1) הוא קרוי על שם המדען המפורסם ביותר במאה ה-20.
צפו את קיומו שנים בטרם התגלה.
הוא התגלה בשנת 1952 אבל הסתירו זאת במשך 3 שנים.
תגליתו נבעה מפיצוץ אטומי.
מגליו זכו בגינו בנובל.
מזהים? מדובר ביסוד ״איינשטייניום״, ומאמר שפורסם לאחרונה ב-Nature שופך על יסוד מסתורי זה מעט אור חדש.
2) גם אלו שאינם בקיאים ברזי הכימיה ופיזיקה מכירים שמות של יסודות נפוצים, כגון מימן, פחמן, חמצן, וכו׳. אך סביר להניח שהרוב המוחץ מעולם לא שמע על ״איינשטייניום״, ולא בכדי. מדובר באחד היסודות הנדירים ביותר שקיימים; למעשה, אי אפשר למצוא אותו בטבע, מכיוון שהוא מתפרק מהר ליסודות אחרים.
3) איינשטייניום התגלה בעקבות ניסוי בפצצת אטום באוקיאנוס הפסיפי בשנת 1952 (גיף מצורף). הכמות שנוצרה בפיצוץ היתה כל כך קטנה, שההערכות הן שנוצרו פחות מ-200 אטומים בלבד של היסוד. למוח האנושי קשה לקלוט כמה מעט זה; לשם קנה מידה, בגרם אחד של זהב יש 30,573,183,730,000,000,000 אטומי זהב.
4) לכן, בשביל לחקור את היסוד המסתורי הזה, נאלצים, בקושי רב, לייצר איזוטופ מסוים שלו באופן מלאכותי בכורים גרעיניים מיוחדים, אך הכמויות שנוצרות קטנות ביותר (ננוגרמים או מיקרוגרמים). למעשה, גם אחרי שמצליחים לייצר אותו, שעון החול מתחיל לתקתק מיד, שכן הוא הוא עובר דעיכה רדיואקטיבית.
5) קצת על היסוד עצמו: בטמפ׳ החדר, איינשטייניום הוא מוצק וצבעו כסוף, אך בחושך הוא בוהק באור כחלחל, בשל אותה דעיכה רדיואקטיבית. הוא גם הייסוד הכבד ביותר בטבלה המחזורית שאנו יכולים לסנתז בכמויות מספקות למטרות מחקר כימי. המספר האטומי שלו הוא 99 (כלומר, יש לו 99 פרוטונים בגרעין).
6) המאמר שציינתי פורסם לאחרונה ע״י צוות חוקרים בראשות פרופ׳ רבקה אברג׳יל - אגב, למרות השם הישראלי-משהו, היא צרפתיה בת להורים שהיגרו מצפון אפריקה וכיום מתגוררת בארה״ב. החוקרים השתמשו באיזוטופ נדיר של איינשטייניום שזמן מחצית החיים שלו 275.7 ימים (כלומר חצי מהכמות תתפרק בזמן הזה).
7) מתוצאות המחקר אפשר ללמוד מספר דברים, וייתכן שיהיו להם השפעות על פיתוחים עתידיים: המרחק בין אטומי האיינשייטניום ושמונת האטומים שעמם נוצר קשר קוולנטי במעין ״צבת מולקולרי״ היה ארוך יותר מהצפוי. בנוסף, אורך גל האור שנפלט היה קצר יותר, כאשר הציפיה היתה לאורכי גל ארוכים יותר.
8) למרות שאין צפי לשימושים פרקטיים מיידיים מתוצאות המחקר, התובנות החדשות ממחקר באיינשטייניום תעזורנה במחקרים על יסודות כבדים אחרים, שלהם כן יכולים להיות שימושים שונים (לדוגמה, ברפואה גרעינית). זהו גם צעד אחד קדימה בהבנת התנהגות של אטומים, שזהו הבסיס לפיתוחים כימיים עתידיים.
9) הערה לסיום: זה קצת אירוני שיסוד שנוצר מפיצוץ אטומי נקרא על שם אינשטיין, הפציפיסט, שהתנגד באופן עקרוני לשימוש בנשק גרעיני.
10) למעוניינות, לינק למאמר בנייצ׳ר:

nature.com/articles/s4158…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Kfir SkyWarp

Kfir SkyWarp Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sky_Warp

6 Feb
1) זה הולך להיות שרשור שלם על שולחן.
על שולחן??
כן, על שולחן.
אבל לא סתם שולחן.
״שולחן הנחישות״ - באנגלית: Resolute desk.
הוא ניצב בחדר הסגלגל שבבית הלבן, בסמוך לחלונות הפונים מזרחה, לעבר גן הורדים.
הוא שוקל מעל חצי טון (!)
ויש מאחוריו סיפור היסטורי מעניין.
והמון נשיאים אמריקאים.
2) אבל בשביל לספר על השולחן צריך להתחיל בכלל בספינה בריטית מהמאה ה-19 של הוד מלכותה, המלכה ויקטוריה. הספינה Resolute, בפיקודו של סר ג׳ון פרנקלין, יצאה למסע תגלית דרך הארכיפלג הארקטי הקנדי - איזור בן 36,563 איים המכונים ״המעבר הצפון־מערבי״ (המחבר בין האוקיינוסים האטלנטי והשקט).
3) אתרע מזלם של אנשי הצוות והספינה נלכדה במדפי הקרח המאפיינים את החורף של הגיאוגרפיה המקומית. ב-15 למאי, 1854, נאלצו סר ג׳ון ואנשיו לנטוש את הספינה במיצרי מלוויל. יקחו חודשים רבים עד שיפשיר הקרח והספינה תיסחף עם הזרם כ-1,600 קילומטרים מזרחה, לכיוון מיצרי דיוויס שבצפון ים לברדור.
Read 18 tweets
5 Dec 20
1) שרשור מדע - נייצ׳ר הוא כתב העת המדעי המצוטט ביותר בעולם ובעל ה-״אִימְפַּקְט פַקְטוֹר״ (מדד להערכת מידת חשיבות) הגבוה ביותר בתחומו; פחות מ-8% מהמאמרים המוגשים לו מתקבלים לפרסום.
2) לפני מספר ימים התנוסס על שער המגזין מאמר בשם ״מחזירים אחורה את הזמן - תכנות מחדש של תאי רשתית יכול להפוך אובדן ראייה כתוצאה מהזדקנות״, כמה שנראית כמו פריצת דרך בתחום.
3) לפני שאתייחס למאמר עצמו, שתי הסתייגויות: ראשית, ההצלחה המתוארת היא בעכברים והמרחק לניסויים/הצלחה בבני אדם עוד רב. שנית, יש צורך בניסויים נוספים ע״מ לשחזר את התוצאות ולאשש את נכונות המסקנות, אז אני משתמש במונח ״פריצת דרך״ בזהירות המירבית.
Read 23 tweets
30 Oct 20
1) שרשור 🐟 - הביולוגיה של דגי הסלמון:

נתקלתי אתמול בסרטון שמציג את מסעם של דגי הסלמון מהים הפתוח אל הנהרות בהם נולדו, ע״מ להעמיד צאצאים. למרות שהמסע מרתק כשלעצמו, הסרטון הזכיר לי עד כמה מדהימה הביולוגיה של דגים אלה, המאפשרת להם לעבור מסביבת מים מתוקים למים מלוחים ובחזרה.
2) המסע של דגי הסלמון מתחיל בנהרות מים מתוקים בהם הדגיגונים בוקעים ומתבגרים. בתום תהליך ההתבגרות, הם יוצאים אל הים הפתוח בו יבלו את מרבית חייהם (4-5 שנים בממוצע). בעת בגרות מינית, הם עוברים שינויים פיזיים ופוצחים במסע של מעל 1,000 ק״מ (ולגובה של מעל 2,000 מ׳) בחזרה למקום בו בקעו.
3) מעט מאוד משוכני המים מסוגלים לחיות בסביבת מים מלוחים ומתוקים. עבור הרוב המוחץ, מעבר מסביבה אחת לאחרת פירושו מוות בטוח. אחת הסיבות לכך דומה לסיבה שאדם שינסה להרוות צמאונו עם מי ים מלוחים ימות מהתייבשות. אז כיצד מצליח דג הסלמון להתמודד עם האתגר הלא מבוטל הזה?
Read 11 tweets
16 Jul 20
שרשור עיניים חדש – צבעים.

והפעם בפינתנו ״בקשות הקהל״, @drorzakai ביקש הסבר על עיוורון צבעים.

1. אחד הנושאים המרתקים בתחום הפסיכופיזיקה (הענף שעוסק ביחס שבין הגירויים להם נחשף האדם ובין התחושות הסובייקטיביות המתעוררות אצלו כתוצאה מהחשיפה לגירויים אלו) הוא זה של ראיית צבע.
2. הסיבה שהנושא מרתק אותי היא שאחת מהבנות הבסיס בתחום זה מאוד מטלטלת למי שנחשף לנושא בפעם הראשונה: צבע לא באמת קיים. אין דבר כזה. אין בעולם הפיזיקלי תכונות כמו אדום, כחול, או ירוק.
-->
3. זה מזכיר מעט את השאלה הפילוסופית שמיוחסת לג׳ורג׳ ברקלי ״אם עץ נופל ביער ואף אחד לא שומע, האם הוא השמיע צליל?״ בפרפרזה: אם אין אף אחד שיתבונן, נניח, בעגבנייה בשלה, האם היא עדין אדומה?
Read 16 tweets
27 Jun 20
**שרשור מאכלים הולנדים**
(מכיוון שאעשה כל דבר כרגע מאשר לעשות את הדברים החשובים באמת).

1. לחם עם גבינה (boterham met kaas) - מה כבר לא נאמר על ארוחת הצהריים ההולנדית הסטריאוטיפית. כן, זה קלישאתי; כן, באמסטרדם כבר התקדמו קולינרית. אבל אין דבר טוב ופשוט מזה.
2. ״צ׳יפס מלחמה״ (תרגום מילולי ולא מוצלח שלי ל- Patatje oorlog) - עשויים מרצועות מטוגנות בשמן של תפוחי אדמה (עבה יותר מהצ׳יפס שמכינים בישראל) עם מיונז, רוטב סאטה בוטנים, בצל קצוץ וקטשופ. המראה המבולגן של כל הרטבים והתוספות הוא המקור לשם ״מלחמה״.
3. מליח (Haring) - עם עדיפות לדגי מליח של תקופת האביב ותחילת יולי (״Hollandse Nieuwe״), מוגש נא בדר״כ עם בצל קצוץ טרי ונמכר מדוכנים.
Read 18 tweets
18 Jun 20
1) מכיוון שהרבה אנשים בפיד שלי הזדעזעו מהשחתת פסלים באירופה וארה״ב של כמה מלכים ופוליטיקאים עשירים שקנו את דרכם להיסטוריה בעיקר באמצעות כסף, נכלולית, או מלחמות מיותרות, להלן שרשור על אנשים הרבה יותר חשובים ומשמעותיים למין האנושי שאף אחד לא טורח לזכור או להקים לכבודם אנדרטאות.
2) מוריס הילמן - מיקרוביולוג אמריקאי שפיתח ארבעים חיסונים - יותר מכל מדען אחר בהיסטוריה. למעשה, 8 מתוך 14 החיסונים המומלצים כיום בעולם הומצאו על ידו (כולל חצבת, חזרת, הפטיטיס A + B, אבעבועות רוח, דלקת קרום המוח, דלקת ריאות ועוד). ככל הניראה עשרות מליוני אנשים חיו וחיים בזכותו.
3) סטניסלב פטרוב - האיש שבזכותו לא החלה ב-26.9.83 שואה גרעינית שהיתה יכולה למחוק חלק נכבד מהמין האנושי. פטרוב, קצין בצבא הסובייטי, התעלם מהתרעה מפני מתקפת טילים מארה״ב, תוך חריגה מההוראות, מכיוון שסבר שמדובר בהתרעת שווא. החלטתו מנעה תגובת שרשרת של מתקפות גרעיניות מצד שתי המעצמות.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!