1/12- Swaplarla yabancı girişinden bahsediyoruz. Giriş varsa ödemeler dengesinde nerede görülebilir?
Sermaye girişi kanalları
✔️Doğrudan yatırım
✔️Portföy (hisse senedi, tahvil, eurobond)
✔️Diğer yatırımlar (mevduat ve kredi)
kalemlerinin hiçbirisinde swap kalemi yok.
2/12-Yabancı Türk lirası cinsinden hisse senedinde, tahvilde, mevduatta, swapta pozisyon alabilir. Diyelim yurtdışı yerleşik 100$’ını bozdurup Türk lirası aldı. Türkiye’deki bankanın yurtdışı muhabirindeki mevduat varlığı 100$ artar, yurtdışı yerleşiğin ise 750₺ mevduatı oluşur.
3/12-Bu hareket ödemeler dengesinde diğer yatırımlar kaleminde görülür. Diğer yatırımlar varlıklar altında efektif ve mevduat-bankalar-yabancı para kalemi, diğer yatırımlar yükümlülükler altında mevduat-yurt dışı yerleşik-Türk lirası kalemleri 100$ artar.
4/12-Ödemeler dengesi sunumunda diğer yatırımlar kalemi varlık ve yükümlülük netleştirilmiş olarak gösterildiğinden finans kalemine net etkisi sıfır görünür.
5/12-Yabancı giriş yaptı dövizini satıp ₺ elde etti. Şimdi değişik araçlara yatırım yapabilir. Diyelim ₺ hisse veya DİBS aldı. Ne olur? Yabancının ₺ mevduatı azalır. Bankaların yurtdışındaki döviz mevcudunda ise bir değişiklik olmaz.
6/12-Ödemeler dengesine nasıl yansır? Diğer yatırımlar yükümlülükler-mevduat-yurt dışı yerleşik- Türk lirası kalemi azalır, portföy yükümlülükleri artar.
7/12-Sonuçta portföy yükümlülükleri ve diğer yatırımlar varlıklar kalemlerinde artış görülür. Varlık artışı çıkış gibi değerlendirildiğinden finans kalemi toplamı nette yine sıfır olur. Ama biz portföy girişi olduğunu ve bankaların rezervlerinin arttığını alt kalemlerde görürüz.
8/12-Yabancı girişi olarak ifade edilen bankaların spotta döviz verip ₺ aldığı, vadede döviz alıp ₺ verdiği swap işlemlerine geçelim. Vade bacağı taahhüt olarak görüldüğünden ödemeler dengesinde kesinlikle yer almıyor. Ama spot bacağının yansıması var.
9/12-Spotta bankalar döviz, yabancılar ₺ verdiğinden ödemeler dengesinde diğer yatırımlar varlıklar-efektif ve mevduat-bankalar-yabancı para kalemi diğer yatırımlar yükümlülükler-mevduat-yurtdışı yerleşik-Türk lirası kalemi azalıyor. Diğer yatırımlar netinde değişiklik olmuyor.
10/12-Ama dikkat yabancı swap işlemine girmeden önce ilk önce ₺ elde etmeli portföy girişinde olduğu gibi. Swap öncesindeki hareketle birleştirilirse ne diğer yatırım varlık ne de diğer yatırım yükümlülükte bir değişiklik olmaz.
11/12-Swap girişi ile portföy girişi arasında fark belki gözünüze çarpmıştır. Portföy girişinde banka döviz rezervleri artıyor. Peki yabancıların swaplarla Türk lirası pozisyonunu nereden takip ediyoruz? Bankaların bilanço dışı işlemlerinden.
12/12- 15 Mart 2011 tarihinde konu yine gündemdeydi ve TCMB bir açıklama yapmıştı. TCMB internet sitesinde hala duruyor o açıklama👇
(O zamandan bu zamana fark bilanço dışının TCMB swaplarından ayıklanması gereği)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Para ve Finans

Para ve Finans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @VeFinans

30 Jan
1/16- Sermaye girişleri, parasal büyüme ve cari açık... Şu anki sorunumuz değil ama sermaye girişlerinin yaratabileceği zorluklar ve uygulanabilecek politikalara özet bir bakış👇
2/16- İlk önce yurtdışı borçlara bakalım. Yurtdışı borç temelde ithalatın finansmanı için kullanılır.
3/16- Bankaların önce 100$ kredi kullandırıp 100$ mevduat yarattığını düşünelim. İthalatçı ödeme yapmak istediğinde banka döviz bulmak zorunda. Dışarıdan borçlanır. Dışarıya ödeme ile döviz mevduatı azalır. Banka bilançosunda 100$ döviz kredisi ve 100$ yurtdışı borcu kalır. Image
Read 16 tweets
29 Jan
1/7- Çıktı açığı ile büyüme oranı çoğu zaman karıştırılıyor. Konuya açıklık getirmek için basit bir hesap yapalım. Baştan söyleyeyim amacım çıktı açık düzeyini hesaplamak değil. Konunun anlaşılması için veriler üzerinden gideceğim.
2/7- Çıktı açığını hesaplarken büyüme oranlarından gidilmiyor. Yani potansiyelimiz %5 bu çeyrekte yıllık %7 büyüdük, çıktı açığı %2 denmez.
3/7- Çeyreklik mevsim etkilerinden arındırılmış GSYH üzerinden gidilir. TÜİK mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik GSYH endeks değerlerini yayınlıyor (2009=100). 2020Ç3 değeri 186.
Read 7 tweets
28 Jan
1/5- TCMB Başkanı’nın sunumu mükemmeldi. Kredi büyümesi ve parasal genişlemenin enflasyonu ve dış dengeyi nasıl bozduğu açıkça ortaya konuldu. Büyümenin üçüncü ve dördüncü çeyrekte güçlü olduğu, çıktı açığının pozitife geldiği rakamlarla ortaya konuldu.
2/5- Mali konsolidasyon ve kredi politikasının önemi vurgulandı. Faiz indirimi gündemde yok denildi. Hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyona göre dezenflasyon sürecine katkı verecek bir faiz düzeyinin belirlendiği söylendi.
3/5- Enflasyon tahminini değiştirmedi. Enflasyon tahmin patikasından sapma olduğunda ilave sıkılaşmaya gidilebileceği belirtildi. Manşet enflasyonda düşüş değil, enflasyon ana eğilimindeki düşüş önemli, ihtiyatlı olacağız dendi.
Read 5 tweets
26 Jan
1/6-Swap işleminin değerlemesi nasıl yapılır, kar/zarar nasıl hesaplanır, türev işlem değerlemesinin bilançoya yansıması nasıl olur?
2/6-
Örnek:
Vadede $ alım ₺ satım
Tutar: 100$
Spot kur: 7,40
Vade: 1 yıl
₺ faiz oranı
6 ay: %18,05
1 yıl:%18,10
$ faiz oranı
6 ay: %0,25
1 yıl: %0,30
Vadede kur: 7,40*(1,1810)/(1,003)= 8,71₺
Vadede alacak: 100$
Vadede borç: 871₺
3/6-
Swap işlem tarihinde swap işleminin değeri sıfırdır. Vade geçtikçe pozitif (kar) veya negatif (zarar) fark oluşur. Örnekte 6 ay geçsin, faiz oranlarında bir değişiklik olmasın. 6 ay sonraki spot kur 7,85₺ olsun. Swap pozisyonun değeri ne olur?
Read 6 tweets
25 Jan
1/4- Reel sektör finansman gideri ve vergi öncesi karı (FVÖK) ne kadarlık bir finansman giderini karşılayabilir? Sektör bilançoları toplulaştırılmış verilerinden basit bir alıştırma yapalım👇
2/4- Sektör bilançolarına göre reel sektörün 2019 FVÖK tutarı 625 milyar₺, mali borcu 2,4 trilyon₺. 2020’de ortalama yıllık enflasyon %12,3, reel GSYH büyümesi yaklaşık %2. Buna dayanarak 2020’de FVÖK tutarını 717 milyar₺ alalım.
3/4- Mali borçlar ise ticari kredi artış oranı kadar %33 artsın ve 3,2 trilyon₺ olsun. FVÖK tutarını iki yılın ortalama mali borçlarına bölelim. 2019’da %27,4 olan FVÖK/Ortalama mali borç oranı yukarıdaki varsayımlarla 2020’de %25,7’ye geriliyor. Son 10 yıl ortalaması %24,1.
Read 5 tweets
23 Jan
1/9-Vade ile faiz arasındaki ilişki ortaya koyan eğriye getiri eğrisi denir. Getiri eğrisinden gelecekte beklenen faiz oranı hesaplanabilir. Para politikası sıkılığı da getiri eğrisini etkiler.
2/9-Örneğin 1 yıl vadeli faiz %15, 2 yıl vadeli faiz %20 olsun. 2 yıl vadeli yatırımın getirisi ile 1’er yıl vadeli toplam 2 yıllık yatırımın getirisinin eşit olması beklenir.
3/9-Hesap bileşik faizden yapılır ama basit olması açısından (0,15+x)/2=0,20 diyebiliriz. X burada 1 yıl sonra beklenen 1 yıllık faizi temsil ediyor. Sonucu %25 buluruz.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!