Ik heb het volgens mij niet eerder meegemaakt dat de Tweede Kamer het presteert om op een dag twee haaks op elkaar staande signalen af te geven. Vanmiddag nam de Kamer een aantal moties aan naar aanleiding van de toeslagaffaire. In een van die moties trok de Kamer … (1/6)
… het boetekleed voor zijn aandeel daarin aan. “De Kamer (…) erkent dat de Tweede Kamer medeverantwoordelijk is voor wetgeving die in de uitvoering zeer hardvochtig heeft uitgepakt en daarmee voor het leed dat in het rapport Ongekend onrecht beschreven wordt”. (2/6)
In diezelfde motie staat ook dat adviezen over het opnemen van een hardheidsclausule in de wind zijn geslagen. (Lees hier de volledige tekst: bit.ly/3iMlRcp.) Wat schetst in ieder geval mijn verbazing? Direct na het aannemen van onder andere deze motie vergadert… (3/6)
…de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om het taakstrafverbod uit te breiden voor geweldpleging tegen mensen met een publieke taak… en tekent er zich een meerderheid voor dat voorstel af! (bit.ly/3qUO5UY) Dit terwijl ook nu de Raad van State erop wijst… (4/6)
… “dat het taakstrafverbod absoluut is geformuleerd en geen enkele ruimte laat aan de rechter om in individuele gevallen een uitzondering te maken.” (Lees hier het volledige wetgevingsadvies: bit.ly/2Ygn6XN.)

Eerder deelde ik deze ervaring over een zaak waarin … (5/6)
… gelukkig nog geen taakstrafverbod gold: bit.ly/391dJA7. Ik hoop ook dat het er ook niet komt.

Beste Kamerleden: neem uw eerder aangenomen motie ter harte en stop met dit soort “geen genade”-wetgeving die ook nu alles in zich heeft om een drama te worden. (6/6)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Rechter Jos (Jos Vink)

Rechter Jos (Jos Vink) Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @rechterjos

23 Jan
Sinds gisteren wordt er voor het eerst in decennia gebruik gemaakt van het staatsnoodrecht, nu om een avondklok in te voeren. Hoe zit dat juridisch? (Dit is een bewerking van een draad(je) van 17 maart jl. over het staatsnoodrecht: bit.ly/3sS0KtR.) (1/25)
De wet- en regelgeving die in Nederland geldt, is gemaakt voor de situatie waarin de maatschappij normaal functioneert. Voor o.a. (dreigende) grote ordeverstoringen, zoals forse rellen, kan de burgemeester op grond van de Gemeentewet een noodverordening uitvaardigen. (2/25)
Die bevoegdheid gaat best ver. De burgemeester mag met een noodverordening afwijken van alle geldende wettelijke voorschriften, behalve de Grondwet. De noodverordening moet worden ingetrokken als de noodsituatie ophoudt te bestaan. Hoe ver deze bevoegdheid ook gaat … (3/25)
Read 25 tweets
5 Jan
Onlangs werd een uitspraak van oktober 2019 gepubliceerd over de gemeente Wijdemeren die € 7.000 terugvorderde van een vrouw in de bijstand: bit.ly/3pNDDhx. De kritiek op ook de rechter was niet mals: hardvochtig, regelblind, niets geleerd van de toeslagaffaire. (1/17)
Dit zijn enkele opmerkingen, maar er waren er veel meer. Ik begrijp die kritiek ook, zeker als je de rechter ziet als iemand die in elke zaak volledig naar eigen wens een oordeel kan vellen. Dat beeld van een rechter vind ik niet heel gek. De meeste rechtszaken die de… (2/17)
…media halen, zijn strafzaken. Hoewel het openbaar ministerie de verdenking uit en het strafdossier aanlevert, is de rechter geheel vrij daaruit te halen wat hij voor zijn of haar oordeel gebruikt. Vindt de strafrechter nader onderzoek nodig, bijvoorbeeld getuigen… (3/17)
Read 17 tweets
2 Apr 20
Gisteren debatteerde de Tweede Kamer met de regering over de coronacrisis. Een aantal politieke partijen vroeg in dat debat aan de regering waarom godsdienstige en levensbeschouwelijke bijeenkomsten nog niet waren verboden. Maar kan dat wel? Een draadje. (1/11)
De regering wees erop dat godsdienstige en levensbeschouwelijke bijeenkomsten worden beschermd door de Grondwet. Dit recht is erkend in artikel 6. De wet kan daar wel beperking op aanbrengen als het buiten gebouwen of besloten plaatsen wordt uitgeoefend. (2/11)
En daar wringt de schoen: dit recht wordt binnen gebouwen uitgeoefend.

Maar hoe zit dat in crisistijd? Nu worden alle maatregelen in noodverordeningen van de voorzitters van de veiligheidsregio’s vastgelegd. “Daarbij kan van andere dan bij de Grondwet gestelde… (3/11)
Read 11 tweets
17 Mar 20
De overheid neemt maatregelen om #COVID2019 zoveel mogelijk te beheersen. Hoe zit dat juridisch? @openbareorde (bit.ly/2UeFVrV) en @KluwerNJB (bit.ly/3d8dWmo) publiceerden erover. Maar hoe ver gaan de bevoegdheden van de overheid? Een draad(je). (1/22)
De wet- en regelgeving die in Nederland geldt, is gemaakt voor de situatie waarin de maatschappij normaal functioneert. Voor o.a. (dreigende) grote ordeverstoringen, zoals forse rellen, kan de burgemeester op grond van de Gemeentewet een noodverordening uitvaardigen. (2/22)
Die bevoegdheid gaat best ver. De burgemeester mag met een noodverordening afwijken van alle geldende wettelijke voorschriften, behalve de Grondwet. De noodverordening moet worden ingetrokken als de noodsituatie ophoudt te bestaan. Hoe ver deze bevoegdheid ook gaat … (3/22)
Read 22 tweets
10 Feb 20
Gisteren sprak Herman Tjeenk Willink in @Buitenhoftv over de rechtstaat. bit.ly/2Sd3UrS Hem werden vragen gesteld over een aantal recente uitspraken van de rechter waarbij wetgever en regering zijn teruggefloten. Zijn dat soort uitspraken nieuw? Een draadje. (1/12)
Nee. Een voorbeeld is het plakkaat van 19 mei 1673 waarmee de Staten-Generaal optraden tegen het beledigen van overheidsdienaren in Brabant. In het ergste geval moest op zo’n belediging de doodstraf volgen. De Brabantse rechters hebben het plakkaat gelaten voor wat het was (2/12)
De wetgever vaardigde regels uit, maar de rechter maakte er recht van.

Met de opkomst van de democratische rechtsstaat is het besef gekomen dat niet alleen de rechter recht moet maken. Ook de wetgever is dat verplicht. Zo begon de wet zelf ook recht te worden. (3/12)
Read 13 tweets
27 Jan 20
Vandaag, 75 jaar geleden, werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Onder andere dit kamp is symbool geworden voor de miljoenen mensen die door Hitlers Derde Rijk werden vermoord. Maar hoe kwam Hitler aan de macht? Niet door een staatsgreep, maar via wetgeving. Een draadje. (1/17)
Niet dat Hitler de staatsgreep als instrument onbeproefd had gelaten. In november 1923 probeerde hij in München de macht te grijpen en vanuit daar de landelijke regering omver te werpen. Dat mislukte. Hitler werd weliswaar voor hoogverraad veroordeeld, maar mild aangepakt. (2/17)
Van de vijf jaar gevangenisstraf hoefde Hitler maar 13 maanden uit te zitten. “Door de 'kwellende pervertering van het recht' lag de weg naar de macht voor hem open.” bit.ly/3aHA7i2 Zijn strafproces liet Hitler inzien dat hij het recht voor zijn zaak kon inzetten. (3/17)
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!