Då var det snart dags för revisioner inom #kärnkraft igen! Som vanligt stänger ett antal reaktorer ner under en tid. Inget konstigt - det händer varje år. Vad blir då konsekvenserna för elmarknaden och kraftsystemet? @svenskakraftnat har åter aviserat extraordinära åtgärder. 👇
Under perioden maj-juni pågår revision för Forsmark 2, Ringhals 3 och Oskarshamn 3. Det betyder att upp till hälften av landets kärnkraft inte kommer vara tillgänglig under delar av denna period. Detta är inplanerat sedan flera år tillbaka.
Häromdagen aviserades följande på Nordpool. Det är omfattande överföringsbegränsningar som införs under perioden 22 maj till 20 juni, till och från elområde SE3. umm.nordpoolgroup.com/#/messages/229…
Detta görs för att upprätthålla driftsäkerheten i SE3 och därmed även SE4, dvs det stora underskottsområdet i södra halvan av Sverige. Utrymme i ledningarna reserveras utanför marknaden så att effekt kan ledas in från andra håll om det skulle behövas vid ett plötsligt fel.
Detta är en driftsäkerhetsåtgärd som Svk allt oftare får ta till. Enligt Elmarknadsförordningen måste dock Svk tillse att minst 70% av kapaciteten i ledningarna tilldelas marknaden. De kan söka om dispens hos Ei, men måste då inkomma med en långsiktig lösning.
Det ska alltså ses som något man vidtar i särskilda fall när situationen är ovanligt utmanande. I det här fallet aviserar @svenskakraftnat att man inte klarar 70%-gränsen för någon av de 6 överföringar som aviseras.
Överföringen från Norrland, det som brukar kallas "snitt 2", begränsas till strax under 70%. Från 7300 MW till 5100 MW (-30%). Det är en ovanligt låg nivå för snitt 2.
Överföringen till Sydsverige ("snitt 4"), begränsas till 59%. (-41%)
Men det som sticker ut extra mycket är kapacitetsbegränsningarna mot andra länder:
SE3-NO1 -> -74%
SE3-DK1 -> -58%
NO1-SE3 -> -35%
Och, all import från Finland stoppas under denna period (-100%). Nu brukar vi inte importera från Finland särskilt ofta, men jag gissar att Svk vill undvika öst-västliga flöden som de rapporterat är utmanande för systemet. svk.se/press-och-nyhe…
Konsekvenserna av detta kommer bli märkbara med, återigen, extrema prisvariationer inom Sverige. De kommer även spridas till andra länder. Det är i dessa sammanhang vanligt med mer än 1 kr i prisskillnad per kWh mellan södra och norra Sverige. (I bilden ett liknande tillf i mars)
Det här är resultatet av ett kraftsystem med mycket små marginaler. Sårbarheten har ökat. Notera den negativa spiralen: lägre planerbar effekt i syd ger lägre överföring av kraft från norr! second-opinion.se/sakerhetsmargi…
Den kommande sommaren har vi inte heller Ringhals 1 att tillgå som en räddande ängel. svk.se/press-och-nyhe…
Inte heller har Sydväst-länken kommit igång som planerat. Det hade dock bara gett begränsad hjälp då den "endast" förbinder SE3-SE4. sverigesradio.se/artikel/sydvas…
Återigen ser vi hur helt vanliga händelser i kraftsystemet leder till exceptionella åtgärder som ger stora samhällskostnader. Vad händer vid ovanliga händelser? Finns marginaler för att hantera det?
Vad är planen för det svenska kraftsystemet?
Det är nog många som undrar. #svpol
Och vad tycker våra grannländer om detta? De hindras att exportera sin el om det skulle behövas och de går miste om stöd från Sverige. Kanske har de även en rädsla för att störningar i Sverige ska fortplantas utanför landets gränser? Lever vi upp till solidaritetsprincipen?
I energidebatten har det generellt varit alltför stort fokus på kalla vinterdagar. Det är sommaren som är den riktiga utmaningen för kraftsystemet.
Förtydligande: import från Finland till SE3.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#Taxonomin fortsätter att engagera! Sju medlemsstater (🇫🇷🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇷🇴🇸🇰🇸🇮) begär nu att EU börjar hantera #kärnkraft som andra kraftslag. Men var är Sverige i detta sammanhang? Tråd👇euractiv.com/section/energy…
För det första är det en modest sak som efterfrågas. Man vill helt enkelt att befintliga fördrag följs som det är tänkt. Euratomfördraget ska nyttjas för att öka livskvaliteten i unionen genom utvecklad kärnteknik.
Och genom Lissabonfördraget ska EU garantera att de länder som väljer kärnkraft ska få göra det obehindrat och de länder som vill gå in på den vägen ska få ha den möjligheten. EU har länge kastat grus i kärnkraftsmaskineriet och det har bubblat under ytan länge i flera länder.
I @SvDDebatt skriver @kristina_ostman och @JoSandahl att regeringen inte låg bakom stängningarna av de fyra reaktorerna Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2. Det är en felaktig historiebeskrivning som fått allt starkare fäste. Så här gick det till! 👇 svd.se/naturskyddsfor…
Efter att Mp och S bildat regering i okt 2014 kom man överens om en ny vårbudget för att slippa regera på alliansens budget som redan hade klubbars igenom av riksdagen. På förhandlingsbordet fanns stängning av reaktorer. svd.se/mp-och-s-overe…
I vårbudgeten föreslog man en höjning av den dåvarande fiskala skatten på termisk kärnkraftseffekt om hela 17%. regeringen.se/rattsliga-doku…
1. Minns ni uranförbudet? Dvs förbudet att utvinna uran som klubbades igenom tidigare i år trots att samtliga expertmyndigheter och lagrådet sågade förslaget. Hur bra blev det egentligen? #uran#kärnkraft#klimat#målkonflikt lagradet.se/yttranden/Forb…
2. Utvecklingen av #förnybart och batterier kräver stora mängder #vanadin. I Sverige finns förekomster av vanadin som skulle kunna komma den förnybara utvecklingen tillgodo och sätta Sverige på kartan som föregångsland. En målkonflikt uppenbarar sig...
3. Vanadin förekommer i alunskiffer tillsammans med uran. Pga uranförbudet kan inte det uran som tas upp tillsammans med vanadinet tas tillvara. Istället gör man urangips av det och lägger det på deponi. nyteknik.se/premium/gruvfo…