5 İlginç Psikolojik Deney
1. Pratfall Etkisi – Eğer mükemmel değilseniz, insanlar sizi daha çok sevecek.
Belki de Jennifer Lawrence’ın iki Oscar töreninde milyonların gözü önünde düşmesinin sebebi budur. Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, başkalarının önünde hata yapmanız, veya bir hatanızı itiraf etmeniz sizi başkalarına daha çok sevdiriyor.
Psikolog Elliott Aronson bir grup insana bir sınav sorusu yanıtlayan öğrencileri dinletiyor. Öğrencilerin bazıları ses kaydında bir fincan kahveyi döküyorlar.
Araştırmacılar, dinleyicilerin hangi kişileri daha çok sevdiğini sorduğunda, sonuçlar gösteriyor ki dinleyiciler, fincan kahve döken grubu daha çok sevmişler.
Bu psikolojik araştırmadan çıkarmanız gereken şey: Hatalı olmak sorun değil. Hatta bu sizi başkalarının gözünde daha sevimli kılacaktır.
2. Pygmalion Etkisi – Başarınız çevrenizdekilerin sizinle ilgili ne düşündüğüne göre değişebilir.
Psikolog Robert Rosenthal birinci ve ikinci sınıfların olduğu bir sınıfa gider ve senenin başında bir zeka testi uygular.
Ancak zeka testinin sonuçlarına bakmaksızın, kendisi rastgele seçerek, sınıf öğretmenlerine sınıftaki bazı öğrencilerin isimlerini vererek çok başarılı olabileceğini söyler.
Senenin sonunda sonuçlar şaşırtıcıdır: Sınıfın en başarılı öğrencileri zeka testinde en yüksek seviyede çıkanlar değil, Rosenthal’in öğretmenlere “Başarılı olacaklar.” diye belirttiği öğrenci grubundadır. Rosenthal’in sene boyunca gözlemleri şunu göstermektedir:
Öğretmenler bu başarı beklentisi öğrencilere daha çok ilgi göstermişler, onlara daha çok olanak sağlamışlar ve başarısız olduklarında da daha kapsamlı geri bildirim vermişlerdir. Yani beklentiler farklı bir gerçeklik yaratmıştır.
3. Bystander Etkisi: Ne kadar çok kişi bir kişinin yardıma ihtiyacını görürse, o kişinin yardım alma şansı o kadar azalır.
Sokakta yardıma ihtiyacı olan biri varsa, ve bunu 3-4 kişi yerine 30-40 kişi görürse o kişinin yardım alma ihtimali daha mı azdır? Maalesef evet. Psikologlar bunu ‘sorumluluk konusunda şaşkınlık’ yaşamaya bağlıyorlar.
Bystander Etkisi’ni sosyal psikologlar Bibb Latane ve John Darley şu şekilde ölçüyorlar: Bir üniversite kampüsünün kütüphanesinde bir sırada sanki bir öğrenci boğuluyormuş gibi bir arbede yaratılıyor.
Eğer bu olay sadece bir öğrencinin önünde gerçekleşirse, bu öğrencilerden %85’i yardıma koşuyor. Eğer bir kişi daha varsa, %65’i yardıma koşuyor. Eğer öğrenciler çevrede iki kişiden fazla olduklarını düşünüyorlarsa yardım oranı %31’e düşüyor.
Grup projelerinde bu sıklıkla başınıza gelir: Grupta en az bir kişi (grubun büyüklüğüne göre değişir) projeye pek bir katkıda bulunmaz, çünkü yapması gerekenleri zaten gruptan bir başkasının yapacağını düşünür.
Bu psikolojik araştırmadan çıkarmanız gereken şey: Yardım için büyük gruplara güvenmeyin ve yardım isterken spesifik olun. Genelde insanlar büyük grupların daha çok yardımcı olacağını düşünür, ancak bu doğru değil.
4. Spotlight Etkisi – Hatalarınız zannettiğiniz kadar başkalarının gözüne batmıyor.
Özellikle Twitter, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya uygulamalarının etkisiyle günümüz insanında sürekli gözlendiği veya kendisinin dikkati çektiği hissi var. Bu bazen öyle bir noktaya varabilir ki, kişi görüntüsü ve davranışları konusunda paranoyaya kapılabilir.
Ancak psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, kusurlarınız başkalarının gözüne sandığımız kadar batmıyor. Cornell Üniversitesi’nde bir grup psikolog, katılımcılara utandırıcı bir resmin olduğu T-shirtler giydirirler, ve onlara bu T-shirt’ü kaç kişinin farkedeceğini sorarlar.
Sonuçlar şunu gösterir: Deneye katılanlar, kendilerini gerçeğe göre 2 kat fazla kişinin farkedeceğini belirtmişlerdir.
Bu psikolojik araştırmadan çıkarmanız gereken şey: Sandığınızdan daha az farkediliyorsunuz. O yüzden umumi yerlerde kendinizi çok da kasmayın. Ayrıca küçük bir kusur işlediğinizde yerin dibine geçmenize gerek yok.
5. Odak Etkisi – İnsanlar bir durumun veya olayın tek bir yönüne çok fazla odaklanıp, diğer faktörün etkisini unutmaya meyilliler.
Sizce yüksek geliri olan bir kişi ile, düşük geliri olan bir kişinin duygu durumları arasında ne kadar bir fark vardır. İlk bakışta çok yüksek olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Ancak, aslında gerçek fark birçok kişinin tahmin ettiği oranın 1/3’ünden daha az.
Bu Odak Etkisi’ni gözlemlediğimiz bir durum – duygu durum tahminlerinde geliri odağa koymak – yani kısaca, “Zenginler daha mutlu.” varsayımına kapılmak.
Odak Etkisi günlük yaşantımızda nasıl kullanılıyor? Örneğin, reklamcılar eğer bir ürüne sahip olursanız daha geç yaşlanacağınızı, daha mutlu olacağınızı veya kendinizi daha iyi hissedeceğinizi size tekrar ediyorlar.
Politikacılar ise, onların iktidarı giderse mutsuz olacağınızı, ülkenin kaosa sürükleneceğini size tekrar edip duruyorlar.
Bu psikolojik araştırmadan çıkarılan: Size vaat edilenlere kanmayın. Ayrıca mutluluğunuzu veya mutsuzluğunuzu değerlendirirken bunu tek bir sebebe bağlamaktan kaçının. Hayatınızı lineerden ziyade, multifaktöriyel bir denklem olarak değerlendirin.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Esrarengiz Olaylar

Esrarengiz Olaylar Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @esrarengizdurum

12 Jan
Kafatasını Delerek Ruhumuzun Beyinde Olup Olmadığını Düşündüren Demir Çubuk Hikâyesi Image
Bilim dünyasında oldukça popüler olan bu hikaye, o güne kadar akıllara gelmemiş pek çok soruyu gün yüzüne çıkarmıştı.
Ruh ve beyin arasındaki bağlantı neydi?
Bu inanılmaz hikayedeki kahramanımız: Phineas Gage! Image
Read 27 tweets
10 Jan
İki Kardeşin Düşmanlığından Doğan Adidas ve Puma'nın Efsane Olmuş Hikayesi Image
Pek çok kişinin bildiği gibi, dünyanın en ünlü spor giyim ve ayakkabı markalarından Adidas ve Puma’nın, kurumsal rekabetin çok ötesine geçen oldukça tuhaf bir hikayesi vardır. Hikayenin kahramanları, birbirine düşman iki kardeş Adi (Adolf) ve Rudi (Rudolf) Dassler..
Adi ve Rudi’nin ailevi bir kavga olmaktan çıkıp, zaman içinde yaşadıkları şehirde halkın ikiye bölünmesine yol açan ve tam 60 yıl süren düşmanlığının hikayesi gerçekten de hatırlamaya değer.
Read 25 tweets
9 Jan
Amerikan Halkının Çocuklara Duyduğu Güveni Yok Eden Cinayet: Leopold ve Loeb Vakası
Nathan Leopold Junior ile Richard Loeb isimli iki arkadaş Loeb'in uzaktan akrabası olan 14 yaşındaki Boby Franks'i, daha önceden çaldıkları bir arabanın arkasında öldürdüler, daha sonra da cesedini tuz ruhuyla yok etmeye çalıştılar ama ceset çabuk bulundu.
Leopold'ün olay yerinde bulunan gözlüğü, ve daha önceden çalarak kullandıkları daktilo onları ele verdi ve on gün içinde tutuklandılar. Mahkemede delilik savunması yapılmadı, suçlarını itiraf ettiler, bu nedenle jüri karşısına çıkmadılar ve ölüm cezasından kurtuldular.
Read 13 tweets
5 Jan
Rusya'nın Şeytanı Olarak Bilinen, Öldürülemeyen Bir Ölümlü: Grigory Rasputin Image
İlginç kişiliklerle dolu olan Rus tarihinin belki de en ilginç karakteridir Rasputin. Özellikle ikna yeteneği ile ön plana çıkan Rasputin, kadınlara olan düşkünlüğü ile birlikte ‘seks makinası’ olarak da bilinen ve
bu söylentiler sonucunda öldükten sonra penisi alınarak, deneylerde kullanılmak üzere bir kavanozda saklanan birisidir.
Read 39 tweets
3 Jan
İşlediği Cinayetlerin Beynindeki Bir Tümör Yüzünden Olabileceği İddia Edilen Seri Katil: Charles Whitman Image
Charles Whitman 1966 yılında Teksas Üniversitesi gözlem kulesine çıkarak eşi ve annesi dahil 16 kişiyi öldürüp, 30 kişiyi de yaralamış. Bu cinayetleri işlemeden önce de bir not bırakmış.
Beyninde bir şeylerin olduğundan şüphe etmiş nitekim haklıymış da. Beyninde bir tümör varmış ve iddialara göre bu da bazı davranışlarında etkili olabiliyormıuş.
Read 33 tweets
1 Jan
Silah Türü ve Mermi Hızına Göre Ateşli Silah Yaralanmasının Vücutta Bırakacağı İzler
Ateşli silahla yaralanmanın nasıl bir resim ile sonuçlanacağı; tahmin edilebileceği üzere kullanılan silah türü, mermi, merminin hızı ve isabet ettiği kısım gibi faktörlere bağlıdır.
Belirli bir mesafede yivsiz tüfeğin sebebiyet vereceği yaralanma ile yivli av tüfeğinin veya tabancanın sebebiyet vereceği yaralanma eşdeğer olmayacaktır.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!