1/4- Reel sektör finansman gideri ve vergi öncesi karı (FVÖK) ne kadarlık bir finansman giderini karşılayabilir? Sektör bilançoları toplulaştırılmış verilerinden basit bir alıştırma yapalım👇
2/4- Sektör bilançolarına göre reel sektörün 2019 FVÖK tutarı 625 milyar₺, mali borcu 2,4 trilyon₺. 2020’de ortalama yıllık enflasyon %12,3, reel GSYH büyümesi yaklaşık %2. Buna dayanarak 2020’de FVÖK tutarını 717 milyar₺ alalım.
3/4- Mali borçlar ise ticari kredi artış oranı kadar %33 artsın ve 3,2 trilyon₺ olsun. FVÖK tutarını iki yılın ortalama mali borçlarına bölelim. 2019’da %27,4 olan FVÖK/Ortalama mali borç oranı yukarıdaki varsayımlarla 2020’de %25,7’ye geriliyor. Son 10 yıl ortalaması %24,1.
4/4- Demek ki finansman gideri maliyeti %24-%25 üzerine çıkmadıkça reel sektörün toplulaştırılmış verilerine göre FVÖK tutarı finansman maliyetini karşılayabiliyor. Tabiki bu oran sektör ve firma bazında farklılaşabilir ama sektör toplu finansal tablolarına göre durum bu.
Not: 4/4’te “finansman gideri maliyeti” değil “finansman maliyeti oranı” olacaktı.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
3/6-
Swap işlem tarihinde swap işleminin değeri sıfırdır. Vade geçtikçe pozitif (kar) veya negatif (zarar) fark oluşur. Örnekte 6 ay geçsin, faiz oranlarında bir değişiklik olmasın. 6 ay sonraki spot kur 7,85₺ olsun. Swap pozisyonun değeri ne olur?
1/9-Vade ile faiz arasındaki ilişki ortaya koyan eğriye getiri eğrisi denir. Getiri eğrisinden gelecekte beklenen faiz oranı hesaplanabilir. Para politikası sıkılığı da getiri eğrisini etkiler.
2/9-Örneğin 1 yıl vadeli faiz %15, 2 yıl vadeli faiz %20 olsun. 2 yıl vadeli yatırımın getirisi ile 1’er yıl vadeli toplam 2 yıllık yatırımın getirisinin eşit olması beklenir.
3/9-Hesap bileşik faizden yapılır ama basit olması açısından (0,15+x)/2=0,20 diyebiliriz. X burada 1 yıl sonra beklenen 1 yıllık faizi temsil ediyor. Sonucu %25 buluruz.
1/13-Birçok kişi geçmişte yurtdışı borç alındı bu $ swapla ₺’ye çevrildi ve kredi verildi der. Bilançoda görüntü öyle olabilir. Aktifte ₺ kredi pasifte yurtdışı borç. Bilanço dışında swaplardan $ alacak ve ₺ borç. Gerçekten öyle mi? Kredi, yurtdışı borç, swap ilişkisi👇
2/13- Bankalar kredi vererek para yani mevduat yaratır. Diyelim sistemde 750₺ kredi verildi 750₺mevduat oluştu. Paraya kavuşan ithalat yapmak istedi. Hesabındaki para ile döviz alacak. Bankadaki ₺ hesabını dövize çevirir.
3/13- Bu durumda bankanın aktifte 750₺ kredisi, pasifte ise 100$ mevduatı olur. Mevduat sahibi ithalat için bankasından ödeme yapmak istesin. Banka kendisinde olmayan dövizi bulmak zorunda kalır.
1/10- Aynı şekilde bir Türk bankası ₺’yi yabancı bankada vadesiz mevduat tutmaz. Yabancı ile swap yapıldığında TCMB’den alınan dövizler satılıp TL’ye çevrilip, TL yurtdışı banka muhabirde boş durmaz.👇
2/10- Yabancı döviz bozdurup ₺ aldığında bizim bankaların yurtdışı döviz mevduatı artar karşılığında TL mevduat yaratır. Yabancının bizim bankalardaki ₺ mevduatı artar. Yabancı bu ₺’yi boş tutmaz, getiri elde etmek ister.
3/10- Yabancı swap ile ₺’de uzun pozisyon almak istediğinde bizim bankaların yurtdışı muhabirindeki döviz mevduatı, yabancının da bizim bankalardaki ₺ mevduatı azalır. Böylece yabancının dövizini satıp ₺ almasıyla büyüyen bilanço tekrar başlangıç pozisyonuna döner.
1/10- BDDK aylık bültenine göre Kasım ayı bankacılık sektörü gelişmeleri👇
2/10- Krediler yıllık %40, sabit kurla %27 büyüdü. ₺ kredilerdeki yıllık artış %45. $ olarak yabancı para kredilerdeki düşüş %4.
3/10- Kredi/Mevduat oranı azaldı ama ₺ ve yp ayrı bakıldığında tablo farklı. Kredi/Mevduat oranı %117’den %109’a geriledi. TL’de oran %147’den %162’ye yükseldi, YP kredi/YP mevduat oranı %79’dan %67’ye geriledi.
1/14- TCMB analitik bilançosunun temel kalemleri neler? Sistemin fonlama ihtiyacı ve onu etkileyen kalemleri analitik bilançodan nasıl takip edilebilir?
2/14- Analitik bilançonun aktifinde üç temel kalem vardır:
👉Dış varlıklar
👉İç varlıklar
👉Değerleme hesabı
3/14-
👉Dış varlıklar; TCMB’nin döviz ve altın varlıkları, rezervleridir.
👉İç varlıklar; TCMB’nin portföyündeki Hazine tahvilleri, reeskont kredileri ve diğer kaleminden oluşur.