Weer het nodige gezegd deze week over corona-aanpak. Allemaal vanwege die gevreesde 3e golf die in april/mei zal pieken. Het vaccinatieschema moet weer om! De scholen weer dicht! Enige reflecties, op persoonlijke titel, en zonder claim dat ik de wijsheid wel in pacht heb. (1/n)
Gelezen: “nu over op 1 prik ipv 2 -> lockdown 1 maand eerder stoppen”.

Huidig schema: Pfizer & Moderna 2x (interval 6 wkn), AZ 2x interval 3 mnd, Janssen 1-malig. Moderna <100K/mnd, Pfizer ≈1M/mnd vanaf half April. Winst op korte termijn dus alleen bij Pfizer. (2/n)
Effect Pfizer Israel zichtbaar 2 wkn na 1ste prik (NEJM). Prognose RIVM (incl alle factoren, incl huidige vac-schema 80+ gevaccineerd op 1 mei, 60+ op 1 juni): piek IC-bezetting eind April, daarna daling en in juni ruimte versoepeling, briefing 2e K van Dissel deze week. (3/n)
Ergo: de verwachte extra Pfizer vaccins en schema-aanpassing lijken de hoogte/tijdstip van de piek niet meer te kunnen beïnvloeden. Het voordeel zou dus in de dalende poot van de curve moeten zitten, maar hoe groot dat voordeel is is onduidelijk. (4/n)
Ook nog: herverdeling leidt onvermijdelijk tot minder bescherming bij de meest kwetsbaren (voorlopig maar 1 ipv 2 prikken) en ook dat heeft een prijs. Aan de Gezondheidsraad om de voors en tegens van 1-malig prikken nogmaals te overwegen. To be continued. (5/n)
Claim: lockdown kan eerder stoppen is misleidend. Alle modellen laten zien dat dat weer snel tot hoge IC-piek kan leiden: velen nog niet gevaccineerd en die hebben allemaal een hele kleine kans om op de IC te komen, maar allemaal samen zijn dat er heel veel (in korte tijd). (6/n)
Dan de scholen. Scholen open en meer testen leidt tot meer vastgestelde infecties en clusters en meer reacties daarop (quarantaine en klas naar huis). Dat was voorspeld, en komt nu dus uit. Hoe erg is dat, vergeleken met alle scholen weer dicht? (7/n)
Er wordt veel gesnotterd (want er is ook rhino- en para-influenza) en er wordt veel getest. De vraag is in welke mate transmissie op scholen voorkomen kan worden, maar een extra inspanning daartoe kan al enorm bijdragen, zie 👇(8/n)
ntvg.nl/artikelen/nieu…
Wordt op de voet gevolgd: aantal scholen met een cluster van verspreiding is nu 6% (2% vorige week) en het is nog onbekend in welke mate de verspreiding door schoolbezoek bijdraagt aan ziekenhuisopnames (bijna zonder uitzondering volwassenen). To be continued. (9/n)
We zijn wel erg afhankelijk van modellen, hoor ik regelmatig. Mijn antwoord: alleen daardoor hebben we informatie over de meest waarschijnlijke scenario’s en de onzekerheid daarvan. Inmiddels bedraagt het aandeel Britse variant >85% in NL, …. zoals voorspeld. (10/n)
We zijn de komende weken nog vooral aangewezen op de ingestelde maatregelen, die een zeer groot effect hebben! De vaccins en het voorjaar komen eraan. (11/11)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Marc Bonten

Marc Bonten Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MarcBonten

31 Jan
Ik krijg veel vragen over resultaten Janssen vaccin, is het nauw goed (genoeg) of valt t tegen? “Topline efficacy data are based on 43,783 participants accruing 468 symptomatic cases of COVID-19” (1/9).
jnj.com/johnson-johnso…
“moderate COVID-19 disease: lab-confirmed SARS-CoV-2 and 1 or more of the following: evidence of pneumonia, deep vein thrombosis, shortness of breath or abnormal blood oxygen saturation >93%, respiratory rate ≥20; or 2 or more systemic symptoms suggestive of COVID-19.” (2/9)
“severe COVID-19 disease: lab-confirmed SARS-CoV-2 and 1 or more of the following: signs consistent with severe systemic illness, admission to ICU, respiratory failure, shock, organ failure or death.” (3/9)
Read 9 tweets
30 Jan
"Dat staat in het advies van het OMT aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS." Lek ligt niet bij OMT-leden, want die hebben t advies nog niet gezien.

-advies aan kabinet: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open nos.nl/l/t/2366617 via @NOS
OMT heeft vrijdagochtend overleg gehad. Schriftelijk advies volgt altijd paar dagen later, maar strekking daarvan zal zeker eerder gedeeld worden met Den Haag. Mijn verbazing is dat @NOS dan nu al een advies "in handen heeft".
Inmiddels hebben alle #OMT-leden het verslag ook ontvangen. Dit verslag gaat n aantal uren na OMT naar Bestuurlijk Ambtenaren Overleg, en daarna ook nog naar OMT-leden, maar niet op dezelfde dag. (1/n)
Read 12 tweets
22 Jan
Prachtig werk van @GGD_RR en @ErasmusMC met – gelukkig – een fijne boodschap. Goed nieuws, maar niet te duiden als dat “het allemaal wel meevalt met die variant”. GGD ziet geen grootschalige verspreiding van Britse coronavariant in Lansingerland nos.nl/l/t/2365479 via @NOS
Die heeft officieel B1.1.7. Geschatte Re-waarde van variant B1.1.7 in NL nu 1.25. Tijdens lockdown, maar voor avondklok. De Re-waarde van niet-varianten is beduidend lager. Omdat die nog steeds voor 90% van de besmettingen zorgen is de gezamenlijke Re <1 (en daalt curve). (2/n)
Waarom dan geen/weinig verspreiding in Langsingerland? Stel werkelijke Re-waarde ter plekke is 1.25. We weten: veel geïnfecteerden besmetten niemand/weinig en enkelen velen (superspreaders). (3/n)
Read 6 tweets
3 Jan
De kogel is door de kerk en er kunnen 30.000 medewerkers in ziekenhuizen gevaccineerd worden. Goed nieuws, maar nu de uitvoering. Snelheid geboden, want daar is het allemaal begonnen: geen dag te missen. (1/n)
Vaccins zijn bedoeld om de zorg rondom COVID-19 ptn overeind te houden: medewerkers aan het bed die risico lopen op besmetting (IC, COVID-afd en SEH). Twee dosis nodig om over 4-6 wkn beschermd te zijn. (2/n)
Nu begint de stoelendans: medium care en verloskunde ook? Nee, schijnt besloten te zijn. Terecht, want er zal wsl niet eens genoeg zijn voor alle medewerkers op IC, COVID-afd en SEH. (3/n)
Read 13 tweets
27 Dec 20
Als je op 2e kerstdag in het bos wordt aangesproken op onbetrouwbare antigeentesten is t tijd om eea op een rijtje te zetten. Dit was het nieuws op 1e kerstdag (1/n):
nos.nl/artikel/236202…
In dit onderzoek: Patiënten met COVID-19 verdachte klachten (matig tot ernstig ziek), die zich meldden bij de coronahuisartsenpost en die een test bij de GGD niet konden afwachten. PanBio antigeentest vergeleken met PCR. (2/n)
298 deelnemers waarvan 35 PCR-pos (prev 11.7%): sensitiviteit 21/35=60% (95% BI: 42.1%, 76,1%), specificiteit 100% (95% BI: 98.6%, 100%). Voor PCR<32 pos (n=28; prev 9.4%) sensitiviteit 21/28=75% (95% BI: 55.1%, 89.3%). (3/n)
Read 14 tweets
16 Dec 20
Mooi artikel in Science waar iedereen met een mening iets uit kan halen. Lees echter het artikel voor je dat gaat doen. (1/n)
Het is geen modelstudie maar een (technisch goede) analyse van longitudinale incidentiecijfers en ingestelde maatregelen in heel veel landen. Probleem 1: veel maatregelen werden tegelijkertijd ingesteld, waardoor je het effect van 1 niet met zekerheid kunt vaststellen. (2/n)
Probleem 2: Maatregelen zijn gegroepeerd, waarbij verschillen in uitvoering tussen landen wegvallen (alsof wij hetzelfde deden als de andere EU landen). (3/n)
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!