2/ In bovengenoemd draadje was het effect van het verscherpen van maatregelen nog niet verwerkt.
Verscherpen van maatregelen gaat verdere verspreiding van B.1.1.7 niet voorkomen maar waarschijnlijk wel vertragen, je koopt dus tijd.
3/ Tijd kopen doe je door de groeisnelheid te vertragen waarmee B.1.1.7 de overhand gaat nemen. In de UK is de groeisnelheid ~0.6/week. In Denemarken werd het tijdens een lockdown waarschijnlijk ~0.4/week. Bij een groeisnelheid van 0.4/w wordt R in NL voor halverwege maart >1.
4/ Op sommige plaatsen (bijv. Amsterdam, Rotterdam) is B.1.1.7 waarschijnlijk al meer verspreid en geldt waarschijnlijk meer de 5% lijn. Daarom kunnen deze regio's als 'early warning' regio gelden. In Amsterdam zit de R bijvoorbeeld wat in de lift (met nog grote onzekerheid).
5/ Kortom, tijd kopen is een vorm van uitstel (niet van afstel), maar kan wel verschil maken als er daarnaast ingezet wordt op een goede strategie voor het komende half jaar (en daarna).
β’ β’ β’
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ De Britse #COVID19 variant (B.1.1.7) houdt de gemoederen de laatste tijd bezig.
Maar wat betekend deze variant voor de Nederlandse situatie?
Een draadje.
2/ Disclaimers:
- Ik noem deze variant Brits omdat hij onder die naam bekend is, maar het is onzeker of de variant ook echt in UK ontstaan is.
- Ik baseer me op een recente studie van (Volz et al.). imperial.ac.uk/media/imperialβ¦
3/ Volgens Volz et al. groeide de B.1.1.7 populatie in de UK tussen 20 september en 6 december stabiel met 58% per week.
Op 28 december 2020 kwam het OMT bijeen en schatte toen dat 1-5% van alle besmettingen in Nederland door B.1.1.7 veroorzaakt wordt.
π
3/ De Rt >1 is nog met veel onzekerheid omgeven, en hopelijk hebben we met een tijdelijke verergering te maken (ivm kerst en oud-en-nieuw), maar zelfs als dat het geval is, hebben we een groot probleem.
1/ Een draadje over het effectief reproductiegetal (Rt) op dit moment.
Spoiler: Rt zit sinds 23 november waarschijnlijk weer boven de 1.
2/ Na de daling van de herfstvakantie bleef de Rt een beetje kwakkelen. Soms was Rt net <1, soms net >1. Dit kwakkelen is nu mogelijk voorbij. Rond 23 november werd R weer >1. En de kans is >90% dat dit vandaag ook zo was.
3/ Dat kan natuurlijk komen omdat er nu ook asymptomatische mensen getest worden (dit geldt echter pas vanaf 1 december, Rt werd daarvoor al >1). Dit lijkt echter niet de enige reden te zijn.
π
Volgens het RIVM is het aantal besmettingen afgevlakt.
'we hebben allerlei indicatoren die laten zien dat het afgevlakt is, als het al niet afneemt', aldus het RIVM. Iedereen kan opgelucht ademhalen, toch?
Wat laten de cijfers zien?
De R is (landelijk) momenteel dicht in de buurt van de 1. Dus de kans op krimp is ongeveer even groot als de kans op groei. De onzekerheidsmarges zijn nog groot dus of de R echt stabiliseerd rond 1 of toch >1 is of toch <1 is, is nog onzeker.
Hmmm, stabilisatie, dat hebben we de afgelopen maanden toch wel eens vaker gezien in West-Europese landen?
Klopt. Zie hieronder (7-daags voortschrijdend gemiddelde). Stabilisatie (bij hoge besmettingscijfers) is dus een zeer instabiel goed.
Vandaag zei u dat we maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis echt op basis van de cijfers moeten nemen. Daar ben ik erg blij mee en daarom een draadje over de huidige cijfers, incl. enkele suggesties.
Helaas bestaat er momenteel veel verwarring over wanneer het effect van maatregelen gezien kan worden. Vaak wordt 2-3 weken aangehouden. In onderstaand draadje laat ik obv cijfers zien dat effecten al veel eerder zichtbaar worden.
Het effect is een glijdende schaal:
23-10: 35% van het effect
24-10: 45%
25-10: 55%
26-10: 64%
27-10: 72%
28-10: 78% van het effect. Dit is 2 weken na ingaan van de nieuwe maatregelen. Daarvoor zou echter ook al een duidelijke afname zichtbaar moeten worden (indien effectief).