١/١١ غروب ١۶ سپتامبر ١٩٨٢، ١۵٠ نظامی فالانژ به فرماندهی ایلی حبیقه رییس اطلاعات و امنین فالانژها که به خشونت معروف بود، به اردوگاه‌های صبرا و شتیلا هجوم بردند. طی دو روز بین ١٠٠٠ تا ٢۵٠٠ نفر که بیشتر آنها زن کودک و افراد مسن بودند به قتل رسیدند، که نقطه عطفی در تحولات لبنان بود.
٢/١١ این حمله به خونخواهی ترور دو روز قبل بشیر الجمیل، فرمانده نظامی فالانژها و رییس‌جمهور لبنان، انجام شد. ریاست‌جمهوری بشیر ٣۴ساله با استقبال آمریکا و اسراییل مواجه شد که تصور می‌کردند توانایی کنترل سنی‌ها، شیعیان، و دروزیان را دارد و می‌تواند صلح با اسراییل را تضمین کند.
٣/١١ حافظ اسد نگران نزدیکی بیش از حد بشیر با اسراییل بود. در ١۴سپتامبر در اثر انفجار بمبی درساختمان مرکزی فالانژها در بیروت بشیر و ٢۶نفر دیگر کشته شدند. صبح روز بعد نیروهای اسراییلی وارد بیروت شدند تا شرایط را کنترل کنند، عملی که با اعتراض آمریکایی‌ها مواجه شد.
١١/۴ چندی قبل نیروهای سازمان آزادیبخش فلسطین PLO و خود عرفات بیروت را ترک کرده بودند و نماینده آمریکا هم امنیت باقیمانده پناهندگان را تضمین کرده بود. اما اسراییلی‌ها ادعا می‌کردند در اردوگاه‌ها همچنان عوامل PLO حضور دارند.
١١/۵ سربازان اسراییلی مستقیم در کشتار دخالت نداشتند اما اطراف اردوگاه را محاصره کرده بودند و با نصب چراغ و منور آن جا را روشن نگاه می‌داشتند. بعد از اینکه خبرنگاران توانستند وارد کمپ شوند شاهد صحنه‌های وحشتناکی از کشته‌ها و قبرهای دسته جمعی بودند.
١١/۶ انگشت اتهام به سمت شارون و آمریکا نشانه رفت. ریگان و شولتز وزیر خارجه وقت بسیار مضطرب شدند و علیرغم مخالفت وزیر دفاع، ریگان اعلام کرد که Marineهای آمریکایی دوباره به بیروت اعزام می‌شوند. ریگان هم در یادداشت شخصی اشاره کرد که اسراییلی‌ها هیچ کاری برای توقف این جنایت نکردند.
٧/حمله اسراییل به لبنان به فاجعه‌ای تبدیل شد که همه طرف‌ها ضرر کردند. جنگ لبنان به نام شارون بود و کشتار صبرا و شتیلا هم به نام او ثبت شد. بعد از انتشار خبر کشتار، تظاهرات ٣٠٠هزار نفری در اعتراض به آن تل‌آویو شکل گرفت که دولت بیگن را وادار به عقب‌نشینی کرد و کمیته مستقلی تشکیل شد
٨/١١ و پس از ۴ماه بررسی اعلام کرد: اجازه ورود فالانژها به کمپ، بدون در نظر گرفتن عواقب مرگبار و محتمل آن صادر شد. اشتباهی که شخص شارون مسوول آن است. کمیته همچنین از بیگن خواست اخراج او را لحاظ کند. شارون در اثر فشارها مجبور به استعفا شد. اگرچه ١٩ سال بعد به مقام نخست‌وزیری رسید.
٩/١١ حضور اسراییل در لبنان ١٨سال طول کشید و به ویتنامی برای آنها تبدیل شد. هنگامی که اسراییلی‌ها در سال ١٩٨۵ مرکز لبنان را ترک کردند جنگ‌های داخلی دوباره شعله‌ور شد و در نهایت مسیحیان مارونی شکست خوردند. حمله اسراییل به لبنان اگرچه باعث شد PLO لبنان را به مقصد تونس ترک کند،
١٠/١١ اما به ظهور جنبش امل، دشمنی جدید و مرگبارتر، منجر شد. اسراییل تصور می‌کرد با حمله به جنوب لبنان می‌تواند به تسلط مارونی‌ها کمک کنند، غافل از اینکه شیعیان برای همیشه منفعل نمی‌مانند.
١١/١١ عماد مغنیه در ١٧ سالگی توسط حسن سلامة کشف شد و در ٢٠سالگی به حلقه محافظان شخصی عرفات رسید. هنگامی که عرفات بیروت را ترک کرد او در بیروت ماند و شاهد درگیری‌ها و ویرانی بیروت بود و خود او نیز زخمی شد. با ورود اعضا سپاه ج‌ا، مغنیه خود را به آنها معرفی کرد.

ادامه دارد
نقل از👇

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with جارِد دایموند

جارِد دایموند Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JaredDiam

12 Mar
١/١٠ فرض کنید هواپیمایی در حال آتش گرفتن است و بعد از فرود اضطراری از مسافران خواسته می‌شود که آن را ترک کنند. واکنش مسافران چگونه است؟ آرام و منطقی یا هیجانی و خودخواهانه. یا فرض کنید منطقه‌ای دچار بلای طبیعی بزرگ مانند سیل یا زلزله شود، رفتار بازماندگان چگونه است؟
٢/١٠ مهربان با یکدیگر یا هر کس تنها برای بقا می‌جنگد؟ سوال اصلی کتاب 👇شناخت ذات آدمی است، و دو دیدگاه اصلی در دو سر طیف را در کفه ترازو قرار می‌دهد: نگاه هابزی که طبیعت آدمی را خشن و خودخواه می‌داند و نگاه روسو که طبیعت آدمی را مهربان، آرام و محتاط می‌بیند.
٣/١٠ تلاش کلی کتاب ارائه تصویری سازگار و منطقی و آرام از آدمی است که متضاد نظر عمومی مردم مبنی بر ذات خشن آدمی است. از حادثه ٩/١١ نیویورک مثال می‌زند که در هنگام پایین آمدن از پله‌های برج‌ها مردم آرام بودند و خشونت و هل دادن چندانی اتفاق نیفتاد.
Read 10 tweets
11 Mar
١/٨ خودسازمان‌دهی/Self Organizing حیرت‌انگیزترین قابلیت سیستم‌های بیولوژیکی در تغییر خود و تولید رفتارها و ساختارهای کاملا جدید است که به آنها توانایی یادگیری، تکامل، و متنوع و پیچیده شدن را داده، و طی چند میلیارد سال ابتدایی‌ترین شکل حیات به میلیون‌ها گونه امروزی تبدیل شده.
٢/٨ زمانی تصور می‌شد که سیستم‌های تکاملی قابل فهم و پیش‌بینی نیست. اما قوانین ساده هم می‌تواند به سیستمهای پیچیده منجر شود و تکامل تنها مجموعه‌ای از تصادف ناشی از محیط برای بقا نیست، بلکه از قوانین مشخصی پیروی می‌کند.
٣/٨ قوانینی که تعیین می‌کند سیستم بیولوژیکی چگونه، کی، و به چه میزان در هر مرحله می‌تواند در خود تغییر ایجاد کند. کتاب از هندسه فرکتالی و قواعد ساده که منجر به شکلهای پیچیده می‌شود، مانند دستگاه تنفس انسان، مثال می‌زند که مفصل اینجا نوشتم.
Read 8 tweets
5 Mar
١/١٠ رابرت ساپولسکی در پارک ملی Serengeti در شرق آفریقا چند دهه به مطالعه بابون‌ها پرداخت، حیواناتی پرخاشگر که نرخ خشونت در آنها از هر پستانداری بیشتر است و به قول او رفتار فردی و اجتماعی آنها نمونه رفتار ماکیاولی است. بابون‌ها چندان هدف حیوانات شکارچی قرار نمی‌گیرند Image
٢/١٠ و تنها چند ساعت در ‌روز به دنبال غذا هستند و باقی روز را بیشتر صرف درگیری و جنگ با همنوع خود سپری می‌کنند. جدا از درگیری و جراحت‌های فیزیکی، آزار روانی، تهدید، تشکیل گروه و طرد کردن ضعیفترها از جمله رفتارهای آنها است که در مجموع محیطی بسیار خشن و تهدیدآمیز را شکل می‌دهند.
٣/١٠ بابونی که جثه کوچکی داشته باشد و در مهارت اجتماعی نیز ضعیف باشد، به سرعت قربانی دیگر نرها می‌شود. ساپولسکی دو گروه بابون با فاصله دو کیلومتر را سالها تحت نظر داشت. به تدریج توجه توریست‌ها به این پارک ملی جلب شد که در نزدیکی یکی از آن دو گروه، کمپ توریستها ایجاد شد.
Read 10 tweets
26 Feb
١/٩ خانواده چارلز داروین دوست داشتند که او پزشک شود و تحصیلات خود را هم در این زمینه آغاز کرد، اما علاقه چندانی نشان نداد. پدرش او را به یک مدرسه مذهبی فرستاد تا عالم دینی شود، اما کنجکاوی او به راحتی اشباع نمی‌شد، و فعالیت‌ها و مطالعات متنوعی از جمله در گیاه‌شناسی و جغرافیا داشت
٢/٩ تا اینکه به توصیه یکی از دوستان به یک سفر علمی رفت، سفری که دنیا را تغییر داد. او همچنین با بیش از ٢٣٠دانشمند در زمینه‌های مختلف مکاتبه داشت. این مثال در کتاب Range ذکر شده که آدمی نباید خود را محدود به یک زمینه و رشته کند و اجازه دهد ذهن و کنجکاوی او در دنیاهای مختلف سیر کند
٣/٩ از راجر فدرر و تایگر وودز مثال می‌زند که چگونه دو مسیر متفاوت را برای رسیدن به اوج موفقیت طی کردند. پدر تایگر وودز از کودکی او را کنترل می‌کرد و تحت تعلیم بود، اما پدر مادر فدرر اصلا تصور نمی‌کردند که او روزی در ورزش به موفقیت برسد، و راجر چندین رشته مختلف را دنبال می‌کرد.
Read 9 tweets
25 Feb
۶/١ برای شناخت آرین طباطبایی بهترین توضیح را باید از حامد اسماعیلیون شنید که عملکرد او را به خوبی خلاصه کرده. به نظر می‌رسد موضوع استخدام این خانم هم در وزارت خارجه آمریکا بیش از اندازه بزرگنمایی شده. در سازمانی که تا ١٠هزار تحلیلگر ارشد حضور دارند،
۶/٢ نقش او در سیاست کلان خارجی بی‌اهمیت و بی‌تاثیر است. در تصویر بزرگتر این انتصاب نتیجه نگاه دموکرات‌ها به سیاست خارجی است نه شکل دهنده آن. نگاهی که از قبل از انتخابات هم معلوم و آشکار بود.
دموکرات‌ها هیچ برنامه‌ای برای تغییر حکومت ایران ندارند، عوامل متعددی را می‌توان بر شمرد:
۶/٣ نتیجه ندادن این رهیافت در دیگر کشورها به ویژه در قرن جدید و نداشتن جایگزین برای حکومت فعلی.

آمریکا بخش کوچکی از انرژی خود را صرف خاورمیانه خواهد کرد و تا زمانی که مشکل امنیتی بزرگی در منطقه پیش نیاید خود را به شکل جدی درگیر نخواهد کرد.
Read 6 tweets
18 Feb
١/١۵ اواخر قرن ١٣ گوبلای خان از نوادگان چنگیز خان قدرتمندترین فرد روی زمین بود و بنا بر رسم خانوادگی با ارتش خود و با خشونت و سبعیت زیاد چین را درنوردید. سپس نظرش به مجمع جزایر کوچک همسایه چین یعنی ژاپن جلب شد. در سال ١٢٧۴ ناو دریایی گوبلای خان با ٣٠هزار نیرو و تعداد زیادی کشتی
٢/١۵ به سمت ژاپن حرکت کرد. در نزدیکی مقصد، در اثر طوفان نیمی از نیروهای مهاجم جان خود را از دست دادند، و گوبلای خان عقب‌نشینی کرد. هفت سال بعد گوبلای خان مصمم‌تر با ١۴٠هزار نیرو به سمت ژاپن حرکت کرد و ارتش کوچک ژاپن انتظار آنها را می‌کشید.
٣/١۵ این‌بار نیز در آستانه رسیدن به ساحل مهاجمان اسیر طوفان شدند، و یکی از بزرگترین شکست‌های دریایی تاریخ رقم خورد. ژاپنی‌ها که دوبار معجزه‌‌وار از نابودی نجات یافتند، آن را تقدیر خدایان دانستند و به آن لقب 'باد الهی' یا به ژاپنی kamikaze دادند.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!