4/ Het wordt al lastiger wanneer sommigen niet te compenseren zijn bijvoorbeeld omdat ze als gevolg van beleid sterven, denk aan gladiatoren in het Romeinse rijk, of de slachtoffers in Hiroshima tijdens WOII.
5/ Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat consequentialisme/utilitarisme niet zonder problemen is.
Toch is de meest dominante manier van denken bij het maken van beleid op stelselniveau.
Vrijwel niemand beweert dat het meeste geluk voor de groep als geheel, irrelevant is.
6/ Daarmee is de manier van denken van economen bruikbaar voor beleidsmakers.
Maar er is meer, bijvoorbeeld de ethiek van hulpverleners.
Daardoor kunnen beleidsmakers die sturen op een hoger niveau van besmettingen, hulpverleners in een 'onmogenlijke positie' manoeuvreren.
7/ Hulpverleners zijn gericht op hun patiënt. Het gaat daarbij om het individu, en minder de groep. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de artseneed en de medische ethiek.
8/ Kijk deze bijzonder goede video over het werk van de IC-verpleegkundige tijdens deze Covid-crisis:
Zonder dit in te voelen heeft verder lezen geen zin. Kijk deze 15 min alsjeblieft. nytimes.com/video/opinion/…
9/ Wanneer beleidsmakers sturen op IC-capaciteit impliceert meer inzet en overgave van verpleegkundigen op de IC, meer capaciteit, tijdelijk minder strenge maatregelen, meer besmettingen en dus meer Covid-sterfte.
10/ Is het OK voor consequentialistisch denkende beleidsmakers om van hulpverleners vragen om op IC-afdelingen te gaan werken en zo meer besmettingen en sterfte mogelijk te maken? Vanuit een strikt consequentialistisch perspectief wel, totdat de verpleegkundigen ermee stoppen.
11/ In mijn onderwijs gebruik ik de gedwongen gladiatoren gevechten voor vermaak als problematisch voorbeeld van utilitarisme, maar hier plaatsen we vele hulpverleners initiële en reactieve 'morele nood', en daar worstel ik mee. zorgethiek.be/2015/04/morele….
12/ En nu lijken verkiezingen aanleiding tot extra versoepelingen, meer besmettingen, meer ic-opnames etc. die mogelijk worden gemaakt door de inzet van onze hulpverleners.
Ik hoop zeer dat er niet zoiets is als PTSS voor onze hulpverleners.
PS: Mijn persoonlijke worsteling vloeit deels voort uit mijn achtergrond in de welvaartseconomie zoals gebruikelijk in de gezondheidseconomie, en mijn opvoeding door twee hulpverleners waarvan een verpleegkundige is.
PS2. 4 mei 2020 schreef ik dit als waarschuwing voor collega-economen:
3/4 Minister Tamara van Ark erkende de mogelijkheden die deze manier van denken biedt, en ziet het als een van de sporen waarmee toekomstige onderzoek naar vaccins en antibiotica kan worden gestimuleerd. rijksoverheid.nl/binaries/rijks…
1/3 Politici vinden dat de campagne te veel over Corona gaat.
Gegeven hoe ingrijpend het Corona-beleid is voor velen, en dat dit nog jaren gevolgen zal hebben, lijkt mij dit het moment om als partij aan te geven hoe we de komende jaren weer herstellen: bij uitstek politiek.
2/3 Hoe komen we ondernemers en werknemers tegemoet die financieel knel zijn komen zitten? Wat doen we met leerkrachten, busschaufeurs etc. die extra risico liepen en nu met long-covid zitten (of erger)? Hoe starten we de economie weer op? Na de vaccinatie hoog-risico weer open?
3/3 Waar gaat de rekening van de crisis naar toe? Doen alsof die rekening nooit betaald hoeft te worden is onzin. Een taakstelling op zorg en onderwijs lijkt nu politiek vreemd, maar besparen op sociale zekerheid zit er niet in vanwege de stijgende werkloosheid, en dan? Etc. etc.
3/ Toch is dat de oorzaak van de tekorten niet, want vooraf hadden weinigen voorzien dat zoveel fabrikanten succesvol zouden zijn met de ontwikkeling van hun vaccin.
We hebben te weinig ingekocht omdat we het belang van vaccins onvoldoende onderkenden.
Afgaande op de signalen loopt die spanning op (overeenkomstig mijn eerder uitgesproken verwachting). Of ik dit goed zie zal binnenkort wel blijken uit een poll.
Waarom moest de spanning oplopen?
Lees aub tot het eind.
2/ We nemen drie beleidsopties:
1. snelle verspreiding met bescherming van de hoge risicogroepen zonder lockdowns
2. gecontroleerde verspreiding zonder overbelasting IC's met aanhoudende lockdowns
3. streven naar eliminatie mbv TTI met als doel zo min mogelijk lockdowns.
3/ Voorstanders van 1 zetten zich af tegen 2, voorstanders van 3 zetten zich eveneens af tegen 2, en voorstanders van 1 en 3 delen hun zorgen over de kosten van lockdowns, maar vragen zich vaak af of de voorstellen van de ander haalbaar zijn (en verschillen in weging gezondheid).
1/5 Tijdens het Catshuisoverleg van 25 oktober besloot het Kabinet niet over te gaan tot een hardere lockdown mede onder druk van de drie economische ministers (Wiebes, Hoekstra, Koolmees). De argumenten stonden in een geheime memo.
2/12 De theorie. R0 wordt nu geschat op 2,5 - 3,0.
Dus als je 60-67% van de besmettingen weet je voorkomen, dan besmet een besmette persoon gemiddeld nog maar een ander en zal het virus zich niet meer exponentieel toenemend verspreiden.
3/12 Op het moment dat groepsimmuniteit wordt bereikt zijn velen nog besmettelijk, en zij zullen nog anderen besmetten: 'overshoot'.
Bij een R0 van 2,5-3,0 kan dat leiden tot een percentage besmette mensen van 89-94%.