Finansal Korunma... #Hedging

Sizler nasıl #Hedge yapıyorsunuz ? Nasıl bir koruma sağlıyorsunuz ? Bu konuda @casarettof hocamın kitabından aldığım notlardan bir kısmını paylaşacağım.

Bu konuda özellikle daha bilgili kişilerin yorumlarını ve önerilerini duymak isterim.
Özellikle Türkiye gibi yüksek enflasyonun ve kurun oynak olduğu ülkelerde #hedge doğru zamanlama ile yapılırsa gerçekten de kapsamlı bir finansal koruma sağlayabilir. Hedge tanımına girmeden konuya dalıyorum direkt..
Kar elde edildiği sürece her şey yolundaymış gibi algılanır ve sürekli böyle süreceği düşünülür. Ama bir gün Ayı piyasalarının geleceği ne kadar barizse, Dolar kurunun da 2016'dan 2020'ye geldiği süreçte artacağına dair bazı işaretler vardı.
Kurun uçtuğu dönemde ham maddesini #Dolar ile alan Türk Lirası ile satış yapan firmaları gözünüzde canlandırın. Büyük Kurumsal firmalar genelde yaptıkları projeksiyonlarla bu durumu kontrol altına almış olabilirler ama küçük firmalar dolar konusunda hep şikayetçi olmuşlardı.
Çünkü o dönemlerde 2002 -2015 gibi kurun stabil olacağını düşündüler. Daha çok kar elde edebileceklerini düşündüler. Servetlerinin %10 tutarını finansal korumaya ayırmadılar ve sonunda Dolar patladığında hepsi ters pozisyona düştüler.
Finansal koruma #hedging yapan büyük kurumlar ise kurdan zarar yazmadılar, ürettikleri ürünlerde iskontolu fiyat verme şansına sahip oldular. Tüketiciye doların arttığı dönemlerde bile bir nebze ucuz mal verebildiler.
İşte Ayı piyasalarının geldiği zamanlarda da hedge yaparak pozisyonunu sağlama alan yatırımcılar düşüşleri yine en az hasarla atlamaya çalışacaklar.
İş işten geçmeden gerekli adımları önceden atanlar her zaman 1-0 önde başlayacak.
#Hedge genel olarak vadeli işlem borsalarında future kontratlar ve opsiyonlarla yapılır. Kaldıraçın büyüklüğüne göre size avantaj veya dezavantaj sağlar. Ben genelde viop'ta yapıyorum işlemlerimi çünkü aşırı büyük kaldıraçlar ve tezgah altı piyasalarda yutulabiliriz.
Öncelikle Hedge nasıl yapılmamalı ?

1- Portföyünüzdeki hisseyi açığa satarak veya kısa pozisyona girerek hedge yapmak hisseyi satmaktan farksızdır. Boşu boşuna stres yaparsınız. Böyle bir pozisyon açmak yerine elinizdekileri hisseleri satmak daha mantıklı.
2- Para kazanma yükse kar amaçlı hedge yapmamak gerekir. Kısa sürede bütün servetinizi batırabilirsiniz. Kaldıraç oranınızı çok yüksek tutmamaya çalışın.
Ben sadece viop kullandığım için örneklerim viop üzerinden gidecek.

Hedge sisteminin en önemli avantajı ise Az teminat yatırmaktır. 1000 USD'lik bir pozisyonunuzu 800 TL teminat ile açabilirsiniz. Kaldıraç oranı neredeyse 1'e 10x.
Teminat dediğimiz şey pozisyonu açabilmek için aracı kuruma göstermeniz gereken para. Örnek'te detaylı anlatacağım. Bu ayrıca bir dezavantaj yaratıyor. Çünkü aksi bir durum olursa sürekli teminatınızı tamamlamanız gerekecek. #MarginCall
Örneğin: USDTRY kontratı açacakcasınız.

1- USDTRY kontratının teorik fiyatı F_USDTRY1221'de bugünün faizine göre yükseltilmiştir. 7,38 * %17 faiz oranı şu an USDTRY1221 teorik fiyatı 8,60 TL civarındadır. Bu teorik fiyat vade daraldıkça düşecektir.
6 ay sonra Dolar kurunun ve 1 yıllık faizlerin değişmediğini düşünelim..
Bu sefer USDTRY1221 kontratının fiyatı bu sefer 7,38* %8.5 civarına gelecektir. Çünkü vade daralıyor artık kontrat 6 ay sonrayı fiyatlayacaktır. Bu yüzden kontratın teorik fiyatı 8,00 civarına inecek...
Yukarıdaki örnekte 10 Kontrat satın aldığımızı varsayalım..

8000 TL teminat koymuştuk. Bu teminat fiyatı kadar tutarı aracı kurum sürekli görmek ister o yüzden.
10.000 doları 1 yıl vade ile ödünç aldık.
60 kuruş zararımız var.
toplam 6.000 TL zararımız var yukarıdaki örnekte.
İşte Ekonomik verileri ve göstergeleri doğru yorumlayan şirketler kurun arttığı dönemlerde maliyetlerindeki artışları bu şekilde tölere ettiler. Finansal koruma sağladılar..

Şimdi hisse senedi piyasasına gelecek olursak.. Örnek Hedging nasıl yapılır...
Örnek olarak elimizde rastgele sallıyorum...
Hepsini BİST30'dan seçtim T' ile başlasın :)

%20 TUPRS
%20 THYAO
%20 TOASO
%20 TCELL olsun...
%20 Nakitimizle de Endeks Short pozisyon açacağız korunma amaçlı...
Detaylarda aslında çok faktör var etki eden ama yine de örnek olması için paylaşacağım. Short pozisyon açarken şirketlerin endeks ile korelasyonu benzer mi değil mi aslında çok önemli örneğin Bist30 %3 düşerken TCELL %6 düşebilir. TUPRS %2 çıkabilir... vs..
Hepsinin aynı korelasyon içerisinde var olduğunu varsayacağım.
100.000 TL'lik Hisse pozisyonumuz var. 25.000 TL'de nakit pozisyonumuz var.

Senaryo 1..

Hisseler balonlaştı acayip korkuyoruz artık kardan çok korunmaya odaklanıyoruz elimizdeki hisseleri de satmak istemiyoruz.
Şubat Başında Hedge pozisyonu açıyoruz.

1 BİST30 kontratı 1550 TL teminatla ve 9x kaldıraçlı. Yani Mart Vadeli tanesi 1550'den 7 kontrat açıyoruz..
10.850 TL teminat yatırıyoruz yaklaşık 9x kaldıraçla 98.000 TL'yi korumaya alacağız.
Pozisyonun terse gidebileceğini düşünüp her zaman teminat tamamlama durumu olursa diye yedekte nakit bırakmamız gerekiyor. Bu durumda neredeyse 15.000 TL nakitteyiz.
Günler ilerliyor ve hisseler işlem görüyor. Mart Sonu geldiğinde birinci senaryo'da 4 hissenin fiyatının düşmesi bir yana arttığını düşünelim..

4 hisse toplamda %50 artarak portföyü 150.000 TL'ye yükseltiyor.
Açığa sattığımız büyük düşüş beklediğimiz BİST30 bu dönemde yükseldiği için -40.000 TL'ye düşüyor.
Burada sürekli teminat tamamlama çağrılarına bir şekilde para bulduğumuzu düşünelim. 15.000 kenara koymuştuk. 15.000 daha çıkardık.
Totalde büyük düşüş beklediğimiz bir süreçte +10.000 kazandık. Tabii korunma pozisyonu açmasaydık 50.000 TL kazanmış olabilirdik...
Senaryo 2..

Hisse Fiyatları %40 değer kaybetti..
Portföydeki Hisseler -40.000 TL zarar yazdı.

Bu dönemde bist30'u açığa sattığımız için bist 30 daha da büyük bir düşüş sergilediği için yaklaşık +49.200 TL bize getiri sağladı. Böylece çok büyük bir düşüşten +9.200 TL ile çıktık.
Senaryo 3

- Hisse fiyatları değişmedi, Bist30 8.400 lira tutarında değer kazandı.

Bu durumda korunma pozisyonumuz da beklediğimiz düşüş gerçekleşmediği için 8400 lira tutarında zarar yazdık..
Korelasyon çok önemli. Siz büyük düşüş bekliyordunuz. Hisseler yükseldi diye üzüleceksiniz viop size göre değil.
Hem ordan hem ordan kazanamazsınız.

Varant çok tehlikeli hiç bulaşmayın bence.
#Hedging #Hedge Kısacası Yaşar abinin dediği gibi çok tehlikeli bir silah. @yasaryildirimFK güzel bir videosu vardı silinmiş. Bizlere biraz destek atarsa çok seviniriz. Çeşitlendirilmiş hedge yapıyor sanırım kendisi. Örneklere katkı sunarsa hepimize yardımcı olur.
@hayatveyatirim güzel bir video çekmiş konu ile ilgili. Onu da paylaşıyorum.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Gelecek Yatırımcısı

Gelecek Yatırımcısı Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @investtofuture

30 Dec
#PARSN
Yeni yıla girerken @JordanKamuran'ın dile getirmesiyle incelemeye başladığım bir hisseydi benim. Daha önce hiç bakmamıştım. Geçen haftaki ankette en popüler istek #PARSN geldiği için bu hafta içi biraz çalıştım. Öncelikle Jordan'ın notları ile başlıyorum.
ImageImageImage Kendisinin Ocak 2019'da yaptığı bir çalışma var. O zamanlar #PARSN gerçekten de ucuzmuş.

Şirketin son bir yılda Piyasa Değerini (Mavi Barlar)'dan görebilirsin. Image
#PARSN ile elimizdeki en önemli avantaj ise yaptığı agresif yatırımlar. İnanılmaz bir varlığa sahip. Şu anki şirketin Piyasa Değeriyle neredeyse aynı.. Image
Read 16 tweets
28 Dec
Bugün sizlere geçen hafta ikinci kez okuduğum #PeterLynch reisin #Borsayıyenmek kitabını @InvestorSwedish'in hazırladığı infografiklerle ve karikatürler yardımıyla özetleyeceğim. @Scala_Kitapci Güzel çeviri için teşekkürler.
Soğuk iklimde yaşayanların çok iyi bildiği gibi kış elbet bir gün gelecek. Dondurucu soğuklara her zaman hazırlıklı olmak gerekecektir. #winteriscoming
Borsada da aynı şekilde her zaman hayat günlük gülistanlık olmayacaktır. Ayı piyasalarının her zaman geleceğini bilmemiz, ona göre hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.

Günlük fiyat hareketlerinden daha çok büyük resme odaklanmamız gerektiğini bize hatırlatıyor Peter.
Read 19 tweets
27 Dec
Geceyi defter değeriyle kapatalım. Borsaya ilk girdiğim zamanda anlamıyordum. PD / DD 1’den nasıl düşük olabiliyor diye.. #peterlynch reisin dediği gibi defter değeri kurmaca mı gerçek mi iyi sorgulamak gerekir. Bilanço ve dipnotlar defter değerinin aynasıdır.
Öz sermayede en gerçek unsur ise nakit ve nakit benzeri kalemidir. Nakit ve nakit benzeri kalemi dışında kalan tutarlar irdelenebilir. Örneğin; Bir üretim hattının değeri 4 milyon TL yazılabilir fakat çok eski teknolojili bir üretim hattı ise belki de çok daha azdır değer.
Stoklar..
Değeri azalacak veya tarihi geçecek ürünler mi ? Ya da modası geçecek ürünler mi sorgulanmalı ?
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!