20. yüzyılın sembol fotoğrafının hikayesi ve Çin’in yükselişi…
Çin'deki son etkili gösterinin üzerinden 32 yıl geçti. Ekonomik #kriz ve yüksek enflasyon gibi nedenlerle Nisan 1989'da başlayan ve demokrasi talepleriyle kısa sürede büyüyen gösteriler...
öğrencilerin #Demokrasi Tanrıçası'nın heykelini Mao'nun heykelinin karşısına dikilmesiyle devam etti. Gösteriler o kadar hızı büyüyordu ki 400 kentte caddeler dolmaya başlamıştı. Öğrencilerin başı çektiği olaylar başkentteki Tiananmen Meydanı’nında yoğunlaştı.
İlk zamanlarda müdahale konusunda çekimser kalan Komünist Parti kararını verdi: Göstericilerin taleplerini karşılanamaz, kalabalıklar sertlik ile dağıtılacak.
Tarihler 4 Haziran’a geldiğinde, göstericilerin merkezi haline gelen Tiananmen Meydanı’na 200 bin asker ve yüzlerce tank gönderildi. Komünist askerler nasıl emir almışsa artık, çapraz ateşlerle meydanı baştan aşağı taramaya başladı.
Öyle bir katliam ki bu Çin Kızılhaç’ına göre 2 bin, Batılı diplomatların yazışmalarına göre ise çoğunluğu öğrenci 10 binden fazla kişi katledildi. İşte tam da o sırada beyaz gömlek ve kumaş pantolonlu bir yiğit belirdi.
İki elinde poşet ile önce tankların üzerine çıkarak askerlerle konuştu, daha sonra da tankların önünde durarak arkadaşlarının vurulmasını engellemeye çalıştı. #Tiananmen Meydanı’ndaki bu ‘yiğit’, hem gösterilerin hem de 20. yüzyılın en güçlü sembolleri arasına girdi.
Herkesin merak ettiği o ismin ne kimliği ne de akıbeti belli değil. Kimi idam edildiğini söylüyor kimi de Tayvan’a kaçtığını.
Ne ölenler belli ne de gözaltına alınanlar. Komünist #Çin’in tarihinde derin bir tarih 4 Haziran.
Hala her yıl dönümünde internette Tiananmen kelimelerine yasakların gelmesi ve atıfların ortadan kaldırılması da bunu bize gösteriyor.
Ama o gün çok şeyi değiştirdi. O tarihten sonra tüm muhalifler sürüldü, gözaltına alındı.
Komünist parti içerisinde yaşanan siyasi çalkantıların da sonucu olarak gösterilen olaylar, devlet yöneticilerine göre “doğru bir şekilde bastırıldı”. Mesela General Wei Fenghe, "Bu sayede Çin'de istikrarın ve gelişimin önü açıldı" der.
İşin garibi, birçok Batılı uzmana göre de Çin’in değişimi ve yükselişi bu tarihten sonra başladı. @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, “BM de 44 ülke Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer #Türk halklarına uyguladığı soykırımı kınadılar.” dedi. Bu ülkeler arasında Türkiye yoktu.
Ben de kararın detaylarını okuduğumda, bunun BM kararı olmadığını, yine klasik araştırma yapılması için Avrupa kaynaklı eski bir öneri metni olduğu gördüm.
Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda ABD’nin de zorlamasıyla NATO Zirvesi’nde Çin’e yönelik sert önlemler alınması gerektiği vurgulanmış, #Avrupa ülkeleri çekimser kalmıştı. Herkes kendi çıkarları gereği strateji yürütüyor. Olayı biraz daha detaylandırayım.
‘Siyaset turnusolu’: Katarlı öğrenciler sınavsız mı okuyacak?
Sabah "Protokol onaylandı: Katarlı gençler, Türkiye'de sınavsız tıp okuyabilecek” başlıklı haberi gördüğümde, bu da mı olmuş derken haberi tıkladım.
Mart ayında iki ülke arasında imzalanan birçok protokolden biri olan "#Askeri Sağlık Alanı’nda Eğitim ve İşbirliği Protokolü" olduğunu görünce, eski bir editör olarak “Bu haber böyle mi verilir?” deyip işime devam etmiştim.
Saatler sonra, haberi muhtemelen 7 kelimelik bir Instagram postunda gören birilerinin konuşmasından sonra fark ettim. Twitter’a baktım ki tüm muhalif medya kanalları haberi bu şekilde vermiş.
Erdoğan ile Aliyev’in imzaladığı Şuşa Beyannamesi ne anlama geliyor?
#Şuşa; Dağlık Karabağ'ın sözde başkenti Hankendi'ye 5 km ötede, Hankendi'yi bulunduğu tepeler ile gören, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bölgenin sembol şehri.
Birçok yazar ve düşünürün gözlerini açtığı, Hankendi ve Hocalı’nın ardından Ermenilerin işgal ettiği üçüncü yerleşim yeri. Hem stratejik hem de gönüllerdeki şehir.
Karabağ Savaşı’nı köy köy takip edenler bilir, Şuşa her Azerbaycan askerinin hayaliydi.
Birçok kez bunları gördük. 44 gün süren, uğruna 2 bin 904 Azerbaycanlının şehit düştüğü o savaşta…
8 Kasım 2020’de Şuşa’yı geri alan #Azerbaycan, hem sahada savaşın seyrini değiştirdi hem de psikolojik olarak üstünlüğü ele geçirdi.
1️⃣ NATO Zirvesi'nde konuşan ABD Başkanı Joe #Biden, "Avrupa, Türkiye ve Kanada'yı savunmak bizim için kutsal bir sorumluluk." dedi.
2️⃣ Macaristan’da hükümet, 18 yaş altı için eşcinselliğin “teşvik edilmesini” yasaklamak adına yasa teklifi hazırladı.
3️⃣ 'Çin'i Afrika'da görüyoruz' diyen #NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile ilişkilerin Soğuk Savaş'tan bu yana en düşük seviyede olduğunu,