Daha önce de yazdığım gibi : Ben kimseyi bi şeye ikna etmeye vs., çalışmıyorum😡.. Sadece, grafikte gördüğümü, teveccüh gösterip takip eden arkadaşlarımla/dostlarımla paylaşıyorum.. Bunu yaparken de, sadece ve sadece, kendi kişisel bilgim çerçevesinde, TEKNİK ANALİZ kullanıyorum
SİZ, #DolarTL ile ilgili paylaşımlarımı bugün yeni görüyor olabilirsiniz.. Bu durum, sizin sorununuz.. Ne benim Ne teknik analizin, bunda hiç bir suçu yok!!!
Ben, elimden geldiğince, dilim döndüğünce, Kasım ayı ilk günlerinde, İLK KEZ, "mırmırlanmaya" başladım, ve 6Kasım günü de çıktım, sabit tivitimde görüldüğü üzere, kendimce düşüş öngörümü (projeksiyonumu), olabildiğince net, paylaştım.. #DolarTL 8.58de idi..
O günün hemen ertesinde, eğrisi doğrusuna denk geldi, ve #DolarTL, aynen öngörüde bahsedildiği doğrultuda hareket etmeye başladı ve ilk etapta, aynen beklendiği gibi, 7.50 seviyesine doğru, 7.5164 e kadar düştü..
fiyat 7.50 ye gerilediğinde, bu sefer de, yine TEKNİK ANALİZE bağlı olarak, 7.50 seviyesinin öneminden bahsettim ve buradan düşüşe bir TEPKİ olabileceğinden bahsettim.. Nitekim sonraki günlerde, fiyat, beklendiği gibi, 8.05e doğru yükseldi.. Bu da ayrıca bir satış fırsatı idi.
Sonrasında, aşağı yönde, bir önceki düşüşe benzer ölçüde düşüş beklentimi de belirttim.. Nitekim fiyat, eğrisi doğrusuna denk gelip, yine beklendiği gibi, bu sefer de, 7.2406 ya kadar düştü..
7.2406 sonrası, yine TEPKİ olasılığından bahsettim ancak, 7.50 CİVARININ bu sefer direnç olarak çalışabileceğini, daha detaylı bakar isek, 7.52-7.55 bandının direnç oluşturmasının bekleneceğini belirttim.. Nitekim 7.5441 gördü ve aşağı kıvrıldı..
Tüm bu süreçte, beklenenin aksine, TERS YÖNDE BİR AKIM, o bu ya da şu nedenle, elbette olabilir ve öngörüler, projeksiyonlar tabi ki değişebilir.. İşte bu sebeple, STOP LOSS diye bişi var zaten..
STOP LOSS kavramı, ÖNEMLİDİR.. Finansal Piyasalarda TEKNİK ANALİZE DAYALI bir POZİSYON AÇARKEN, olası ters yönde bir fiyat akımına karşı, RİSKİNİZİ belirtir.. Bu riski alıp almamak, fırsatları değerlendirip değerlendirmemek kararı, sizindir/ size, şahsınıza, aittir
#DolarTL için ilk başlarda STOP LOSS'umuz, 6Kasım tepesi idi.. Sonra fiyat düştükçe, elbette STOP LOSS seviyemizi aşağı doğru çekiyoruz ki, ters yönde bir akım oluşur İSE, geçmişte açtığımız pozisyonu, kar alarak, kapatalım..
Yani fiyat, 7.30lara inmiş, stop loss seviyesinin, taaa 8.40da falan kalacak hali, tabi ki yok.. Fiyat, öngörü doğrultusunda ilerledikçe, uygun bir stop loss ile, her an her daim izlenmek zorunda.. Teknik Analize dayalı işlem yapmanın, olmaz ise olmazı BU..
Piyasa Fiyatı, YA, taaa öngörülen seviyeye gelecek ve orada pozisyon kapanacak, YA DA, herhangi bir anda, ters yönde bi akım oluşup, stop loss seviyesi üzerinde çıktığı anda pozisyon kapanacak.. Teknik Analize dayalı işlem yapma sistemi / sistematiği, bu..
Esasen sistematiğin mantığı da, işte bu kadar basit.. Ben de bu sistematik içinde, elimden geldiğince sıklık içinde, yeni bir VERİ oluştukça (Teknik Analiz VERİ olarak, sadece piyasadaki fiyatlamayı kullanır) paylaşım yapmaya çalışıyorum.. Hepsi bu..
Hal böyleyken tarafıma yapılan sataşmalar çok ama çok çirkin.😡 Harbiden bıktırıyor. Not: DolarTL bu satırlar yazılırken 7.37dedir.. Mevcut STOP LOSS seviyesi ile, mevcut 'projeksiyonu' izlemekteyim.. Bi süre, yeni bi paylaşım yapmayacağım.. Kolaylıklar dilerim Kalın sağlıcakla🙋♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Teknik Analiz de, aynı Temel Analiz gibi, elbette subjektif'likler içerir.. Önce Temel Analizin subjektifliğine bakalım : (1)
(2) Finansal Ürünlerin fiyatını etkileyebilecek her hangi bir haber ve/veya gelişme yaşanınca, konunun uzmanları arasında, o haber/gelişmenin, fiyatlar üzerinde etkili olup olmayacağı, ya da etki yönü ve/veya oranı üzerine, farklı yorum/değerlendirmeler görmeniz, mümkündür..
(3) işin sözel kısmını geçtim, temel analizin bir alt kolu olan, "mali tablolar analizinde" DAHİ, (ki bunlar tamamen sayısal rakamlardır), farklı yaklaşımlar, ve dolayısıyla, subjektiflik, çok rahat görebilirsiniz..
Selamlar Mehmet kardeşim @sungurmehmet Eğer sorunu doğru anladı isem, elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım : Öncelikle, sosyal medyada, bu durum, çok konuşuldu çizildi biliyorsun.. bu durumdan kasıt şu : Ağustos2018 tepesi sonrası, Mayıs2020 tepesi bir FİNCAN& kulp mudur?1⃣
2⃣ Cup&Handle formasyonları, ilk kez 1980'li yıllarda, william o'neal'in how to make money in stokcs kitabında ele alınmış, hatırladığım kadarıyla.. Tanımlaması da gayet net belirtilmiş.. Önce, U şeklinde bir fiyat oluşumu, ve ardından az bir geri alım yapan bi gerileme falan..
3⃣ Ben de bu durum karşısında, bir kaç kez, konuya ilişkin düşüncelerimi, geçmişte, paylaşmıştım.. Her ne kadar bir çok teknik analist arkadaşımız, "bu bir Cup&Handle'dır" dedi ise de, bence/bana göre bu konuda ciddi ÇEKİNCELERİM var diye belirtmiştim..
#dolar#dolartl (bunu sık sık tekrarlıyorum) : Gelecek Bİ-Lİ-NE-MEZ.. Hatta bırakın geleceği, finansal piyasalarda, izlediğiniz finansal ürün, her ne ise, onun fiyatının, 5 dakika sonra dahi, ne olacağını Bİ-LE-ME-YİZ.. Ancak şunu biliyoruz : 1⃣
2⃣ Finansal Ürünlerin fiyatı, PİYASADA, bireysel ve/veya kurumsal, yerli ve/veya yabancı, tüm katılımcıların, o anki şartlar dahilindeki, TALEP ve ARZI ile, oluşmaktadır..
3⃣ İşte bu TALEP ve ARZ dengesini, teknik analiz sayesinde, ölçümlemek, ve ileriye dönük, MUTLAKA ŞARTLARA BAĞLI, elle tutulur, izlenebilir projeksiyonlar/tahminler yürütmek, mümkündür..
RİSK nedir? Kelime tanımlamasına baktığımızda, "bi zarara uğrama tehlikesi, zarar görme olasılığı" olarak tanımlanır.. Finansal Piyasalarda ise, RİSK deyince, GENELDE/ÇOĞUNLUKLA hep, bi takım OLASI-OLUMSUZLUKLAR , olası olumsuz haber ve gelişmeler, RİSK unsuru gibi anlaşılır..1⃣
ÖRNEĞİN; iç ve dış, ekonomik OLASI RİSKLER, iç ve dış, siyasi OLASI RİSKLER, iç ve dış, OLASI jeopolitik RİSKLER, veya OLASI sosyal RİSKLER olarak sıralanır ve bu OLASI -OLUMSUZ haber ve gelişmeler, OLASI RİSK unsurları gibiymiş şeklinde, kullanılır..2⃣
OYSA Kİ; finansal piyasalardaki RİSK tanımı da, YATIRIMCI AÇISINDAN ELE ALINDIĞINDA, normal kelime anlamı ile gayet uyumludur.. Şöyle ki ; 3⃣
Konu, doğru anlaşılsın ya da en azından, ben kendimi doğru ifade etmiş olayım diye, ek olarak yazıyorum.. Ve değerli görüşlerinizi paylaşırsınız diye de, alt kısmı, cevap verilebilir şekilde bırakıyorum : 1
2 Yoldan geçen her hangi birinin, senin oturacağın Binayı tasarlaması iyi değildir.. Çünkü İlk depremde / ilk sallantıda o bina yıkılır, insanlar ölür..
3 Yoldan geçen her hangi birinin, senin hastalığının teşhisini koyması ve tedavi önermesi de, iyi değildir.. Çünkü yanlış teşhis ve tedavi seni öldürür..
Finansal Piyasalarda izlediğimiz finansal ürün her ne ise, bırakın geleceği, 5 dakika sonra dahi, piyasanın, o ürünü nasıl fiyatlacağı, Bİ-Lİ-NE-MEZ!!! Ancak çeşitli yöntemler ile, tahminler yapılabilir/projeksiyonlar ortaya konabilir 1️⃣
2️⃣ Piyasa Fiyatını belirleyen, kişisel ya da kurumsal, yerli ya da yabancı tüm katılımcıların, TALEP ve ARZIDIR.. ‘Gelecek’ fiyatını, bilebilmek için, gelecekteki TALEP ve ARZ dengesini ölçümlemek/ölçümleyebilmek gerekir..
3️⃣ Bunun için, tüm Dünyada kabul görmüş, 2 ana yöntem bulunmaktadır.. Biri, talep ve arzı etkileyebilecek HER TÜR haber ve gelişmelerin takip edildiği, üzerine yorum yapıldığı ve bu yorumlara dayalı olarak, gelecek beklentisinin ortaya konduğu TEMEL ANALİZ,