1/ Ik heb altijd grote waardering gehad voor de wijze waarop Marc Rutte als @MinPres functioneerde (NB: niet als VVDer): opgewekt de boel bij elkaar houden, al 10 jaar lang: onnavolgbaar knap!
2/ Maar: als voorzitter van het kabinet had hij tijdig moèten ingrijpen: destijds bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, tijdig bij de toeslagenaffaire, en in september 2020 bij de coronacrisis. @MinPres
3/ Hij wist wat er gebeurde bij de verschillende ministeries, hij wist dat alles werd toegedekt en vertraagd, hij kende de schade voor de vele burgers, hij wist over de advisering bij deze crisis, maar kabinet en persoonlijke reputatie waren belangrijker dan de burger. @MinPres
4/ Hij sprak de vakministers er niet op aan. In de Kamer glijdt alles van hem af (‘teflon’) en praat hij met een woordenbrij alles recht wat krom is. Dat werkt zolang regeringsfracties hem niet afvallen (= kabinetscrisis). @MinPres
5/ Dit alles heeft mijn rechtszekerheid en vertrouwen in de overheid geschokt. Kan ik me als burger nog veilig weten, beschermd door de overheid. Ik verwacht van @MinPres transparantie (ipv de ‘Rutte-doctrine’), integriteit, altijd belang van de burger centraal, fouten toegeven..
6/ .... en niet een machtsspel, leidend zijn van electorale belangen, persoonlijke reputatie: ik verwacht leiderschap, visie, perspectief, doorzettingsvermogen, bestrijden van onrecht, waarheid boven alles, vuist op tafel.
Is dat te veel gevraagd van een @MinPres?
7/ Aftreden van het kabinet was zuiver symbolisch: desondanks gaan ze als lijsttrekker allemaal gewoon door, zelfs Mark Rutte als beoogd nieuwe @MinPres
Ik vind dit niet meer geloofwaardig en ook niet integer.
8/ Hoe lang duurt het nog voor de slachtoffers van de belastingtoeslagen en de aardbevingen in Groningen zijn gecompenseerd?
Wanneer is cultuur op de departementen veranderd zodat deze wantoestanden niet meer kunnen voorkomen? @MinPres
9/ Hoe lang accepteren we nog 1000den besmettingen per dag, met zo veel doden (50-80/d), zo veel long-covid (200-500/d erbij), verdringen van de reguliere zorg en tegelijk een perspectiefloze, demotiverende lockdown met zo veel emotionele, sociale, economische schade? @MinPres
10/ Gaan we pas na de verkiezingen nadenken over een radicaal andere aanpak v deze coronacrisis: zo snel mogelijk aantal besmettingen omlaag brengen (<850/d) en dan ook zo laag houden: het moèt en het kàn.
Vraag: Kunt u , als @MinPres, dat vóór de verkiezingen toezeggen?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Ik ben ongerust.
De maatschappelijke druk om te versoepelen is extreem. Versoepelen om scholieren, studenten jeugdigen, ouderen, bedrijven tegemoet te komen: ik snap het!
Maar: die 3e golf (Britse variant), PO is open, ijspret, carnaval, VO open?, avondklok weg? En dan?
2/ Ik ben ongerust. Ik hoop onterecht.
Kunnen we ons een derde golf veroorloven: zo veel zieken, zo veel doden (50-80 per dag), zo veel long-covid (>5%, elke dag weer >250), ZHen overvol, zwart scenario op de IC, niet-acute reguliere zorg vrijwel verdrongen, eindeloze lockdown?
3/ Ik ben ongerust. Ben ik dan een doemdenker?
Hoe lang houden we dit vol: komende maanden zorgelijk, vaccinatie traag en mogelijk niet voldoende (nieuwe varianten, beschermd maar toch besmettelijk?): kabinet blijft aarzelen, geen krachtige leiding, geeft geen perspectief.
2/ Het gaat om een exitstrategie uit de huidige lockdown, en niet om een exitstrategie uit de huidige coronacrisis. Het duurt nog tot eind van het jaar voor we allemaal gevaccineerd kunnen zijn (en zelfs dan zal het virus er nog zijn).
Hoe komen we dit jaar samen door?
3/ Niemand wil lockdowns. Ze zijn echter onvermijdelijk als het aantal besmettingen zo hoog is opgelopen dat er zoveel mensen in ziekenhuizen en op IC’s worden opgenomen dat de reguliere zorg wordt verdrongen of zelfs IC’s de zorg niet meer aan kunnen.
(+ veel doden +long-Covid)
Huidige besmettingsniveau + huidige lockdown + groeiende Britse variant—> wat staat ons te wachten?
Leiderschap = urgentie + visie + strategie
met empathie gecommuniceerd, maar nu niet meer vrijblijvend @C19RedTeam
Zie draadje
👇
Huidige situatie:
-6000 besmettingen/dag, 12,3% pos.testen: licht dalend
-huidige lockdown (R=0,9) halveringstijd: 27 dagen
—> medio feb 3000, maart 1500, april 750
Maar:
-Britse variant: 60% besmettelijker, R stijgt met 0,4-0,7
prevalentie nu 5% (verwachting >60% in 8w?)
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden:
X-as: datum, Y-as: aantal nieuwe besmettingen per dag
3 scenario’s uitgaande van huidige situatie R=0,9 met huidige lockdownmaatregelen met toenemende invloed Britse variant
-rood: R=1,1
-groen: R=1,2
-blauw: R=1,25
(Dank aan @MZelst)
1/ Als @C19RedTeam zitten we ongewild in de hoek van de grote voorvechters van een harde lockdown. Dat voelt vervelend en is ook niet terecht.
Mensen zijn boos, ook op ons: niemand wil immers zo’n lockdown.
Waarom hebben wij dan toch vanaf sept. steeds gepleit voor ‘n lockdown?
2/ We zitten nu weer in een onwerkelijke periode: deze harde lockdown was niet nodig geweest, als het kabinet in september al had ingegrepen.
Als @C19RedTeam hebben we vanaf het begin steeds gepleit voor actief indambeleid, juist om zo’n lockdown te voorkómen.
3/ Het kabinet koos anders, bleef hopen dat het beter zou gaan met een beroep op het gedrag van de burger.
Maar ... hoop is geen beleid.
Ondertussen bleven in sept/okt/nov - zoals voorspeld - de besmettingscijfers stijgen en zagen we ook de ZH/IC-opnamecijfers weer toenemen.
1/ @MinPres: lockdown is ‘n ongewenst maar nu noodzakelijk middel met als doel het aantal besmettingen snel zo veel naar beneden te krijgen dat intensief indambeleid weer mogelijk is om het virus eronder te houden: test-trace-isolate + preventief testen tot we gevaccineerd zijn.
2/ Een lockdown is pas succesvol als de maatregelen krachtig genoeg zijn om in 4-6 weken - na 3 halveringen van 10-14 dagen - het aantal besmettingen terug te brengen tot <1250/dag (<50/100.000/week: WHO-norm).
Lockdown: alleen zinvol en acceptabel indien snel, krachtig en kort.
3/ Grootste valkuil voor het kabinet is om een lockdown - onder economische druk en lobbydruk van belangengroepen - al te gaan versoepelen voordat de maximale bovengrens van 1250 besmettingen per dag bereikt is, omdat de druk op de ZHen is afgenomen
Mijn vragen over waar we nu staan in deze tweede golf?
Aantal besmettingen is nu stabiel maar zeer hoog (5000-6000 per dag)
1. Blijft dit zo? 2. Is dit acceptabel en waarom wel/niet? 3. Zo nee, wat moet er gebeuren en wanneer? 4. Wat is de invloed van het vaccineren hierbij?
2/
2/ Vraag 1.
Aantal besmettingen is (zeer) hoog, maar blijft stabiel.
De huidige maatregelen zijn dus krachtig genoeg om aantal besmettingen niet verder te laten stijgen, maar te slap om besmettingen verder omlaag te krijgen.
Gevolg: de huidige, eindeloze “kwakkel lockdown”
3/
3/ Het is spannend om de komende dagen te gaan zien of Black Friday een negatief effect heeft gehad (vgl. Thanksgiving in de VS).
Zal het aantal besmettingen oplopen door de kerstinkoopdrukte, de Kerstdagen, viering van Oud en Nieuw?
Grote kans op extra piek na de feestdagen.
4/