1) Dostlarım, hafta sonu denilen iki günlük tatil bizleri kalabalıklardan sıyıran en önemli zaman dilimlerinden biridir. Aileden, çevreden, arkadaştan kopmadan, planlı programlı bir şekilde çalışarak fark yaratabiliriz. Şimdi sizlere sitemizdeki güzel dersleri paylaşacağım.
1) Dostlarım, buralarda olanlarla beraber adım adım #xauusd, yani Ons Altın/DOLAR grafiği çizelim. En başından. Sanki hiç bir şey bilmiyormuşsunuz gibi, bu sayfaya tesadüfen denk gelmişsiniz gibi, o kadar yabancı :) Haydi bakalım, buyrunuz.
2) Açtık tradingview'i, seçtik "mum grafikleri". Zaman dilimimiz GÜNLÜK. Ekranda hiç bir indikatör yok. Sadece mumlar var. Yani sadece fiyat. Her şey bu grafikten başlayacak. Bu tuvali beraber dolduracağız.
3) İlk işimiz fiyatın son dalgalanmalarının en tepesini ve en dibini bulmak. Bu grafikte en tepe 2.070$. En dip 1.778$. Yani 2.070$'da alıcılar, 1.778$'da satıcılar ölmüş. Ortalar ise her iki tarafın da çarpışma sahası. Ortalarda önemli iki fiyat var: 1.959$ ve 1.860$
1) Evet dostlar, şimdi biraz bodoslama, gelişine, olduğu gibi bir endeks analizi yapalım. Böylece kendi fikirlerimi de size zincir şeklinde sunayım. Yine sıfırdan çize çize gidelim, hazırsanız başlıyorum.
2) Önce en geniş perspektiften grafiğimizi önümüze bir koyalım. Geniş perspektif ne demek? Aylık grafik. Yani olabilecek tüm hikayeyi tek bir pencereye sığdıralım. Buyrun, aşağıya bırakıyorum. Şu tertemiz grafiği hiç bir şeye değişmem. Fiyat ve biz. Başka hiç bir şey yok.
3) Bu grafiğe iki trend çizebiliyoruz. İlki şu trend. 2008 krizindeki ihlali bir ayı tuzağı ve nadiren görebileceğimiz bir ihlal olarak alalım. Onun dışında grafik saat gibi çalışmış bugüne kadar. Kanalın arasında bir çizgi daha attım çünkü o da anlamlı. İnceleyin lütfen:
1) Price Action, Price Action, neymiş ya bu Price Action? Evet dostlar mevzuya Berat Albayrak gibi daldım. Hoş oldu. Şimdi başlayalım zincire izninizle. Lütfen RT ve FAV desteklerinizi esirgemeyin. Ailemiz büyüsün. Yapmayanın da canı sağ olsun. Hazırız değil mi?
2) Hep price action diyorum, iyi güzel. Sorular geliyor “hocam nedir bu price action?” diye. Ama bir türlü detaylandıramıyorum/detaylandırmaya fırsat bulamıyorum. Neden? Çünkü Price Action derya deniz. Burada tek bir zincirle anlatılacak bir mevzu değil. Üstüne kitaplar yazılır.
3) O yüzden hep bu konuya dalmak gözümde büyüyor. Hakkıyla tamamlayamam, yeterince anlatamam gibi geliyor. Ama bu sabah sizlerleTwitter’da ayaküstü yaptığımız bir sohbette ağıma güzel örnekler düştü.
1) Şimdi biraz beyin fırtınası yapalım buradaki dostlarla. Lütfen bir süre her şeyi bırakıp beni takip edin, toplamda 5-10 dakika sürecek. Bir kaç grafik ve bir kaç anket yapacağım. Lütfen NET cevaplayın. Burada ve takip edebilecek durumda olanlar FAV'layabilir mi?
2) Tamam, buralardayız. Şimdi ekranda şöyle bir grafiğe baktığınızı düşünün. #GBPJPY. İyice bakın. Güzel bir nokta yukarı doğru aşılmış, sonra onaya gelmiş, onaya geldiği yer hem yeni destek hem fibo seviyesi. Mum da hacimli.
3) Şimdi şu soruya cevap verin lütfen. Bu paritede LONG işlemi açmak bu gördüğünüz verilere göre mantıklı mı? Long dener miydiniz? (ankete yeterli cevap gelene kadar 1-2 dakika bekleyeceğim)
1) Dostlarım günaydın. Herkese iyi hafta sonları. Geleneksel hafta sonu site paylaşımlarımıza başlayalım. İlk sırada paylaşacağım yazıyı aynı zamanda kendime de hediye ediyorum :)
-Bir Trader, Hata Yaptığını Bile Bile O Hatayı Tekrar Yapar mı?
2) İkinci yazıda, yazmaktan en çok haz aldığım yazılardan biri var. Size hangi tip tradersınız diye sordum. Cevabı kendiniz verin. Az az üstüne koyan mı, çok kazanıp, çok kaybeden mi, yoksa sürekli kaybeden mi? Bu yazıyı kaçırmamanızı öneririm: borsaninizinden.com/kac-tip-trader…
3) Twitter Borsa mecrasında biliyorsunuz herkes kahinliğe soyundu. Bilinen ön plana çıkartılıyor, bilinmeyen siliniyor. Bu çember herkeste anlamsız bir baskı yaratıyor. Halbuki trade falcılık değil. Kehanet paylaşmak zorunda değiliz. Neden? İşte yazdım: borsaninizinden.com/bir-swing-trad…
1) Dostlar günaydın. Uzun zamandır hareketli ortalamalarla ilgili hazırladığım dersleri paylaşmamıştım. Fırsat bu fırsat. Buyrun. İlk ders hareketli ortalamalara giriş dersi. Konuya yumuşak bir giriş. Isınma amaçlı. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…
2) Hareketli Ortalamaların ikinci dersinde SMA, WMA ve EMA'yı ele aldım. Hangisi nasıl hesaplanır, neden farklıdır, neye göre kullanılır? Konu önemli. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…
3) Üçüncü ders belki de en önemlisi. Bu hareketli ortalamaları ben nasıl kullanıyorum? Hangisinden ne sinyal alıyorum? Hisseyi hareketli ortalamalara göre mi seçiyorum yoksa hareketli ortalamaları tüm hisselere aynı mı uyguluyorum. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…