1) Bugün hasret kaldığımız Ömer b. Abdülaziz'in yönetim anlayışına örnekler:

Zalim valilerin uygulamalarından zarar görmüş Kûfe halkının zararlarını gidererek, oradaki müslim gayr-i müslim bütün insanlara adaletle davranılmasını emretmiştir(Ebû Ubeyd, s. 65)

AYM İrademiGeriVer
2) Devlet icraatlarını denetleyen bir danışma kurulu oluşturdu. Bu heyetin ortak görüşü olmadan devlete ait işlerde kararlar alınmamaktaydı. (İbn Sa’d, V, 334).

Eş-Şa'bi ve Hasan el-Basri gibi ehil insanları kadı olarak atadı.
3) Yolsuzluğa karşı tavizsizdi: Cerrah bin Abdülhakemî’ye daha önce vali olan ve yolsuzluk yapan valileri yakalatması ve hapse attırmasını emretmiş ve o da bunu aynen yerine getirmiştir.( Belâzurî, Futûhu’l-Buldân s. 600.)
4) Fakirliğe karşı büyük bir mücadele başlatmış valilerin de özellikle bu konuların üzerine eğilmelerini ve muhtaç kişileri araştırmalarını emretmiştir. Çalışmaya gücü yetmeyen zimmet ehline de maaş bağlatmıştır. (Ebû Ubeyd, Kâsim b. Sellâm, Kitabu'l-Emval s. 357- 64 )
5) Ayrımcılık yapmazdı: fakir insanlarla beraber yemek yerdi, bazen de zimmîlerin yanına gelir onlar da Ömer’e( rahimehullah ) yemek takdim ederlerdi. Halife de onlara daha fazlasıyla karşılık verir, onlarla yemek yerdi ( İbnu’l-Cevzî, Sîret., s.192.)
6) Ömer b. Abdülaziz zekât vermeye gidilen yerlerde zekât verilecek insanların kalmadığı bilgisi kendisine ulaşınca valilere o mallarla köle satın alıp azat etmelerini emretmiştir. (İbnü’l-Cevzî, Sîret. s. 94)
7) Omer bin Abdulaziz'in bu ve benzeri sosyal devlet anlayisiyla gerçekleştirdiği uygulamaları vereceğim linkten okuyabilirsiniz : dergipark.gov.tr/download/artic…
8) Ömer rahimehullah, Hukumdar Velid'in ogluna yazdı ve dedi ki:"Baban Velid,ganimetin beşte birini sana bırakmış...Oysa hissesi Müslümanlardan herhangi birinin hissesi kadardır..Bu kadar kimsenin hakkına tecavüz eden babanın kıyamet günü bir sürü düşmanı olacaktır. (Nesai, 4066)
9) Horosan valisi el-Cerrâh b. Abdullah Ömer b. Abdu’l-Azîz’e bir mektup yazdı ve şöyle söyledi: “Horasân halkı azili bir kavimdir ve onları yola getirmenin kılıçtan ve sopadan gayri yolu yoktur. Bu yüzden, Emîrü’l-Mu’minîn bunların kullanımı için bana müsaade eder mi?
10) Halife diyor ki: Horasân halkının azılı bir kavim olduğunu ve onları yola getirmek için kılıçtan ve sopadan gayri yol olmadığını söylediğin mektubun elime ulaştı. Lakin, gerçekte yanlış konuşan sensin. Onları yola getirecek olan hak ve adalettir. Bunu onların arasında yay”
11) Ömer hazretleri maddiyattan ziyade maneviyata önem verdiğinden midir, yoksa adil yönetiminin sosyal dengeyi sağlayıp zenginleşmeye etki ettiğinden midir, hükümranlığı dönemi oldukça bereketliydi. İhtida edenlerden cizye vergisi alınmıyordu. Kendisine durum mektupla iletildi.
12) Gelirin azalacağını zanneden Horosan Valisi Cerrah b. Abdullah, bu kişilerin müslümanlıklarının sınanmasını söylemişti. Ömer b. Abdülaziz dedi ki, "Allah Peygamberi (aleyhissaletu vesselam) vergi tahsildarı olarak değil, İslam'ı tebliğ için gönderdi" (Belazuri,Ensab,VIII,146)
13) Adalet ve ekonomik gelişmişlik arasındaki Ömer b. Abdülaziz'in dönemini de kapsayacak şekilde değerli bir alim Bergamalı Mühyiddin Kafiyeci'nin (o. 1474) Seyfu'l Muluk kitabının tercümesinden örnekler aktaracak olursak;

Kafiyeci diyor ki:
14) Adâletin bir diğer fazileti, beldeleri ve kulları mamur hale getirmesi ve gelirleri artırmasıdır. Ömer b. el-Hattâb devrinde Irak’taki Sevâd arazilerinden elde edilen harâc(toprak vergisi) gelirlerinin 137 milyon [dirhem] iken kendisinden sonraki devirlerde giderek azalması
15) ve en son Haccâc devrinde 8 milyona kadar düşmesi, ardından Ömer b. Abdülazîz’in halifeliği üstlendiği ilk yıl bu gelirlerin 30 milyon, ikinci yılsa 60 milyon ve hatta denildiğine göre daha da fazla artmış olması, bu sözün doğruluğunu gösteren bir delildir.
16) Ömer b. Abdülazîz, “Ömrüm vefâ etse Ömer b. el-Hattâb (ra) devrinde elde edilen miktara ulaştırırım” demiştir. Ben derim ki; Haccâc devrinde onun zulmü sebebiyle harâc gelirleri düşmüş iken Ömer b. Abdülazîz’in adâleti sayesinde tekrar yükselmiştir.
17) Ömer b. Abdülazîz’in vâlîlerinden (âmil) biri, kendisine yönetmekte olduğu şehrin harap halinden şikâyet eden bir mektup yazmış ve imar çalışmaları için ödenek talebinde bulunmuştu. Ömer, cevâbî mektubunda şunları söyledi:
18) “Senin yazdıklarını anladım, sen de benim yazdıklarımı okuyunca şehri adâletle sağlamlaştır ve şehrin uçlarını zulümden arındır. Şehrin imarı bundan ibârettir, vesselâm.”
19) Ben derim ki; hiç şüphesiz Ömer b. Abdülazîz’in bu cümlesi, cevâmiu’l-kelim kabîlinden özlü bir sözdür. Ey anlayış sahibi değerli kişiler; bu sözlerden ibret alın ki dünya ve âhirette kalıcı yüce değerlere ve büyük iyiliklere erişesiniz.(Kafiyeci'nin Siyasetnameleri, 67)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with FatihKumas

FatihKumas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @FatihKumas4

24 Mar
1)Firdevs cennetine varis olacakların vasıflarından birisi "boş iş ve sözlerden yüz çevirmektir. (23/3).Beyzavi "Çünkü o kadar meşgullerdir ki, ona vakit bulamazlar" diyor.Bu seride genç yaşta vefat etmelerine rağmen hayatlarını dolu dolu geçirmiş alimlere değinmeye çalışacağım:
2) İlk bahsedeceğim Gazzali. Genç yaşta yetim kalmasına rağmen, ilimde çok önemli bir yere sahip olmuş ve etkili kitaplar yazıp 53 yaşında vefat etmiştir(1058-1111). Vakit çok iyi değerlendirilmeden o eserler yazılamaz, zira bir coğu iktibas degil, düşünülerek yazılan eserler.
3) Sonraki örneğimiz Nevevi. Hem zühd ve takvası, hem salim kişiliği meşhur olmuş bu alimimiz 43 yaşında vefat ediyor(1234-1277).Eserleri kaynak eserlerdir. Riyazu's Salihin, Takrib ve Minhac gibi kitapları baş yapıtlardandır. Bekardı. İlim harici nikah için vakit bulamamıştır.
Read 21 tweets
21 Mar
1) Türkiye'deki inançsızların bazıları eşine nadir rastlanacak seviyede sığdır. Din hakkında bildikleri, sloganvari ezberler haricinde ciddi bir şey değildir. Bu seride Müslümanların Dünya bilim düşünce hayatına olan katkılarını Batılıların tespitleri ile göstermeye çalışacağım:
2) Fransız felsefeci Dr. Jacqueline Russ, Türkçeye Avrupa Düşüncesinin Serüveni (L'aventure de la pensée européenne) olarak çevrilen kitabında, Arap-İslam bilimsel düşüncesinin Avrupa'daki kültürel atmosferin oluşumuna etkilerine dair diyor ki:
3)) XII. yüzyılda, pahalı eşyalar, baha­rat ve ipek gibi nadir ürünler ve aynı zamanda el yazmaları Doğu'dan, Bizans'tan gelir. Arapça aracı rolü oynar, zira Aristoteles ile Euklides'in eserleri Müslümanlara ait kütüphanelerde bulunur.
Read 36 tweets
18 Mar
1) İfk hadisesi, Asr-ı Saadet'te toplumsal çalkalanmaya sebep olan bir vakadır. Münafıkların başı olan Abdullah bin Ubey bin Selül olayın yaygınlaşmasını sağlamış ve toplum içinde çalkantıya sebep olacak şekilde propagandasını yapmıştır.
2) Ne var ki, Hz. Ebu Bekir ile yakın akraba olan Mistah bin Usase dahi buna inanmış, Rasulullah aleyhissaletu vesselam'ı yazdığı şiirler ile savunan Hassan bin Sabit de bu kervana katılmıştır.
3) Mus'ab bin Ümeyr'in hanımı ve aynı zamanda annemiz Zeynep binti Cahş'ın da kızkardeşi olan Hamne binti Cahş da onlara iştirak etmiştir. Ve olay netleştikten sonra kendilerine terettup eden hukuki ceza uygulanmıştır.
Read 25 tweets
17 Mar
1) Bir ihtilaf ne zaman fitneye dönüşebilir, bu konuda yaptıgım okumalar üzerinden görüşlerim:
a) İhtilafı düello gibi yürütüyorsanız, taraflar sadece birbirlerini yıpratır ve bu sadece ihtilafı körükler, fitneye kapı aralanır, insanlar daha çok birbirlerine karşı cephe alırlar.
2) b)Olaylara etkisi olsun olmasın kendi aklınızdan yürüttüğünüz mantık ile bir irtibat kurup, alakasız insanları zanlı konumuna getirirseniz, karışıklığı artırır, fitneyi körüklersiniz. Çünkü herkes herkese bir zan beslemeye başlar,esas olan ise sonuna kadar temkinli harekettir.
3) c) Böyle zamanlarda empati en önemli çözüm aracıdır. Bu insanlar neyi bilmek istiyor, neden rahatsızlar diyerek anlamak ve zihinlerindeki soruları gidermeye çalışmak önemlidir. Her zaman ters tavırlı insanlar çıkacaktır, ama samimi gönlü kırık insanları unutmamak gerekir.
Read 13 tweets
16 Mar
1) Karen Armstrong İslam ve bilim hakkında diyor ki:

Kuran, sürekli olarak Tanrı'nın "mesaj"larının ve "işaret"lerinin anlaşılması için akıl gerektiğini vurgular. Müslümanlar kendi mantıklarından feragat etmemeli fakat dünyayı merak ve dikkatle incelemelidirler.
2) Daha sonra Müslümanlara incelenmiş doğa bilimi geleneğini geliştirme olanağı sağlayacak olan da bu yaklaşımdır ve bu bilim Hristiyanlık'taki gibi hiçbir zaman din için tehlike olarak görülmemiştir. On ikinci yüzyilda Avrupalı bilimadamları İspanya'ya doluşmuştu.
3) Burada Müslüman bilimi ile karşılaşıyorlardı. Müslüman ve Yahudi entelektüellerin yardımıyla bu engin entelektüel hazineyi Batı'ya taşımak için büyük bir çeviri tasarısını gerçekleştirmeye koyuldular.
Read 6 tweets
14 Mar
1) Bu seriyi 14 Mart Tip Çalışanları günü vesilesi ile, öncelikle KHK sebebi ile işlerinden el çektirilen tıp çalışanlarına, sonra covid sürecinde hayatını tehlikeye atarak insanların sağlı ile ilgilen tabiplere, ve tüm sağlık personeline ithaf etmek için yazıyorum.
2) Sağlık kıymeti bilinmesi gereken bir nimettir. Peygamber Efendimiz aleyhissaletu vesselam, “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: “Sağlık ve boş zaman.” (Buhârî, Rikâk, 1) diyor.
3) Ve bu hususta insanlara tedavi yöntemleri tavsiye etmiş, devrinin ilaçları ile de tedavi uygulamistir. Ve diyor ki: "Allah hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç varetmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." (Ebu Dâvud, 3874).
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!