1/16- Sermaye girişleri, parasal büyüme ve cari açık... Şu anki sorunumuz değil ama sermaye girişlerinin yaratabileceği zorluklar ve uygulanabilecek politikalara özet bir bakış👇
2/16- İlk önce yurtdışı borçlara bakalım. Yurtdışı borç temelde ithalatın finansmanı için kullanılır.
3/16- Bankaların önce 100$ kredi kullandırıp 100$ mevduat yarattığını düşünelim. İthalatçı ödeme yapmak istediğinde banka döviz bulmak zorunda. Dışarıdan borçlanır. Dışarıya ödeme ile döviz mevduatı azalır. Banka bilançosunda 100$ döviz kredisi ve 100$ yurtdışı borcu kalır.
4/16- TL kredi faizleri yüksek olsa da döviz kredileri ve yurtdışı borçlanmayla parasal genişleme artabilir ve cari açık finanse edilebilir. Bu durumlarda YP zorunlu karşılıklar bir politika aracı olarak kullanılıyor. Diyelim ZK oranı %20 olsun.
5/16- Banka yurtdışından yeni 25$ borçlanır ve hem mevcut hem de yeni borçlanması için TCMB’ye 25$ zorunlu karşılık verir. Bankanın bilançosu 100$ kredi, 25$ zorunlu karşılık ve 125$ yurtdışı borçtan oluşur.
6/16- Görüldüğü gibi zorunlu karşılık artışı yurtdışı borçlanmayı daha da artırıyor. Zorunlu karşılıklara faiz ödeme oranına göre döviz kredisi maliyeti bir miktar artıyor. Etkisi döviz kredisi kullandırımını caydıracak kadar olabilir mi? Pek değil.
7/16- Ayrıca şirketler doğrudan yurtdışından kendileri de borçlanabilir. Peki ilave ne önlem alınabilir? Döviz kredisi kullanımı sınırlanabilir. Döviz geliri olmayanların döviz kredisi kullanımına sınır ve/veya döviz kredisi için daha yüksek sermaye şartı getirilebilir.
8/16- Maliyeti dövize göre yüksek olsa da bu defa TL kredi ile 750 TL mevduat yaratıldığını düşünelim. TL mevduat dövize döner. Yurtdışı borç bulunur, bankanın yurtdışı muhabir mevcudu artar. İthalat ödemesi ile bankanın yurtdışı muhabir mevcudu ve döviz mevduatı azalır.
9/16- Banka döviz pozisyonu açılır. 750₺ kredisine karşılık 100$ yurtdışı borcu olur. İmdada yabancı swap girişleri yetişir. Yabancı döviz bozdurarak ₺ elde eder. Sonra bu ₺’yi swap ile bankaya satar. Banka bilanço içi açık pozisyonu bilanço dışı ile kapanır.
10/16- Yine yurtdışı borçların zorunlu karşılıkları için dışarıdan borçlanılır. Bankanın bilançosu 750₺ kredi, 25$ zorunlu karşılık ve pasifte 125 $ yurtdışı borç ile bilanço dışında 100$ swap alacağı ile 750₺ swap borcuna dönüşür.
11/16- TL kredi ile para yaratımı+yurtdışı borç+swap girişi ile cari açık finansmanına yp zorunlu karşılık pek çözüm olarak görünmüyor. Yurtdışı ₺ swap maliyetinin düşük olması ₺ kredi maliyetini de etkileyebilir. Ne yapılabilir?
12/16- Tam emin değilim. Bilanço dışı yükümlülükler için ZK bir ara tartışılmıştı ya da yanlış hatırlamıyorsam bir ara IMF Türkiye raporlarına ucundan giren bilanço içi pozisyona sınır getirilmesi düşünebilir. Ya da swap girişlerine özkaynak limitleri sıkılaşabilir.
13/16- Bir başka sermaye girişi olan portföy girişlerine son olarak değinelim. Portföy girişlerinde banka rezervi ve mevduatı artar. Yurtdışı borçlanmaya gerek kalmadan ithalatın finasmanı mevcut rezervlerle yapılabilir. Bu durumda banka bilançosunda hiçbir iz kalmaz.
14/16- Portföy girişlerinde para yaratımı için banka kredilerine gerek kalmaz. Bu durumda ne yapılabilir? Giren dövizi ithalat finasmanında kullanılmadan Merkez Bankası tarafından satın alınması bir seçenek.
15/16- Bu durumda banka döviz rezervi azalır, bankanın ₺ likiditesi artar. Mevduat yok olmaz. ₺ ZK diyelim %10 ise bankaların TCMB’deki ₺ mevduatının 75₺’si ZK’ya gider kalanı TCMB’ye gecelik park eder veya hazine tahvil alımında kullanılabilir.
16/16- Görüldüğü gibi döviz alımı ve zorunlu karşılık artışında mevduat yok olmaz. Peki ilave ne yapılabilir? Maliye politikası devreye girebilir. Vergi mevduatı azaltır, harcama artırır. Faiz dışı fazla bu dönemlerde bir başka seçenek olabilir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Para ve Finans

Para ve Finans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @VeFinans

29 Jan
1/7- Çıktı açığı ile büyüme oranı çoğu zaman karıştırılıyor. Konuya açıklık getirmek için basit bir hesap yapalım. Baştan söyleyeyim amacım çıktı açık düzeyini hesaplamak değil. Konunun anlaşılması için veriler üzerinden gideceğim.
2/7- Çıktı açığını hesaplarken büyüme oranlarından gidilmiyor. Yani potansiyelimiz %5 bu çeyrekte yıllık %7 büyüdük, çıktı açığı %2 denmez.
3/7- Çeyreklik mevsim etkilerinden arındırılmış GSYH üzerinden gidilir. TÜİK mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik GSYH endeks değerlerini yayınlıyor (2009=100). 2020Ç3 değeri 186.
Read 7 tweets
28 Jan
1/12- Swaplarla yabancı girişinden bahsediyoruz. Giriş varsa ödemeler dengesinde nerede görülebilir?
Sermaye girişi kanalları
✔️Doğrudan yatırım
✔️Portföy (hisse senedi, tahvil, eurobond)
✔️Diğer yatırımlar (mevduat ve kredi)
kalemlerinin hiçbirisinde swap kalemi yok.
2/12-Yabancı Türk lirası cinsinden hisse senedinde, tahvilde, mevduatta, swapta pozisyon alabilir. Diyelim yurtdışı yerleşik 100$’ını bozdurup Türk lirası aldı. Türkiye’deki bankanın yurtdışı muhabirindeki mevduat varlığı 100$ artar, yurtdışı yerleşiğin ise 750₺ mevduatı oluşur.
3/12-Bu hareket ödemeler dengesinde diğer yatırımlar kaleminde görülür. Diğer yatırımlar varlıklar altında efektif ve mevduat-bankalar-yabancı para kalemi, diğer yatırımlar yükümlülükler altında mevduat-yurt dışı yerleşik-Türk lirası kalemleri 100$ artar.
Read 12 tweets
28 Jan
1/5- TCMB Başkanı’nın sunumu mükemmeldi. Kredi büyümesi ve parasal genişlemenin enflasyonu ve dış dengeyi nasıl bozduğu açıkça ortaya konuldu. Büyümenin üçüncü ve dördüncü çeyrekte güçlü olduğu, çıktı açığının pozitife geldiği rakamlarla ortaya konuldu.
2/5- Mali konsolidasyon ve kredi politikasının önemi vurgulandı. Faiz indirimi gündemde yok denildi. Hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyona göre dezenflasyon sürecine katkı verecek bir faiz düzeyinin belirlendiği söylendi.
3/5- Enflasyon tahminini değiştirmedi. Enflasyon tahmin patikasından sapma olduğunda ilave sıkılaşmaya gidilebileceği belirtildi. Manşet enflasyonda düşüş değil, enflasyon ana eğilimindeki düşüş önemli, ihtiyatlı olacağız dendi.
Read 5 tweets
26 Jan
1/6-Swap işleminin değerlemesi nasıl yapılır, kar/zarar nasıl hesaplanır, türev işlem değerlemesinin bilançoya yansıması nasıl olur?
2/6-
Örnek:
Vadede $ alım ₺ satım
Tutar: 100$
Spot kur: 7,40
Vade: 1 yıl
₺ faiz oranı
6 ay: %18,05
1 yıl:%18,10
$ faiz oranı
6 ay: %0,25
1 yıl: %0,30
Vadede kur: 7,40*(1,1810)/(1,003)= 8,71₺
Vadede alacak: 100$
Vadede borç: 871₺
3/6-
Swap işlem tarihinde swap işleminin değeri sıfırdır. Vade geçtikçe pozitif (kar) veya negatif (zarar) fark oluşur. Örnekte 6 ay geçsin, faiz oranlarında bir değişiklik olmasın. 6 ay sonraki spot kur 7,85₺ olsun. Swap pozisyonun değeri ne olur?
Read 6 tweets
25 Jan
1/4- Reel sektör finansman gideri ve vergi öncesi karı (FVÖK) ne kadarlık bir finansman giderini karşılayabilir? Sektör bilançoları toplulaştırılmış verilerinden basit bir alıştırma yapalım👇
2/4- Sektör bilançolarına göre reel sektörün 2019 FVÖK tutarı 625 milyar₺, mali borcu 2,4 trilyon₺. 2020’de ortalama yıllık enflasyon %12,3, reel GSYH büyümesi yaklaşık %2. Buna dayanarak 2020’de FVÖK tutarını 717 milyar₺ alalım.
3/4- Mali borçlar ise ticari kredi artış oranı kadar %33 artsın ve 3,2 trilyon₺ olsun. FVÖK tutarını iki yılın ortalama mali borçlarına bölelim. 2019’da %27,4 olan FVÖK/Ortalama mali borç oranı yukarıdaki varsayımlarla 2020’de %25,7’ye geriliyor. Son 10 yıl ortalaması %24,1.
Read 5 tweets
23 Jan
1/9-Vade ile faiz arasındaki ilişki ortaya koyan eğriye getiri eğrisi denir. Getiri eğrisinden gelecekte beklenen faiz oranı hesaplanabilir. Para politikası sıkılığı da getiri eğrisini etkiler.
2/9-Örneğin 1 yıl vadeli faiz %15, 2 yıl vadeli faiz %20 olsun. 2 yıl vadeli yatırımın getirisi ile 1’er yıl vadeli toplam 2 yıllık yatırımın getirisinin eşit olması beklenir.
3/9-Hesap bileşik faizden yapılır ama basit olması açısından (0,15+x)/2=0,20 diyebiliriz. X burada 1 yıl sonra beklenen 1 yıllık faizi temsil ediyor. Sonucu %25 buluruz.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!