılında SASA’yı Sabancı’dan satın aldı ve adeta şirkette yeni bir enerji ile yatırım atağı başlattı.
15/21 Momentumunu kaybetmiş olan şirket yeni bir çehre ile yatırımcıların ve kamuoyunun karşısına çıkmış oldu.
16/21 LOGO: Mediterra Capital adlı özel sermaye fonunun Logo Yazılım’a yaptığı yatırım da kırılma anlarından birisi olarak görülebilir. Mediterra yatırımı ile şirket büyümesini hızlandırdı, kurumsallık anlamında ilerleme kaydetti.
17/21 TURSG: Halk, Vakıf ve Ziraat'in sigorta operasyonlarının birleştirilmesi de kırılma anı olarak değerlendirilebilir. Bu birleşmenin olası olumlu sonuçlarını önümüzdeki yıllara hep birlikte gözlemleyeceğiz.
18/21 Sonuç:
Küçük yatırımcı olarak,
üst düzey yönetici değişiklikleri
ana hissedarın şirketi satması
birleşmeler
bir fon ile ortaklık kurulması
gibi konuları kırılma anına yol açabilecek unsurlar olarak değerlendirmeli ve yakından takip etmeliyiz.
19/21 Eğer böyle bir kırılma anıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorsak, uzun vadeli olarak şirkete şans vermek anlamlı olabilir. Çünkü, kırılma anları, sıradan bir şirketi harika bir şirkete dönüştürme imkanına sahiptir.
20/21 Yakın zamanda benim dikkatimi çeken ve belki kırılma anı olarak değerlendirilebilecek bir CRFSA örneği mevcut. Bu şirket uzun yıllardır, zarar ederken, 2 yatırımcı grubunun da yönetimsel çekişmesine sahne oluyordu.
21/21 Yönetim ve hissedarlık yapısındaki son dönemde yapılan değişiklik ile, belki bir kırılma anı görecek olabiliriz.
Okuduğunuz için çok teşekkürler. Daha çok kişiye ulaştırmak için paylaşırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#ALKIM
1/24 Bu yazımda, son yılların popüler hissesi olan Alkim Kimya’yı büyüme potansiyeli bakımından değerlendirmeye çalışacağım. Vurgulamak istediğim şey, ticari bakış açısının, finansal analiz kadar önemli olduğunu göstermektir.
3/24 Alkim Kimya, ülkemizin ve bölgenin lider kimya şirketlerinden birisidir. Alkim Kimya’nın ürünlerine baktığımızda, en önemli ürünün sodyum sülfat olduğunu görüyoruz.
1/7 Her çeyrek sonunda, hisse portföyümüze birkaç saat zaman ayıralım ve hangi hisseyi neden aldığımızı yeniden hatırlayalım. Acaba hisselerin temel hikayelerinde bir değişim/bozulma var mı? Bu alıştırmayı aşağıdaki tweet zincirinde özetledim.
2/7 İlk adım olarak hisseleri neden aldığımızı, ne kadar süre tutmak istediğimizi belirlemeliyiz. Bu bakımdan ben 5 ana yatırım teması belirledim ve her hisseyi bu temalar bakımından işaretledim.
3/7 Eğer bir hisseyi, yüksek büyüme potansiteli olduğu için portföye dahil ettiysek, bu yüksek büyümeyi sekteye uğratacak bir gelişme var mı diye değerlendirme yapmakta büyük fayda var.
#KOZAL Takip ettiğim hisselerin çok özet olarak olumlu ve olumsuz noktalarını blog sayfamda paylaşacağım ve yeni gelişmelerle güncelleyeceğim. İlk olarak Koza Altın'ı paylaşıyorum. Amacım, birkaç cümlede size şirketle ilgili bir fikir verebilmek.
1. Hisse yatırımına yeni başlayanlar, bana sıklıkla direkt mesaj yoluyla çok temel sorular sorabiliyorlar. Hem onları hatalardan uzak tutmak hem de temel prensipleri hep birlikte yeniden hatırlamak için bu tweet zincirini hazırladım.
2. Hisse yatırımı yapmak için ya bir bankada ya da bir aracı kurumda, yatırım hesabınız bulunmalıdır. Minimumda çok büyük tutarlara ihtiyacınız yok. 1.000 TL'lik başlangıç portföy büyüklüğü de yatırım ve tasarruf bilinci oluşturmak için çok kıymetlidir.
3. Bilgi birikiminizi arttırmak çok önemli. Bu bakımdan, hisse, uzun vadeli yatırım, temettü gibi temel kavramlar konusunda farkındalığımızı arttırmamız gerekli. Bunun en iyi yolu, borsa konusundaki kitapları edinmek ve internetteki ücretsiz içerikleri takip etmektir.
1/9 Acil bir ihtiyaç olursa nasıl nakit bulurum? Dolar kuru artarsa nasıl etkilenirim? Borsalar çökerse bana ne kadar etkisi olur?
Portföy dağılımımı, bu riskleri de düşünerek oluşturdum. Bu portföyde gayrimenkul yer almadığı için, tüm yatırım araçları iyi bir likiditeye sahip.
2/9 Likidite bir yatırım aracının, nakite ne kadar hızlı döndürülebildiği anlamına geliyor. Gayrimenkul, likidite bakımından zayıf bir varlık sınıfı. Çünkü, evinizi satmak istediğinizde, muhtemelen satış için minimumda 2 aya ihtiyacınız olacaktır.
3/9 Likidite, sağlık harcaması ve diğer acil harcamaların ortaya çıkması durumunda önem kazanmakta. Bu nedenle, portföyde her daim hızlıca nakite çevrilecek araçlar bulunmalı.
1/9 Son dönemde ülkemizde oldukça popüler olan halka arzlar ile ilgili olarak, küçük yatırımcıları bilgilendirmek için bu tweet zincirini oluşturdum. Halka arzlar ile ilgili en çok ilgi çeken noktalar, değerleme, hisse fiyatı, hisse dağıtım yöntemi gibi konular oluyor.
2/9 Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, halka arzdan elde edilen kaynağın, şirketin bilançosuna katkı yapıp yapmayacağıdır. #KRVGD halka arzında, gelen kaynağın, borç kapatmada ve şirket satın almada kullanılacağı belirtilmişti.
3/9 Bu bakımdan, gelen kaynak şirkete somut katkı sağlamış oluyor. Gündemde olan Arzum halka arzında ise mevcut hissedarlar, hisseleri satarak şirketten çıkış yapacak. Şirkete bu çıkışın somut bir katkısı olmayacak. Yalnızca Mediterra Capital adlı fon, hisseleri satarak çıkacak.