🇸🇴 🚀 Türkiye, yeni açıkladığı uzay programında roket/uydu/ fırlatmak için gereken uzay üssünü Somali’de mi kurulacak?
Kaynaklara göre Türkiye önümüzdeki iki yıl içinde Somali'de Uzay mekiği fırlatma rampası inşa etmek için Farmaajo hükümeti ile görüşüyor.
Peki neden Somali ?
Dünyayı yatay olarak tam ortadan ikiye böldüğü varsayılan Ekvator çizgisi Somali’nin üzerinden geçiyor.
Uydunun fırlatıldığı nokta Ekvator çizgisine ne kadar yakınsa yörüngeye oturtma işleminde gezegenin hızından yararlanma şansınız da o denli artıyor.
Ekvatorun üzerinden roket fırlatma en uygun stratejidir çünkü uydu yörüngeye oturduğu zaman ek olarak saatte 1.036 mil kazanır. Ayrıca yakıt tasarrufu, daha fazla yük veya daha uzun görev süresi anlamına gelir.
Ayrıca Ekvator’da yer çekimi kutuplara göre daha az etki eder.
Ek olarak kurulacak uzay üssünün çevresi tenha olmalı. Ve Florida'daki Kennedy uzay üssünde olduğu gibi doğu tarafında deniz olmalı. Böylelikle bir roket fırlatılmayı izleyen ilk kritik bir dakika içinde patladığında yerdeki insanlar açısından bir tehdit oluşturması engelleniyor.
Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğünden dolayı roketler hep doğu istikametinde fırlatılır.
Dolayısıyla Somali’de kurulacak roket fırlatma rampası için en müsait yer haritada işaretli alanlardır.
Somali Uzay çalışmaları için uzak bir ülke değil.
Somali’nin kuzeyinde bulunan Berbera Havaalanı 1980'den 1991 yılına kadar Uzay Mekiği için acil iniş yeri olarak NASA tarafından yıllık 40 milyon dolarlık bir maliyetle kiralanmış.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
KANAT OPERASYONU
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Yunanistan’ın NATO’dan çıkması ve NATO Başkomutanı Bernard Rogers’in Türkiye’yi ikna çabalarıyla Yunanistan’ı tekrar NATO’ya dahil etme süreci. “Rogers Planı”diye de bilinir.
|BİLGİSEL|
[#ABD ve #NATO’nun #Yunanistan’ı tekrar NATO’ya dahil etmek istemelerinin sebebi; Yunanistan’ın Doğu bloğuna kayacağı ve böylelikle NATO’nun #Akdeniz kanadının zarar göreceği endişesidir.]
Yunanistan’ın NATO’dan ayrıldıktan sonra ABD ile NATO yöneticileri Yunanistan’ı NATO’ya tekrar dönmeye razı ettikleri bir dönemde; #Türkiye’yi yöneten siyasi iktidarlar, #Yunanistan’la aramızdaki #Kıbrıs ve Ege sorunlarını çözmeden+++
Nil nehriyle hayat bulan Mısır’ın 100 milyona yakın nüfusu varken yüzölçümü Mısır’dan büyük olan Libya’nın yalnızca 6 milyon nüfusu bulunmaktadır. Tabiki bu farkın oluşmasında büyük oranda etken su kaynaklarıdır diyebiliriz.
Peki toprakları büyük oranda çöllerle kaplı Libya Devleti su ihtiyacını nasıl karşılamaktadır ?
▪️1953 yılında, güney Libya'da petrol bulma çabaları, yeraltında büyük miktarlarda içilebilir fosil su kaynaklarının bulunmasına yol açtı.
Bu suyun temin edildiği fosil akifer, Nubia Kumtaşı Akifer Sistemidir. Buradaki su rezervleri buz çağında birikmiştir ve şu anda kendisini yenileyememektedir.
#Somali ‘de Türkiye’nin desteklediği Somali Merkezi yönetimi dışında Putland, Somaliland, Al Shabab gibi unsurlar bulunmaktadır.
#Somali | #Puntland
Afrika’nın altın boynuzunda yer alan #Puntland Somali iç savaşından sonra tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesine rağmen hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır. Konumundan dolayı #BAE ve Rusya’nın özel ilgisi bulunmaktadır. #Somalia#Puntland
•İngiliz Somalisi olarak bağımsız olan #Somaliland 1960’da İtalyan Somalisi ile birleştikten bir süre sonra iç savaştan sonra 1991’de tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesine rağmen diğer ülkeler tarafından tanınmamaktadır.