1/9-Vade ile faiz arasındaki ilişki ortaya koyan eğriye getiri eğrisi denir. Getiri eğrisinden gelecekte beklenen faiz oranı hesaplanabilir. Para politikası sıkılığı da getiri eğrisini etkiler.
2/9-Örneğin 1 yıl vadeli faiz %15, 2 yıl vadeli faiz %20 olsun. 2 yıl vadeli yatırımın getirisi ile 1’er yıl vadeli toplam 2 yıllık yatırımın getirisinin eşit olması beklenir.
3/9-Hesap bileşik faizden yapılır ama basit olması açısından (0,15+x)/2=0,20 diyebiliriz. X burada 1 yıl sonra beklenen 1 yıllık faizi temsil ediyor. Sonucu %25 buluruz.
4/9-Normalde vade uzadıkça belirsizlik artacağından uzun vadeli faize vade primi de eklenir. Örnekte vade primi dikkate alınmadı.
5/9-Devam edelim. Bugün 1 yıllık faiz %15 ama 1 yıl sonra 1 yıllık faizin %25 olması bekleniyor. Bu beklentiyle bugün 2 yıllık faiz %20 çıkıyor. Uzun vadeli faiz kısadan fazla olduğundan getiri eğrisi yukarı eğimli ya da pozitif eğimli diyoruz.
6/9-Örnekten de görüleceği üzere pozitif eğimli olmasının nedeni gelecekte daha yüksek faiz beklenmesinden. Gelecekte enflasyonun daha yüksek olması bekleniyorsa faiz de daha yüksek bekleniyor.
7/9-Örneği değiştirelim. 1 yıl vadeli faiz %20, 2 yıl vadeli faiz %15 olsun. Bu durumda aynı hesaplamayla bir yıl sonra beklenen 1 yıllık faiz %10 çıkar. Getiri eğrisi bu defa aşağı yönlü yani negatif eğimli çünkü faizin düşeceği bekleniyor.
8/9-Enflasyonun düşeceği bekleniyorsa gelecekteki faiz de daha düşük bekleniyor. Şimdi getiri eğrisini para politikası ile birleştirelim. Merkez Bankası bankalar arası çok kısa vadeli faizleri belirliyor. Bu faizin diğer faizleri etkilemesi bekleniyor.
9/9-Bugün Merkez Bankası faizinin ve getiri eğrisinin kısa vadeli ucunun yüksek olması enflasyon beklentilerini düşürebilirse gelecekte kısa vadeli faizin daha düşük olacağı beklenir. Böylece uzun vadeli faizler kısa vadeli faizlerden daha düşük olur.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
3/6-
Swap işlem tarihinde swap işleminin değeri sıfırdır. Vade geçtikçe pozitif (kar) veya negatif (zarar) fark oluşur. Örnekte 6 ay geçsin, faiz oranlarında bir değişiklik olmasın. 6 ay sonraki spot kur 7,85₺ olsun. Swap pozisyonun değeri ne olur?
1/4- Reel sektör finansman gideri ve vergi öncesi karı (FVÖK) ne kadarlık bir finansman giderini karşılayabilir? Sektör bilançoları toplulaştırılmış verilerinden basit bir alıştırma yapalım👇
2/4- Sektör bilançolarına göre reel sektörün 2019 FVÖK tutarı 625 milyar₺, mali borcu 2,4 trilyon₺. 2020’de ortalama yıllık enflasyon %12,3, reel GSYH büyümesi yaklaşık %2. Buna dayanarak 2020’de FVÖK tutarını 717 milyar₺ alalım.
3/4- Mali borçlar ise ticari kredi artış oranı kadar %33 artsın ve 3,2 trilyon₺ olsun. FVÖK tutarını iki yılın ortalama mali borçlarına bölelim. 2019’da %27,4 olan FVÖK/Ortalama mali borç oranı yukarıdaki varsayımlarla 2020’de %25,7’ye geriliyor. Son 10 yıl ortalaması %24,1.
1/13-Birçok kişi geçmişte yurtdışı borç alındı bu $ swapla ₺’ye çevrildi ve kredi verildi der. Bilançoda görüntü öyle olabilir. Aktifte ₺ kredi pasifte yurtdışı borç. Bilanço dışında swaplardan $ alacak ve ₺ borç. Gerçekten öyle mi? Kredi, yurtdışı borç, swap ilişkisi👇
2/13- Bankalar kredi vererek para yani mevduat yaratır. Diyelim sistemde 750₺ kredi verildi 750₺mevduat oluştu. Paraya kavuşan ithalat yapmak istedi. Hesabındaki para ile döviz alacak. Bankadaki ₺ hesabını dövize çevirir.
3/13- Bu durumda bankanın aktifte 750₺ kredisi, pasifte ise 100$ mevduatı olur. Mevduat sahibi ithalat için bankasından ödeme yapmak istesin. Banka kendisinde olmayan dövizi bulmak zorunda kalır.
1/10- Aynı şekilde bir Türk bankası ₺’yi yabancı bankada vadesiz mevduat tutmaz. Yabancı ile swap yapıldığında TCMB’den alınan dövizler satılıp TL’ye çevrilip, TL yurtdışı banka muhabirde boş durmaz.👇
2/10- Yabancı döviz bozdurup ₺ aldığında bizim bankaların yurtdışı döviz mevduatı artar karşılığında TL mevduat yaratır. Yabancının bizim bankalardaki ₺ mevduatı artar. Yabancı bu ₺’yi boş tutmaz, getiri elde etmek ister.
3/10- Yabancı swap ile ₺’de uzun pozisyon almak istediğinde bizim bankaların yurtdışı muhabirindeki döviz mevduatı, yabancının da bizim bankalardaki ₺ mevduatı azalır. Böylece yabancının dövizini satıp ₺ almasıyla büyüyen bilanço tekrar başlangıç pozisyonuna döner.
1/10- BDDK aylık bültenine göre Kasım ayı bankacılık sektörü gelişmeleri👇
2/10- Krediler yıllık %40, sabit kurla %27 büyüdü. ₺ kredilerdeki yıllık artış %45. $ olarak yabancı para kredilerdeki düşüş %4.
3/10- Kredi/Mevduat oranı azaldı ama ₺ ve yp ayrı bakıldığında tablo farklı. Kredi/Mevduat oranı %117’den %109’a geriledi. TL’de oran %147’den %162’ye yükseldi, YP kredi/YP mevduat oranı %79’dan %67’ye geriledi.
1/14- TCMB analitik bilançosunun temel kalemleri neler? Sistemin fonlama ihtiyacı ve onu etkileyen kalemleri analitik bilançodan nasıl takip edilebilir?
2/14- Analitik bilançonun aktifinde üç temel kalem vardır:
👉Dış varlıklar
👉İç varlıklar
👉Değerleme hesabı
3/14-
👉Dış varlıklar; TCMB’nin döviz ve altın varlıkları, rezervleridir.
👉İç varlıklar; TCMB’nin portföyündeki Hazine tahvilleri, reeskont kredileri ve diğer kaleminden oluşur.