1) Türkiye'deki inançsızların bazıları eşine nadir rastlanacak seviyede sığdır. Din hakkında bildikleri, sloganvari ezberler haricinde ciddi bir şey değildir. Bu seride Müslümanların Dünya bilim düşünce hayatına olan katkılarını Batılıların tespitleri ile göstermeye çalışacağım:
2) Fransız felsefeci Dr. Jacqueline Russ, Türkçeye Avrupa Düşüncesinin Serüveni (L'aventure de la pensée européenne) olarak çevrilen kitabında, Arap-İslam bilimsel düşüncesinin Avrupa'daki kültürel atmosferin oluşumuna etkilerine dair diyor ki:
3)) XII. yüzyılda, pahalı eşyalar, baha­rat ve ipek gibi nadir ürünler ve aynı zamanda el yazmaları Doğu'dan, Bizans'tan gelir. Arapça aracı rolü oynar, zira Aristoteles ile Euklides'in eserleri Müslümanlara ait kütüphanelerde bulunur.
4) Yu­nanca ve Arapça el yazmalarının peşine düşen Hıristiyan entelektüel­ler ve aynı zamanda çevirmenler Aristoteles'in eserlerine ait çevirileri, Euklides'in matematikle ilgili eserlerini ve Batlamyus'un astronomi çalışmalarını Batı'ya taşırlar.
5) Batı'nın kültürel gelişimi, Arapça'dan Latince'ye yapılan çeviriler nedeniyle, Yunanlar'ın ve Araplar'ın yap­tığı katkıların izlerini taşır (sf. 71). Arap düşüncesiyle kurulan yakın bir ilişki, Batılı matematikçilere kendi metotlarını geliştirme olanağı sunar.
6) Henüz X.yüzyılda, Fran­sız Gerbert İspanya'daki Arap okullarında eğitim gören ilk Hıristiyanlardan biri olmuştur. Alman İmparatoru III. Otto'nun danışmanı, Reims ve Ravenne başpiskoposu ve 999 yılında Papa olan Gerbert Avrupa'daki büyük düşünce hareketinde yer alır.
7) Xl. yüz­ yılda, Arap dilinde yazılan matematiksel çalışmalar, özellikle Toledo' da kurulan bir araştırmacılar topluluğu tarafından tercüme edilir. Peki Arap düşüncesiyle kurulan bu yakın ilişki nasıl bir sonuç vermiştir?
8) Avru­pa'da cebir tarihinin ilk dönemlerinde, İspanya'da yaşayan Robert de Chester, Harezmi'nin eserlerini çevirir ve cebir terimi (algebre) bu­ radan çıkar. Kısacası, Avrupa'daki bilginlerin dikkatini çeken şey cebir ve trigonometri olmuştur.
9) Xll . ve XII . yüzyılın kavşağında, İtalyan Leonardo Fibonacci , Araplar'dan öğrenilen hesaplama ilkelerini Batı dünya­sında yaygınlaştırır ve "Arap rakamları" denilen rakamların kullanıl­masına önayak olur. (sf.84)
10)Henüz XII. yüzyılda,Chartres merkezli entelektüel kesimler de­neysel bilimin yarattığı merak ve heyecanı dile getirirler. Fakat Chartres ekolünün yanında, doğa konularına yönelik bir bilimsel metodun oluşmasında rol oynayanlar, Arap bilimine ait çalışmaları tercüme edenlerdir.
11) Matematik bilimleriyle ilgili düşünceler konu­sunda dile getirdiğimiz olgularla bu alanda da karşılaşmaktayız. Bu bağlamda, İngiliz kökenli Adelard de Bath, Arap di­linde yazılmış bilimsel çalışmalar için gerçekleştirdiği Latince versi­yonlar nedeniyle bu konuda temel
12) bir rol oynar. Doğa Meseleleri (1111-1116 tarihleri arasında yazılmıştır) adlı çalışmasında, Adelard de Bath bilimsel bir metodun oluşturulmasıyla ilgilenir. Burada Oxford hocalarının güzel çalışmalarından ve matematiksel fizik ala­nında geliştirdikleri taslak düşüncelerden
13) henüz uzağızdır; fakat bilimsel gözlem doğrultusunda gösterilen istek ve kaygılar net bir biçimde ortadadır. Dolayısıyla, bilimle ve deneysel metotla ilgili modern düşüncelerin oluşumunda Arap dünyasının yarattığı etki her alanda kendini gösterir.
14) Söz konusu etki bilimsel düşüncenin oluşu­muna yön vermiştir: Chartreslı bilim insanları da gözlem kavramına öncelik veren Arapça kaynaklardan etkilenmişlerdir.(sf.89)
15)Müslüman matematikçilerin dünya kültürüne önemli katkıları olmuştur.Bernard Lewis diyor ki;Çin'den kağıdın ve ar­dından kağıt yapım tekniğinin getirilmesi ile Hindistan'dan basamaklı sayı sisteminin ve sıfırın alınması büyük bir bilimsel ve edebi rönesansa giden yolu hazırladı
16) üstelik rönesans teriminin alışılagelmiş biçimde yakıştırıldığı Avrupa'daki akımdan yüzyıllar önce..(Çatışan Kültürler, sf. 8-9).

Bu konuda F. Benson Stonaker "Meşhur Matematikçiler" kitabında Hind sayı sistemini geliştiren büyük Matematikçi Harezmi ile alakalı diyor ki:
17) Harezmi'nin bu dönem matematiği üzerindeki etkisi çok büyüktü, çünkü sadece Hint rakamlarının değerini takdir etmemiş, aynı zamanda bu konuda küçük bir kitap da yazmıştır. Bu kitap ne çok yer gezdi!
18) Arapça olarak, o dönemde İspan­ya'yı da içine alan Müslüman dünyasını dolaştı. Birkaç yüzyıl sonra, bu kitap muhtemelen, Elementler'i çeviren İngiliz keşiş Adelard tarafından Latince'ye aktarılmıştı.
19)Harezmi'nin bir başka önemli eseri de Fonksiyon Bulma ve Denklem Hesabı idi. Bu metin Latince'ye çevrildi ve 16. yüzyıla kadar Avrupa üniversitelerinde başlıca matematik kitabı olarak kullanıldı. Bu eser el-cebr veya genel kullanım şekliyle cebir kelimesini takdim etti.(sf.29)
20) Müslümanlar Yunanlıların matematik, astronomi ve optikteki başarılarını çok daha ileriye gö­türmüşlerdir. Müslümanlar klasik uygarlığın bu bü­yük mirasını özümseyerek ve ona kendi yaptıklarını da ekleye­rek Batı'ya geçirebilmişlerdir.(Cambridge İslam Ülkeleri Tarihi,sf.23-24)
21) Will Durant diyor ki: İbn-i Heysem'in(Avrupa dilerindeki adı Alhazen), Avrupa ilmine büyük etkisi olmuştur. Eğer o olmasaydı bir Roger Bacon'un adı bile duyul­mazdı. Bacon, Opus Maitus adlı eserinin hemen her sayfasında onun adını zikreder. Kepler'e gelinceye kadar,
22) Avrupalıların bilgisi İbn-i Heysem'in ışık çalışmaları üzerine kurulmuştu. Daha geniş bilgiyi bu Yüksek Lisans tezi'nin 65. sayfasından itibaren okuyabilirsiniz : acikerisim.fsm.edu.tr:8080/xmlui/bitstrea…
23) Bunlara ilaveten bazı kitaplardan bahsetmek istiyorum :

a) İspanyol bilim tarihçisi Juan Vernet'in Türkçe'ye "Avrupa İslam'a Neler Borçlu" kitabı, Endülüs'ün İspanya ve Avrupa üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir eser: amazon.com/Avrupa-Islama-…
24) b) Sicilya'da Normanlar ve Müslümanlar" adlı kitap da bir zamanlar musluman adası olan Scilya üzerinden tercümelerin Avrupa'ya geçişini ve rönesans'a etkilerini anlamak için önemli:kitapyurdu.com/kitap/sicilyad…
25) c) İşte tam bu konularda George Saliba'nın " İslam Bilimi ve Avrupa Rönesansının Oluşumu" adlı eserinin de okunması gerekir: kitapyurdu.com/kitap/islam-bi…
26) d) Montgomery Watt insaflı bir oryantalist olarak kabul edilir ama kendi adıma söyleyecek olursam, bazı yazdıklarını okuyunca oldukça basit denilebilecek çıkarımlar yaptığını görmüştüm. Fakat "İslam Avrupa'da" eseri bu konuda okunabilir: kitapyurdu.com/kitap/islam-av…
27) e) Düşünce dünyasındaki muslumanlarin etkilerine bakılacak olunursa, Charles E. Butterworth'un Kassel ile birlikte "İslam Felsefesi'nin Avrupa'ya Girişi" olarak Türkçe'ye tercüme edilen ve mevzuya dair tebliğlerin derlendiği bu eser de okunabilir: kitapsepeti.com/urun/detay/kit…
28) f) Batı dillerine de vakıf ve önemli bir felsefe uzmanı olan Abdurrahman Bedevi'nin " Batı Düşüncesinin Oluşumunda İslam'ın Rolü" eseri de okunması gerekir: kitapyurdu.com/kitap/bati-dus…
29) Bernard Lewis diyor ki; Çin'den kağıdın ve ar­dından kağıt yapım tekniğinin getirilmesi ile Hindistan'dan basamaklı sayı sisteminin ve sıfırın (müslümanlar tarafından) alınması büyük bir bilimsel ve edebi rönesansa giden yolu hazırladı;
30) üstelik rönesans teriminin alışılagelmiş biçimde yakıştırıldığı Avrupa'daki akımdan yüzyıllar önce..(Çatışan Kültürler, sf. 8-9).
31) Daha bunlar gibi bir çok örnek gösterebiliriz. Müslümanlar dünyada düşünce-bilim ve inancı harmanlayıp çok büyük bir coğrafyada medeniyet inşa etmişlerdir. Ve suanki medeniyetin bilim ve düşünce noktasında müslümanlara minnettar olması gerekmektedir.
32) Artık o eskidendi, İslam ile bilim uyuşmaz, veya İslam bilime manidir gibi sözler cahilliğin en koyusu olarak kabul edilebilir. Bu konuda en son dünya çapındaki bilim tarihçisi Fuat Sezgin'den alıntı yapmak istiyorum:
33) Genç kuşakların Türk okullarında bizim kuşaklarımız­daki gibi, Müslümanların bilimler tarihindeki yeri ile ilgili, ne kadar farklı olumlu veya olumsuz şeyler öğrendiklerini bilemiyorum.
34) Ama bu hususta gözden kaçmayan bir gerçek var ki o da genellikle Müslümanlar, bu arada Türkler İslâm kültür dünyasının bilimler tarihindeki yerini ya çok az biliyorlar, ya hiç bilmiyorlar, yahut da bu kültür dünyasına karşı çok yanlış görüşler taşıyor­lar.
35) Batı dünyasının bugünkü üstün durumu birçok Müslümanda özellikle Türklerde adeta bir aşağılık duygusu uyandırıyor.. 60 yıllık çalışmalarımda her gün biraz daha fazla İslâm uygarlığını tanımanın ve tanıtma­nın Batı dünyasına ulaşma davası bakımından en sağlam,
36) daha doğrusu tek yol olduğuna inandım (İslâm Kültür Dünyasının Bilimler Tarihindeki Yeri sf.22).

Bu seriyi yazmaktaki amacım sadece bu kişiye cevap vermek değildi, daha önceden yazdigim şeyleri derleyip merakı olan arkadaşlara bir katkısı olabilir diye aktarımda bulundum.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with FatihKumas

FatihKumas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @FatihKumas4

24 Mar
1)Firdevs cennetine varis olacakların vasıflarından birisi "boş iş ve sözlerden yüz çevirmektir. (23/3).Beyzavi "Çünkü o kadar meşgullerdir ki, ona vakit bulamazlar" diyor.Bu seride genç yaşta vefat etmelerine rağmen hayatlarını dolu dolu geçirmiş alimlere değinmeye çalışacağım:
2) İlk bahsedeceğim Gazzali. Genç yaşta yetim kalmasına rağmen, ilimde çok önemli bir yere sahip olmuş ve etkili kitaplar yazıp 53 yaşında vefat etmiştir(1058-1111). Vakit çok iyi değerlendirilmeden o eserler yazılamaz, zira bir coğu iktibas degil, düşünülerek yazılan eserler.
3) Sonraki örneğimiz Nevevi. Hem zühd ve takvası, hem salim kişiliği meşhur olmuş bu alimimiz 43 yaşında vefat ediyor(1234-1277).Eserleri kaynak eserlerdir. Riyazu's Salihin, Takrib ve Minhac gibi kitapları baş yapıtlardandır. Bekardı. İlim harici nikah için vakit bulamamıştır.
Read 21 tweets
22 Mar
1) Bugün hasret kaldığımız Ömer b. Abdülaziz'in yönetim anlayışına örnekler:

Zalim valilerin uygulamalarından zarar görmüş Kûfe halkının zararlarını gidererek, oradaki müslim gayr-i müslim bütün insanlara adaletle davranılmasını emretmiştir(Ebû Ubeyd, s. 65)

AYM İrademiGeriVer
2) Devlet icraatlarını denetleyen bir danışma kurulu oluşturdu. Bu heyetin ortak görüşü olmadan devlete ait işlerde kararlar alınmamaktaydı. (İbn Sa’d, V, 334).

Eş-Şa'bi ve Hasan el-Basri gibi ehil insanları kadı olarak atadı.
3) Yolsuzluğa karşı tavizsizdi: Cerrah bin Abdülhakemî’ye daha önce vali olan ve yolsuzluk yapan valileri yakalatması ve hapse attırmasını emretmiş ve o da bunu aynen yerine getirmiştir.( Belâzurî, Futûhu’l-Buldân s. 600.)
Read 19 tweets
18 Mar
1) İfk hadisesi, Asr-ı Saadet'te toplumsal çalkalanmaya sebep olan bir vakadır. Münafıkların başı olan Abdullah bin Ubey bin Selül olayın yaygınlaşmasını sağlamış ve toplum içinde çalkantıya sebep olacak şekilde propagandasını yapmıştır.
2) Ne var ki, Hz. Ebu Bekir ile yakın akraba olan Mistah bin Usase dahi buna inanmış, Rasulullah aleyhissaletu vesselam'ı yazdığı şiirler ile savunan Hassan bin Sabit de bu kervana katılmıştır.
3) Mus'ab bin Ümeyr'in hanımı ve aynı zamanda annemiz Zeynep binti Cahş'ın da kızkardeşi olan Hamne binti Cahş da onlara iştirak etmiştir. Ve olay netleştikten sonra kendilerine terettup eden hukuki ceza uygulanmıştır.
Read 25 tweets
17 Mar
1) Bir ihtilaf ne zaman fitneye dönüşebilir, bu konuda yaptıgım okumalar üzerinden görüşlerim:
a) İhtilafı düello gibi yürütüyorsanız, taraflar sadece birbirlerini yıpratır ve bu sadece ihtilafı körükler, fitneye kapı aralanır, insanlar daha çok birbirlerine karşı cephe alırlar.
2) b)Olaylara etkisi olsun olmasın kendi aklınızdan yürüttüğünüz mantık ile bir irtibat kurup, alakasız insanları zanlı konumuna getirirseniz, karışıklığı artırır, fitneyi körüklersiniz. Çünkü herkes herkese bir zan beslemeye başlar,esas olan ise sonuna kadar temkinli harekettir.
3) c) Böyle zamanlarda empati en önemli çözüm aracıdır. Bu insanlar neyi bilmek istiyor, neden rahatsızlar diyerek anlamak ve zihinlerindeki soruları gidermeye çalışmak önemlidir. Her zaman ters tavırlı insanlar çıkacaktır, ama samimi gönlü kırık insanları unutmamak gerekir.
Read 13 tweets
16 Mar
1) Karen Armstrong İslam ve bilim hakkında diyor ki:

Kuran, sürekli olarak Tanrı'nın "mesaj"larının ve "işaret"lerinin anlaşılması için akıl gerektiğini vurgular. Müslümanlar kendi mantıklarından feragat etmemeli fakat dünyayı merak ve dikkatle incelemelidirler.
2) Daha sonra Müslümanlara incelenmiş doğa bilimi geleneğini geliştirme olanağı sağlayacak olan da bu yaklaşımdır ve bu bilim Hristiyanlık'taki gibi hiçbir zaman din için tehlike olarak görülmemiştir. On ikinci yüzyilda Avrupalı bilimadamları İspanya'ya doluşmuştu.
3) Burada Müslüman bilimi ile karşılaşıyorlardı. Müslüman ve Yahudi entelektüellerin yardımıyla bu engin entelektüel hazineyi Batı'ya taşımak için büyük bir çeviri tasarısını gerçekleştirmeye koyuldular.
Read 6 tweets
14 Mar
1) Bu seriyi 14 Mart Tip Çalışanları günü vesilesi ile, öncelikle KHK sebebi ile işlerinden el çektirilen tıp çalışanlarına, sonra covid sürecinde hayatını tehlikeye atarak insanların sağlı ile ilgilen tabiplere, ve tüm sağlık personeline ithaf etmek için yazıyorum.
2) Sağlık kıymeti bilinmesi gereken bir nimettir. Peygamber Efendimiz aleyhissaletu vesselam, “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: “Sağlık ve boş zaman.” (Buhârî, Rikâk, 1) diyor.
3) Ve bu hususta insanlara tedavi yöntemleri tavsiye etmiş, devrinin ilaçları ile de tedavi uygulamistir. Ve diyor ki: "Allah hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç varetmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." (Ebu Dâvud, 3874).
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!