1) Bugünler vefa günleri, birbirlerimize destek olma, dertlermizle dertlenme günleri. Şu Ramazan'da telefonla dahi hal hatır sormak önemlidir. Pandemiden dolayı ziyaret imkanları azaldı, ama bu bilgiler insanın kardeşini ziyaret etmesi ve ilgilenmesi açısından önemli değil mi?
2) Ebû Hureyre radıyallâhu anhın naklettiğine göre Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Adamın biri başka bir köyde oturan Allah için sevdiği kardeşini ziyaret etmek için yola çıkar. Allah da onun gittiği yola gözcü olarak bir melek gönderir.
3) Melek adama rastlayınca ona nereye gittiğini sorar. O da filanca kişiyi görmeye gittiğini söyler. Melek ona der ki, gittiğin kişi akraban mı? Adam der ki, hayır. Melek der ki, ondan bir nimet elde etmek için mi gidiyorsun? Adam der ki, hayır.
4) Melek der ki, o hâlde onun yanına neden gidiyorsun? Adam der ki, ben onu Allah için seviyorum. Bunun üzerine melek şöyle der: Ben Allah’ın sana göndermiş olduğu bir elçiyim. Allah da seni, o adamı O’nun için sevdiğinden dolayı seviyor.”(Müslim, Birr 38)
5) Ömer b. Hattâb radıyallâhu anh geceleyin bir din kardeşini hatırlayınca “Ne uzun bir gece!” diyerek hayıflanır, sabah namazını kıldıktan sonra o din kardeşini görmeye gider ve onu görünce sarılıp kucaklardı. Hz. Ömer diyor ki:
6)Şu üç meziyet olmasaydı bir an evvel Allah’a kavuşmayı çok arzu ederdim: Allah yolunda sefere çıkmak, alnımı toprağa koyarak secde etmek ve kuru hurmaların iyilerinin yerden toplanması gibi, güzel sözleri toplayan cemaatle hasbihâl ederek oturmak! (Taberânî,Mu’cemu’l-Kebîr,792)
7) İmrân b. Hıttân diyor ki: “Allah için bin kardeş sevdim. Her birinin adını, babasının ve kabilesinin adını, evinin yerini bilirim.” Bu da o kardeşlerini ziyaret ettiğini göstermektedir.
8) Ma’rûfü’l- Kerhî şöyle demiştir: “On iki mil yol yürü ve Allah için kardeşini ziyaret et.”(Minhacu'l Kasidin, 402)
9) Resulullah aleyhissaletu vesselam'ı da ziyarete gelenler çok olurdu. İbn Sa'd'in tespitine göre Resulullah'ı Medine'de 72 tane heyet ziyaret etmiş. ( İbn Sa'd,I,291 ). Mesela hicri 5. yılda Müzeyne kabilesinden bir kerede 400 kişi ağırlanmış.
10) Mesela Üstad diyor ki: “Eğer İmam-ı Rabbanî Ahmed-i Farukî bugün Hindistan’da hayattadır diye ziyaretine bir dâvet vuku bulsa, bütün zahmetlere ve tehlikelere katlanarak ziyaretine gideceğim. (Mesnevi-i Nuriye, 129)
11) Şu örneğe de bakalım; Sa'd b. Muaz'ın torunu diyor ki: Enes b. Mâlik bir yolculuktan dönünce ziyaret için yanına varmıştım, sen kimsin diye sordu. Ben de; Vakîd b. Amr b. Sa’d b. Muâz’ım dedim. Bunun üzerine ağladı ve şöyle dedi:
12) Deden Sa’d’e çok benzersin. Sa’d insanların en uzun boylu ve iri yapılı kimselerinden idi. (Tirmizi, 1723/ sahih). Hz. Sa'd'in torunu Enes b. Malik'i ziyaret etmiş, Hz. Enes'in de aklına Sa'd b. Muaz gelince ağlamış. Bunlar sevgi ve eski hatıraların hasretinden kaynaklanıyor.
13) İbn Atâ(Ata el-Horasani'nin oğlu), babasının şöyle dediğini bildirir: “Her üç günde bir kardeşlerinizi ziyarete gidin. Hasta oldukları zaman onları ziyaret edin, meşgul oldukları zaman da işlerinde onlara yardımcı olun, Allah’ı unutmuşlarsa da O’nu kendilerine hatırlatın.
14) (rivayetin devamı) Zira şöyle denilir: “Bir mil yürüdükten sonra bir hastayı ziyarete git. iki mil yürüdüğün zaman iki kişinin arasını bul, üç mil yürüdüğün zaman Allah için bir kardeşini ziyaret et.”(Ebu Nüaym, Hilye, IV, 38)
15) Son olarak şu rivayete bakalım, Peygamber (S) Selmân el-Fârisî ile Ebu'd-Derdâ arasında kardeşlik akdi yaptı. Selmân, Ebu'd-Derdâ'yı ziyarete gitti. (Ebu'd-Derdâ'yı evde bulamadı) ve ka­rısı Ümmü'd-Derdâ'yı eski bir elbise içinde perişan gördü de:
16) — Bu hâlin nedir? diye sordu. Ümmü'd-Derdâ:
— Kardeşin Ebu'd-Derdâ'nın dünyâda bir işi ve ihtiyâcı yoktur (o, gündüz oruç tutar, gece namaz kılar), deyip dert yandı.
Bu sırada Ebu'd-Derdâ da geldi. Selmân için yemek yaptı (ve önüne getirdi). Selmân, Ebu'd-Deryâ'ya:
17) — Sen de ye! dedi.
Ebu'd-Derdâ:
— Ben oruçluyum! demesi üzerine Selmân:
— (Vallâhî bu orucu bozacaksın!) Ve sen yemedikçe ben de ye­meyeceğim, dedi.(bu nafile oruçtu)
18) Ebu'd-Derdâ da (orucunu bozup konuğu ile) yedi. Gece olunca Ebu'd-Derdâ, gecenin evvelinde namaza kalk­mak istedi. Selmân onu:
— Uyu! diye men' etti.
Ebu'd-Derdâ da uyudu. Sonra bir daha kalkmaya davrandı. yine Selmân:
19) — Uyu! deyip, onu kalkmaktan men' etti. Gecenin son vakti olunca Selmân:
— Şimdi kalk, dedi. (Kalktılar, abdest alıp) namaz kıldılar. Mü­teakiben Selmân, Ebu'd-Derdâ'ya:
20) Muhakkak ki senin üzerinde Rabb'in için bir hakk vardır.
Ve yine senin üzerinde kendin için bir hakk vardır.
Ve yine senin üzerinde ailen için de bir hakk vardır.
(Ve hattâ senin üzerinde misafir için de bir hakk vardır) .
21) Binâenaleyh sen her hakk sahibine hakkını ver! dedi. Sonra Ebu'd-Derdâ Peygamber'e geldi de bu vak'ayı O'na zik­retti. Peygamber (S):
— "Selmân doğru söylemiştir" buyurdu (Buhari, Edeb, 65)
22) Ebu'd Derda abid bir insan. Selman el-Farisi hazretleri ona dinde ölçülü olunması yönündeki nebevi beyanı hatırlattı. Böylece ziyaretin bir faydasını görmüş oluyoruz. Kimbilir böyle ziyaretler neticesinde birbirimize hayırhah olacağımız nice hususlar vardır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with FatihKumas

FatihKumas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @FatihKumas4

19 Apr
1) Hocaefendi'nin bazı eser ve konuşmalarında, hizmet insanlarının manevi değerler yönünden başkalaşım yaşamalarının tehlikesine ve kendilik bilinçlerine dair beyanları bulunmaktadır. Bu seride önemli olduğunu düşündüğüm mezkur mevzular ile alakalı bir derleme yapmaya çalıştım:
2) Değişme ve başkalaşma, üzerinde ciddi mânâda durulması gereken çok önemli bir meseledir. Çünkü daha önce de değişik vesilelerle ifade edildiği üzere bir çeşit başkalaşan her çeşit başkalaşabilir.
3) Evet, bir kere başkalaşan artık başkalaşma yoluna girmiş demektir. Sonra o şahıs, hiç farkına varmaksızın bir kere daha, bir kere daha başkalaşır ve neticede her yönüyle bambaşka biri oluverir.
Read 24 tweets
17 Apr
1) Muteber alimler sultan ve idarecilere yaklaşmamayı prensip olarak kabul etmişler ve bu konuda ümmeti ikaz sadedinde görüşlerini belirtmişlerdir.Ayrıca zalimlerden uzak durmak çok net ifade edilmiştir.İbnu'l Cevzi ve Gazzali'nin mevzuya dair bazı fikirlerini derlemeye çalıştım:
2) İbnu'l Cevzi "Minhacu'l Kasidin"'de şu alimlerin görüşlerine yer veriyor ve diyor ki: Bil ki, zalim yöneticiler ve devlet görevlileri karşısında üç hâlde bulunabilirsin. Birincisi; onları görmeye gitmendir ki en kötüsü budur.
3) İkincisi; onların seni görmeye gelmesidir ki birincinin bir alt derecesidir. Üçüncüsü ise onlardan uzak durman, ne senin onları görmen ne de onların seni görmesidir ki en güvenlisi budur.
Read 26 tweets
16 Apr
Hocaefendi diyor ki: Aslında, bir kimsenin ya da bir şeyin iyi veya kötü taraflarını, menfi veya müsbet yanlarını bulup meydana çıkarmak, ortada olanla olması gereken arasında mukayese yapmak demek olan "tenkit", ideale yürümede bir yoldur.
Müspet manada tenkit etmek ve tenkide açık olmak ilmî esas­lardan birisidir. Ne var ki, onun da bir üslûbu, uygun bir şekli vardır. Her şeyden önce, tenkit eden kimse insaflı olmalı, söyleyeceklerini nefsi hesabına değil, Hak rızası adına söylemeli ve hayır mülâhazasından başka
bir garazı bulunmamalıdır. Münekkid, gerçekten iyi bildiği hususlarda fikirlerini usûlünce ortaya koyarken, sahası olmayan mevzularda da susmasını ve dinlemesini bilmelidir. Ayrıca, bir tenkidi kimin yaptığı da çok önem­lidir. Damara dokundurmayacak ve muhatabını rencide
Read 9 tweets
24 Mar
1)Firdevs cennetine varis olacakların vasıflarından birisi "boş iş ve sözlerden yüz çevirmektir. (23/3).Beyzavi "Çünkü o kadar meşgullerdir ki, ona vakit bulamazlar" diyor.Bu seride genç yaşta vefat etmelerine rağmen hayatlarını dolu dolu geçirmiş alimlere değinmeye çalışacağım:
2) İlk bahsedeceğim Gazzali. Genç yaşta yetim kalmasına rağmen, ilimde çok önemli bir yere sahip olmuş ve etkili kitaplar yazıp 53 yaşında vefat etmiştir(1058-1111). Vakit çok iyi değerlendirilmeden o eserler yazılamaz, zira bir coğu iktibas degil, düşünülerek yazılan eserler.
3) Sonraki örneğimiz Nevevi. Hem zühd ve takvası, hem salim kişiliği meşhur olmuş bu alimimiz 43 yaşında vefat ediyor(1234-1277).Eserleri kaynak eserlerdir. Riyazu's Salihin, Takrib ve Minhac gibi kitapları baş yapıtlardandır. Bekardı. İlim harici nikah için vakit bulamamıştır.
Read 21 tweets
22 Mar
1) Bugün hasret kaldığımız Ömer b. Abdülaziz'in yönetim anlayışına örnekler:

Zalim valilerin uygulamalarından zarar görmüş Kûfe halkının zararlarını gidererek, oradaki müslim gayr-i müslim bütün insanlara adaletle davranılmasını emretmiştir(Ebû Ubeyd, s. 65)

AYM İrademiGeriVer
2) Devlet icraatlarını denetleyen bir danışma kurulu oluşturdu. Bu heyetin ortak görüşü olmadan devlete ait işlerde kararlar alınmamaktaydı. (İbn Sa’d, V, 334).

Eş-Şa'bi ve Hasan el-Basri gibi ehil insanları kadı olarak atadı.
3) Yolsuzluğa karşı tavizsizdi: Cerrah bin Abdülhakemî’ye daha önce vali olan ve yolsuzluk yapan valileri yakalatması ve hapse attırmasını emretmiş ve o da bunu aynen yerine getirmiştir.( Belâzurî, Futûhu’l-Buldân s. 600.)
Read 19 tweets
21 Mar
1) Türkiye'deki inançsızların bazıları eşine nadir rastlanacak seviyede sığdır. Din hakkında bildikleri, sloganvari ezberler haricinde ciddi bir şey değildir. Bu seride Müslümanların Dünya bilim düşünce hayatına olan katkılarını Batılıların tespitleri ile göstermeye çalışacağım:
2) Fransız felsefeci Dr. Jacqueline Russ, Türkçeye Avrupa Düşüncesinin Serüveni (L'aventure de la pensée européenne) olarak çevrilen kitabında, Arap-İslam bilimsel düşüncesinin Avrupa'daki kültürel atmosferin oluşumuna etkilerine dair diyor ki:
3)) XII. yüzyılda, pahalı eşyalar, baha­rat ve ipek gibi nadir ürünler ve aynı zamanda el yazmaları Doğu'dan, Bizans'tan gelir. Arapça aracı rolü oynar, zira Aristoteles ile Euklides'in eserleri Müslümanlara ait kütüphanelerde bulunur.
Read 36 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!