1. Gelecekte bizleri neler bekliyor? Dijital dünya tasarımcılarının bir sonraki adımı ne olacaktır? Bu sorunun cevabı önemli.
2.Önemli,çünkü konu 'Bilgi' ve bu yüzden istisnasız herkesi ilgilendirir. Toplumun devinim hızı,coşkulu zaferlerle ulaşılan farklı bilgilerin kafalara boca edilmesi sonucu ivmeli artış gösterir. Bu artış insanlar arası sürtünmeyi/sürtüşmeyi artırarak toplumdaki harareti yükseltir
3. Bu durum,kapasitesinin üzerindeki hızlara çıkabilmek için sürekli sınır hızlarda ilerlemeye çalışan araba motoruna benzer. Arabanın her bir aksamı bir süre sonra aşırı sürtünme ve yorulma sonucu işlevinden vazgeçecektir. Çare,daha verimli ve güçlü motorun araca montelenmesidir
4. Toplumda ise bu sürtünme ve yorulma kuşku dönemlerine geçiş ile kurtarılmaya çalışılır. Kuşku, bilgi sağanağının büyük bir hünerle suladığı ayrık otlarına benzer. Bilgi kuşkuya sudur, gübredir.
5. Kuşkuyu reddediş takip eder. Reddediş barbarlar gibi olanı yakıp yıkmak, geride geçmişe ait tek bir toz zerresinin kalmasına dahi hoşgörü gösterememektir (iyi veya kötü anlamda).
6. Dijital dünya tasarımcılarının bir ileri hamlesi, Nietzsche’nin korkuyla bahsettiği büyük nihilizm savruluşu olmaya adaydır ki (gelişmemiş ülkelerde) bu bir anlamda avcı toplayıcı zamanlarına dönüştür, tarihin tekerrürüdür.
ARA NOT: Nihilizm tsunamisinin yükseleceği ülkelerden ilki mevcut politik durumu ve dünyaya açık genç nüfusu ile Türkiye olabilir. Önümüzdeki birkaç senede büyük savruluşlar sürpriz olmaz.
7. Burada ‘dijital dünya tasarımcıları’ndan kasıt bir gurup, bir birliktelik, aynı amaç etrafında birleşmiş şeytan seviciler veya bilimum komplo mimarları olmayıp, aslında makul, mantıklı, işinde gücünde, masum kişilerdir. (Bilgisel sonunda anlaşılır.)
8. Bu bilgiselde sıralanacak 'Genel Kabul’ler Descartes’tan günümüze ‘Bilgi’ ile uğraşan ve ‘Bilgi’ ile zamana yön verdiği anlaşılan kişilerin kabulleridir. Birileri için doğru veya yanlış olmaları yol açacakları sonuçlar açısından bir önem arz etmez.
9. Genel kabul 1: Hayattaki hedefimiz (bir anlamda hayatın anlamı) bizden daha zeki canlılar üretmektir.
10. Genel kabul 2: Bu amacın önüne engel konulamaz, hedef sekteye uğratılamaz. Çünkü zamanın milyarlarca yıllık oku bunu gösterir.
11. İlk 2 genel kabulü açmak şart (29. twite kadar);
12. Sağ gözünüzü oluşturan atomlar şuan onbinlerce ışık yılı uzakta bir yerlerde meydana gelen bir yıldız patlamasıyla meydana geldi. Sol gözünüzü oluşturan atomlar ise yine şuan onbinlerce ışık yılı uzaktaki diğer bir yıldız patlaması sonucu meydana geldi.
13. Küreye bakarak geleceği görebilen büyücü takımı gözlerinizin içerisine dikkatle baktığında evrenin iki farklı ucundaki birkaç milyar yıllık tarihi görebilir. Çünkü gözlerinizi oluşturan atomlar birkaç milyar yaşında.
14. İnsanın yıldız tozu olması düşünme hastalığına sahip akıllar için son derece heyecan verici. Konu üzerinde nöronlar yakmaya başladığınızda insanoğlunun milyarlarca yıl süren nefes kesici seyahatini tecrübe etmek zorundasınız.
15. Bilgi tarihimizi BigBang’den itibaren tekrar hatırlayalım;
Birinci çağ; Fizik&Kimya çağı. BigBang sonrası yer çekimi kanununun etrafa dağılan toz bulutlarını bir araya getirişi...
16. ...hidrojenlerin birleşip helyum olması, atomların bilgi alışverişi yapmaya başlamaları, yıldızların patlayıp özellikle karbon ve diğer hayatın temeli moleküllerin ortaya çıkması.
17. İkinci Çağ, yerkürenin oluşumu, devamında çeşitli faktörlerle aminoasitler, proteinler ve nihayet ilk bilgi işlemcisi DNA’ın ortaya çıkması.
18. Üçüncü çağ, DNA’ların nöral örüntüleri oluşturup beyin gelişimine kapı açması.
19. Dördüncü çağ, beynin teknoloji üretmeye başlaması.
20. Beşinci çağ, teknolojinin çok ileri giderek insan zekasına eklemlenmesi.
21. Altıncı çağ, yüksek teknoloji ile ürettiğimiz madde ve enerji çrüntülerinin tüm evrende değiştirici etkisinin görülmeye başlaması.
22. Atomlar, moleküller, prokaryotlar, ökaryotlar, DNA – RNA... Milyarlarca yıl sonra beyin. Bilginin tarihsel yolculuğunda bir şeyi fark ettiniz mi?
23. Sıfır anından itibaren (Yani BigBang’den itibaren) bütün evren önceden var olan veya sonradan oluşan kanunlar sayesinde 13.7 milyar yıl sonra kendisini anlamaya aday bir bilgi işlemci üretti; Beyin.
24. Beşinci çağda (yani günümüzde) beyin, kendisini oluşturan kanunlar yardımıyla yine kendisini anlamaya aday teknolojiler üretiyor: Yapay Zeka makineler.
25. Evreni yöneten yasaların günümüze kadar birçok farklı canlıyı aynı amaç için kullandığını görebiliyoruz: Bilgi taşıyıcılığı.

26. Freeman Dyson, evren bir şekilde geleceğimizi biliyordu (hesaplamasını o şekilde yapmıştı) derken, ilk atom oluşumundan insan beynine giden o sürprizlerle dolu patikayı işaret eder.
27. Einstein bir defasında asistanı Ernst Straus’a ‘Tanrı’nın evreni yaratırken günümüz doğa kanunlarından başka bir seçeneği var mıydı?’ diye sormuştu. Büyük zekanın büyük sorusu.
28. Yudkowsky bilginin tarihini formülize eder ve insan hayatına uygular: Hayattaki hedefimiz (bir anlamda hayatın anlamı) bizden daha zeki canlılar üretmektir. Bu amacın önüne engel konulamaz, hedef sekteye uğratılamaz. Çünkü zamanın milyarlarca yıllık oku bunu gösterir.
29. Genel kabul 3: Hedefimiz çok büyük fakat kısa bir süre içerisinde aşmamız gereken devasa bir problemimiz var; Moore yasası yakında kaynama yapmaya başlayacak. Transistörlere veda zamanımız yaklaşıyor.
30. Bu anlamda, kripto paraların üzerine kurulu olduğu teknoloji de son yıllarını (belki aylarını) yaşıyor. Blockchain bir varış değil bir başlangıç, hatta bir arayış.
31. Moore Yasası’nın çöküşü Silikon Vadisi'nin Pas Kuşağı'na dönmesi anlamına gelir ki bu inanılmaz bir hayal kırıklığı olurdu. Bu arada, günümüz ağ yapılanmasının ve bilgi iletişim yapısının insan boğazlayan Yapay Zeka robotları kaldırma ihtimali yok, korkmayınız:)
32. Genel kabul 4: Bilgi iletiminde önce ayaklarımızı, sonra atları, devamında tren, araba, vapurları ve en sonunda da elektriği kullandık. Bu sıkıntıyı (Moore Yasası) aşabilmek için yeni bir medium (araç) bulmalıyız. Elektrik çok ilkel.
33. Yeni medium aynı zamanda Kardeshev'in üst medeniyetine çıkmak için de gerekli, takdir edersiniz.

34. Yeni medium merkeziyet kabul etmez. Yani pile, bataryaya, baz istasyonuna, elektrik santraline ihtiyaç duymamalıyız.
35. Yeni medium tüm evrende serbest bulunabilmeli. Belki foton, belki gluon, belki karanlık madde, belki graviton, belki karanlık enerji, belki antimadde bilgi transferinde kullanılmalı.
36. Genel kabul 5: Bu medium her an bulunabilir. Her an yeni bir Benjamin Franklin uygun gördüğü çatının üzerine çıkıp elektrik tanrısını öldürebilir.
37. Genel kabul 6: Medium en geç 8-10 sene içerisinde bulunacaktır.
38. Genel kabul 7: Medium bulunursa son 10000 senede aldığımız yolu 10 sene içerisinde alabiliriz. Dikkat: Son 10000 senede, kafamızda saatte 5 kilometre hızla taşıdığımız bilgiden ışık hızına yakın hızlarda büyük hacimli bilgi aktarımına ulaştık.
39. Genel kabul 8: Medium bulunduktan sonraki 100 sene içerisinde galaksimizin tüm enerjisini evren bilgisayarına bağlayarak geçmişi ve geleceği hesaplayabiliriz. Sonsuzluğun başlangıcı? (Okuma Tavsiyesi: Beginning of Infinity- David Deutsch).
40. Elbette nihilizm toplumunun kendini ilgası sonucu ‘medium’ temelli, insanoğlundan daha zeki canlılarla yoluna devam eden bir evren.
41. Descartes, Spinoza, Leibniz, Karl Popper, Christian Galfard, Brian Greene, Claude Shannon, Richard Dawkins, David Deutsch, Seth Lloyd, Ray Kurzweil...
42. Tohum dipte, sessizde, karanlıkta... Kulağı gök gürültüsünde.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with unzaptable

unzaptable Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LOmecha

29 Oct
1. Yakın gelecekte hepimiz Mars’tan taş toprak satın alacağız. Gram bazında ayarlanmış fiyatlarla…
2. Hayır, Mars’ı kolonileştirme projesinden bahsetmiyorum. Orada koloni kurma meselesinin ciddiye alınacak bir tarafı yok.
3. Çünkü buna bir sebep yok. Ne olacak? Yellowstone süpervolkanı patlayacak veya birkaç kilometre yarıçaplı meteor düşecek ve dünya insanoğlu için yaşanmaz olacak, neslimiz tükenecek.
Read 28 tweets
23 Oct
1. Akılla tanış olabilmiş insanoğlu için tarihteki iki bilimsel gelişme önce varoluş sorunsalını ortaya çıkardı, sonra da problemi içinden çıkılmaz hallere soktu.
2. Bu gelişmelerden ilki evrenin büyüklüğünü ve bulunduğumuz noktayı kavrayışımızdır.
3. Binlerce yıl boyunca insanlar kafalarını kaldırdıklarında etraflarında dönen bir evren görüyorlardı. Bu sebepledir ki ilk insanların kendilerini evrenin merkezinde kabul etmeleri şaşılacak bir durum değil.
Read 26 tweets
15 Oct
1. Bir tahta kaşık, dört saniyelik hatırlanmayan rüya, aniden bastıran sağanak, boş bir kola şişesi veya yarısına kadar dolu buzdolabı kaç bitlik bilgi taşır?
2. Bizler maddeyi keşfedeli çok oldu. Empedokles 2500 sene önce hava, su, toprak ve ateşi `şeylerin doğası´ olarak gördü ve onları element kabul etti.
3. Enerjiyi keşif sonraki meseledir. Bir şey yere düşerken, ok atarken, mızrak sallarken, bir şeylerin olduğu hissedilmekle beraber enerji on sekizinci yüzyıl keşfidir.
Read 18 tweets
20 Feb
1. Hayatın anlamı nedir? Nasıl bir değeri vardır? Örneğin onu verip karşılığında ne alabilirsiniz?
2. 2200 yılında, milyar qubit'lik kuantum bilgisayarlarla çalışan birkaç bilim insanının geleceği tahmin için BigBang'den günümüze koşturduğu bir simülasyonun aparatları olma ihtimalimiz var mı?
3. 2200 yılında Kardashev'in ikinci seviye medeniyetine ulaşmış medeniyetin koşturduğu yazılım agent'leri olma ihtimalinizi yok sayabilir misiniz? 24 dünya saatinde 13,7 milyar evren yılını simüle etmek...
Read 16 tweets
25 Jul 20
1. Antik çağda beynin fonksiyonları katapult ile açıklanıyordu. Freud, beyni hidrolik ve elektromanyetik bir sistem olarak tanımlamaya çalışmıştı. Leibniz, beynin çalışma prensiplerini değirmenin çalışma prensipleriyle izah etmişti.
2. Kepler Tanrı'nın geometrici olduğuna inanıyordu. Galileo Tanrı'nın matematikçi olduğunu düşünüyordu. Newton Tanrı'nın doğa kanunlarını yaratan bir fizikçi olduğunda ısrarcıydı. 20 sene önce Tanrı'nın iyi bir algoritma yazılımcısı olduğunu düşünüyorduk.
3. Beyin nasıl çalışır? Tanrı nedir? gibi sorulara sürekli cevaplar giydirmeye çalışıyoruz. Giydirmeye çalıştığımız cevapların ise orasından burasından çekiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu cevaplar soruları başarıyla örtmüyor.
Read 20 tweets
5 Jun 20
1. Devasa büyüklükteki bir okyanusun içindeki küçücük bir adada yaşıyoruz. Bu ada bildiğimiz bilinenlerden (known knowns – örneğin sabah 8’deki toplantı) ve bildiğimiz bilinmeyenlerden (known unknowns – örneğin İstanbul depremi) oluşuyor.
2. Etrafımızı çevreleyen okyanus ise bilmediğimiz bilinmeyenlerden (unknown unknowns) müteşekkil. Bilgilerimizin ve tahminlerimizin, bilmediklerimiz ve asla bilemeyeceklerimize kıyasla bu büyük okyanustaki küçücük bir ada olması beklenen bir durum.
3. Büyük kısmımız bu adayı ezberleriyle daha büyük ve ihtişamlı malikanelere, ibadethanelere çevirmişler. Hatta ezberler o kadar büyümüş ki okyanusun varlığından dahi habersizler. Ezber filizlenen topraklara Vasatistan, ezber sahiplerine vasatist diyoruz.
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(