İki Kardeşin Düşmanlığından Doğan Adidas ve Puma'nın Efsane Olmuş Hikayesi
Pek çok kişinin bildiği gibi, dünyanın en ünlü spor giyim ve ayakkabı markalarından Adidas ve Puma’nın, kurumsal rekabetin çok ötesine geçen oldukça tuhaf bir hikayesi vardır. Hikayenin kahramanları, birbirine düşman iki kardeş Adi (Adolf) ve Rudi (Rudolf) Dassler..
Adi ve Rudi’nin ailevi bir kavga olmaktan çıkıp, zaman içinde yaşadıkları şehirde halkın ikiye bölünmesine yol açan ve tam 60 yıl süren düşmanlığının hikayesi gerçekten de hatırlamaya değer.
Adi ve Rudi İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, küçük Alman şehri Herzogenaurach’ta ayakkabı yapıp satmak üzere bir atölye açarlar.
Annelerinin çamaşırhanesinde kurdukları Dassler Brothers Shoe Company’de Adi ayakkabıları tasarlayıp üretirken, daha dışa dönük bir karaktere sahip olan Rudi ise satışını gerçekleştirmektedir.
Hitler 1933 yılında başa geçtiğinde, her iki kardeş de Nazi partisine üye olurlar.
Tabii bu durum, 1936 olimpiyatlarında 4 altın madalya kazanan efsanevi Afro Amerikan atlet Jesse Owens’a ayakkabı vermelerini engellemez.
Ancak bu başarı, önceden de pek iyi anlaşamayan kardeşler arasındaki sürtüşmeyi tırmandırır. İrili ufaklı olaylarla devamlı tetiklenen sürtüşmeye ek olarak, iki kardeşin eşleri de birbirleriyle hiç anlaşamıyordur.
Asıl kavga ise, müttefikler İkinci Dünya Savaşı sırasında Herzogenaurach’ı bombalarken patlak verecektir.
Adi ve eşi, daha önceden Rudi ve karısının bulunduğu sığınağa geldiğinde, Adi müttefikleri kast ederek “kahrolasılar yine geldiler” der. Rudi bu sözün kendisini ve ailesini hedef aldığına inanır; ve iki kardeş arasında ipler tamamen kopar.
Rudi tutuklandığında, kendisini ihbar edenin kardeşi Adi olduğu ortaya çıkar.
İki kez tutuklanan Rudi ilkinde, askerlik hizmetinden firar ettiği için Almanlar, ikincisinde ise Gestapo adına çalıştığı gerekçesiyle Müttefikler tarafından tutuklanır.
Amerikalı soruşturma yetkililerinin yayımladığı raporda, Rudi’yi kardeşi Adi’nin ihbar ettiği belli olur.
Rudi savaş kampına gönderilirken, Adi işi yeniden inşa etmeye girişir.
Sonunda kardeşler, 1948 yılında şirketi ikiye bölerler.
Adi kendi şirketini, adı ve soyadının kombinasyonu olan “Adidas” olarak adlandırır. Rudi de kardeşini taklit ederek ilk önce şirkete “Ruda” adını verir; ama sonradan “Puma”ya çevirir.
Her ikisi de Aurach nehrinin iki yakasında kendi fabrikalarını kurar. Fabrikalar, savaş sonrası işsizliğe ilaç gibi gelmiştir.
Böylece kısa sürede Herzogenaurach’ın ekonomisinin büyük bölümüne hakim olurlar. Şehirdeki hemen herkes bu iki şirketten birisinde çalışmaya başlar.
Bütün şehir Dassler ailesinin kavgasında ister istemez taraf haline gelir.
Bir fabrikada çalışanlar diğerinin olduğu tarafa geçmemeye, diğerlerinin gittikleri market ve restoranlara gitmemeye başlamıştır. Gülünç boyutlara ulaşan rekabette, iki şirket çalışanları arasında flört ve evlilik de yasaklanır.
Zamanla Herzogenaurach, “eğik boyunların şehri” olarak tanımlanmaya başlar.
Bunun nedeni, insanların sizinle konuşmadan önce ilk olarak hangi ayakkabıyı giydiğinize bakmalarıdır.
İki kardeş, 4 yıl arayla birbirlerine küs olarak ölür.
Rudi 1974, Adi ise 1978 yılında ölür. Öldükten sonra bile hasımlık devam eder; ve iki kardeş aynı mezarlıkta ama birbirinden olabildiğince uzak iki yere gömülür.
Her iki markanın da ana merkezleri halen Herzogenaurach'da bulunuyor.
Ve şehrin ekonomisini yönetmeye devam ediyorlar.
Adidas ile Puma arasında tam 60 yıl süren bu acayip düşmanlık, 2009 yılında iki şirketin çalışanları arasında yapılan sembolik bir dostluk maçıyla sona erer.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kafatasını Delerek Ruhumuzun Beyinde Olup Olmadığını Düşündüren Demir Çubuk Hikâyesi
Bilim dünyasında oldukça popüler olan bu hikaye, o güne kadar akıllara gelmemiş pek çok soruyu gün yüzüne çıkarmıştı.
Ruh ve beyin arasındaki bağlantı neydi?
Bu inanılmaz hikayedeki kahramanımız: Phineas Gage!
1. Pratfall Etkisi – Eğer mükemmel değilseniz, insanlar sizi daha çok sevecek.
Belki de Jennifer Lawrence’ın iki Oscar töreninde milyonların gözü önünde düşmesinin sebebi budur. Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, başkalarının önünde hata yapmanız, veya bir hatanızı itiraf etmeniz sizi başkalarına daha çok sevdiriyor.
Amerikan Halkının Çocuklara Duyduğu Güveni Yok Eden Cinayet: Leopold ve Loeb Vakası
Nathan Leopold Junior ile Richard Loeb isimli iki arkadaş Loeb'in uzaktan akrabası olan 14 yaşındaki Boby Franks'i, daha önceden çaldıkları bir arabanın arkasında öldürdüler, daha sonra da cesedini tuz ruhuyla yok etmeye çalıştılar ama ceset çabuk bulundu.
Leopold'ün olay yerinde bulunan gözlüğü, ve daha önceden çalarak kullandıkları daktilo onları ele verdi ve on gün içinde tutuklandılar. Mahkemede delilik savunması yapılmadı, suçlarını itiraf ettiler, bu nedenle jüri karşısına çıkmadılar ve ölüm cezasından kurtuldular.
Rusya'nın Şeytanı Olarak Bilinen, Öldürülemeyen Bir Ölümlü: Grigory Rasputin
İlginç kişiliklerle dolu olan Rus tarihinin belki de en ilginç karakteridir Rasputin. Özellikle ikna yeteneği ile ön plana çıkan Rasputin, kadınlara olan düşkünlüğü ile birlikte ‘seks makinası’ olarak da bilinen ve
bu söylentiler sonucunda öldükten sonra penisi alınarak, deneylerde kullanılmak üzere bir kavanozda saklanan birisidir.
İşlediği Cinayetlerin Beynindeki Bir Tümör Yüzünden Olabileceği İddia Edilen Seri Katil: Charles Whitman
Charles Whitman 1966 yılında Teksas Üniversitesi gözlem kulesine çıkarak eşi ve annesi dahil 16 kişiyi öldürüp, 30 kişiyi de yaralamış. Bu cinayetleri işlemeden önce de bir not bırakmış.
Beyninde bir şeylerin olduğundan şüphe etmiş nitekim haklıymış da. Beyninde bir tümör varmış ve iddialara göre bu da bazı davranışlarında etkili olabiliyormıuş.
Silah Türü ve Mermi Hızına Göre Ateşli Silah Yaralanmasının Vücutta Bırakacağı İzler
Ateşli silahla yaralanmanın nasıl bir resim ile sonuçlanacağı; tahmin edilebileceği üzere kullanılan silah türü, mermi, merminin hızı ve isabet ettiği kısım gibi faktörlere bağlıdır.
Belirli bir mesafede yivsiz tüfeğin sebebiyet vereceği yaralanma ile yivli av tüfeğinin veya tabancanın sebebiyet vereceği yaralanma eşdeğer olmayacaktır.