öncelikle yatırım yapmak teriminin #kriptopara piyasalarında kullanımının yanlış olduğunu düşünüyorum. yatırım dediğimiz şey 1 yıldan uzun vadeyi kapsamalıdır. eğer daha kısa süreden bahsediyorsak al-sat, trade kapsamına dahil edilmesi daha doğru olacaktır.
işletmeler faaliyet alanlarını genişletmek için likiditeye ihtiyaç duyarlar. bu likidite küresel ekonomi için de önem arz ettiğinden para piyasaları ve sermaye piyasalarına ihtiyaç vardır.
bizler #kriptopara'larla işlem yapan kişiler olarak "para piyasaları" içinde yer almaktayız.
bunu bilmemiz neden önemlidir?
strateji geliştirirken vade kavramı önemlidir de ondan. para piyasasının sermaye piyasasından farkı vadelerin süresiyle ilişkilidir.
para piyasaları daha spekülatif ve kısa vadeli, sermaye piyasaları ise daha olgun, daha büyük ve daha uzun vade "yatırım!" yapılacak piyasalardır. oyuncular büyüktür.
bu kısmı anlattığımıza göre gelelim plan yapımına. bizim kendi planımızı oluştururken hangisine daha yatkın olduğumuzu tespit etmemiz çok önemlidir. mevzubahis kriptoparalar olunca vade kavramı daha da kısalmaktadır.
biz scalping dediğimiz çok kısa zaman aralıkları ve küçük hareketlere göre mi işlem yapacağız yoksa day trade dediğimiz gün içi işlemler mi yapacağız karar vermeliyiz. #hodl da bir seçenek olabilir.
piyasa hareketleri hep yukarı yönlü ya da hep aşağı yönlü olmayacaktır. hareketlerin şiddeti de farklı olacağından şahsım adına day trade daha mantıklı.
vadeli işlem yapmanın avantajını kullanmak keyifli olabildiği gibi acı sonuçlarda çok acı verebilir. haliyle örneği vadeli işlemler üzerinden vereceğim ama amacım ASLA! özendirmek değildir.
day trade yapmak zordur. vadeli işlemler ile day trade yapmak daha da zordur. onun için benim için uygun olan işlem türü sizin için uygun olmayacaktır. kendinizi keşfedin.
day trade yapan bir kişi her işlem için maksimum %2 risk almalıdır. her işlem ana bakiyesinden %2 eksiltmelidir. fazlasına gerek yok. çünkü iş süreç işidir.
bu süreçte "setup" diye tabir edilen giriş yeri, hedef ve stop yeri belli olan işlemler bulmamız gerekecektir. bu işlemleri kendimiz bulmalıyız. zamansallık işin içinde olduğundan başkasının işlemine giriş yerinden girmemiz olası olmayabilir bu da setup'ı bozar.
setup için ilk olarak stop ettiğimizde edeceğimiz zararı belirleyerek başlayacağız. ne demiştik maksimum %2. bakiyemiz 1000$ olsun. rakam afaki elbette. zararımız her ne şekilde hedef ve stop belirlersek belirleyelim 20$ olacak. bu değişmeyecek.
bulduğumuz stop noktası %5-7-10 olsun fark etmez. zarar maksimum %2.
izah edeyim.
destek direnç arasında işlem yapacağımızı düşünelim.
hedef işleme giriş noktamızdan %8.85 uzaklıkta. stop ise %4.35.
biz %4.35 stop noktasına rağmen 1000$ bakiyemizden 20$ kaybedeceğiz. yeşil ile işaretlediğim yer kalan bakiyemiz. zarardan yola çıkarak kar hesapladığımız için kar bu örnekte 40.71$. kırmızı ile işaretlediğim yer.
kar zarar oranımız bu setup özelinde 2.04. örnek giriş çıkış yerleri sonucunda bu varlık için işleme almamız gereken "adet" 502,39. stop %5 noktamız olsaydı işleme 435.07 adet varlık alacaktık. sarı işaretli alan.
adet önemini anlatmıştım ve bu konuda daha öncede bilgiseli yazmıştım:
gelelim %300-500 kar yüzdesi paylaşan kişilerin olayına.
10X kaldıraç ile 1$ değerindeki varlıktan 1000 adet alırsak fiyat 1.10$ olduğu zaman 100$ para kazanmış oluruz.
ya 1000*1:1000$ toplam büyüklüğü yükseliş yüzdesiyle hesap edin (bu örnekte %10) 100$ kar hesap edin.
ya da 10*10: %100 (ROE) elde edin ve bunu da işleme aldığınız 100$ ile hesaplayın 100$ kar hesaplamış olursunuz. toplam kar değişmez.
kaldıraç 25X olsun. ROE'ye bakın %250. (sarı)
peki PNL ne tesadüf yine 100$. (kırmızı)
peki değişen ne? margin miktarı... (mavi)
kısaca kanmayın... ne dediğini bilmeyen insanların peşinden gitmeyin...
bakiyemizden %2 zarar kabul ettiğimiz yerde en az %4 artışa neden olacak setup'lar bulmalıyız. RR değimiz Risk/Ödül oranı 1:2 - 1:3 olmalı. bu sayede süreklilik sağlarsak para kazanmak çok zor olmasa gerek.
teknik anlamda çokça bilgiselleri paylaştım, paylaşmaya devam edeceğim. setup yakalamak için faydalı olacaklardır.
kendi kararlarınızı kendiniz verdiğiniz zaman mutlu hissedeceksiniz. piyasanın ne kadar garip kişilerle dolu olduğunun da farkına varmış olacaksınız. yem olmayın.
okuma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkür ederim… faydalı olmuş ise RT ederek destek verebilirsiniz… bol kazançlı işlemler dilerim…
Rıfat Ilgaz'ın, yıllar önce yapılan bir röportajında "Nasıl bu kadar çok güldürebildiniz?" sorusuna verdiği düşündürücü yanıt:
"Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış.
Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bürünmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük."
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Crab formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu yengeçten alır.
Crab formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Büyükannem müthiş bir insandı. Zamanında bana nasıl Monopoly oynanacağını öğretmişti.
Oyunun adının "edinmek" olduğunu anlamıştı. Biriktirebildiği her şeyi biriktirir ve nihayetinde oyun tahtasının hâkimi olurdu. Ardından bana hep aynı şeyi söylerdi. Bana bakar ve şöyle söylerdi: ''Bir gün bu oyunu oynamayı öğreneceksin.''
Bir yaz, neredeyse her gün, her saat Monopoly oynadım ve o yaz oyunu oynamayı tam anlamıyla öğrendim. Anlamıştım ki kazanmanın tek yolu "edinmeye" olan koşulsuz bağlılıktı. Anlamıştım ki para ve mevkiler sizin skorunuzu artırmaya yarıyordu.
ABD’lı suç psikoloğu Philip Zimbardo öğrencileri ile bir deney yapmış. Fakir ve suç oranı yüksek Bronx ile yaşam standardı yüksek insanların yaşadığı Palo Alto’ya plakaları sökülmüş ve kaputu açık birer araç bırakılmış.
Bronx’taki araç 3 gün içerisinde tüm parçaları sökülmüş ve yağmalanmış iken Palo Alto’daki araca kimse dokunmamış.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Butterfly formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu kelebekten alır.
Butterfly formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Gartley formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını H. M. Gartley'den almıştır. Diğer adı ise Gartley 222 olarak bilinir. Çünkü Gartley konusu kitabın 222. sayfasında işlenmiştir.