Erdoğan ile Aliyev’in imzaladığı Şuşa Beyannamesi ne anlama geliyor?
#Şuşa; Dağlık Karabağ'ın sözde başkenti Hankendi'ye 5 km ötede, Hankendi'yi bulunduğu tepeler ile gören, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bölgenin sembol şehri.
Birçok yazar ve düşünürün gözlerini açtığı, Hankendi ve Hocalı’nın ardından Ermenilerin işgal ettiği üçüncü yerleşim yeri. Hem stratejik hem de gönüllerdeki şehir.
Karabağ Savaşı’nı köy köy takip edenler bilir, Şuşa her Azerbaycan askerinin hayaliydi.
Birçok kez bunları gördük. 44 gün süren, uğruna 2 bin 904 Azerbaycanlının şehit düştüğü o savaşta…
8 Kasım 2020’de Şuşa’yı geri alan #Azerbaycan, hem sahada savaşın seyrini değiştirdi hem de psikolojik olarak üstünlüğü ele geçirdi.
Hankendi ve Hocalı’da kontrolün sağlanmasına ramak kala Ermenistan Başbakanı Paşinyan beyaz bayrak çekerek masaya oturdu.
Karabağ Savaşı’nın son halkası haline gelen Şuşa böyle bir yer işte. Bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet bu kente gitti.
Kentte Başkonsolosluk açılacağını söyleyen Erdoğan, birçok projede Türkiye’nin de yer alacağını belirtti. “Bizim gücümüz Azerbaycan’ın gücü, Azerbaycan’ın gücü de bizim gücümüzdür.” diyen Cumhurbaşkanı #Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Şuşa Beyannamesi’ni imzaladı.
Beyanname içerisinde Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayan Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demiryolu var. En önemli başlıklardan biri de taraflardan biri 3. bir devlet tarafından saldırıya uğrarsa taraflar birbirine yardımda bulunacak olması.
Beyannamede yer alan askeri ve siyasi iş birliklerini saymıyorum. Ayrıca Şuşa gibi bir kentte bu imzaların atılması da ayrıca manidar.
Böyle iddialarda bulunmam ama bence bunların hepsi #askeri üssün de temelini oluşturacak.
Hem Azerbaycan için hem de Kafkaslar’daki Türk nüfuzu için ilerleyen yıllarda Türkiye’nin bölgede kalıcı bir askeri üs kurması tesadüf olmaz. Hem Türkiye’nin yatırımları hem de açılan koridor ile Türk dünyası-Türkiye bağlantısının güvenliği şansa bırakılamaz.
Ama gazla değil, sağlam basarak ilerlemek lazım. Unutmayın; ‘ayı’ hep ormandadır ama her zaman görünmez.
NATO Zirvesi başka güne kaldı, takipte kalın: @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1️⃣ NATO Zirvesi'nde konuşan ABD Başkanı Joe #Biden, "Avrupa, Türkiye ve Kanada'yı savunmak bizim için kutsal bir sorumluluk." dedi.
2️⃣ Macaristan’da hükümet, 18 yaş altı için eşcinselliğin “teşvik edilmesini” yasaklamak adına yasa teklifi hazırladı.
3️⃣ 'Çin'i Afrika'da görüyoruz' diyen #NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile ilişkilerin Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyede olduğunu,
Azerbaycan’ın 15 Ermeni esir karşılığında Ağdam’daki Ermenilerin döşediği mayın haritasını vermesi, bu soruyu aklıma getirdi. Ben de o iddiayı sizle paylaşmak istedim. 2011’de Türkiye-Suriye sınırında mayınlar temizlendi.
Bu temizlik, savaş başlamadan hemen önce yapıldı ve iki sene gibi bir sürede temizlendikten sonra mülteciler #Türkiye’ye akın etti. Temizlenen bölgeler tam da Suriyelilerin geçiş güzergahıydı. Şimdi de İran sınırı temizleniyor. Bunlar tesadüf mü?
Ottawa Sözleşmesi olarak da bilinen “mayın yasağı girişimine” 160’tan fazla ülke taraf oldu. Anlaşmaya taraf olan ülkeler mayın üretimini durdururken, çeşitli destekler ile 10 yıl içerisinde mayınların temizlenmesi konusunda adım atmak zorunda kalıyor.
Türkiye Afganistan’ın başkentinde yer alan Uluslararası Kabil Havalimanı’nın güvenliği için Afganistan’a yerleşebilir.
Milli Savunma Bakanı Akar, konunun ABD'liler ile görüşüldüğünü, siyasi, mali ve lojistik destek olması halinde Türkiye’nin Afganistan'da kalma niyetleri olduğunu söyledi.
Bir gün sonra da Pentagon Sözcüsü Kirby, görüşmeleri doğruladı ve karar için Cumhurbaşkanı #Erdoğan’ın cevabının beklendiğini belirtti.
Akar ve Kirby sonrası konunun bir diğer muhatabı Taliban dün bir açıklama yayınladı.
Türkiye’nin genişlemeye yönelik dış politikasının temeli, son yıllarda farklı bir şekilde ilerlemeye başladı. Rusya ile tarihinin en sıkı ilişkilerine sahip gibi görünen Türkiye, bir o kadar da Rusya’nın her cephede karşısında yer alıyor.
Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım’ı Ukrayna toprağı olarak gördüğünü duyuran Türkiye, 2015’te Rusya’nın Suriye müdahalesi ve 2016’da #TSK’nın kara harekatları ile ilk kez sahada karşı karşıya geldi.
Türkiye’de gündem olmadığı için gözden kaçabilir ama aynı dönemde Libya’da da Hafter’i destekleyen Rusya, Wagner gibi paramiliter güçlerle sahada yer alıyordu.
1994’te Çorum’da doğdu Şenay Aybüke Yalçın. Yengesini örnek alarak öğretmen olmak istiyordu. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan aylar sonra 2016’da Batman’ın Kozluk ilçesinde müzik öğretmeni olarak atandı.
Sevincini, "ÖĞRETMEN OLDUM BEN" diyerek Facebook’ta paylaşmıştı, balonlar içerisinde.
Okulu ve çevresini araştırmak için internette birçok arama yaptı. Babası 'Kızım istersen gitmeyebilirsin, bir sonraki atama dönemini bekle.' demişti
ama o “Bayrağın dalgalandığı her yer vatanımdır diyen sensin, bize öğreten sensin, oradaki öğrencilerin, çocukların eğitimciye ihtiyacı yok mu?” diye cevap vermişti. Hemen hazırlıklarını yaptı ve yola koyuldu. Yeni öğretmenliğin heyecanı ile içi kıpır kıpırdı.
1️⃣ Çin'in #Macaristan’da açmak istediği Fudan Üni’nin şubesine halkın karşı çıkması üzerine Macar kent konseyi, üniversitenin etrafındaki dört caddeye, mesaj niteliğindeki "Uygur Şehitleri, Hong Kong, Dalay Lama ve Hszie Shi-Kuang” adlarını verdi.
2️⃣ ”#Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'ın bölgesel rolünü en doğru şekilde görüyor.” diyen Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, ”Türkiye bizim stratejik ortağımızdır.” ifadesini kullandı.
3️⃣ İsrail’de önümüzdeki hafta başbakan olması beklenen Naftali Bennett, yeni dönemde Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılar düzenleyeceğini açıkladı.