#pensioen#pensioenakkoord
Consultatie wet toekomst pensioenen eindigt 12 februari. *Tot nu toe* weinig reacties op website vanuit actuarieel, financieel-economisch of macro-economisch perspectief.
Jammer, want de problematiek is interessant en uitdagend. internetconsultatie.nl/wettoekomstpen…
Intellectuele uitdaging: Wat zou je doen als je dictator was en vandaag, zonder advies in te winnen, over het pensioensysteem van de komende halve eeuw moest beslissen?
Ik zou zeggen: 1 sluit de pensioenfondsen (laat ze de bestaande pensioenen afwikkelen); 2 behoud de AOW; 3 laat de overheid persoonlijke pensioenannuïteiten met inflatie-indexatie verkopen tegen markttarief (als geïndexeerde staatsobligaties) met beperkte belastingvrijstelling.
Voor zover dat zou leiden tot een te grote nationale schuld zou de overheid de opbrengst maar moeten gebruiken om die te hedgen. Dat gaat niet zo maar, de overheid krijgt dan misschien te veel invloed op de investeringen, en mede daardoor is de hele kwestie zo'n uitdaging!
Om een goed pensioensysteem te kunnen ontwerpen moet je dus veel weten van actuariaat, financiële economie, openbare financiën en macro-economie, om maar te zwijgen van arbeidseconomie en recht. En politiek.
Maar ik denk dat er geen toekomst meer is voor systeempjes met door actuarissen en wiskundig geschoolde pensioenwetenschappers uitgedokterde toedelings- en dempingsformules. Beschermingsrendement, overrendement, projectierendement, vergeet het maar.
Ik breng de Amerikaanse "Series I Savings Bonds" nog maar eens onder de aandacht. Zoiets zou ik willen, maar dan in de vorm van een pensioenannuïteit ingaand op leeftijd 65 of zo en daarna levenslang. treasurydirect.gov/indiv/products…
(Nadeel is dat zulke obligaties niet verhandelbaar zijn en daardoor qua geloofwaardigheid of kredietrisico minder goed beschermd zijn door de discipline van de markt in vergelijking met gewone staatsobligaties. Daar moet een oplossing voor te bedenken zijn.)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
3/ Wettekst, blz 2, definitie beschermingsrendement: Waarom nominaal stabiel, en niet stabiel in reële termen? (Omdat er onvoldoende marktinformatie is om dat objectief te kunnen waarderen? Risico van grote inflatie is wellicht gering maar lijkt me niet verwaarloosbaar.)
#Inauguration Amerikaans volkslied door Lady Gaga was vanaf de eerste noten meeslepend, maar kijk naar deze voortreffelijke video om te begrijpen wat er zo bijzonder was aan haar interpretatie.
#pensioen Pensioenakkoord is in grote lijnen uitgewerkt. Met de "standaardmethode" kunnen pensioenen worden omgezet in kapitalen. Klaar is kees! Waarom doet de polder nu ineens zo moeilijk?
Vallen de uitkomsten bij nader inzien tegen? fd.nl/economie-polit…#FD#Pensioenen
Als buitenstaander probeer ik maar wat. De ouderen verwachten dat hun huidige pensioenniveau op peil blijft, dus géén kortingen maar wel een redelijke kans op indexatie. Moet kunnen, is hun verteld, zodra het nieuwe pensioenstelsel er is en die vervelende rekenrente weg is. >>
Maar bij een dekkingsgraad van zeg 90% krijgen ze elk bij overgang van het oude naar nieuwe stelsel een kapitaal van 90% van de waarde van hun pensioenen mee — tenminste, bij gebruik van de standaardmethode, die gebaseerd is op actuele marktwaardering.
#pensioen Verontrustend. Waarom Werker (hoogleraar @netspar) hierover begon weet ik niet, maar huidig systeem is in termen van pensioenen, niet vermogen. De "standaardmethode" die hij met medeauteurs in 2019 publiceerde is prima! Waarom twijfel zaaien over je eigen voorstel? /1
2/ Uitleg: in het huidige systeem hebben alle betrokkenen rechten/aanspraken op pensioenen. Als vermogen naar rato van de dekkingsgraad wordt toegedeeld, zoals gebruikelijk, dan is het logisch en rechtvaardig dat vermogen verschuift als de rentetermijnstructuur verandert. >>
3/ Zo'n verschuiving van vermogen treedt dan ook op als het pensioen van elke deelnemer exact is afgedekt door staatsobligaties (plus verzekering sterfterisico). De dekkingsgraad is dan constant 100%. Dan ga je toch geen vermogen "terugschuiven" na bv daling van lange rente? >>
#pensioen Stel dat de premiedekkingsgraad bij bijvoorbeeld ABP 70% is. Komt het erop neer dat er dan een premiekorting met 30% is, in het voordeel van de actieve deelnemers en in het nadeel van de gepensioneerden? NEE. /1 >>
2/ Ten eerste hebben de actieven recht op volledige pensioenopbouw. Als die niet voor 100% gefinancierd wordt, dan is dat in hun nadeel. >>
3/ Punt 2: de verwatering van de fondsdekkingsgraad komt doordat de premiedekkingsgraad (70% in het voorbeeld) lager is dan de fondsdekkingsgraad (zeg 90%). Dat verschil is dan niet 100–70=30 %, maar 90–70=20 %.