1. Yakın gelecekte hepimiz Mars’tan taş toprak satın alacağız. Gram bazında ayarlanmış fiyatlarla…
2. Hayır, Mars’ı kolonileştirme projesinden bahsetmiyorum. Orada koloni kurma meselesinin ciddiye alınacak bir tarafı yok.
3. Çünkü buna bir sebep yok. Ne olacak? Yellowstone süpervolkanı patlayacak veya birkaç kilometre yarıçaplı meteor düşecek ve dünya insanoğlu için yaşanmaz olacak, neslimiz tükenecek.
4. Bu yüzden mi Mars'a gideceğiz? Bu riskler hatta bu risklerin daha büyükleri Mars’ta da var. Güneş beş milyar yıl daha ısıtacak. İmkanlarımızı dünyamız için harcayalım yeter.
5. Koloni meselesine gelene kadar, çözümü Mars’ta olabilecek çok daha büyük bir problemimiz var.
6. Veri&Bilgi üretimi devasa boyutta. IoT (internet of things) ağı çok hızlı gelişiyor ve bıkmadan usanmadan veri üretiyoruz.
7. Verileri sakladığımız veri merkezlerimiz malumunuz. Bunlara paralel inşa edilen diğer devasa veri merkezleri var. Fakat yeterli olamayacaklar.

8. Veri merkezleri kaynaklı sıkıntımız da malum; Veri ürettikçe ve depoladıkça çevreyi hunharca kirletiyoruz:
9. Çevreyi kirleten ve ileride kapasite sıkıntısı çekecek veri merkezleri için çözüm üretmeliyiz.
10. Çözüm aslında malumunuz: Transistörleri daha da küçültmek ve yazılım ile daha verimli hale getirmek. Ama transistörleri birkaç sene içerisinde daha fazla küçültmemiz fiziksel olarak mümkün değil, artık limitlerdeyiz. Daha küçük veri kaydedicileri lazım.
11. Evet, en küçük, bilgiyi atoma yükleme derdindeyiz: Yani ağaca, suya, taşa, toprağa bilgi kaydedebilmeliyiz.
12. Atomlara bilgi yüklemedeki en büyük problem atomların stabilitesini bozan ısı idi. İnanması çok güç fakat bu konu da aşılacak gibi duruyor:

sciencedaily.com/releases/2021/…
13. Atoma bilgi kaydetmek 'kuantum' veri merkezlerinin habercisi. Zaten haberler de düşmeye başladı.

datacenterdynamics.com/en/opinions/ne…
14. Atomlara bilgi kaydederek ve bu sayede çevreyi daha az kirleterek sorunlarımızı çözmüş oluyor muyuz?
15. Üzülerek belirtmek isterim ki hayır. Bu hızla veri üretmeye devam edersek 150 sene içerisinde üretmiş olduğumuz bit sayısı dünyadaki atom sayısına eşit olacak:

zmescience.com/science/news-s…
16. 1 kilogram kaya 10 üzeri 27 bit belleğe sahip olabilir. 2025 yılında bütün insanlığın ürettiği bit adeti bu civarda olacak. Yani bir kg kayaya 2025 yılında üretilen bütün bilgileri kaydetmek mümkün.
17. Fakat veri adedi her sene katlanarak ilerliyor. 2026'da 2kg kayaya ihtiyacınız var, 2027'de 4kg, 2035'te 1 ton, 2040'ta 32 ton... 2175'te dünyanın kütlesinin yarısı...
18. Böylelikle her bir bit dünya malzemesine karşılık bir bit veri sahibi oluyorsunuz. Yani daha fazla veriyi kayıt altına alacak atomumuz dünyada kalmıyor, hepsini tüketiyoruz. Dünyayı dijitalleştirmeyi başarmış oluyoruz.
19. Metaverse ne mi demiştiniz? Metaverse budur!

(Metaverse (bana göre hidden net) ile ilgili geçmişte çok bilgisel yaptım, birgün zaman olursa hepsini bir araya getirmeyi düşünüyorum).
20. Telaşa kapılmaya gerek yok, çünkü insanoğlunun önümüzdeki yüzyılı görmesi çok zor. Metaverse dünya silikon temelli canlıların derdi, bizim değil. Fakat veri fazlalığı kısa vadede çevre sorunlarına sebep olacak, işte bu bizim problemimiz:

21. Uzun vadede hepimiz ölüyüz evet, fakat kısa vadede çözüm şart ve o çözüm var: Mars’ın kutupları.
22. Senelik ısı ortalaması yaklaşık -140 derece. İdeal ortam. Veri kaydı için oradaki atomları kullanmaya başlamak gerek. Mars ısrarının arkasında biraz da bu yatıyor.
23. Veriyi oraya nasıl göndereceğimizi merak mı ediyorsunuz? Burada bir şeyler yazıyor:

24. Zaten bir süredir marsla dünya arasındaki iletişim mevzusu ciddi şekilde tartışılan bir konu:

researchgate.net/post/Could_qua…
25. Bütün emarelerin ortaya çıktığını düşünüyorum. Mars'tan 10 Terabyte'lık yer almak ister miydiniz? Yani yarım gram civarı toprak. Üstelik 2000 yılının 64 MByte'lık USB fiyatına. 'Mars Kuantum Veri Merkezi'.

Birkaç yüz trilyon dolarlık iş.
26. Elon'un akıllı çocukları bu işleri kurcalıyorlar muhakkak. Yakında Mars'ta kuantum veri merkezi kurmayı planlayan crypto eşrafı çıkabilir.
27. Birileri neler olduğunun farkında fakat çok da yaratıcı düşünemiyorlar. Normal veri merkezlerini Mars’a taşımayı düşünüyorlar, çok yanlış.

datacenterknowledge.com/edge-computing…
28. Son olarak; Metaverse ve Mars Kuantum Veri Merkezi’ni birleştirelim ve insanoğlunun yüzyılın sonunda fiziksel olmasa da digital olarak Mars’ta koloni kurabileceğini söyleyelim.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with unzaptable

unzaptable Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LOmecha

30 Oct
Üstünlük, edinilen bilgilerde değil keşfedilen bilgilerdedir.
Edindiğiniz bilgiler üzerine inşa ettiğiniz benzersiz ideallerinizden büyük coşku ve heyecanla
bahsederek senaristinizi güldürmeyiniz.
Keşif 'soru' ile başlar. Sorularınız yoksa senaryo dikte edilmiş bir karaktersinizdir. Bu durumda etrafınızda aynı senaryoyu paylaşan birçok yan karakter olduğunu kabul etmelisiniz. Birçok yan karakterle beraber olmak haklılığınızın değil sorusuzluğunuzun delilidir.
Read 4 tweets
23 Oct
1. Akılla tanış olabilmiş insanoğlu için tarihteki iki bilimsel gelişme önce varoluş sorunsalını ortaya çıkardı, sonra da problemi içinden çıkılmaz hallere soktu.
2. Bu gelişmelerden ilki evrenin büyüklüğünü ve bulunduğumuz noktayı kavrayışımızdır.
3. Binlerce yıl boyunca insanlar kafalarını kaldırdıklarında etraflarında dönen bir evren görüyorlardı. Bu sebepledir ki ilk insanların kendilerini evrenin merkezinde kabul etmeleri şaşılacak bir durum değil.
Read 26 tweets
15 Oct
1. Bir tahta kaşık, dört saniyelik hatırlanmayan rüya, aniden bastıran sağanak, boş bir kola şişesi veya yarısına kadar dolu buzdolabı kaç bitlik bilgi taşır?
2. Bizler maddeyi keşfedeli çok oldu. Empedokles 2500 sene önce hava, su, toprak ve ateşi `şeylerin doğası´ olarak gördü ve onları element kabul etti.
3. Enerjiyi keşif sonraki meseledir. Bir şey yere düşerken, ok atarken, mızrak sallarken, bir şeylerin olduğu hissedilmekle beraber enerji on sekizinci yüzyıl keşfidir.
Read 18 tweets
7 May
1. Gelecekte bizleri neler bekliyor? Dijital dünya tasarımcılarının bir sonraki adımı ne olacaktır? Bu sorunun cevabı önemli.
2.Önemli,çünkü konu 'Bilgi' ve bu yüzden istisnasız herkesi ilgilendirir. Toplumun devinim hızı,coşkulu zaferlerle ulaşılan farklı bilgilerin kafalara boca edilmesi sonucu ivmeli artış gösterir. Bu artış insanlar arası sürtünmeyi/sürtüşmeyi artırarak toplumdaki harareti yükseltir
3. Bu durum,kapasitesinin üzerindeki hızlara çıkabilmek için sürekli sınır hızlarda ilerlemeye çalışan araba motoruna benzer. Arabanın her bir aksamı bir süre sonra aşırı sürtünme ve yorulma sonucu işlevinden vazgeçecektir. Çare,daha verimli ve güçlü motorun araca montelenmesidir
Read 43 tweets
20 Feb
1. Hayatın anlamı nedir? Nasıl bir değeri vardır? Örneğin onu verip karşılığında ne alabilirsiniz?
2. 2200 yılında, milyar qubit'lik kuantum bilgisayarlarla çalışan birkaç bilim insanının geleceği tahmin için BigBang'den günümüze koşturduğu bir simülasyonun aparatları olma ihtimalimiz var mı?
3. 2200 yılında Kardashev'in ikinci seviye medeniyetine ulaşmış medeniyetin koşturduğu yazılım agent'leri olma ihtimalinizi yok sayabilir misiniz? 24 dünya saatinde 13,7 milyar evren yılını simüle etmek...
Read 16 tweets
25 Jul 20
1. Antik çağda beynin fonksiyonları katapult ile açıklanıyordu. Freud, beyni hidrolik ve elektromanyetik bir sistem olarak tanımlamaya çalışmıştı. Leibniz, beynin çalışma prensiplerini değirmenin çalışma prensipleriyle izah etmişti.
2. Kepler Tanrı'nın geometrici olduğuna inanıyordu. Galileo Tanrı'nın matematikçi olduğunu düşünüyordu. Newton Tanrı'nın doğa kanunlarını yaratan bir fizikçi olduğunda ısrarcıydı. 20 sene önce Tanrı'nın iyi bir algoritma yazılımcısı olduğunu düşünüyorduk.
3. Beyin nasıl çalışır? Tanrı nedir? gibi sorulara sürekli cevaplar giydirmeye çalışıyoruz. Giydirmeye çalıştığımız cevapların ise orasından burasından çekiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu cevaplar soruları başarıyla örtmüyor.
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(