Baris Profile picture
19 Apr, 15 tweets, 7 min read
Haftasonu yaşadığımız #Bitcoin deki düşüşün arkasında yatan nedenler ile ilgili bir flood paylaşmak istiyorum. İşin arkasındaki kişi veya kişileri bilmek tabii ki güç fakat eldeki veriler ile olayın hem madenciler kısmına hem de vadeli piyasadaki likidasyonlar kısmına değineceğim
İlk olarak #Bitcoin ağındaki hesaplama gücündeki (hashrate) düşüş Kasım 2017 den bu yana gördüğümüz en büyük günlük düşüştü. Neredeyse yarıya düşen hashrate ile birlikte $BTC fiyatlarında da büyük bir düşüş görmüş olduk. (Hash-Fiyat ilişkisine flood'un devamında değineceğim)
Çinde networkün hasrate'inin yarısını devreden çıkartan bu elektrik kesintisi aslında $BTC'deki düşüşten önce biliniyordu. Bölgedeki kömür madeninde yaşanan kaza ile ilgili yerel bir haber sitesinin google translate çevirisini ekliyorum. translate.google.com/translate?hl=&…
16 Nisan cuma günü 9000 adet $BTC #Binance borsasına (muhtemelen satılma amacıyla) gönderilmiş.

Burada sevgili @woonomic'in bir notu var o da Binance borsası Asya tarafında Batıya nazaran daha fazla hacime sahip o yüzden bu transferin arkasındaki kişi veya kişilerin muhtemelen++
Çinde neler olup bittiğini bilen birileri olduğunu eklemiş.

Bu $BTC'lerin satışı ile başlayan düşüş dalgası, görece daha profesyonel traderların kullandığı vadeli piyasanın da çöküşü ile birlikte (aslında vadeli piyasa daha önceden alarm vermiş, alttaki grafik) adeta bir çığ++
etkisi haline gelerek büyümüş.

Hem spot hem vadeli piyasadaki satış baskısı ile birlikte $59k seviyesinin altına gerileyen fiyat, art arda satışları tetikleyerek toplamda $BTC'de $4.9 milyar, altcoinlerde ise $9.3 milyar kontrat olmak suretiyle 1 milyon trader'ı likide etmiş.
Bu düşüşün networke yeni katılan kişilerin zirve yaptığı zaman gelmesi de manidar çünkü son 2-3 haftadır yeni gelen bireysel yatırımcı sayısındaki artış muazzam seviyede.
Makro taraftaki likit arz değişimi ise büyük oyuncuların bu satıştan etkilenmediğini hatta bu dip seviyesinden alımlara/hodl etmeye devam ettiklerini gösteriyor, böylece aslında bir anlamda sadece bireysel yatırımcının rekt olduğu çıkarımını yapabiliriz.
URPD grafiği (bence) çok önemli çünkü arzın hareketinin görsel bir grafiğini bize veren bu metrik şu anda $BTC'nin $10k'dan bu yana gördüğü en yüksek değerlemenin 1T üstünde olduğunu gösteriyor. 1T üstü el değiştiren fiyat toplam $BTC arzının %13.5'i.
SOPR'nin resetlendiğini daha önce paylaşmıştım fakat flood'un bütünlüğünü bozmamak adına tekrar ekliyorum. Bildiğiniz üzere 1'in altında uzun süreli kalmadığımız sürece boğa piyasasında bir alım siyali olarak karşımıza çıkıyor. (Yeşil alan)
Madencilerin verilerine değinmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum, #Bitcoin'de madencilik zorluğu 2016 blokta bir güncellenir. Yaklaşık 10 dakika blok süresinden hesapladığımızda yine yaklaşık 2 haftalık bir sürede değişen zorluğa göre ayarlama yapılır.
Bu bilgiyle birlikte, Çindeki madenciler zorluk ayarlamasından 3 saat sonra devre dışı kaldılar (yukarıdaki görsel). 9.5 saat sonra ise fiyatı $59k'nın aşağısına çeken ve $4.9 milyarlık likidasyonu gerçekleştiren yukarıda bahsi geçen 9000 $BTC #Binance'e giriş yaptı.
Şimdi ise yeni zorluk ayarlamasına 11 günümüz var ve networkteki hesaplama gücü tekrardan eski seviyesine dönmeye başlamış.
Son olarak ise cevabını bilmediğimiz ama bu flood'un asıl arkasında yatan şey olan soruyu sorarak sonlandırmış sevgili @woonomic

Borsaya fiyatların çakılmasından önce 9000 $BTC sokan kişi veya kişiler ile sonrasında borsadan 20700 $BTC çıkartanlar aynı kişiler mi?
Okduğunuz için teşekkür ederim.

Brilliant analysis as always, thank you @woonomic 👏🙏

Analizi orijinalinden okumak isteyenler için flood'u ekliyorum. (Flood içinde flood bulunmakta iki kere olmasın diye ikinciyi ekledim içinde öncekini bulabilirsiniz)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Baris

Baris Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Spectura

19 Apr
Madencilikteki zorluk ayarlamasını biraz açmak istiyorum detay vermemi isteyen arkadaşlar oldu. #Bitcoin özelinde (hesaplamaya girmeden) özet geçeceğim fakat diğer PoW coinlerde de benzer durumlar bulunmakta.

Madencilikte kazım zorluğu bir blok bulmak için ne kadar "iş" ++
yapılması gerektiğini gösteren bir metriktir. Zorluk seviyesinin yüksek olması PoW coinlerde aynı zamanda bir ağın kötü niyetli kişilerce saldırıya uğramaması için caydırıcı faktör görevi de görür.

Eğer Bitcoin ağına daha fazla cihaz girerse ağdaki toplam hesaplama gücü ++
artacağı için #Bitcoin özelinde yaklaşık 10 dakika olarak hedeflenen iki blok arasındaki süreyi korumak ve artan hesaplama gücünün ağın güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçmek amacıyla her 2016 blokta bir önceki 2016 bloğun bulunma sürelerinin bir hareketli ortalaması alınıp++
Read 7 tweets
18 Apr
Spent Output Profit Ratio (SOPR) grafiğinde gördüğünüz yeşil alanlar SOPR resetlerinin bulunduğu tarihlerdeki fiyat düşüşlerini ve ardından gelen fiyat hareketlerini incelerseniz recovery'i çok güzel göz önüne sermiş. Sevgili @n3ocortex bunu SOPR grafiği ile vermiş fakat ++
Adjusted SOPR (aSOPR) ve Entity-Adjusted SOPR için T3 üyeliğim olmadığı için gecikmeli veriyi bilerek paylaşmadım. Piyasada elle tutulur veri üzerinden analiz yapma ile kaynağı olmayan sadece "ben böyle düşünüyorum" diye analiz yapanları lütfen karıştırmayınız.
Bundan ayrı olarak yukarıda paylaştığım SOPR grafiğininin bir çok hesap tarafından sanki kendi çizmişçesine paylaşımını görüyorum ve bu beni çok rahatsız ediyor, lütfen alıntı veya kaynak verin arkadaşlar, bu yapılan en kibar tabiriyle emeğe saygısızlıktır.
Read 4 tweets
17 Apr
Son 48 saattir sağlığım pek iyi değildi ve aktif olamadım kusura bakmayınız (corona değilim şükür).

Biraz dinlenip kendime geldim ve piyasanın makro gidişatı hakkında çok uzun olmayan, on chain verileri bize neler gösteriyor bi analiz paylaşmak istiyorum. 📊🔖
Öncelikle #Bitcoin'in son üç yarılanmasından bu yana (2012-2016-2020) olan fiyat hareketlerini 2020 deki yarılanmadan sonra geçen süre içindeki aylık kapanışlara göre ölçeklendirip tek bir grafikte göreceğimiz fiyat değişimlerine bakalım. Bu grafikte x ekseni yarılanmadan sonra++ Image
geçen ay sayısını gösterirken, y ekseni ise fiyatı logaritmik olarak gösteriyor.

Grafikte koyu yeşil ve açık yeşil ile gösterilen yatay çizgi bize sırasıyla Stock-to-Flow (S2F) ve Stock-to-Flow Cross Asset (S2FX) metodlarının fiyat hedefini gösermekte.
Read 25 tweets
7 Apr
#Bitcoin hareketli bir hafta geçirmesinin ardından bu hafta dar bir koridorda fiyatlanmasına rağmen ($57.168-$60.265) piyasa değeri olarak psikolojik bir seviye olan 1 Trilyon'u aştı. Bununla birlikte çeşitli on-chain metrikleri gidişat hakkında neler gösteriyor bakalım📊🔖
#Bitcoin'in 1T seviyesini aşması ile birlikte aklımıza gelen ilk soru olan "Bu seviyeyi koruyabilecek miyiz acaba?" sorusunu cevaplamak için $53.566 seviyesinin üzerinde 1T piyasa hacminde fiyatlanan $BTC için UXTO Realized Price Distribution (UPRD) grafiğine bir bakalım.
Bir fiyat seviyesinde yüksek hacimli transferler gördüğümüzde o seviyenin önemli bir destek veya direnç oluşturabileceğini göz önüne almamız gerekir. Bu bilgiyle 1T üstünde bu hafta tam olarak 1.98M $BTC'lik işlem hacmine sahip olan #Bitcoin için bu sayı dolaşımdaki arzın %10.6++
Read 35 tweets
5 Apr
Geçen hafta #Bitcoin için vadeli kontratlar için vade sonu tarihi gelip kontratların süresi bittiğinden bu yana yeni açılan açık pozisyon (Open Interest) sayısı 1 haftadır agresif bir şekilde yükselerek tekrar $22 milyar dolar seviyesinin üstüne çıkmış durumda. Bu durumu ++
yorumlayacak olursak, açık pozisyon sayısının yüksek olması fiyat ile doğrudan bağlı olmamakla birlikte olası bir iki yönlü de fiyat hareketinde hareketin büyüklüğü / sertliğinin nasıl olacağı hakkında fikir verir.
Bu yüzden açık pozisyon verisini kullanırken piyasanın gideceği++
yönü potansiyel olarak analiz etmeye yarayan metrikler ile birlikte değerlendirmek (Entity Adjusted Dormancy Flow veya Market Value Realized Value) daha sağlıklı olur.
Entity Adjusted Dormancy Flow nedir öğrenmek veya hafızasını tazelemek isteyenler için
Read 7 tweets
4 Apr
Yeni hafta başlamadan önce durumumuzu özetleyen on-chain verileri paylaşmak istiyorum.

#Bitcoin için Entity-Adjusted Dormancy Flow verisi bize $BTC bullish bir trendde mi değil mi sorusunun cevabını çok güzel bir şekilde 2011 den beri veriyor. Bu metrik geçmişte ne zaman ++ Image
1 Milyon seviyesini geçtiğinde #Bitcoin parabolik olarak yükseliş göstermiş (grafikte Entity-Adjusted Dormancy Flow sarı, $BTC fiyatı ise siyah). Grafikte 2011 den günümüze çeşitli tarihlerde bu metrik 1 Milyonu geçinceki adeta bir boğa piysasasını tetiklercesine yüzde bazlı ++
yükselişleri görüyorsunuz. 17 Nisan 2011'de bu metrik 1M seviyesini geçtiğinde #Bitcoin %2944, 27 Temmuz 2012'de %17720, 2 Aralık 2015 tarihinde ise %5342 yükseliş göstermiş.

Günümüzde ise fiyatların Mart 2020 tarihindeki çöküşünden günümüze %1465 bir yükseliş görmemize rağmen++ Image
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!