3/ Toch is dat de oorzaak van de tekorten niet, want vooraf hadden weinigen voorzien dat zoveel fabrikanten succesvol zouden zijn met de ontwikkeling van hun vaccin.
We hebben te weinig ingekocht omdat we het belang van vaccins onvoldoende onderkenden.
4/ In de onderhandeling met farmaceuten wordt nu gedreigd met het dwanglicentie-instrument: een wettelijk middel om patenten buiten werking te plaatsen en andere producenten het recht te geven het vaccin te produceren.
Een dwanglicentie is een paardenmiddel met grote nadelen.
5/ Een dwanglicentie geeft naties het recht om bij misbruik van het patentrecht medicijnen/vaccins te produceren in het belang van de volksgezondheid.
Ze zijn (indirect) succesvol toegepast door ontwikkelingslanden bij HIV geneesmiddelen (AZT). google.com/amp/s/qz.com/i…
6/ Past het gebruik nu ook? Nee. De vaccins worden verkocht tegen schappelijke prijzen en ver, ver onder onze maatschappelijke betalingsbereidheid (zeker meerdere honderden Euro's per gevaccineerde).
Dit is geen situatie van misbruik, overmacht en nood.
8/ Als de overheid nu onder dwang het patent buiten werking stelt dan zullen de investeringen die geleid hebben tot de verlossende vaccins niet worden terugverdiend. Daarmee worden de pensioenfondsen en andere investeerders die de vaccins mogelijk hebben gemaakt gestraft.
9/ Los van de complexe morele kant van de zaak, zal het wereldwijde gebruik van dwanglicenties leiden tot stop financiering onderzoek vaccins die effectief zijn tegen nieuwe gevaarlijker varianten (zoals die uit ZA) die de opgebouwde immuniteit omzeilen.
11/ Daarnaast maakt het gebruik van dwanglicenties de overheid verantwoordelijk voor taken rondom inkoop en distributie waar het tot op heden niet verantwoordelijk voor was.
Kijk bijv. naar geneesmiddelen-tekorten die de overheid niet opgelost krijgt.
12/ Er zijn situaties waarin het dreigen met, of gebruik maken van, dwanglicenties terecht is. Denk aan maatschappelijk onbetaalbare prijzen en onwil om voldoende te produceren. Het eerste is duidelijk niet het geval en het tweede is niet direct logisch gezien de marktprikkels.
13/ Het ligt meer voor de hand om ism farma de productie te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van afname en prijsgaranties voor minder rijke landen en naar de toekomst toe.
14/ Vergeet niet het gevolg van alleen 'dreigen met'. Onderzoek naar en productie van nieuwe geneesmiddelen en vaccins vraagt grote, risicovolle investeringen. Die risico's vergroten door te dreigen met dwanglicenties heeft een negatief effect op toekomstige investeringen.
15/ Dat effect kan gewenst zijn wanneer de patenten leiden tot maatschappelijk ongewenste hoge prijzen (bijvoorbeeld blijkend uit 'overinvestering' in nieuwe medicijnen), en systematische 'gijzeling' van overheden. Consistent beleid schept dan duidelijkheid.
16/ Dit is een tijd waarin samenwerking tussen overheid en farma tot bijzonder mooie resultaten heeft geleid, en kan blijven leiden. Het is gemakkelijk de potentie in de knop te vernielen door niet zakelijk met elkaar om te gaan en een public affairs oorlog te starten.
PS. Voor geïnteresseerden: volg ook @marcelcanoy die betrokken was bij beleidsontwikkeling inzet dwanglicenties bij dure geneesmiddelen; een andere setting, met deels vergelijkbare overwegingen.
PS3: Hier een vergelijkbaar item tijdens het NOS Journaal, kijk vanaf min 10:07 npostart.nl/POW_04819816
PS4: Hier item Volkskrant met perspectieven van @marcelcanoy@ellenthoen@Tom_Buis en ik, met verrassend veel eensgezindheid (goed in tijden van polarisatie).
TL;DR: vol inzetten op opschalen productie vaccins, maar inzet dwanglicenties is niet de weg. volkskrant.nl/nieuws-achterg…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/3 Politici vinden dat de campagne te veel over Corona gaat.
Gegeven hoe ingrijpend het Corona-beleid is voor velen, en dat dit nog jaren gevolgen zal hebben, lijkt mij dit het moment om als partij aan te geven hoe we de komende jaren weer herstellen: bij uitstek politiek.
2/3 Hoe komen we ondernemers en werknemers tegemoet die financieel knel zijn komen zitten? Wat doen we met leerkrachten, busschaufeurs etc. die extra risico liepen en nu met long-covid zitten (of erger)? Hoe starten we de economie weer op? Na de vaccinatie hoog-risico weer open?
3/3 Waar gaat de rekening van de crisis naar toe? Doen alsof die rekening nooit betaald hoeft te worden is onzin. Een taakstelling op zorg en onderwijs lijkt nu politiek vreemd, maar besparen op sociale zekerheid zit er niet in vanwege de stijgende werkloosheid, en dan? Etc. etc.
Afgaande op de signalen loopt die spanning op (overeenkomstig mijn eerder uitgesproken verwachting). Of ik dit goed zie zal binnenkort wel blijken uit een poll.
Waarom moest de spanning oplopen?
Lees aub tot het eind.
2/ We nemen drie beleidsopties:
1. snelle verspreiding met bescherming van de hoge risicogroepen zonder lockdowns
2. gecontroleerde verspreiding zonder overbelasting IC's met aanhoudende lockdowns
3. streven naar eliminatie mbv TTI met als doel zo min mogelijk lockdowns.
3/ Voorstanders van 1 zetten zich af tegen 2, voorstanders van 3 zetten zich eveneens af tegen 2, en voorstanders van 1 en 3 delen hun zorgen over de kosten van lockdowns, maar vragen zich vaak af of de voorstellen van de ander haalbaar zijn (en verschillen in weging gezondheid).
1/5 Tijdens het Catshuisoverleg van 25 oktober besloot het Kabinet niet over te gaan tot een hardere lockdown mede onder druk van de drie economische ministers (Wiebes, Hoekstra, Koolmees). De argumenten stonden in een geheime memo.
2/12 De theorie. R0 wordt nu geschat op 2,5 - 3,0.
Dus als je 60-67% van de besmettingen weet je voorkomen, dan besmet een besmette persoon gemiddeld nog maar een ander en zal het virus zich niet meer exponentieel toenemend verspreiden.
3/12 Op het moment dat groepsimmuniteit wordt bereikt zijn velen nog besmettelijk, en zij zullen nog anderen besmetten: 'overshoot'.
Bij een R0 van 2,5-3,0 kan dat leiden tot een percentage besmette mensen van 89-94%.
1/9 De eerste serieuze evaluatie van de populatietesten/screening/bevolkingsonderzoek in Slowakije is binnen (nog niet peer-reviewed). cmmid.github.io/topics/covid19…
Het succes was boven verwachting: een draadje.
2/9 De populatietesten hadden tot doel om het aantal besmettingen eenmalig fors terug te brengen en diende daarmee als alternatief voor een lockdown.
(De screening was dus geen alternatief voor langdurige maatregelen.)
3/9 Lukte het? Ja, in twee weken tijd daalde de prevalentie met 82%.
Maar testen was niet de enige maatregel (kom ik later op terug).
1/3 In het voorjaar stelde voormalig staats-epidemioloog, Johan Giesecke, om het virus te laten rondgaan in Zweden. De doden zouden in de andere landen wel in het najaar komen.